A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
import áfa
#1
Határ közelében lévő kereskedőnél vásárol napi rendszerességel, kis tételben a külhoni (ám EU-s közösségi adószámos) vállalkozás. Nincs CMR, mivel saját maga elfuvarozza, de vásárláskor ad egy nyilatkozatot (kétnyelvű) miszerint a számlán szereplő árut Mo-ról kiviszi. Továbbá:A külföldi vállalkozás egy havi összesítőt küld ezen árukról, hogy ott bevételezték a saját raktárkészletükbe. Ez igy megfelelően erős bizonyíték, h közösségi értékesítés történt, s ezért az eladó nem számít fel áfát. Van-e tapasztalata valakinek e téren, hogy a reviziónál kötekednek-e ?
Válasz idézéssel
#2
Most éppen nekem is megy, de délelőtt nem.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#3
Köszi lányok. Nekem is a Kicsi által feltett link van lementve. Mostmár működik is. Bár ezelőtt fél órája már a netem sem ment. Mint látjátok, már az is jó.
Akkor gyorsan meg is nézem, és küldöm, mielőtt megint elromlana. Lehet, hogy a hamu zavar az éterben?
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok !


<!-- m --><a class="postlink" href="http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do">http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do</a><!-- m -->

nálam ez működik
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#5
<!-- m --><a class="postlink" href="http://sorry.ec.europa.eu/">http://sorry.ec.europa.eu/</a><!-- m -->
Szerver jelenleg nem elérhető.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#6
Polika, nekem az oldal se jön be, annyira nem működik.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#7
Csak egy apró kérdés: nálatok sem működik az un iuós adószámok lekérdezése? A múlt héten még jó volt, de beküldés előtt szeretném újból leellenőrízni, hátha elütöttem valamit.
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#8
A speditőr kicsit elkalkulálta a vám+áfánkat és több került befizetésre a vámletéti számlára. Egy darabig nem óhajtunk többet importálni, így visszakérjük. Van erre külön nyomtatvány, vagy elég egy levél?
Válasz idézéssel
#9
Szia Gajda!
Nyugodtan szerepeltesd, mert attól, hogy nincs ráírva, még az. Mindkettőnek van közösségi adószáma és ez a lényeg szerintem.
Üdv.: Zsuzsa
Válasz idézéssel
#10
EU-s problémám van, mégpedig a magyar EV beszerzett vmit az osztrák vállalkozástól. Mindkét fél közösségi adószáma rajta van a számlán. Az áfára (mwst.) viszont 0 %-ot irtak.
Továbbá hiányzik az a szöveg, hogy közösségi értékesítés, vagy az , hogy az Áfa megfizetése a vevőt terheli (németül legalább annyi szokott más számlán szerepelni, hogy" steuerfreie, , innergemeinschaftliche Lieferung ".
Tipródom, hogy ezt most szerepeltessem-e közösségi beszerzésként az áfa-bevallásban, meg a 08A60-ason ? Vagy valamelyik más sorban ?
Válasz idézéssel
#11
Szia Ica!

Én még nem csináltam, a nyomtatvány azokra az értékesitésekre és a beszerzésekre vonatkozik amelyeket áfa bevallásodban folyamatosan vallottál. Ez esetben a 20§ okafogyott.
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok

Igaz ez nem import, hanem EU-us,

Csináltátok -e már az 1 n.évi összesitőt. Igy magamban nem tudom , hogy jól döntöttem-e.

most már csak az A0860-at kell elküldeni nem tartozik az ÁFA trv20 § 1
bekezdésében felsoroltakhoz.??

Köszi
Ica
Válasz idézéssel
#13
Szia!
Köszönöm a gyors válaszodat!
Igen, van van új határozatom a módosításról, a különbözet ki lett fizetve. Minden október havi, így gondoltam teszem az utsó negyedévbe.
köszönöm még egyszer!!
Válasz idézéssel
#14
Ha ki is lett fizetve az import áfa, akkor szerintem jó ha az októberibe teszed bele, mert arról nem a cég tehet hogy később módosították.

Nekem amikor anno volt ilyen esetem, arról adtak határozatot, azon volt a határozatszám és azt írtam be a bevallásba, ha erre gondoltál.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Második negyedévben bevallott import áfát Önellenőrzésre a VPOP módosította október hóban. Közvetlenül nekik lett befizetve a különbözet.Betehetem a negyedik negyedévibe az új határozat alapján a különbözetet?
(új határozat, új befizetés azonosító, új időpont, 4-es részletező,csak nincs közvetítő)
Remélem valaki érti, amit mondok!
Válasz idézéssel
#16
Klári!
Nem kevertél meg, hálás vagyok a magyarázatodért.
Ez az első ilyen nekem, és szeretném jól csinálni.
Zsóka
Válasz idézéssel
#17
Elfelejtettem!

Az hogy Te a vámügynök számláját (vámról, kezelésrőr, spedicióról stb.)még nem fizetted ki nem jelent semmit. Amikor Ő Hamburgban vámolt a nevedben bizony a vámot kiperkálta helyetted, mert különben a német vámhatószág nem helyezte vola az árút szabad forgalomba.

Klári
Válasz idézéssel
#18
Zsóka!

Gondold végig! Mivel az EU egy vámunió, ezért annak bármelyik határán bejön valami azt le kell vámolni. Bárhol teheti. Hamburgan tette. Ettől a pillanattól szabad forgalomba van helyezve az árú, és EU-s árúnak mnősül.

Az EU-s Áfa szabályok azt monják, hogy Áfát a vevő fizet, ha vámhatáron belülről más országból hoz be árút. Tehát fel kell számítani a véglegesen M.o-ra jött árúra az Áfát. Ezt a teljesítés napján - amikor a magyar telephelyre megérkezik kell tenni (16.sor). Mivel vállalkozásához használja le is lehet vonni, amit a számla kelte szerint, vagy átvételt követő hó 15-én lehet csinálni (64 sor).
A magyar országhatáron kívüli vámolásban az a különleges, hogy az országhatáron már a cég a saját árúját hozza be és Áfa szempontból Ő válik beszállítóvá. Ebból a levezetésből az is következik, hogy a beszállító számlájának kiegyenlítése nincs összefüggésbe a teljesítéssel és ezáltal az Áfa bevallással. Esetedben ha júliusban vámoltak és haza is hozták az árút, akkor ez július és III.n.é.-61-es. Ez a bevallás arra is szolgál, hogy a német APEH tudomásul vegye, hogy az árú elhagyta N.o-t és M.o-on az Áfát megfizették.
Remélem nem kevertelek meg.

Klári
Válasz idézéssel
#19
Kati!
A sima import ÁFA igen, de most nekem ennél bonyolultabb.
Lentebbi kérdésemben leírtam.
Ha tudsz segíteni benne, írd meg légy szíves.
Zsóka
Válasz idézéssel
#20
Az import áfa csak abban az esetben igényelhető vissza amikor az áru szabadforgalomba lett helyezve, azaz az áfa meg lett fizetve.
Válasz idézéssel
#21
Szia Klári!
Kezd már világosodni, hála Neked.
A 0765 ÁFA bevallásban a 16. és 64. sorokban kell szerepeltetni?
Ezekben a sorokban az ÁFA alap ugyanaz, mint a 0761-01-es lapon.
A Hamburgból kapott számlából a júliusi még nincs kifizetve, a szeptemberit pedig októberben fizette.
Így is bele kell tennem a III.n.évi bevallásba?
Zsóka
Válasz idézéssel
#22
Szia Zsóka!

Ha pl. Hamburgban vám elé állította, akkor kell legyen vámügynöktől, vagy ottani vámhatóságtól a vámról(megfizetett) és vámkezelési díjról bizonyletod.
A szállító számlája+vám+fuvar Hamburgig=Áfa alap, a vámolás napja árfolyamán. Hamburgból már saját árút hoz beés pontosan ugyanúgy vallod mint az EU-s importot (oda-vissza). A 0761-en a saját EU-s adószámával (mint beszállító)jelentetd.

Klári
Válasz idézéssel
#23
Magyar cég Amerikában motorokat vásárol.
Eddig itt Magyarországon készült a vámoltatás, és az ÁFA kiszabás.
Most két olyan számlám van (Rechnung), ami alapján Németországban vámoltatta a motort.
Ezen a számlán minden van, csak ÁFA nincs. Ilyenkor mi a teendő?
Hol, és hogyan kell az áfát megfizetni, mikor, és milyen áfa bevallást kell beadni?
Akinek volt már hasonló kérem segítsen.
Zsóka
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!

Még nem volt ilyen esetem, ezért a segítségeteket kérem. Az üf, aki villanyszerelő, eu államból rendelt meg anyagot, amit Romániában épít majd be. Mire kell figyelnem? Előre is köszönöm a segítséget, Lívia
Lívia
Válasz idézéssel
#25
gyocsine Írta:Sziasztok!

Én i,porttal kapcsolatban azt kérdezném, hogy ha ügyfelem Taipeiben vett kp-ra árut és semmi másom nincs róla csak az ottani számla mit kell csinálni vele és az áfa-bevallás 29 sorában kell-e szerepeltetni. Műszaki cikkről van szó. Köszi Gabi

nem kellett volna ezt az árut vámoltatni amikor bekerült az eu-ba?
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég