A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szolgáltatás nyújtása 3. országba
#1
Szia Alexiarven!

Folyamatos munkavégzést jelent a szerződés tervet szerint. Mivel egy másik cégünk Lengyelországban bejegyzett telephelye miatt van komoly tapasztalatom a bonyodalmakban ezért az önálló céget preferálom én is.

Köszi a tanácsokat.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Klárikám!

Az én olvasatomban is áfa területi hatályán kívüli a tevékenység. Az viszont mérlegelés kérdése, hogy mekkora az a volumen, amit ez a tevékenység jelenteni fog. Rendelkezik -e akkora kapcsolati tőkével, hogy folyamatosan legyen bevétele, s netán nyereségesen tevékenykedne. Ha a körülmények mérlegelése alapján reális a kinti cég alapítása, akkor az egyszerűbb, minrt a telephely./ Persze sztem..../

Alexiarven Big Grin

Ui: piruélós ikonkára nincs szükséged!!!! Smile
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm Kicsi!

Én is így gondoltam, de gondjaim vannak az alvállalkozó ill. anyagvásárlás Áfájával. Ott 22% az Áfa amit úgy érzek, hogy telephely nélkül nem fog megnyerni. Minimum telephelyet kellene létesítenie, bejegyeztetni ott meg itt. Lehet viszont, hogy kisebb macera egy új céget alapítani ott.
Jól gondolom?
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#4
Szia Klárikám !


Csak hangosan gondolkodva és megbeszélve az okosabbakkal, ha maga a szolgáltatás belefér az új ÁFA tv. 38.§-ba , mert ugye a számítógépes hálózat kialakítása és a riasztó berendezések szerelése ingatlanhoz kapcsolódó ( szerintem ), ebben az esetben a teljesítés hely e Horvátországban van és akkor Áfa körön kívüli, csak tájékoztató adat az ÁFA bevalláson 102.soron.

Ha nem fér bele akkor viszont Áfás az ügylet, de szerintem ez nem az.


Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!

Őszintén megmondom, nem vagyok biztos a megítélésben. :oops:

Ügyfelünk Horvátországban végez számítógépes hálózat, illetve riasztó rendszerek kiépítését, telepítését.
Tevékenységéhez szükséges anyagok egy részét Horvátországban szerzi be, és igénybe szesz helyi alvállalkozókat is.

Kérlek minősítsétek a tevékenységet, illetve ítéljétek meg Áfa szempontjából.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#6
Szia Tamás!

Nagyon köszönöm a segítséged, magam is így gondoltam, megerősítesz. Szerencsére eddig még nem kellett számlát kiállítanunk, de ami késik, nem múlik.
Köszi a linkeket is, hasznosak.
Üdv,
Pazsbi
Válasz idézéssel
#7
Remélem még nem nagyon késett el a hozzásszólásom.

A helyzet igen érdekes, de én inkább a szolgáltatásotok pontos meghatározásából indulnék ki.

Suresz nézett ezeknek utána korábban, és egy általa adott odallal tudok én is szolgálni.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_vallalkozas&id=109">http://www.euvonal.hu/index.php?op=mind ... zas&id=109</a><!-- m -->

és

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=805">http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerd ... asz_id=805</a><!-- m -->

Itt szerintem egész jól különválasztják mikor hová esik a szolgáltatás teljesítési helye.

Az én véleményem az, hogy ti rátok a fő szabály vonatkozik (a teljesítés helye a szolgáltatást nyújtó székhelye/telephelye tekintet nélkül arra, hogy a teljesítés ténylegesen hol történik, illetve attól is függetlenül, hogy a megrendelő másik tagállamban vagy harmadik országban nyilvántartásba vett adóalany-e.) azaz belföldi áfás számlát állítasz ki.

Ha vhogy bele tudjátok szuszakolni azon szolgáltatások körébe a tevékenységeteket az új áfatv 46.§ tevékenységeibe (pl. reklám, propaganda, tanácsadási szolgáltatás) ekkor már módosulhat a dolog, ha nem Svájcba, hanem Németo-ba számláznátok.
Uis bizonyos tételesen felsorolt szolgáltatások esetében a megrendelő székhelye/telephelye számít(EU-n belül) De mivel ti 3. országnak Svájcnak számláztok és (a soraidból úgy értelmezem) a szolgáltatás valós teljesítésének helye belföld (Mo) emiatt is áfás számlát kell kiállítanotok.

Remélem tudtam segíteni. Azért kérem a nálam tapasztaltabbakat is, hogy igazolják vissza jól értelmezem-e, mert még csak nemrég kezdtem el (a segítségetekkel) belemélyedni a témába.

Tamás
Válasz idézéssel
#8
A fordított esetből tudok kiindulni: ha nekem befogadnom kellene ilyen olyan számlát, amit egy külföldi állít ki ilyen szolgáltatásról, azon nem lenne áfa, akkor gondolom neked sem kell. De most így törvényi alátámasztást nem tudnék mondani.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!

Segítségeteket kérném az alábbi ügyben:

Most alakult a magyar cég, egy svájci leányvállalataként. Központ Svájc, innen történik a számlázás mindenfelé. A termelés Németországban zajlik, mi azért alakultunk, hogy a termékeket segítsünk eladni. Ügynöki jutalékaink lesznek, melyet a svájci anyának fogunk számlázni, aki a terméket (mely Németországban van helyileg) Német bejelentkezett EU-s adószámmal értékesíti a magyar vevőnek. Kérdés, hogy terheli-e ÁFA az általunk kiállított szolgáltatást? Másképpen: teljesítés helye M.o, vagy Svájc? Vagy Németország? ÁFA bevallásban hova kerül?

Kérlek, segítsetek, hátha találkoztatok már ilyennel.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv,
Pazsbi
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég