A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cégeladás
#1
Sziasztok!
Nálunk is van hasonló adottságokkal egy eladó Bt.../ Taos.../ :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!
Segítséget kérnék:
Van egy EVÁ-s Bt.-nk, /kettős könyvitelt vezető/, amit szeretnénk eladni, mert már 2 éve nincs munka. Eredmény tartaléka van, az EVÁ-t megelőző időszakból, 950.e Ft., ezenkívül kb.500 e. Ft. van még számlán.
Mit tanácsoltok, hogy vegyem ki a legkisebb adóteherrel ezeket a pénzeket?
Tudnátok esetleg ajánlani cégeket, akik adás-vétellel foglalkoznak? Mire vigyázzak az eladás során?
Köszönettel: Mariann
Válasz idézéssel
#3
Mónika, köszönöm. Ez jól hangzik. (Mindenáron a tagi kölcsön utáni illeték fizetést akarja elkerülni az ügyfelem).
Válasz idézéssel
#4
Nekem volt ilyen, csak egyszemélyes Kft esetében. Az ügyvéddel írtak egy papírt hogy a tagi kölcsönt az új tulaj a régi tulajnak megfizette.... bár nem láttam a papírokat mert az új tulaj vitte a könyvelést is a saját könyvelőjéhez. De azt gondolom hogy a tagi kölcsön az átadáskor maradt a cégben, a két magánszemély között jött létre a tagi kölcsön visszaadása.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!
Légyszi segítsetek ebben:
Ügyfelem készül eladni egy bt-t, mármint nem szándékozik benne tovább dolgozni (elment alkalmazottnak), így pedig nincs értelme tovább tartani, könyvelési díjat fizetni, stb.
Nem akarja végelszámolni, el szeretné adni.
Van a cégben tagi kölcsön (nem vészes az összeg, talán 2-3 millió).
Ilyenkor mi a gyakorlat, mi lesz a sorsa a tagi kölcsönnek? (Mert ugye végelszámolást azért nem akarna, hogy ne kelljen illetéket fizetnie az elengedett tagi kölcsön után).
Ha eladja a bt-t (vagyis tulajdonos váltás történik), akkor a tagi kölcsön hogyan oldódik meg?
Köszönöm, ha valaki ír ebben az ügyben, ha volt már valakinek ilyen.
Válasz idézéssel
#6
Ugye jól tudom, hogy magánszemély "A" KFT üzletrészének eladásakor a "B" KFT-nek, aki a vevőnek, nem kell szja előleget levonnia? A magánszemély nem tagja, illetve nem is volt tagja a "B" KFT-nek!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok,

én az ügyfeleknek mindig a következő példával szoktam megvilágítani a cégvételt/eladást.
Gondoljon egy kutyára, amit sétáltat. A kutyán van egy póráz, amit eladáskor áttesz a vevő kezébe, ettől a kutya még ugyanaz a kutya marad.
Ha magánszemély vesz üzletrészt, céget, nála nincs goodwill, badwill, maximum írja föl, hogy mennyiért vette (ha nem szerepel az adásvételi szerződésben - bár ez utóbbit furcsállom), mert ha majd ő is eladja, akkor az eladáskori árból a hajdani vételárat levonhatja, mint bekerülési értéket.
Goodwill-badwill csak akkor van, ha cég vesz céget (ill. üzletrészt), tehát a vevő könyveibe bekerül, mint általában tartós befektetés.

Üdv.zsemle
Az Everest fölött kinyílt a monszun....én meg itt punnyadok, mert csak egy szegény kis ZSEMLE vagyok...
Válasz idézéssel
#8
Fejet hajtok Klári tudása előtt, és nem is vitatom a helyességét. Akkor csak egy kérdés: ha az adásvételibe nem írják bele az eladási értéket akkor honnan lehet tudni hogy névértéken vagy a fölött adta el a részesedését. Vagy csak annyit írnak hogy névértéken?? És ha több akkor hol a "jövedelem" értéke ami ugye adózik?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Klári, köszönöm a részletesebb leírást, így most már világos minden.

Egyébként úgy vagy jó, ahogy vagy, azaz a tömörségeddel együtt ( szerintem aki szeretné, az a tömörséggel együtt is érti amit szeretnél neki sugallni). Big Grin

Anita
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Kicsit megint túl tömör voltam :oops: .
Elméletben természetesen van goodwill meg badwill (Szvt. 3.§. 5. bek 1,2 pontok) Igen ezekkel úgy kell bánni, ahogy a továbbképzésen mondták. De...
Ugye cégvásárláskor az eszközök és terhek piaci érékét kell összehasonlítani a vételárral + figyelembe kell venni a következő évek hozamait. No itt van az eb elhantolva. Ki mondja meg a piaci értéket meg hozamot a tőzsdén nem jegyzett cégek esetében? Hát a könyvvizsgáló. Találkoztatok már olyan könyvvizsgálóval aki nem azzal kezte ilyen esetben, hogy akkor kell neki ingatlan szakértő, géppész szakértő stb.?
Én nem. Ilyenkor szokta azt mondani a vevő látva a díj kalkulációt, hogy akkor könyv szerinti értéket ér az üzletrész meg a vagyoni betét. Hát ezért mondom, hogy felejtsük el egy kis Kft, vagy Bt tulajdonosváltásánál a cégértéket. Természetesen más eset a tőzsdén jegyzett cég, de azok nem igen fordulnak elő a mi hatókörünkben.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
Klári!


Köszönöm és neked is Móni, bár ellentétes véleményen vagy Klárival.

Épp most volt az egyik ÜF-nél, hogy egy meglévő céget vett meg és nagyon elbizonytalanodtam, hogy jól csináltam-e azt, hogy ezzel nem foglalkoztam. A pánik a részemről akkor kezdődőtt, amikor a mai számviteli továbbképzésen az előadó ( kötelező anyagrész) azt áll-totta, hogy adás-vételinél számolni kell a cégértékkel és azt annak előjelétől függően vagy időbelileg el kell határolni és 5 év alatt feloldani ( ha negatívra jön ki), vagy a 11-s számlaosztályba kell könyvelni ( ha pozítiv). Hmmmm

Köszönöm mégegyszer:
Anita
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Felejtsük el adás-vételnél az üzleti vagy cégértéket. Az eladó és a vevő megállapodnak az üzletrész árában amit vagy a névértéken szerpeltetnek, vagy nem is írják bele, ahogy mondjátok.

A cégértékkel akkor kell foglalkoznunk, amikor az üzletrész tulajdonosa elhuny. Ilyenkor kénytelenek vagyunk a közjegyzőnek valamit a könyvelői nyilatkozatban leírni. Én mindig a fordulónapra (halál napja) készített beszámoló ST összegét szoktam közölni és felsorolom a jelentősebb eszközök könyv szerinti értékét. Ez az ingatlanvagyonnal illetve gépjárművel rendelkező cégek esetében fontos, mert az örökösök általában azt hiszik, hogy megörökölték az eszközt és már viszik is. Ilyenkor szokott nagy pofáraesés lenni, mert csak üzletrészt örökölnek.

Szerintem azon kívül amit Móni ír nekünk nincs több dolgunk (182,180,201,1041).
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#13
Hát igen, a cégértékkel behatóbban kellene foglalkozni, és szerintem olyan nincs hogy az üzletrész átruházási szerződésben nincs vételár, mert ugye ha drágábban adja el mint amennyibe akkor neki belekerült akkor jövedelme keletkezik és ez adóvonzattal jár. Tehát értéket biztosan fel kell tüntetni az eladási szerződésbe.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Én is itt lennék egy kérdéssel, vagy inkább megerősítést szeretnék. Smile
Ha egy céget megvesznek, akkor úgye jól sejtem, hogy az üzleti/cégértékkel foglalkoznom kellene behatóbban?

És kötelező-e, mert mi van akkor, ha nincs az adás-vételiben a vételár és ha csak az szerepel, hogy a követelésekkel-kötelezettségekkel együtt vette át/meg?

Köszönöm:
Anita
Válasz idézéssel
#15
Megerősítést kérek, és remélem a gondolatom alapján ilyen egyszerű a dolog:
2 személyes kft 2010-ben alakult, működő kicsi nyereséggel zárta a tavalyi évet /50e/ az egyik tulaj /aki az ügyvezető, az ő ügyfélkapuja alatt megy az adatszolgáltatás/ most eladná a tulajdoni részét 50% a másik tulajnak /névértéken/ így egyszeélyes kft-vé alakulna. Elballagnak az ügyvédhez, megcsinálják a módosítást, a cégbírósági bejegyzést követően én csak jelzem a tulajdonosi változást a 201T-n, valamint a régi tulaj alól a 182-essel törlöm a regit, és a másik aki megvásárolja a részesedést neve alá regizem 180-al? Esetleg még valami???
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Szia Vivi!

A legegyszerűbb válasz: amennyiért veszik.
Távol áll tőlem a szemétkedés meg a hülyélkedés. A válaszom valós. A közölt számok alapján vélem, az eszköz oldalon, valószínű a pénztárban van 13 milla virtuális készpénz.
Egy ilyen cégért nem szoktak pént adni, hanem kérni és a jogi költségeket is az eladó fizeti.
Ne feledd, a cég ügyeiért, az adótarozás keletkezésének módjáért és okáért az eladás pillanatáig még akkor is a volt ügyvezet felel (Btk) ha a cég már régen más tulajdona és más az ügyvezetője.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha szeretnénk eladni egy céget, hogyan lehet? A cégnek 4 milliós APEH tartozása van, pár 100 ezer forintos szállítói tartozása, 3 millió forintos törzstőkéje, saját tőkéje 6 millió forint? És ezek után mennyiért lehet értékesíteni? SOS lenne. Válaszotokat előre is köszönöm.

Vivi100
Válasz idézéssel
#18
Sziasztok!
Megígértem, hogy megírom, hogy sikerült-e, ... hát eddig minden OK volt, ahogy írtam úgy csináltuk, és minden rendben lezajlott.
Idáig, de ha van fejlemény még írok
Krisztina
Krisztina72 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arvavar.hu">http://www.arvavar.hu</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!
Jó, hogy vannak különböző vélemények, de az egyik ügyfelemmel most leteszteljük. Próba, .. mivel már nem működő cég, ha nem megy megszüntetjük januárban. Kipróbálja, mert így esélye van 0-val kiszállni, de ha mégse jön be, akkor végelszámolás.
A legrosszabb esetben a végelszámolás költségét "bukja el" vagyis, nem spórolja meg.
Krisztina
Majd megírom, hogy összejött-e.
Krisztina72 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arvavar.hu">http://www.arvavar.hu</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#20
Én nem így tudom. Ügyvéddel beszéltem, az világosított fel. Én nem merném egyik ügyfelemnél sem felvállalni ezt. Nagyon komoly gond lenne, ha valaki elveszítené az EVA alanyiságot. Ez az, amikor a törvény nem pontos!


Üdv.

Tamás
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#21
Én is úgy gondolom, mint Klári. Adózásból van egy példatár ADÓ 2010 teszt és példatár a címe (Dr Herich György) , a 101-ik oldalon van egy példa:
"Egy evás Kft.-ben 2009.12.31.-én 50% szavazati jogot szerez egy új tag, majd 2010.01.01.-én a Kft egyedüli tagjává is válik (100% szavazati joggal). Megszűnik-e az eva alanyiság, ha igen, mely napon?
Válasz:......a példa szerinti eseten 2009-ben egy új tag pontosan 50%-nyi szavazati jogot szerez, ami 2009-ben nem jelenti az eva alanyiság megszűnését. 2010-ben pedig már nem számít új tagnak, hanem meglévő tagként szerez további részesedést, ezért a továbbiakban is eva alany maradhat a Kft."
Remélem tudtam segíteni
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#22
Szia Tamás!

Gondold végig a vásárlás folyamatát! A második évben a második 50 % megszerzésekor már nincs új tulajdonos, csupán kivásárolja a második 50%-os részt. Ő már ekkor tulajdonosként teszi ezt.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#23
Krisztina!

Az én olvasatomban az 50%-nál nagyobb részesedés nem egy alkalmat jelent, hanem a két év alatt szerzett összes részesedés. Tehát idén szerez 50%-t, jövőre meg újabb 50%-t, az két éven belül 100%, így az EVA alanyiság megszűnik!

Üdv.

Tamás
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#24
thekla Írta:Krisztina!
EVÁ-s cég, ha tulajdoni rész 50%-t eladja 2010-ben, akkor legközelebb csak 2012-ben adhatja el a maradék 50%-t, egyébként elveszíti az EVA alanyiságot. Két éven belül nem lehet 50%-nál nagyobb részesedést eladni! EVA törvény 3 paragrafus 1 bekezdés h. pont. Az ügyvéd rosszul tudja.
Üdv.
Tamás

Szia Tamás!
Most találtam rá erre, <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/eva/eva_081027.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/eva/eva_081027.html</a><!-- m -->
ha ezt nézem, akkor meg igaza van az ügyvédnek.
Krisztina
Krisztina72 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arvavar.hu">http://www.arvavar.hu</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#25
Tamás, köszi jól sejtettem.
Krisztina
Krisztina72 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arvavar.hu">http://www.arvavar.hu</a><!-- m -->
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég