A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Helyesbítő számla az ÁFA bevallásban
#1
Nem vagy körülményes jó ez! Smile
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
De jó hogy itt vagytok ! Akkor még egy -bugyuta- kérdé: Lekönyvelem a helyesbítő szállítói számlát, ami bekerül a levonható ÁFA analitikába, ott egy mínuszos sor lesz. Ezt a sort a bevallás 31. sorába fizetendő áfát növelő tételként állítom be (természetesen előjel nélkül) , míg a levonható áfa összesítésénél nem veszem ezt a tételt figyelembe. Ezzel kvázi visszarendezem az eredeti előleg számla alapján levont áfát eleget téve a 153/C (1) előírásainak. A lízing számla alapján levonható áfa - a 31. sor alapján fizetendő áfa= visszaigényelhető áfa . Így a decemberi bevallásban levont áfa és a januári bevallásban levont (visszaigénylendő) ÁFA = a teljes lízingügylet áfája.
Biztosan túl körülményes vagyok, de kissé megkavart , hogy lesz a szállítói áfából fizetendő áfa. Remélem így, ahogy leírtam.
Válasz idézéssel
#3
Hello!
Akkor kell mikor személyes rendelkezésére áll vagyis mikor nálad van a kiállitás dátuma másodlagos.
Válasz idézéssel
#4
Szia Csillag!
Helyesbitsd, bár nem "lőnek vele nyulat".
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#5
Köszönöm szépen Klárika. Egy másik fórumon is kaptam megerősítést:
"A foglaló / előleg beszámítás (ez a sztornó szla. amikor kvázi a folyószámlán egy túlfizetés lesz amit a beszámítással át kell vezetni) teljesítésének és a lízing számlának egybe kell esnie."
Viszont előtte egy szak folyóirattól meg ellentéteset, azt, hogy februárban kell majd beállítani.
Úgy döntöttem a januári bevallásban rendezem az egészet, amiatt is amit írtál.

Még annyit kérdeznék, hogy mivel a 2018.12. havi áfa bevallás 77. sorába az akkori előleg miatt beírtam a Tárgyi eszköz beszerzést, azt most helyesbítenem kell? Mert magát a bevallást nem kell önellenőrízni, mivel a 153/C § (1) szerint kell eljárni, de ez a "tájékoztató adat" gondolom ki kell hogy kerüljön a rendszerből. Köszönöm szépen, szép napot kívánok. Smile
Válasz idézéssel
#6
Szia Csillag!
Ha jól értem januárban az ügylet lezajlott. Én betenném a 02.01-i szlát januárba, abból alogikából indula, hogy az ügylet teljes elszámolása januái, csak ez az egyéként kötelezttséget növelő tétel februári. Mivel kötelezedttséget előb írsz elő adóhiányod biztos nem keletkezik.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok !
Segítenétek az ÁFA tv. 153/C § (1) értelmezésében?
Az eset: havi ÁFA bevalló EV. 2018.12.hóban és 2019.01. hóban előleget fizet tárgyi eszköz beszerzésére.  Ezek után írásban nyilatkozik a szállítónak, hogy a megrendelt gép finanszírozásához egy lízing konstrukciót kíván igénybe venni, ezért kéri hogy az átutalt előlegeket a "lízingszerződés vételárába" saját erő címen beszámítani szíveskedjenek. Az előlegekről sztornó számlát állít ki a szállító. A 2019.01.havi előleg tekintetében  hónapon belül kiállítja az érvénytelenítő számlát,  míg a 2018.decemberi előleg sztornó számlájának  kiállítására 2019.02.01-i dátummal kerül sor.
Januárban lezajlik az ügylet, a zárt végű pénzügyi lízingről a számla 2019.01.31-én elkészül. 


Melyik havi ÁFA bevallás 31. sorába kell beállítani a 2019.02.01-i helyesbítő számla miatti fizetendő adót (január vagy február) ?  Ugyan a számla dátuma nem januári, de az egész ügylet januárban zajlott le, s a januári ÁFA bevallás készítése idején már rendelkezésre áll, logikailag is ide tartozna.
Másrészt viszont a 1965M-02-K kitöltésénél kilógna a számla februári dátuma (bár feltüntetése opcionális, de ajánlott).

Ami zavar, hogy a 2018. decemberi előleg számla áfa tartalmát levontuk, s most ha lekönyvelem a Lízing számlát, akkor  ez a tétel halmozottan jelentkezik, s majd csak a februári bevallással áll helyre. Vagy feleslegesen izgulok?
Köszönöm ha időt szántok a válaszra.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég