A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S.O.S.
#1
A lenti kérdésemet jól gondolom?
Erika
Válasz idézéssel
#2
Ha egyéni vállalkozó készíti a vagyonnyilatkozatát, akkor az 53-as bevallás 447. sorából kell az egyéni vállalkozói jövedelmet beírni?
(Bevétel-költség) Ugye jól gonodolom?
Erika
Válasz idézéssel
#3
Én nem vállalom az ügyfeleimnek a vagyonnyilatkozat kitöltését. A szja bevallás adatait megadom és tájékoztatom, hogy mit jelent a követelés és a kötelezettség - aztán mindenki töltse ki magának. Most minden Felügyelő Bizottsági tagnak is be kell adnia, és később egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál az APEH vizsgálhatja. Van olyan minimálbéres ügyelem, akinek szóltam, hogy gondolja át miből fedezi a költségeit - kikérte magának, hogy ő igenis fel tudja mutatni. Szerintem most sokan lazán veszik a nyilatkozatot, de később nagy szívás lesz még ebből.
Üdv. Edit
Válasz idézéssel
#4
Köszönöm Gajda, nagyon kedves vagy.
Johanna
Válasz idézéssel
#5
Még annyit: ez a vagyonbevallás tulajdonképpen alkalmas az államig. dolgozók korrupciójának kiszűrésére, ahol jelenleg igen nagy a latencia. Ha kitölti a vagyonbevallást, erre gondoljon.
Válasz idézéssel
#6
Szia, nálam is volt ilyen. Az első kérdésre a válasz: igen. Gondolj arra, hogy ez egy kiinduló állapot, s ehhez képest nyomonkövethető, ha a jövőben gyarapodik.
Az 5 évet úgy értsd, hogy a már benyújtott 53-as bevallásokkal számolj, vagyis 2007., 2006., 2005., 2004., 2003.
Válasz idézéssel
#7
Valaki esetleg tudna segíteni?
Johanna
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!
Az egyik egyéni vállalkozómnak kell még ma kitöltenem vagyon-nyilatkozatot, mert a felesége olyan helyen dolgozik, hogy kell.
Rengeteg szántóföldje és eszköze van a vállalkozásban.
Gondolom, ezeket is fel kell tüntetni, nem csak a magánvagyonát.
Öt évre kell beírni a jövedelmét, de ez visszamenőleges öt évet jelent?
Ha csinált már valaki ilyet, kérem segítsen!
Johanna
Válasz idézéssel
#9
Köszi a választ! engem annyiban érint,hogy választ kell adjak holnap és csak az adózási részről voltak elképzeléseim! harakiri
Válasz idézéssel
#10
Szia Harakiri, ugye nem gondolod komolyan a harakirit?
Azzal, hogy munkaadót és munkavállalót említettél, már sokat elárultál. Valószínűleg ez a kártérítés a munkaviszonyhoz kapcsolódik. Ha én lennék Te, akkor a következőket tenném: megkérem a munkaadót, hogy másolatban bocsássa rendelkezésemre a bíróság kártérítésről szóló ítéletét, és majd némi tanulmányozás után megadom a korrekt választ. Majd hónom alá csapom a computerem, kirobogok a mosdóba, felcuppanok az aktaforumra, s leírom, hogy mihez kapcsolódik a nem vagyoni kártérítés. Valaki csak itt lesz és segít! Az én nyakamon könyvvizsgáló ül majd, de ha akarod, levizsgáztathatom!
Üdv.: zsemle
Válasz idézéssel
#11
A google keresőbe beírtam: nem vagyoni kártérítés adózása - egész éjjel olvashatsz - egy a sok közül:
Nem vagyoni kártérítés adózása tárgyában szeretnénk a segítségüket kérni. Egy magánszemély részére a bíróság megállapított nem vagyoni kártérítésként (nem munkajogi jogviszonnyal összefüggésben!) versenytilalmi ellenérték jogcímen 5 M Ft-ot.

Kérdésünk:
1.) Ez az összeg nettóként fizetendő-e ki és fel kell-e bruttósítani?
2.) Adómentes-e a fenti címen szerzett jövedelem?
3.) Felbruttósítás esetén milyen egyéni és kifizetői adókat kell levonni?

Válasz:
A kérdésében részletesebben le kellett volna írnia a kártérítés milyenségét, hogy pontosan be lehessen azonosítani az adótörvényben.

Alapesetben a kártérítés - ha nem jövedelempótló kártérítésről beszélünk -, akkor adómentesek.:
A károk miatt keletkező bevételek általában azért adómentesek, mert ezek többnyire nem jelentenek új jövedelmet, hanem csak a korábban már megszerzett, a mindenkori szabályok szerint adózott jövedelmek (vagyon) elvesztését pótolják, amolyan fájdalomdíj. A Bírósági papírok egyértelműen meg kell hogy állapítható legyen a nem vagyoni kárként tételesen nevesített kártérítés – elkülönítetten -, ha ez esetlegesen összekapcsolódik egy munkajogi kártérítéssel és nem elkülöníthető, akkor azon a jogcímen adóköteles a kártérítés.

A jövedelmet pótló kártérítés olyan jogcímen adóköteles, amilyen jogcímen elmaradt jövedelmet pótol a bevétel, például munkaviszonyból származó jövedelem pótlása esetén bérjövedelemnek minősül (Szja tv. 1. számú melléklet 6.9. pont). Ezt a rendelkezést bármely korábban ilyen címen megszerzett jövedelem adókötelezettségére lehet alkalmazni.

Ha a magánszemély a csőd, felszámolás, végelszámolás keretében megillető tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék és más hasonló járadékjellegű követelés, a jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítási kártérítés egy összegben való megváltását kéri a kifizetőtől, akkor a kifizetett összeg teljes egészében jövedelem, és ebből a kifizetőnek 25% adót kell levonnia.
Üdv. Edit
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok! Ma már több kisérletet tettem hogy kiderítsem a választ, eddig sikertelenül, de teszek még egy elkeseredett kisérletet, mert ha reggelig nem lelek választ akkor holnap meg fogok szégyenülni,ki is fognak röhögni! - a munkaadót NEM VAGYONI KÁRTÉRÍTÉS megfizetésére kötelezi a bíróság, mi ennek az adó és járulék vonzata a dolgozó és a munkaadó részéről is vizsgálva a helyzetet! Köszi előre is ! harakiri
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég