A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fuvarozás és a teljesítés időpontja
#1
Drága Tündi!

Köszönöm szépen a válaszod. Igaz, hogy már egyszer felhívtad a figyelmen erre a paragrafusra. Akkor értettem, most megint nem.
Szóval:
488. § (1) Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó díjazás ellenében köteles a küldeményt rendeltetési helyére továbbítani és a címzettnek kiszolgáltatni.

(2) A szerződés a fuvarozás elvállalásával jön létre. Jogszabály kimondhatja, hogy a küldemény átvétele jelenti a fuvarozás elvállalását.

Talán az első mondat rejti a megoldást? A fuvarozó a küldeményt a rend. helyre köteles továbbítani és a címzettet kiszolgálni. Ez jelenti a teljesítés időpontját, -ami alap esetben a lerakás napja-, vagyis amikor a címzettet kiszolgálja azzal teljesít? :roll:

Valamit válaszolnunk kell a reklamáló levélre amiben a kedves ügyfél az áfa tv-re hivatkozi, persze § nélkül, hogy ennek értelmében a telj, a felrakás napja. Van egy gyanúm, hogy a teljesítés helyére vonatkozó törvényre hivatkozik. Az nem biztos, hogy egyenlő az időponttal. Vagy tévedek? :?

Köszönök mindent! :wink:


Üdv.
Adri
Válasz idézéssel
#2
Szia Adri!

A teljesítés idejének meghatározása a Ptk-ban van leírva. Ha nincsen semmiféle megbízás, vagy nem utalnak rá a megbízásban (mivel ez már maga egy szerződés) , akkor a teljesítés ideje a lerakás napja. A 488 paragrafusban írja le, ha a felek másként nem rendelkeznek, akkor a fuvarfeladat a lerakással válik teljesítetté. Amíg a rakományt a címzett nem vette át, a fuvar nem teljesített.
A számla teljesítési időpontja az áru címzett felé történő kiszolgáltatása lesz.
De.... szerződében megállapodhatnak úgy is, hogy már felrakáskor teljesített a szerződés.

A lényeg: ha nincs rögzítve a megbízásban, akkor lerakás napja, ha külön megállapodnak abban, hogy már felrakáskor teljesített, akkor a felrakás napja.

Adrika! Ne hagyd magad!

Szia! Tündi
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Fuvarozással foglalkozó vállalkozás ma kapott egy reklamáló levelet az egyik vevőtől miszerint a teljesítés időpontja a felrakás ideje az áfa tv. szerint.
Az áfa tv-ben én csak a teljesítés helyére vonatkozóan találtam hivatkozást, az idejére nem.
Úgy tudtam, külön megállalpodás hiányában a teljesítés a lerakás időpontja. Így is számázunk.

Az lenne a kérésem, ha valaki tud ehhez törvényi hivatkozást, legyen kedves ossza meg velem.
Hiába keresek, kutatok nem találok semmit.


Köszönöm.
Adri
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég