A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szoftvervásárlás interneten
#1
Szóval nincs ötletetek?
Topi
Válasz idézéssel
#2
Egy kft USÁ-ból vásárolt szoftvert. Klasszikus út: megrendelte, díjbekérték, kifizette, linket küldtek, ahonnan letöltötte, és egy pdf-et kapott számla gyanánt. Mivel szolgáltatás-import ezért tudom, hogy vám nincs. De áfá-t milyen feltételek fennállása mellett kell fizetnie? Vagy mindenképp kell? Egyszerűen nem találom az ÁFA törvényben. A 46.§ majdnem erről szól, de az a nem adóalanyokra vonatkozik. Egy kft viszont adóalany. Köszönöm segítségetek. Ha még azt is leírnátok hányadik sor lesz a bevallásban.... :oops:
Topi
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Segítsetek kérlek!
Van egy cég, amely rendszeresen Usa-ból igényel szolgáltatást, erről számlát interneten keresztül kapja meg.
Nála az áfát, hogy kell számolnom?Hogy kell bevallani az áfa bevallásban?

Mano-Klári
Válasz idézéssel
#4
köszi Big Grin
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#5
4. Dr. Szabó Tibor előzmény (3) válasz - 2005-03-29 - 20:44
25%-os.

3. farkasp válasz - 2005-03-29 - 15:56
Köszönöm szépen a felvilágosítást. Már csak egy kérdésem lenne: Hány százalékos ÁFÁ-val kell számolnom ebben az esetben ?

Üdv

Farkas Péter

2. Dr. Szabó Tibor válasz - 2005-03-25 - 20:51
Hacsak nem állapítható meg az Áfa tv. 31.§-a szerinti adómentesség (lásd alább) - akkor itt olyan termékimportról (Áfa tv. 10.§) van szó, amely után a nem adóalany magánszemélynek áfa fizetési kötelezettsége keletkezik (Áfa tv. 4/B.§ a./) amelyet a vámhatóság határozattal állapít meg (Áfa tv. 46.§/2/ a./).

Üdvözlettel:

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértő

Áfa tv. 10. § (1) Termékimportnak minősül a terméknek harmadik ország területéről a Közösség területére történő behozatala, vagy egyéb módon történő bejuttatása.


4/B. § E törvény alapján kizárólag az adó megfizetésére kötelezett:
a) termékimport tekintetében a nem adóalany;

13.§(3) E törvény alkalmazásában importáló az, aki (amely) először szerez jogot arra, hogy az importált termék felett saját nevében belföldön rendelkezzen, ilyen személy hiányában pedig az, aki (amely) az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjában az importált terméket birtokolja, ide nem értve azt a személyt, aki (amely) a 14/C. § (2) bekezdése szerinti vámeljárások alatt álló termék felett rendelkezik, vagy azt birtokolja.

46.§(2) Az adót
a) termékimport tekintetében nem adóalany személy, szervezet, belföldön nyilvántartásba nem vett adóalany, valamint alanyi adómentes adóalany, mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállást választott adóalany, továbbá kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végző adóalany esetén a vámhatóság határozattal állapítja meg, egyéb adóalany (ideértve a 66/A. § szerinti közvetett vámjogi képviselőt is) önadózással rendezi;


31.§(6) Mentes az adó alól a Tanács vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1983. március 28-i 918/83/EGK rendeletén alapuló vámmentes termékimport, az alábbi eltérésekkel:
e) a rendelet 50. és 51. Cikke szerinti vámmentes import esetén az adómentesség a rendelet I. és II. számú mellékleteinek B. pontjában felsorolt termékekre korlátozódik. Oktatási, tudományos vagy kulturális jellegű gyűjteményi tárgyak és műtárgyak esetén az adómentes import további feltétele, hogy a termékimport ellenérték nélküli legyen, vagy amennyiben a terméket ellenérték fejében importálták, a termékértékesítést teljesítő fél ne rendelkezzen adóalanyisággal;1. farkasp (Témanyitó) válasz - 2005-03-25 - 13:53
T. Adónet,

A napokban vásároltam az e-bay-en egy bélyeggyűjteményt az USA-ból. Ez internetes árverés keretében történt. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen jellegű termékimport ÁFA köteles e ? Én magánszemély vagyok. Mivel gyűjtő vagyok és nem kereskedő, ezért a gyűjteményt magáncélra hoznám be. Az APEH-nál érdeklődtem és ők azt mondták, hogy nem kell ÁFÁ-t fizetnem. A biztonság kedvéért felhívtam az Orcy téren működő postai vámhivatalt is. Ők pont az ellenkezőjét mondták: 25% ÁFÁ-t kell fizetnem utána. A gyűjtemény értéke 600 USD. Most akkor kell fizetnem vagy sem. Ha igen, akkor melyik paragrafus alapján. Ha nem, akkor szintén érdekelne, hogy mi alapján nem kell. Úgy tűnik, hogy a 2 testület eltérően értelmezi a törvényt. Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv

Péter
Bemásoltam. Nekem így egyszerűbb volt. Ha találok jobbat, majd azt is bemásolom.
Válasz idézéssel
#6
egy link esetleg ? :roll:
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#7
Internetes vásárlással kapcsolatban az "adónet.hu"-n van
Dr. Szabó Tibornak válasza.
Válasz idézéssel
#8
úgy látom más sem export/import guru :roll:
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#9
Interneten szeretnék szoftvert vásárolni USA cégtől.
(mert sokkal olcsóbb)
Amit nem látok világosan: hogyan megy itt az elszámolás.
1. ha vállakozóként veszem:
Bankkártyával kifizetem, kapok egy linket ahonnan letöltöm
a szoftvert és kapok hozzá egy aktiváló kódot. Eddig tiszta sor.
De hogyan történik a ktg. elszámolás, az áfabevallásba bekerül, vámoltatni kell :roll:

2. ugyanez ha magánszemélyként veszem meg :?:

hogy megy ez normális esetben, hogy a szabályos, valaki világosítson meg ha tud Idea
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég