A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utazási iroda, szálloda stb
#1
Utazásszervezéssel kapcsolatban lenne kérdéseim. Van olyan, aki Budapesten tudna ebben segíteni? Nem ingyen kérem!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Amennyiben azonban egy természetes személynek nem minősülő adóalany (pl. egy cég) nem turisztikai céllal meghirdetett utazást vesz igénybe, hanem az utazási irodától egyedileg megadott paraméterek alapján kér szállást, személyszállítást, stb., akkor az utazási iroda az adóalany megrendelőnek – jellemzően – az áfatörvény 15. §-a szerinti közvetített szolgáltatás(oka)t nyújt, így minden egyes közvetített szolgáltatást egyedileg, külön-külön kell minősíteni, feltéve, hogy a megrendelt szolgáltatás nem minősíthető egyéb komplex (pl. rendezvényszervezési) szolgáltatásnak.

A %-kot szerintem nem javították át, igaz, hogy augusztusi a cikk, de február 1-től van a címben.

Mostmár csak az a kérdés, hogy közvetített szolgáltatásokat számlázol tovább, vagy komplett rendezvényszervezést.
Ezt pedig az dönti el, miért mentek oda? Magáért a rendezvényért, vagy ha már úgyis ott voltak meghallgatták a konferenciát. De erre is van valami nyári iránymutatás, mindjárt megkeresem, csak az szállodás.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/szallashely_afa.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... y_afa.html</a><!-- m -->
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm a linket Polika!

De ez nem utazásszervezés, hanem rendezvényszervezés. Az 5. bekezdésben van egy olyan, hogy:
"Ez azt jelenti, hogy a magyar utazási iroda a saját nevében közvetített szolgáltatásként továbbértékesített szállásokat belföldi szálláshely esetén 20 százalékos áfával terhelten köteles továbbszámlázni."

Most megint lemaradtam valamiről. 18% és 25% van vagy nem? Vagy a 25%-ra gondolt visszafelé?
Válasz idézéssel
#4
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/ut_090831.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... 90831.html</a><!-- m -->

szerintem első mondatban a válasz.
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#5
?
Válasz idézéssel
#6
Vagy egy utazási irodám, amely egy konferenciát szervezett egy szállodában. A szállodától kapott egy számlát, amelyen van mentes, van 18%-os, és van 25%-os adókulcsú szolgáltatás is.
1. kérdés: ha ő egy az egyben továbbszámlázza, csak 10%-os árréssel, akkor ugyanúgy mentes, 18 és 25%-os kulcsot alkalmaz?
2. kérdés: ha hozzátesz valamit pl: egy előadást, akkor az egész 25% lesz vagy megbontva mehet mentes 18 és 25%? Csak a 25-ban beleteszi az előadás díját?

Köszönöm

Enikő
Válasz idézéssel
#7
Kedves gabi45!
Köszönöm az infokat.
Az én problémám az, hogy csak szállásnál, ha üzleti partnernek értékesítek az általános szabályok szerint teszem. Az előadásokon azt az infot kaptam, hogy a teljesítés helye ebben az esetben a szállás igénybevételének helye. Vagyis, ha az külföld, akkor külföld. Ha csomagot adok el üzleti partnernek, akkor a teljesítés helye az utazásszervező telephelye. Vagyis belföld és az áfás. (20%) Ha ezeket a szolgáltatásokat utasnak adom, akkor árrés szerint adózik.
A szállás teljesítési helyének megítélése okoz nekem problémát. Erre kértem állásfoglalást, mivel az előadáson elhangzottak megerősítését írásban is szeretném látni. (Ha megkapom, felteszem)
Vicus
Válasz idézéssel
#8
Kedves Vicus !
Utazási iroda vonatkozásában szeretném segítségül megadni a következőt:
"A általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII.tv.206.§(1)bek.c.pontjának 2009.február 1-i változása értelmében utasnak
az minősül, aki ténylegesen utazik. Amennyiben a megrendelő jogi személy, úgy az áfa tőrvény 15. szakasza alapján az idegenforgalmi szolgáltatás árára + 20 %-os általános forgalmi adót kell felszámítani."

Fentiek értelmében amennyiben a foglalás jogi személyként van jelen az alapügyletben,- úgy a szállás és csomagtúra árakra
+ 20 %-os általános forgalmi adót kell felszámítani.
Remélem ez ad egy kis segítséget !
üdv. gabi45
Válasz idézéssel
#9
Az utazási irodák szinte egymásnak estek, mert mindenki másképp értelmezi a számlázást, áfát.
Nem tudom, hányan vagyunk, akik utazási irodát könyvelünk, de szerintem nagy segítségére lehetünk egymásnak ezen a fórumon.
Nálunk a sima szállás értékesítése okozott gondot.
Csákiné Fodor Anna főtanácsos (pénzügyminisztérium) előadásán hangzott el, hogy külföldi szállás értékesítése üzleti partner részére az általános szabályok szerint adózik. Tehát a teljesítés helye külföld, így "ÁFA körön kívül" szolgáltatás.
Utasnak értékesítés pedig árréses értékesítés.
Ezt sajnos néhány iroda nem így értelmezi és nem fogadja be a számlánkat.
Nekem most ez okoz problémát.
Mi erről a véleményetek?
Három helyről kértem állásfoglalást. Ha megjönnek közzéteszem.
Vicus
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Elolvastátok a 2009. február 1-től életbelépő új áfa tv-t az utazásszervezésről? Érdemes átnézni a 205-212 §-ig.
Marcsi
Válasz idézéssel
#11
Polika, ezer köszönet, mert ez is szempont lehet.
Válasz idézéssel
#12
eniko2005 Írta:A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?
Igen, ahogy írod. rendezvényszervezés is egy tevékenység, meg az étkezési szolgáltatás is. KÜlön tételben szükséges szerintem számlázni. Már csak azért is, mert így kiderül, hogy az igénybevett étkeztetési szolgáltatást továbbszámláztad, s így visszaigényelheted te ennek az áfáját. Ha az étkezés nincs továbbszámlázva, áfavisszaigénylés nuku.
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#13
eniko2005 Írta:A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?

Hm?
Válasz idézéssel
#14
A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?
Válasz idézéssel
#15
Kedves fórumozók!

Eddig csak mint látogató nézelődtem és kaptam sok kérdésemre választ, most kérdeznék is valamit. 2008-tól könyvelek egy kis utazási irodát. Nem bonyolult, de az áfa megállapításakor mindig elbizonytalanodok. A bruttó bevételből kivonom a bruttó költségeket, ez a bruttó árrés. Ebből számolom ki az alapot és az áfát. Az áfából kivonom az előlegek áfáját és a fizetendő különbözetet még lekönyvelem. Bizonylatok a számla és az utazás zárásakor az elkészített elszámolás.
Jó ez így? Van egy táblázatom, ha valaki szánna rám egy kis időt, nagyon hálás lennék érte.
Válasz idézéssel
#16
Szia Marcsi!

Telefonoztam a Tájékoztatási Osztályra.
Azt mondták nem egyszerű a kérdés, ők is állásfoglalást kértek a PM-től.
Bizom benne ezek után ők is tovább telefonálnak.
Válasz idézéssel
#17
Hát Polika rátapintottál a lényegre. Pontosan így történik minden. Be kellene vallanom a negyedéves áfát, de nem tudom mi alapján. Lehet, hogy hasalok valamit, aztán utólag helyesbítek. Sajnos a vadászatszervező cég által használt program még nem igazán alkalmas az árrés kezelésére, így az árrés áfa sem teljesen tiszta. A 15 napról már nem is írtam, mert hát ezt betartani lehetetlen. A trófeabírálót nem köti a 15 napos határidő, csak minket. Ha kapsz valamilyen érdemleges választ, kérlek, hogy oszd meg szegény halandó könyvelő társaiddal. Köszi
Válasz idézéssel
#18
Addig is úgy kezeljük, mintha árréses lenne a dolog. Hiszen a közvetítés így, vagy úgy 20 % áfás. Szerencsére a vendégek szinte kizárólag külföldiek, magánszemélyek, (nem akarják vállalkozási költségként elszámolni)és nem kell nekik az áfát tartalmazó számla. A trófeát külön kezeljük, csak a többi rész, szállás, terepjáró, kísérő kerülnek az árrésbe.
Legnagyobb gondunk az, hogy a vendégek gondolnak egyet, utalnak különöző összegeket és majd egyszer megmondják, hogy mikor, hova, mennyi időre mennének vadászni. És majd még az is a végén derül ki, hogy mennyi lesz belőle a trófea értéke. Na erre az előlegre hasaljuk be az árrés áfát!!! Többek között ezt is megkérdeztem.
Válasz idézéssel
#19
Nekem jan. 20 óta van benn ilyen kérdésem az APEH-nál. Még nem találták ki rá a választ.
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok! :roll:
A véleményetekre lennék kiváncsi.
Van egy vadászatszervezéssel foglalkozó cégem, aki tevékenységét utazási irodaként végzi /a tv.ezt írja elő :evil: /. Az elejtett állatoknak ill. trófeáiknak fix összegű díja van. Amikor a vadásztársaság elküldi a számláját a vadászatról ugyanezen az áron számlázza ki a vadászatot, mint amennyiért mi közvetítjük a vadász felé, csak cégünk kap x% jutalékot. Szerintetek a jutalék összege árrésnek minősül-e.
Akárhány előadáson voltam, mindenhol ellentétes vélemények hangzottak el.
Köszi Idea
Válasz idézéssel
#21
Egyetértek Vicussal
A korábbi években is kellett kalkulációt készíteni az egyes utakra. Ez mi továbbra is folytatjuk, ez képezi az előleg árrés alapját.
Az utazás előtt, mikor már nincs lemondási lehetőség, megvan a tényleges létszám, szállodákat általában előre kell fizetni, már tudunk végszámlát készíteni.
Nálunk mondjuk saját busszal mennek az utak, azt viszont nem tettük be az árrés áfába, mert véleményünk szerint az saját teljesítmény.
Válasz idézéssel
#22
Amikor az iroda átveszi az előleget, már a beszerzendő utakról kapott egy visszaigazolást. Arról már informálódik, hogy kb. mennyi lesz a közvetítendő út ktg.-e. Ennek megfelelően kalkulál egy árrést, amit arányosan megoszt az előlegnél. Ha a végösszeget megtudja újra számol és a végszámlát ennek megfelelően állítja ki. Hiszen a végszámla a visszaérkezés napjával kell elkészüljön.
Vicus
Válasz idézéssel
#23
polika Írta:Az utazásszervező által jóváírt kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint ami rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza.
Aztán lehet agyba főbe módosítani a teljesítés után

ok, de mi az árrésnek megfelelő rész pl. most, amikor az árrés majd egy jövőbeni időpontban kerül meghatározásra.
Válasz idézéssel
#24
Az utazásszervező által jóváírt kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint ami rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza.
Aztán lehet agyba főbe módosítani a teljesítés után
Válasz idézéssel
#25
A 2008-tól érvényes szabályok mellett az utastól átvett előlegekről hogyan adtok áfás számlát????

(Tv-ben semmi pozíciószám, semmi kalkuált árrés nem szerepel, akkor hogyan)
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég