A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ingatlan bérbeadás
#1
Köszönöm. Akkor szerződés és bevételi pénztárbizonylat lesz!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Szia!

http://acton.hu/hu/ingatlan-berbeadasa

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#3
Szeretném megkérdezni, hogy magánszemély bérbeadónak kötelező számlát kiállítania, ha a bérlő cég? Ha nem, akkor a cég mivel számolja el költségként a bérleti díjat? Bevételi pénztárbizonylat és szerződés alapján?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#4
Lekérdeztem a vállalkozók nyilvántartásában az adószám alapján mert a nyilvántartási szám nem szerepel a számlán, és kiderült nem vállalkozó, tehát adószámos magánszemély, úgyhogy vallani kellett volna a 08-ason.
Köszi a segítséget.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#5
Hello!
Akkor igen ha egyéni vállalkozó de ez adószámos magánszemélyre nem vonatkozik,milyen adószám szerepel a számlán?
Válasz idézéssel
#6
Köszi Placebó! Tehát ha a nyilvántartási száma fel van tüntetve az adószám mellett akkor rendben van?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#7
Hello!
A kifizetőnek akkor nem kell levonnia az szja-t ha ez egyéni vállalkozó:
A kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania

b) a vállalkozói bevételből, ha az egyéni vállalkozó az e bevételéről kiállított bizonylatán feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát.
Válasz idézéssel
#8
Kedves Ildi!

Elvileg nincs akadálya annak, hogy ingyen és bérmentve szívességi használat címén adja bérbe.
De ahogy Harakiri is írta, célszerűbb egy reális összeget bérszámfejteni mint bérbeadásból származó jövedelem.

Ildi113
"Magánszemély szivességi használatra ill ingyenesen nulla ft bérleti díjért oda adhatja az ingatlanát saját Kft-nek?Jelenleg telephelye a Kft-nek. "

Kedves Ágica!
Ado.hu: "Kérdésként vetődhet fel, hogy az e bekezdésben szereplő „település” alatt kizárólag magyarországi település értendő-e, vagy ha valaki más állam területén bérel ingatlant (például külföldi munkavégzés miatt), akkor is alkalmazható-e az említett szabály. Az említett rendelkezés alapján nem zárható ki a külföldi állam területén bérelt ingatlan díjának levonása a bevételből, ha az egyéb feltételek fennállnak."

Ágica
"Sziasztok!
Egy ismerősöm Angliába költözik és itthon bér beadja a lakását. Szerintetek a kinti bérleti díjat le lehet itthon vonni a kapott bérleti díjból, az Szj tv. 17§(5) bekezdése más települést ír. A NAV két ellentétes választ adott a kérdésre. Bízom benne, hogy valaki tud erre válaszolni.
Előre is köszönöm!
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!
Cég üzlethelyiséget bérel magánszemélytől, pontosabban adószámos magánszemély/vállalkozó-tól, természetesen a bérleti díjas számla most került hozzám a márciusi, a járulék bevallásba nem lett beleírva. A teljes bérleti díjat kifizette a bérbeadónak a cég, mert ők ketten úgy egyeztek meg, hogy a vállalkozó majd saját maga rendezi az adót. Szerintetek ez járható valahogy? Vagy ha kifizetőtől származik a bérleti díj kifizetése kötelező a járulékbevallásba vallani és az adót megfizetni a vállalkozónak adóval csökkentett bérleti díja kifizetni?
Van esetleg mód hogy a vállalkozó ezt lenyilatkozza, hogy maga intézi a dolgot? Szerintem nem lehet, de várnám a véleményeteket.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Szia!

Nem az a kérdés, hogy lehet-e, hanem hogy "ingyen" nincs semmi és
vélhetőleg rendkívüli bevételt kell a Kft-nek elszámolnia!
/Legalább egy hihető bérleti díj erejéig/

Harakiri
Válasz idézéssel
#11
Magánszemély szivességi használatra ill ingyenesen nulla ft bérleti díjért oda adhatja az ingatlanát saját Kft-nek?Jelenleg telephelye a Kft-nek.
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Egy ismerősöm Angliába költözik és itthon bér beadja a lakását. Szerintetek a kinti bérleti díjat le lehet itthon vonni a kapott bérleti díjból, az Szj tv. 17§(5) bekezdése más települést ír. A NAV két ellentétes választ adott a kérdésre. Bízom benne, hogy valaki tud erre válaszolni.
Előre is köszönöm!
Üdv; Ágica
Válasz idézéssel
#13
Szia!
A képszpénzes megállapodásnak és számlának nincs akadája.
A továbbszámlázott szolgáltatásnak a 92-be kéne szlszámlát nyitni, és természetesen 815. A szerződésben a közmű továbbszámlázásáról beszélni kell.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok!

Cég ad bérbe ingatlant egy másik cégnek. Ebben az esetben készpénzes számlát lehet kiállítani szerintetek
vagy célszerű inkább a számla, ahol mindhárom dátumot ki kell tölteni?

A tényleges áramfogyasztás is továbbszámlázásra kerül, ekkor a bérbeadó az áramszámát az 511-re vagy 815-re
könyvelje? Bevételi oldal K911 vagy K96?
Válasz idézéssel
#15
Köszönöm a válaszod.
Válasz idézéssel
#16
Hello!
Nem lehet katás:
Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett

nem kell neki pénztárgép.
Azért itt pár jogszabály ha szálláshelyet ad ki az megint más akkor viszont lehet de az engedélyköteles...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500164.TV">http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.c ... 0500164.TV</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900239.KOR">http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.c ... 900239.KOR</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/egyeb_szallashely_szolgaltatasi_tevekenyseg.html">https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/egy ... nyseg.html</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!
Egyik ügyfelem szeretne egyéni vállalkozást kiváltani szálláshely kiadására a lakás saját tulajdona, illetve egyik lakás nem az övé.
A kérdésem, hogy lehet -e katás?
A törvény a bérbeadást tiltja a szálláshely kiadást nem, de azért elbizonytalanodtam.
A másik kérdésem az kell-e neki pénztárgép használt?
Köszi
Válasz idézéssel
#18
Kedves Csaba!
Adószámot az ingatlan bármelyik tulajdonosa kérhet az állandó lakhelky szerinti NAV-tól. Igen a 101-es nyomtatványt kell az ügyfélszolgálaton benyújtani és azonnal megállapítják az adószámot. A Nyomtatvány kitöltése egyszrű, elsősorban a személyes adatokat kéri. A nyomtatványra ráírják rögvest az adószámot.
Az adószám bírtokában lehet számlatömböt vásárolni a nyomtatvány boltban.
Minden tudnivalót megtalálsz a NAV honlapjáról letölthető 10. sz. információs füzetből ami kizárólag csak az ingatlanik bérbeadásáról szól.
az adószám bírtoklása hátránnyal nem jár, és visszadható ha már nincs rá szükség.

Felhívom a figyelmedet arra, hogy ha a bérlőd nem is kér számlát, a bérleti díj akkor is adóköteles bevétel. Lehetséges tételes költségelszámolás mellett megállapított jövedelem után adózni illetve 10% diktált költséghányad mellett is. Ilyenkor nem szükséges az adószám kiváltása, elegendő az adóazonosító használata a bevalláson illetve a bérleti díj átvételét igazoló nyugtán.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!

A feleségemnek van egy lakása, amit szeretne kiadni. Van egy jelentkező, aki azt mondja, hogy neki csak számlával lenne jó. Ha jól tudom, akkor a 16t101-es nyomtatványon kell adószámot igényelni az adóhatóságtól, de itt megáll a tudományom.
Mennyi idő múlva és hogyan kap adószámot?
Kell-e még valamit intézni a számlatömb vételéhez?
Jár-e valami hátránnyal az, hogy adószámot igényel?
Van-e valami kötelezettség akkor, ha megszűnik a bérbeadási tevékenység?

Ja, ha valakit érdekel számla nélkül, akkor egy nagyon pöpec óbudai lakás kiadó Kaszásdűlőn. 51nm, másfél szobás, jó környéken, szerethető lakás. Egyéb adatokat privátban küldök.
Előre is köszönöm a segítséget.
Csaba
Válasz idézéssel
#20
Vitatkoznék Mariszannal.

Szerintem nem csak számlát számolhat el, nem kell adószám.
NAV 10. számú információs füzet
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#21
Szia Ibcsi,
egyéni vállalkozó csak számlát számolhat el költségként róla. Így kell az adószám.
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne. Magánszemély bérbeadja egyénivállalkozásnak egy üzletet. Kell a magánszemélynek adószámot kérnie? Kötelező számlát kiállítani erről, vagy elengendő valamilyen átvételi bizonylat.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#23
Monik! nagyon szépen köszönöm!
Üdv; Ágica
Válasz idézéssel
#24
Ez az SZJA tv-ből következik:
8. § (1) Az e törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adóalap 15 százaléka. (Hatályos 2016.01.01-től)

9.§.(2) A bevétel megszerzésének időpontja

a) pénz esetében az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette (átvette) vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták, ha azonban a kifizető a magánszemélyt megillető, az adóelőleggel csökkentett összeget átutalással vagy fizetési számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján küldi el, a bevételt az átutalás, illetve a kifizetés napjával kell megszerzettnek tekinteni, feltéve, hogy a magánszemély javára azt az adóbevallása benyújtásáig, a munkáltatói adómegállapítása érdekében szükséges nyilatkozata megtételéig fizetési számlán jóváírták, illetve azt a magánszemély vagy javára más személy az említett időpontig birtokba vette (átvette);

Mivel a bérbeadónak ez csakis 2016. évi bevétele lehet (nem vallhatja be a 1553-ason a 2015-ben meg nem kapott bevételt), a 1653-ban vallja majd be, nem számolhatsz 16%-kal.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#25
Köszönöm, Monik, sajnos a könyvvizsgálót ez nem győzi meg. Sad
Ezért keresem, hol van leírva.
Üdv; Ágica
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég