A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EVA segítség
#1
köszönöm szépen Marcsi
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Válasz idézéssel
#2
Szia!

Ezt olvastad.


Számviteli teendők evás társaság végelszámolásakor
  • adozona.hu
2018.01.13., 06:09 Frissítve: 2018.01.12., 14:47


Végelszámolással megszűnő evás bt. nyitómérlegének összeállításáról kérdezett olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.


A kérdés részletesen így szólt: Egy 2003. 01. 01. óta evás adóalany bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, 2018. 01. 01-jei nappal kezdődően jogutód nélkül, végelszámolás útján az általános szabályok szerinti megszüntetését jelentette be a cégbíróságnak. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel a végelszámolás kezdő időpontjával nyitómérleget kell összeállítani, ebben az esetben a nyitómérleg adatainak összeállításához hány évre kell visszamennie a cégnek? A mérleg forrásadatainak összeállítását milyen bizonylatokból tudom elkészíteni, a saját tőkét – eredménytartalékot – hogyan tudom megállapítani?
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
A bevételi nyilvántartást vezető evaalany bt. adóalanyisága megszűnik a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal. Erre tekintettel az adóalany visszakerül a számviteli törvény hatály alá és a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal záróleltárt és zárómérleget készít, amely azonos a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) előírása alapján készítendő nyitó mérleggel, és amelyet könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetni.

A mérleg összeállításhoz nem kell több évre visszamenni, hanem a meglévő eszközöket, forrásokat tételesen leltárba kell venni és ennek alapján kell mérleget készíteni, és ez lesz a kiindulásként figyelembe veendő végelszámolási nyitó mérleg.
Az evatörvény hatálya alatt nem kötelező az eszközökről, a követelésekről, a kötelezettségekről nyilvántartást vezetni. Ezt kell pótolni a tételes leltározással. A leltározás során a bt. ténylegesen meglévő eszközeit (immateriális javakat, tárgyi eszközöket, részesedéseket, értékpapírokat, készleteket, pénzeszközöket) a leltárba mennyiségben és értékben is, a követeléseket és a kötelezettségeket értékben kell felvenni. Az eszközöket piaci értéken (azon az értéken, amennyit azok a leltározáskor ténylegesen érnek) kell a leltárba felvenni.

A kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben (jellemzően a még ki nem egyenlített számlák alapján), a céltartalékokat (különösen a harmadik személyekkel szembeni várható kötelezettségekre, folyamatban lévő peres eljárások várhatóan megítélésre kerülő terhei, illetékei, bírságai miatti kötelezettségekre képzett céltartalékot) a számított, a Szt. előírásainak megfelelő összegben kell szerepeltetni.

A saját tőke összegét az előbbiek szerint értékelt eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell figyelembe venni, amelyből a jegyzett tőke a cégbíróságon bejegyzett összeggel egyezik meg (amely miatt lehetséges az is, hogy az eredménytartalék negatív érték lesz).
[Evatörvény 3. § (1) g) pont, 20. § (4) bekezdés, számviteli törvény 2/A § (4) bekezdés]

Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#3
sziasztok!
egy kis segítségre lenne szükségem: egy ismerős evás bt-jét szeretné megszüntetni mielőbb - eddigi tudomásom szerint mindenképpen vissza kell jelenteni előbb áfásnak és majd utána jöhet bármi egyéb; ő azt mondja, egy másik könyvelő ismerőse azt mondta, simán megszüntetheti evásként is
valóban így van és én nem találom az ide vonatkozó passzust vagy félreértett valamit az ismerős vagy az ő ismerőse?
köszi előre is a segélyt Smile
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Válasz idézéssel
#4
Hello!
2018 év végéig lehetet bejelentkezni eva alá az idén már nem de most meg- eddig ugy van de ez nem teljesen biztos mert még csak terv - hogy meg fog szünni jövőre vagyis más adózási módot kell választani.
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!

Az, hogy megszűnik az EVA az csak azt jelenti, hogy már
nem lehet bejelentkezni EVA alá avagy a  már bejelentkezetteket is "kipiszkálják"??

Harakiri
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Két dolog van ha a tag a BT-ben nem csinál semmit és kap jövedelmet az osztalék ez után nincs szja+eho , ha személyesen közremüködik akkor az tagi jövedelem nem osztalék szja+tb kell fizetni utána mehet a bérköltségre.

http://acton.hu/hu/adozas/utmutatok/fogl...zremukodes
Válasz idézéssel
#7
Igen, a bevételből kifizeti a EVA-t a navnak a többi átutalja magának min osztalékelőleg vagy jövedelem!
Válasz idézéssel
#8
Hello!
Mi az hogy kiveszi az EVA-t?Nem az eva előlegre gondolsz hanem a tagnak a kivétjére a jövedelmére?
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!

Van egy evás bt. kettős alatt könyvelem! A beszámoló összeállításával az a gondom, hogy kiveszi év közben az EVA-t, de
az eredménykimutatásban az utolsó sor már az adózott eredmény ez kerül a saját tőkébe. Ha az osztalék fizetésre könyvelem (899),
akkor nem lesz benne a saját tőkében, ha az eredménytartalékból veszem, akkor meg nem fog egyezni az előző évvel!
Teljesen elakadtam! Tudna valaki segíteni?

Előre is köszönöm!
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok ! Kettőskönyviteli nyilvántartást vezető EVA BT, 2018. január 1-től KATA bevételi nyilvántartást választotta, kérném a segitségeteket , hogy a 1743-es bevalláson a C blokkban mit jelöljek, választottam - megszünik és eva bevételi nyilvántartást vezető - nem tudom jó lesz -e.?
Válasz idézéssel
#11
Kedves Tamás!
Köszönöm Neked is válaszodat! Igen bruttó módon könyvelek. Smile

Üdv
Válasz idézéssel
#12
Kedves Klári! Köszönöm gyors válaszodat, megnyugtattál, hogy jól csinálomSmile
Válasz idézéssel
#13
Zsóker!

A kérdésednél ne egyértelmű, hogy is könyvelsz, bruttón vagy nettón! Én az EVA-s KFT-nél mindent bruttón könyvelek, tehát a 9-esben az ÁFÁ-s bevétel megy, nem csak nettó összeg, ahogy szerintem írtad! Klári is ezt írta, tehát 466, 467 "pihen"! A költséget is ÁFÁ-val növelt összegben lesz az 5-ösben.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#14
Szia Zsóker!
Mindenben megerősítelek. Big Grin Big Grin Big Grin Az 5-ösben és 9-esben bruttó könyvelsz. Igen ritka, hogy Áfa bevallás kell, így a 466-467 pihen. A szabályosan jóváhagyott előző évi osztalékot bármikor kiveheti. A pénztár bizonylat mellé én szoktam egy igazolást adni, hogy a jövedelem x évi EVA-s osztalék. Az ördög nem alszik, a polgárt jóakarója feljelenti, nem tudja mással m int ezzel a papírral igazolni az osztalékként kivett - bevallásokban sehol nem szereplő - lóvé forrását.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!

Most kaptam meg egy evás kft. könyvelését. Havi egy bevétele van, van egy könyvelési díj számlája, és banki költsége.
A bevételt ő áfásan adja ki a számlát, de én áfa nélkül kell, hogy könyveljem ugye a 9-esbe? (bruttóba).
A költségét is áfa mentesen kell könyvelnem az 5-be? nem kell ugye megbontani alapra és áfára?
Valaki nekem azt mondta,hogy nem áfa bevalló az evás, de nyilván kell tartani az áfát, a 4661-4667 számlákon. Én erről még nem hallottam.
Erősítsetek meg légyszíves, hogy nem kell ezt csinálni.
És ha ő év végén az egész nyereségét elhatározta osztaléknak (a saját tőkéje engedi) akkor azt ő bármikor kiveheti év közben, és nem kell utána semmit sem fizetnie és a 08 as bevalláson sem kell szerepeltetni, ugye? Előre is köszönöm segítségeteket!!!
Válasz idézéssel
#16
Szia Móni!
Isten óvjon tőle, hogy a most KATA-s Bt végelszámolást is kezdjen. Nekem van Ilyen. A végelszámolás már Tao alatt megy és a végelszámoló vezető tisztségviselő. Két hónapja képtelen vagyok átpaszírozni a 08-astokat rajtuk, mert a rendszerük nem veszi tudomásul, a végelszámolás kezdetével megszűnt KATA állapotot. Majd valamikor kézzel csinálnak valamit.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Tündi Írta:Köszi hogy hozzászóltál, de nem ez volt a gond. A NAV gyagyás már megint és ilyesztgetik az embert. A H betű akkor kell szerintem, ha évközbe tér át és akkor nem kell ugyebár a feltöltési se... Na mindegy.
Ma megjött az üzenet , hogy minden oké a bevallást feldolgozták és jó volt úgy ahogy küldtem. :wink:

Sziasztok !

Ez a hiba a nyomtatványban még most is fennáll ! Milyen jó, hogy február óta nem javították ki.
Kettős könyvvitelű EVÁS bt. 2015.január 1-től KATA-s lett. Nem jelöltem a bevalláson, mert azt írta a kitöltési útmutató, hogy az EVA alanyiság évközi megszűnése esetén kell választani kódot. Erre jött a hibaüzenet, hogy nem jelöltem a H-t.
Felhívtam őket, és valóban a szöveg így szól, de a rendszer ezt hibának érzékeli, és ők beírják hivatalból a H betűt !

Ja és rákérdeztem az SBANK-ra, mert nálunk is írta: ez egy belső nyilvántartási rendszer a NAV-nál, ennyit tudtam meg....

Móni
Válasz idézéssel
#18
Köszi a visszajelzéseket! Majd most rövid időn belül (30 nap) kiderül, hogy a revizor
hogy gondolja.

Üdv.
Válasz idézéssel
#19
Yokozuna!

Nem csak év végén nézik az adótartozást? Én erre emlékszem.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#20
yokozuna Írta:Sziasztok,

véleményetek szerint, kivágnak e az EVA-ból, ha év közben a vállalkozó nem arra
a negyedévre fizette az előleget, amikorra kellett? A teljes évre megfizette csak
egy negyedévnél csúszott el.
Első negyedév helyett a másik negyedévben fizette az egyik számla részösszege
után járó adót. :mrgreen:

Köszönöm véleményetek!

Nem.
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok,

véleményetek szerint, kivágnak e az EVA-ból, ha év közben a vállalkozó nem arra
a negyedévre fizette az előleget, amikorra kellett? A teljes évre megfizette csak
egy negyedévnél csúszott el.
Első negyedév helyett a másik negyedévben fizette az egyik számla részösszege
után járó adót. :mrgreen:

Köszönöm véleményetek!
Válasz idézéssel
#22
Szia!
Igen, én is ezt szeretném most kihallani belőle, ebbe kapaszkodom. De ez a "naptári évben korábban" megfogalmazás annyira nem korrekt, hogy itt úgy érzem megfoghatnak, ha akarnak....mikor korábban, mert márciusban már az egyik tag volt, akkor csak az egyik új, de pl. január elején még egyik sem volt, akkor mindkettő újnak számít, az meg 100%....
Vagyis ha januárban egy lépésben léptük volna meg a a két változtatást, akkor az kizáró ok lenne, hiszen "összesen 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szereznek olyan magánszemélyek), akivel (akikkel) a naptári évben korábban nem állt tagi jogviszonyban", de így két lépésben nem kizáró ok?
Mert akkor az ügyvédi lobbi jó, duplán fizetünk minden eljárási díjat....
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Szerintem nem esik ki az EVA-ból mert csak akkor ha 50%-ot meghaladó itt meg az nem áll fent...
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!
EVA-s cégben történt ebben az évben két új részesedésszerzés is és ugyan van a Nav-tól egy telefonos válaszom, hogy nem szűnik meg az EVA-s lehetőségünk, én mégis megkérdezném tapasztalt kollégáimat, hátha volt ilyen a praxisotokban:
2015 januárban egy új tulaj szállt be az EVA-s bt-be 50%-kal. Majd most áprilisban egy másik új tag vette meg a másik 50%-ot.
Megszűnik szerintetek az EVA adóalanyisága áprilisban, vagy sem? Mert a törvénybe én mindkettőt bele tudnám magyarázni, de a célom, hogy jól járjunk el.
Köszönöm!

3. § (1) Az adózó adóalanyisága megszűnik:
h) a részesedés megszerzésének napját megelőző nappal, ha a jogi személyben, egyéni cégben 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szerez olyan magánszemély (összesen 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szereznek olyan magánszemélyek), akivel (akikkel) a naptári évben korábban nem állt tagi jogviszonyban; az öröklés esetére e rendelkezést nem kell alkalmazni;
Válasz idézéssel
#25
Hello!
Igazad van először a KEKKH-nak a bejelentés azon van ez az adózás1. meg adózás2. majd utánna a T103....
A lényeg nem tud most Evás lenni egyből de lehet jó lenne neki a KATA-is de majd eldönti....
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég