A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
végelszámolás
#1
Köszönöm Smile Tamás!!!
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#2
Pmarcsi!

Szerintem is jól gondolod. A végelszámolás időszaka külön adóév, így ÁFÁ-nál is teljes évnek számít.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok megerősítést szeretnék kérni,hogy jól gondolom e [Kép: huh.png]

Egy éves Áfa bevalló is egy tört adóévre ad le egy éves áfa bevallást , majd szintén éves bevallást ad le a végelszámolás zárásakor ?  
Pl.2021.01.01-202102-28. V1 jelölés ,már mindent beadtam csak az áfán hezitálok,hogy jól gondolom e [Kép: huh.png] ,majd a végén 2021.03.01-2021-zárás vége  V 3 jelölés

Köszönöm a segítséget,
Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#4
A felszámolás nem járható út, sokba kerül. Az egyszerűsített végelszámolást javaslom. Ad a Bt-nek annyi tagi kölcsönt, amit egyből el is enged, ami elég a tagi kölcsön elengedése után fizetendő illetékre (18%), esetleg az TAO-ra (a tagi kölcsön elengedése TAO alap) meg a bírságra. Gyors, olcsó.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok

Bt szeretne megválni 10 éve nem működő cégétől amit most büntettek meg 100.000 ft ra, Cégbírósági adatok aktualizálásának elmulasztása miatt. Ezen felbuzdulva szeretné megszüntetni a  céget. Mivel nincs könyvelés 10 éve járható e a végelszámolás útja ? Beszámolók lettek beadva szinte 0-san csak  a jegyzett tőke van benne.

Ha befizeti a NAV tartozást (bírósági illetéket szabtak ki rá )  és kilép a beltag akkor kényszertörlés lesz ? Van e akkor nagyobb költség a láthatáron?  (Gondolok itt olyanra , hogy a felszámolói díj 300000 ft általában) De vagyona nincs mert a 20000 ft jegyzett tőkével szemben -20000 eredménytartalék áll ami ugye ha összeadjuk a saját tőke 0 ft. Eszközei összege a mérlegben szintén 0 ft.
Válasz idézéssel
#6
Hát igen. Mivel nem találkozunk már az ellenőrökkel, nem tudjuk mit néznek. Csak ha valami hibát találnak. Végelszámolás utáni ellenőrzésem még nem volt. Főleg KATÁ-s és "alvó" céget végelszámolók. Bár most kettő "aktív" cég! Köszönöm az infókat.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#7
Kedves Tamás!
Sejtettem, hogy ERSTE! 2017-s a szabályozásuk, azóta az egyszerűsített végelszámolás alaposan átalakult.
Én minden eszközt eladtam, megvettem a végelszámolás kezdete előtt. (Számítógépek, irodai berendezések, gépkocsik.)
A vizsgálati program: a végelszámolási eljárást lezáró, bevallások utólagos ellenőrzése. Valamennyi adó és költségvetési támogatás (nekünk ilyen nem volt), amelyek tekintetében az adózót bevallási kötelezettség terhelte a   végelszámolás időszakára.
Ebből következik, hogy nem a 40 nap alatt történt, hanem a bejelentett  befejezési időpont után kb. 20 nappal, amikor már a cégbíróság törlését vártam. Gondolhatod mennyire örültem neki...Elektronikusan lett minden beadva.
Pár nap alatt megvolt az ellenőrzés, elküldték a jegyzőkönyvet róla, csak a határozat meghozatala tartott 30 napig + 8 nap fellebbezési idő. Majd utána értesítették a cégbíróságot, hogy a törlésnek nincs akadálya.
A tárgyi eszközökkel mennyit foglalkoztak fogalmam nincs, de elsőre mindent rendben találtak.

Hibiszkusz
Válasz idézéssel
#8
Kedves Hibiszkusz!

Sajnos két banknál volt szerencsém tapasztalni (OTP, Erste), hogy zárolták a bankszámlát. Ezek szerint vannak még rugalmas bankok.
Említette, hogy a végelszámolás alatt volt ellenőrzés. Érdekelne, hogy mi változott az ellenőrzésnél, mert szerencsére rég volt alkalmam találkozni az ellenőrökkel? Gondolom nem volt kötelező a számlákat személyesen bevinni? Tárgyi eszközök piaci értékét most is nagyon megnézik? A 40 napos időszak alatt történt az ellenőrzés? Szóval ehhez hasonló információ érdekelne. Új év, új szabályok.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#9
Kedves Thekla!
Megtörtént a cégbírósági törlés a nov. 15-i dátummal. Még NAV ellenőrzés is volt a végelszámolás időtartamára.

Az alábbi témához csak annyit tennék hozzá, hogy én és a könyvelőm sem jelentettük be az egyszerűsített végelszámolást a banknak, mégis tudtak róla,  és nem zárolták a számlát. Ugyanúgy kezelhettem a számlát, mint előtte, a banki kivonatokon a "v. a." megjelent. Amikor mentem megszüntetni a bankszámlát, azt is tudták, hogy én vagyok a végelszámoló. BB -ról van szó. A cégközlönyben megjelenő  "egyszerűsített végelszámolás" szavakból következik, hogy a volt ügyvezető a végelszámoló  a törvény előírása szerint. Teljesen szükségtelen az aláírási címpéldány megismétlése. Az ügyintéző nem tett különbséget a normál, és az egyszerűsített végelszámolás között, és ez szerintem eljárási hiba!


Még egyszer megköszönöm a segítségedet, türelmedet.
Hibiszkusz
Válasz idézéssel
#10
Jaj Tamás!
Most már értem. A bankok még mindig a XIX. században vannak. (Mi meg szívjuk a bürokráciájukat)
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
Klári!

Az A6-os lap ki lett töltve. Más volt a gond. A bankok végelszámolás kezdetén minden számlát zárolnak. Személyesen kell bemenni, bejelenteni, ki a végelszámoló. Az ügyfelem most volt bent.  Még csak a jegyzőkönyvet sem kérték el. Új aláírási kartont csináltak, mintha új ügyfél lenne. Az sem érdekelte őket, hogy nem változott semmi. Az ügyintéző szerint ez a hivatalos eljárás.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#12
Szia Tamás!
Cégkivonatot említettem. A NAV felés a 20T201T-n - gondolom a 21T201T-n szintén - az A06-on 21. pontban lehet az egyszerűsített végelszámolást bejelenteni. Ez mardhatott el.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#13
Klári!

A Cégközlönyben nem látszik, ki a végelszámoló. Csak a végelszámolás kezdete van feltüntetve a 40 nap miatt. Felhívtam a NAV-ot. Ők nem kérték a végelszámoló személyének bejelentését. Nyugdíjas, így eddig nem jelentettem be a 21T1041-en. Lehet, hogy kellett volna 1210-es kóddal (vezető tisztségviselő)? 
Telefonon beszéltem a Cégbírósággal, ők sem kérik egyszerűsített végelszámolás esetén. A bankot értesíteni kell a végelszámolás kezdetekor. Na, ezt nem tette meg az ügyfelem. Lehet, ez a gond!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#14
Szia Tamás!
Ha a CB még nem jegyezte be a végelszámoló személyét, akkor igen, küld meg a jkv-t. Egyéként meg küldjél cégkivonatot ahol látszik, hogy ki a végelszámoló.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
Valaki tudja, hogy kell a bankot értesíteni, hogy ki a végelszámoló? Most nem a személyes bemenetre gondolok, hanem valamilyen elektronikus módra! A végelszámoló kijelölésének jegyzőkönyvét küldeném be, mert most nem tudnak utalni!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#16
Három kérdésem lenne:
Végelszámolás alatt keletkezett nyereséget (tárgyi eszköz értékesítésből származik) csökkenti az előző évek elhatárolt vesztesége? 
Ha a társasági adóbevallásban nem tüntette fel az előző könyvelő az elhatárolt veszteség göngyölített összegét, ennek ellenére felhasználhatom?
Jól emlékszem, hogy az elengedett tagi kölcsön utáni illetéket az AVBA bevalláson kell bevallani?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#17
Szia Tibor!
Ha adóssága nincs, mert a tagi kölcsönt amit az elmúlt évek költségei miatt folyózitott elengedi, akkor végelszámolás. Nézz utánna, akár Te is végig tudot csinálni. Természetesen konzultálj előtte ügyvéd ismertősöddel.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#18
sziasztok
Adott egy bt. Olyan 10 éve nem működik 0-s bevallásokat beadja, 0-s mérlegeket mindig ugyanazt. Nem működik--- az idén büntette meg a cégbíróság 100 ezer ft ra , mert nem módosítgatta ügyvéddel a társasági szerződését . Azt mondták neki felszámolják a  céget ha nem ad be bevallást, mérleget.
Szeretne megszabadulnia  cégtől várja ki a felszámolást vagy végelszámolást t indítson ? Mondtam neki lehetetlen megtudni mit kér az állama  felszámolásért. Most olvasom lehet hogy 300.000 ft ?? Őrület mi van ebben az országban.
10-15-éve volt tudomásom egy NAV miatt indított felszámolásról akkor is egy kis bt volt és akkor 120000 ft volt a felszámoló díja --természetesen 3 levél beadásán kívül semmit sem csinált.
Most nem tudjátok mennyi lehet a díja a felszámolónak ?
Válasz idézéssel
#19
Kedves Tamás!
Hát akkor nem tudom mást tenni, mint várok ....
Igyekeztem mindennek utána járni, (jogszabályok, eljárások) de az összeszedett infókat kellett, hogy szakember helyre tegye, értelmezze számomra. Köszönök minden segítséget tőled, köszönöm a türelmedet.
Hibiszkusz
Válasz idézéssel
#20
Nem. Legutóbb augusztus 31-i dátummal kértük a törlést, ellenben szeptember 2-án törölték. A hiányzó időszakra nem lett bevallás beadva! Nem is hiányolják! Eddig!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#21
Kedves Tamás!
A NAV jkv alapján hoz egy határozatot az ellenőrzés eredményéről. Ez alapján értesíti a cégbíróságot, hogy törölhető a cég. A határozathozatal határideje 30 nap  (2 nap telt el), Cégbírósági végzésé is 30 nap, ezért gondolom, hogy áthúzódik 2021-re a legvége, és utána jön a kifizetés. Persze, ha a NAV és a Cégbíróság is ügyes lesz, akkor talán még az idén...De, bevallotta a cég a vállalkozásból kivont jövedelmet. (A fiam megzavart egy kéréssel, kikapcsoltam nagyon, ... pedig logikus!) Akár 2020, vagy 2021-ben történik a kifizetés, az adóév 2020 lesz.
"Ha minden rendben, akkor a Cégközlönyben megjelenik, hogy milyen dátummal törölték a céget!" Ez a dátum nem egyezik meg a végelszámolás befejezésével?
Hibiszkusz
Válasz idézéssel
#22
Hibiszkusz!

A NAV mit küld el a Cégbíróságnak, azt nem tudom. Ha minden rendben, akkor a Cégközlönyben megjelenik, hogy milyen dátummal törölték a céget! Én eddig mindig a törlés megjelenése után osztattam ki a pénzt. A vállalkozásból kivont jövedelmet nem vallotta be a cég? Mert akkor 2020. évi jövedelem. Egyébként nekem még a következő évre elhúzódó végelszámolásom nem volt!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#23
Kedves Thekla!
Eddig minden rendben ment, a dokumentumaimat elfogadták. A végelszámolás időszakára kaptunk egy NAV ellenőrzést is, 1 hét alatt megtörtént, jkv. szerint minden oké. Határozat még nincs az ellenőrzés eredményéről.
1. Ezt fogják elküldeni a cégbírósághoz?
2. Ha a cégbíróság a megszüntető végzést januárban (esetleg februárban) hozza, akkor a vállalkozásból kivont jövedelem adózását melyik adóévre kell bevallani, mivel 2020.nov.15. a végelszámolás befejezése, és a cég megszűnésének időpontja is.

Hibiszkusz
Válasz idézéssel
#24
Köszönöm Tamás, hogy megfejtetted  Smile Smile Smile Smile ...... Tényleg ezt jelentheti az "egyidőben". 
Nagyon nagy segítség volt, még egyszer köszönöm!
üdv
Móni

Mikor egy éve könyveltem azt gondoltam nagy király vagyok, és minden a kisujjamban van.
Lassan harminc éve könyvelek, és néha úgy érzem semmit nem tudok. Big Grin
Válasz idézéssel
#25
Móni!

Én már többet beadtam. Ahogy leírtam, úgy jártam el, nem volt gond. Tehát felejtsd el az "egyidőben" szót. Az ellenben igaz, hogy minden papírt (taggyűlési jegyzőkönyvet, vagyonfelosztási javaslatot), mérleget azonos napon adtam be. Így lehet értelme az egyidőben szónak!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég