A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utiköltség térítés
#26
eniko2005 Írta:Gépkocsi térítésnél nem úgy volt, hogy csak akkor adható ha nehezen oldható meg a busz illetve vasúti bejárás (sok átszállás miatt), vagy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a tömegközlekedést?
Vagy ez a jogszabály hatályát vesztette? Vagy eleve rosszul tudom?
Válasz idézéssel
#27
Sziasztok Fórumosok!

Idevágó a téma: az ADÓ újság 2008/5-6. szám 4-6. oldala nagyon pontosan körbejárja a témát.
Csak néhány cím:
helyközi munkába járás költségeinek megtérítése,
tömegközlekedés igénybevétele,
munkába járás közforgalmi úton,
üzemanyag-megtakarítás,
kiküldetés (belföldi-külföldi)
s még a többi....
Üdv.zsemle
Az Everest fölött kinyílt a monszun....én meg itt punnyadok, mert csak egy szegény kis ZSEMLE vagyok...
Válasz idézéssel
#28
Gépkocsi térítésnél nem úgy volt, hogy csak akkor adható ha nehezen oldható meg a busz illetve vasúti bejárás (sok átszállás miatt), vagy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a tömegközlekedést?
Vagy ez a jogszabály hatályát vesztette? Vagy eleve rosszul tudom?
Válasz idézéssel
#29
A felhasznált buszjegyeket kiküldetési rendelvényre felvezetheti, napokat pl. márc. 1,2,3,5,7-10... .. db x .. Ft minusz 20 %, marad a kifizetendő. Ha a kedves férj hazafuvarozza, ugynígy napokat felsorolva a munkahely és lakóhely közt megtett km-el szorozva 9 Ft számolható el munkábajárás költségeként. Ebből nincs levonás.
üdv. Bagnes
Válasz idézéssel
#30
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek a munkába járás költésgeinek elszámolásával kapcsolatban.

A 78/1993. (V.12.) Korm. sz. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján a munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes áru menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának 86, illetve 80 %-át.

A kérdésem ehhez kapcsolódóan a következő:

Tegyük fel, hogy valaki reggel busszal jár dolgozni és este már nem busszal megy haza, mert pl. a férje hazaviszi.
Buszjegyeket vesz. Az így felmerült utazási költséget hogyan számolom el, mi ennek az alabizonylata és folyamata.

Előre is köszi!
Válasz idézéssel
#31
Sziasztok! Szerintem se természetbeni juttatás.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#32
Sziasztok!
Ezt az apeh honlapon található 2008. 01. 09-i tájékoztatóban találtam:
A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 78/1993 (V.12.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) értelmében a munkáltatónak költségtérítést kell fizetnie mindazon munkavállalóinak, akiknek a lakóhelye és a munkahelye nem azonos helységben van. A költségtérítés napi munkába járás és hétvégi hazautazás címén illeti meg a munkavállalót.
"Napi munkába járás címén jár a költségtérítés annak a munkavállalónak, aki naponta a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére, illetve munkarendjétől függő gyakorisággal rendszeresen utazik oda és vissza. Attól függetlenül illeti meg a munkavállalót ez esetben a költségtérítés, hogy ideiglenes, vagy állandó lakóhelyéről utazik a munkahelyére, hiszen naponta, vagy legalábbis rendszeresen tesz meg nagyobb távolságot.
Az utazási költségtérítés-juttatást nem a szja-törvény, hanem a hivatkozott Korm. rendelet teszi kötelezővé. A szja-törvény arról rendelkezik, hogy a Korm. rendelet szerint munkába járásnak minősített esetben az erre tekintettel adott költségtérítés összegét (az utazási bérlettel, az utazási jeggyel történő, a Korm. rendelet által előírt elszámolás, vagy a munkáltató nevére szóló számla ellenében, legfeljebb a bérlet, a jegy árát meg nem haladó értékben, valamint gépjárművel történő munkába járás esetén a munkahely és a lakóhely közötti távolságra kilométerenként 9 forint értékben) a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, az tulajdonképpen adómentes [szja-törvény 25.§ (2) bekezdés b) pont]. Ebből az is következik, hogy nem csak a Korm. rendelet szerinti kötelező mértékű juttatás összegét kell figyelmen kívül hagyni a jövedelem számításakor, hanem a bérlet vagy jegy árának teljes összegét, akkor, ha a Korm. rendeletben meghatározott kötelező mértékű térítésnél magasabb összeget (bérlet, jegy teljes árát) megtéríti a munkáltató a saját döntése alapján.
Amennyiben a jövedelem kiszámításánál figyelmen kívül hagyható költségtérítésen felül fizet a munkáltató ilyen címen juttatást, akkor a felettes rész a magánszemély munkaviszonyból származó adó- és járulékköteles jövedelmének számít a felek közt fennálló jogviszonyra tekintettel [szja-törvény 2. § (6) bekezdés]."
Válasz idézéssel
#33
Szia Reni!
Eddig én is ugy tudtam, hogy ez nem minősül természetbeni juttatásnak és a számlát is hozza a cég nevére 8O-% ot kötelező kifizetni de lehet 1oo %-is ha a cég úgy dönt. Kötelező és még fizesse a salangokat is ez elég fura?
Válasz idézéssel
#34
Sziasztok!

Az utazási költségtérítés során kifizetett helyközi bérlettérítés adóköteles (54%)? Mert nekem úgy hozza bérprogramom. Azt hittem az nem minősül természetbeni juttatásnak, mert kötelező kifizetni a dolgozónak a 80%-át.

Köszönöm!
Reni
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég