A téma értékelése:
 • 2 szavazat - átlag 3.5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Az a biztos ha megkérdem
#1
Köszönöm Marcsi, ezt olvastam...de még mindig van egy csomó homályos pont Sad
Válasz idézéssel
#2
Szia,

https://infodata.hu/2021/02/02/epuleten-...szamolasa/

talán ez segít .
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Van egy cég, amelyik az irodáján - ami egy bérbevett ingatlan - idén mindenféle felújítási munkálatokat fog végeztetni. Bontás, csempézés, járólapozás...amit egy felújító cég fog végezni. Plusz fognak idén ezzel kapcsolatban mindenféle anyagot (csempe, festék, parketta, stb), és egyéb dolgot (mosdó, zuhanyfülke, stb) vásárolni.
Hogy kell ezt korrekten könyvelnem?
A felújító cég által számlázott szolgáltatásokat 'bérelt ingatlanon végzett felújítás'-ként gondoltam könyvelni, amit a munka végeztével aktiválok, aztán ÉCS-t számolok majd belőle. 
A vásárolt anyagok is ide kerülnek? A berendezési tárgyak is? 
A vásárolt anyagok és berendezési tárgyak áfa tartalmát jól tudom, hogy nem igényelheti vissza a cég?


Köszönöm szépen, ha tudtok segíteni, elég nagy a kavar a fejemben most...
Válasz idézéssel
#4
Kedves Marcsi!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Smile
Válasz idézéssel
#5
Szia,
Vámtarifaszám kereső 2022


2 találat a(z) 1004 kifejezésre
Hirdetés Az EKÁER szállítmány tételeit többé nem kell kézzel felrögzítened, egyszerűen és gyorsan tudsz Excel (XLS, XLSX, CSV és ODF) fájlokból importálni.
http://www.ekaer-feladas.hu10041000 Zab vetőmag
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/10041000/10049000 Zab, kivéve vetőmag
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/10049000/

A zab vetőmag nem fordított áfás itt írja kivéve vetőmag, egyenes áfás.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#6
Köszönöm szépen Marcsi!

Ezt olvastam én is. Az a bajom, hogy például a kukoricánál írja, hogy ide tartozik a kukorica vetőmag is. A zabnál pedig nem írja, hogy a zab vetőmag is odatartozik a zabhoz. 
Ezek szerint a zab vetőmagot Áfásan kell számlázni? A zab vetőmag nem tartozik a fordított adózású termékek körébe?
Válasz idézéssel
#7
Mezőgazdasági termékek besorolása a fordított adózáshoz
Tájékoztató az Áfa tv. 6/A. számú mellékletében szereplő termékek tarifális besorolásáról
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 6/A. számú melléklete határozza meg azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyek értékesítése az Áfa tv. 2012. július elsejétől hatályos 142. § (1) bekezdés i) pontja alapján fordított adózás alá tartoznak.

E Tájékoztató az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 176. § (13) bekezdése a) pontja értelmében a 2002. július hó 31. napján érvényes Kereskedelmi Vámtarifa rendelkezései alapján készült.

Sorszám
Megnevezés
Vtsz.
1.
Kukorica
1005
2.
Búza és kétszeres
1001
3.
Árpa
1003
4.
Rozs
1002
5.
Zab
1004
6.
Triticale
1008 90 10
7.
Napraforgó-mag, törve is
1206 00
8.
Repce- vagy olajrepcemag, törve is
1205
9.
Szójabab, törve is
1201

1-6. Búza és kétszeres, rozs, árpa, zab, kukorica és triticale
A 10. Árucsoportba tartoznak a fenti gabonafélék szemtermései kalászban vagy gabonaszárral együtt. Megmunkálásukat tekintve csupán a hántolatlan vagy másképpen meg nem munkált gabonafélék tartozhatnak ide, vagyis amelyek malomiparilag nem megmunkáltak. A friss gabonafélét ebbe az Árucsoportba kell osztályozni akár alkalmas zöldségként történő felhasználásra, akár nem. Ezeket a gabonaféléket felhasználhatják vetési, élelmezési és takarmányozási célra egyaránt.
Fontos megemlíteni, hogy az érés előtt levágott gabonafélékből nyert szemeket, amelyeken a magburok még rajta van, úgy kell osztályozni, mint a közönséges gabonaszemet.
Általános szabályok:
 • A gabonafélék szárított kalászát, amelyet fehérítettek, festettek, impregnáltak vagy más módon díszítési célra elkészítettek, nem ebbe az árucsoportba kell osztályozni, hanem a 6. Árucsoport jöhet szóba.
 • Azok a gabonafélék azonban, amelyek tartósítás céljából hőkezelésen estek át, amely a szemek részleges kocsonyásodását és néha kirepedését okozhatja, ebbe az Árucsoportba tartoznak.
 • Az ezen Árucsoportba tartozó gabonafélék őrléséből származó termékek (liszt, dara, durva őrlemény) nem sorolhatóak a 10. Árucsoportba. Ezen malomipari termékek a 11. Árucsoportba vagy a 23. Árucsoportba tartoznak. A szállítás során összetört termékek is ide tartoznak.
 • A gabonacsíra egészben, hengerelve, pelyhesítve vagy őrölve mindig a 1104 vámtarifaszám alá tartozik.
 • Továbbá, nem tartozik ide a puffasztott gabonapehely, amelyet puffasztással vagy pörköléssel nyernek, valamint a bulgur búza elkészített szem formában.
1.      Kukorica (vtsz.: 1005)
Sok fajta kukorica ismert, amelyeknél a szemek színe többféle: lehet aranysárga, fehér, néha pirosas-barna vagy tarka. Az alakjuk is különféle, létezik gömbölyű, hosszúkás, lapos stb.
A kukorica vetőmag is ide sorolandó, de kizárólag olyan kukoricaszemet jelent, amely az illetékes nemzeti hatóság szerint vetési célra szolgál.
Fontos szabály azonban, hogy a főzni való csemegekukorica nem tartozik ezen vámtarifaszám alá. A főzni való csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) esetében a 7. Árucsoport jön szóba.
2.      Búza és kétszeres (vtsz.: 1001)
E vámtarifaszám alá tartozik a kemény búza (durumbúza), a közönséges búza, a tönkölybúza (kis magvú, barna színű gabonafajta, amely cséplés után is megtartja burkát) és a kétszeres (a búza és a rozs keveréke, általában kettő az egyhez arányban) vetőmag.
A vetőmag válogatott termék és általában csomagolása (pl. a felhasználási célt megjelölő címkével ellátott zacskó) és magasabb ára alapján lehet felismerni. Ezeket a magokat rovarkártevők vagy madarak elleni, vetés utáni védelem céljából kezelhetik.
A „keménybúza” (durumbúza) kifejezés alatt a Triticum durum búzafajt, valamint a Triticum durum fajták keresztezéséből származó olyan hibrideket kell érteni, amelyeknek a kromoszómaszáma 28, tehát ugyanannyi, mint az eredeti fajtának.
3.      Árpa (vtsz.: 1003)
Az árpa a búzánál húsosabb szemű. Főképpen állati takarmányként, malátagyártásra, és fényezve vagy gyöngyözve pedig leves-készítmények vagy főtt ételek készítésére használják.
Vetőmagként is ehhez a vámtarifaszámhoz sorolandó.
Az árpa esetében is figyelembe vehető a búzánál leírtak, miszerint a vetőmag válogatott termék és általában csomagolása és magasabb ára alapján lehet felismerni.
Azok az árpafajták, amelyeknek természetes állapotukban nincs héjuk vagy hüvelyük, e vámtarifaszám alá tartoznak, feltéve, hogy cséplésen és rostáláson kívül másképpen nem megmunkáltak.
Ugyanakkor léteznek olyan árpafajták, amelyek héja (vagy hüvelye) a fejlődés során egybenő a maggal és ennek következtében attól egyszerű csépléssel vagy rostálással nem választható el. Az ilyen fajta árpamag csak héjasan (vagy hüvellyel) tartozik ide.
Abban az esetben mikor malomipari eljárással a héját vagy hüvelyét eltávolították, nem tartozik ide (1104 vtsz.).
Szintén nem sorolható a 1003 vámtarifaszám alá
 • csíráztatott árpa (maláta),
 • pörkölt maláta
Maláta: csíráztatott szem, melyet forró levegőjű szárítókemencében szárítanak. Gyengén redőzött és kívül barnás-sárga, belül pedig fehér színű. A krétához hasonló nyomot hagy maga után, a víz tetején úszik. Íze gyengén édeskés.
 • pörkölt árpa, melyet általában pótkávéként használnak
 • az aszaló eljárás során a malátázott magról leválasztott malátacsira és egyéb sörfőzési hulladék (gabona- és komlóseprő, stb.)
4.      Rozs (vtsz.: 1002)
A rozs meglehetősen hosszúkás szemű, zöldesszürke vagy halványszürke színű. Vetőmagként is ide sorolandó.
A rozs gombás kinövése, melyet anyarozsnak hívnak, azonban nem tartozike vámtarifaszám alá. (1211 vtsz.).
5.      Zab (vtsz.: 1004)
Két fő zabfajta ismert: a szürke (vagy fekete) zab és a fehér (vagy sárga) zab.
Ide tartozik a szem héjastól, valamint az olyan zab, amelynek természetes állapotában nincs héja vagy hüvelye, feltéve, hogy cséplésen vagy rostáláson kívül másképpen nem munkálták meg.
Ide tartozik az olyan zab is, amelyből a pelyvatörmeléket közönséges eljárással vagy kezeléssel (csépléssel, rostálással, átrakással stb.) eltávolították.
6.      Triticale (vtsz.: 1008 90 10)
A triticale hibrid gabonaféle, amely a búza és a rozs keresztezéséből jött létre. A szem általában nagyobb és hosszúkásabb, mint a rozsé, és mint a búzáé. Külső héja ráncos.
7-9. Napraforgómag, a repce- vagy olajrepcemag, illetve a szójabab, mindezek törve is

A 12. Árucsoportba tartoznak az étkezési olaj, valamint ipari olaj és zsiradék kisajtolására, kivonására (nyomással vagy oldószerrel) szolgáló magok – akár ilyen célra, akár vetési vagy egyéb célra kerülnek bemutatásra -, így ide osztályozandó a napraforgómag, a repce- vagy olajrepcemag, illetve a szójabab.
Általános szabályok:
 • Ezek a magvak lehetnek egészben, törve, zúzva, hántolva is.
 • Keresztülmehetnek hőkezelésen is, főként azért, hogy (pl. a zsírbontó enzimek semlegesítésével és a nedvesség egy részének eltávolításával) a jobb tartósítást biztosítsák, a kesertelenítés, a táplálkozásgátló tényezők semlegesítése vagy a felhasználás megkönnyítése céljából. Ez a kezelés azonban csak akkor megengedett, ha nem változtatja meg a magvaknak a természetes jellegét és nem válnak alkalmasabbá egy különleges célra való felhasználásra, mint amelyre általában használják.
Az olaj kivonása után az olajos magvakból visszamaradó szilárd üledék nem tartozik ide (a zsírtalanított lisztet és darát is beleértve).
7. Napraforgó-mag, törve is (vtsz. 1206 00)
Ez alatt a közönséges napraforgó (Helianthus annuus) magját értjük. Ide tartozik a szürke és fehér csíkos héjú, illetve az egyöntetűen fekete héjú napraforgómag is, vetésre vagy más célra történő felhasználás esetén is, héjában vagy héj nélkül, egészben, törve, zúzva is, illetve az általános szabályokban részletezett hőkezelést követően is.
A szürke és fehér csíkos héjú napraforgómagot általában cukrászati termékek készítéséhez, madáreledelként vagy közvetlen fogyasztásra szánják. A mag hosszúsága legtöbbször csak fele a héj hosszának, amely elérheti a 2 cm-t is. Az ilyen magok olajtartalma megközelítőleg 30-35 tömegszázalék.
Az egyöntetűen fekete héjú napraforgómagot az emberi fogyasztásra szánt olaj készítéséhez használják. Rendszerint héjában szállítják, a mag és a héj hossza általában szinte azonos. Az ilyen magok olajtartalma rendszerint megközelítőleg 40-45 tömegszázalék.

8. Repce- vagy olajrepcemag, törve is (vtsz. 1205)
Ide tartozik az olajrepce- vagy repcemag (számos, a Brassica fajba tartozó növényfajta magja, különösen a B. napus és aB. rapa (vagy B. campestris)).
E vtsz. alá kell osztályozni mind a hagyományos olajrepce és repce magját, mind az alacsony erukasav tartalmú olajrepce- vagy repcemagot. Az alacsony erukasav-tartalmú olajrepce- vagy repcemag” olyan olajrepce- vagy repcemagot jelent (pl. a kanola magból, illetve a „duplanullás” európai olajrepce vagy repce magja), amelyből a kinyert stabilizált olaj erukasav tartalma kevesebb, mint 2 tömegszázalék és az ilyen magból származó szilárd összetevő 30 mikromol/gramm értéknél kevesebb glukozinolátot tartalmaz.
Ide tartozik az általános szabályokban részletezett formában és célra.
9. Szójabab, törve is (vtsz. 1201)
A szójabab (a Glycine max magja) zöld, barna és fekete színű lehet. Gyakorlatilag nincs benne keményítő, de gazdag fehérjékben és olajban.
Az e vtsz. alá tartozó szójababot kesertelenítés céljából hőkezelhetik. Ide tartozik az általános szabályokban részletezett formában és célra.
Nem tartozik ide a kávépótlóként használt pörkölt szójabab, továbbá a „zöld szójabab”-ként vagy „zöld babként” árusított mag.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#8
Sziasztok! 
Ha valaki tudná kérem segítsen! A zab vetőmag nem fordított áfás?   Huh
Köszönöm előre is!
Válasz idézéssel
#9
 Gazdasági társaság nem jövedelemszerzésre irányuló közös gazdasági tevékenység folytatására is alapítható (nonprofit gazdasági társaság).
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!

Egy Fővárosi Törvényszék Cégbíróságán  bejegyzett nonprofit Kft.
 szabályzatát csinálnám
Ki kell választanom a  megfelelő opciót, szerintetek melyiket ???
a cégbíróságon be nem jegyzettet???

Gazdasági társaság, vagy szövetkezet
Civil szervezet (civil társaság, egyesület (kivéve: párt), alapítvány)
Cégbíróságon bejegyzett egyéb szervezet (lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, vízközmű-társulat)
Cégbíróságon be nem jegyzett egyéb szervezet (társasház, ügyvédi iroda)

Köszi!   Harakiri
Válasz idézéssel
#11
Szia Shad!

Légyi azért te is olvasd át!

2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról 
5. Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés esetei
1) Szociális hozzájárulási adó (a továbbiakban: adó) fizetési kötelezettség áll fenn a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításnál figyelembe vett jövedelem után. * 
(2) *  Az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmeken kívül adófizetési kötelezettség terheli az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony alapján fizetett ösztöndíjat és a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére levont (befizetett) tagdíjat.
(3) *  Adófizetési kötelezettség terheli az Szja tv. szerinti önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem esetében az Szja tv. szerinti adó (adóelőleg) alap hiányában a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint
a) biztosítottnak minősülő személy részére juttatott olyan jövedelmet, amely a Tbj. 27. § (1) bekezdés b) pontja alapján,
b) a Tbj. 30. §-a alapján járulékalapot képez.

5. § (1) *  Nem keletkezik az 1. § (1)-(3) bekezdése szerint adófizetési kötelezettsége - e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintetében –
[i]a) a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak;[/i]

b) a társas vállalkozásnak a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóra tekintettel;
6. Az egyéni vállalkozó által fizetendő adó alapja
6. § (1) *  Az Szja tv. rendelkezései szerint a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozót saját maga után terhelő adó alapja - figyelemmel az adóalap megállapításának különös szabályaira is - a vállalkozói kivét, az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozót saját maga után terhelő adó alapja az átalányban megállapított, személyi jövedelemadó köteles jövedelem.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1800052.tv
 
 
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#12
Sziasztok,
az a biztos, ha megkérdezem (és igen, már megint egy rendkívül amatőr kérdés)... Kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó. Szocho fizetési kötelezettség. Az rendben van, hogy az év közbeni kivétek után nincs fizetési kötelezettsége, ellenben a bevallás szerinti Vállalkozói osztalékalap után nekik is meg kell fizetni a Szocho-t (mint az SZJA-t), igaz? Természetesen a felső határig. Itthon van némi nézeteltérés ebből, hogy mi is a harci helyzet ("nyugdíjasnak csak SZJA-t kell fizetni") és jobb félni, mint megijedni alapon inkább megkérdezem, mert már én is elbizonytalanodtam...
Előre is köszönöm a válaszokat és hogy mindig türelmesen válaszoltok, amikor elakadok Smile
Válasz idézéssel
#13
Uhh tényleg ez eszembe se jutott, hogy ev-nek mindenképpen el kell fogadtatni.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Szerintem is nézd meg,ha jó fogadjátok le, ha nem, javítani kell. Én úgy tudom, hogy ev-nél, ha nincs elfogadva, akkor nem lesz bevallás a  tervezetből, csak magánszemélyeknél.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#15
Igen, most generáltak ezeknek a kata-soknak is szja bevallás tervezetet, függetlenül ha egyébként nem volt szja-s jövedelem. Én rá nézek ezekre, aztán "élesítem"......de ha nem csinálsz vele semmit akkor is aktívvá válik május 20-a után.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok,

katás EV-ként beadtam a 21KATA bevallást. Most érkezett egy értesítés, hogy elkészült az eSZJA bevallás tervezetem.
Ebben semmilyen más adat nem szerepel csak a gyermekes adóvisszatérítés. Gondolom, hogy ezt emiatt kell beadnom, ugye?
Válasz idézéssel
#17
Nagyon köszönöm!

Hogy a csudába találtad meg? Ugyanúgy kerestem, mint a 20T1041-t...aztán már másik böngészőből, másik gépről...

Köszönöm még1x+
Válasz idézéssel
#18
https://nav.gov.hu/archive-search?query=19T1041
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!
Nem akarok már 19-re jelenteni, csak megnyitni szeretném a beadott 19T1041-t. 

Gépet cseréltem, a beküldött nyomtatványokat bemásoltam az új gép megfelelő mappájába, de most azt írja ki, hogy "A kívánt nyomtatványhoz nem találunk megfelelő sablont. Megpróbáljuk letölteni az internetről" .  De sem ő, sem én találom. A 20T1041-t megtaláltam az archív nyomtatványok között, de ezt nem Sad 

Köszönöm!
Válasz idézéssel
#20
Köszi, akkor mégsem keveredtem meg /teljesen/
Válasz idézéssel
#21
4. sor
Ha mezőgazdasági termék, vagy vasanyag akkor a 100. sor is és a 07-es lap is.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok!

Belföldre kiállított fordított Áfás számla a bevallás melyik sora??
Már tisztára belekeveredtem
Köszi!
Válasz idézéssel
#23
1041-s mindig csak az adott tárgyévi nyomtatvány használható. Azon belül lehet tetszőlegesen megadni a jogviszony kezdő dátumát akár évekre visszamenőleg.
Válasz idézéssel
#24
Hát én úgy tudom, ha bármit szeretnél jelenteni /akár 2019-re/ azt már csak az adott év 22T1041-esén teheted meg. Az anyk-ba anno nem telepítetted le? Ott még megleled.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!

Segítsetek kérlek: 19T1041 nyomtatványt keresek a nav honlapján, de nem találom. Ami azért érdekes, mert a 20T1041-t simán kiadta. 

Köszönöm!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 3 Vendég