A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
őstermelő beruházása
#1
Szia Florena!
Jól érzd! Mivel az építéi engedély a magánszemélyeké az értékesítéstis a magánszemély számolja el. Ha a magánszemély Áfa alany a beruházás tekintetében akkor a beruházás értékesítése is Áfás esemény,azaz be kell fizetni a számla szeriti Áfát, mert már előzleg visszaigényeltétek a ráfodítások Áfáját. Gondolom a beruházás edigi ráfordítása nem szerepel az őstermelők könyveiben, ezért minden további nélkül azértékesítés bevételével szemben elszámolhatja a magánszemély. Ha jól gondolom jövedelem nem nagyon keletkezik,mer a ráfodításhoz közeli értéken torténiuk az értékesítés.

A dolog egyedisége okán javaslom, hogy feltétlenül írásban kérjete állásfoglalást az illetéke NAV-tól és a szerint járjatok el. Még ha butaséágot írnak akkor is védve vagytok, mert van egy "bőrpapírotok".
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Ez dokumentumnak, vagy segédletnek minősül? Cry
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!
Adott 4 őstermelő, aki egy család vagyunk. Mindegyikőnknek külön van őstermelői igazolványa és őstermelése. Közösen valósítunk meg egy mezőgazdasági beruházást sajt gyártására egyforma tulajdoni hányaddal. Az építési engedély természetes személyek részére lett kiadva. Azonban a beruházás miatt az áfa rendszerben nem különleges jogállásúak, hanem az általános szabályok szerint jelentkeztünk be. Így a beruházáshoz kapcsolódó áfa visszaigényelhető. Közben meggondoltuk magunkat és még mielőtt a beruházás befejeződne értékesítenénk az ugyancsak a négyőnk  egyforma tulajdonában álló Kft részére. A továbbiakban a beruházást a Kft folytatná és természetesen utána a tevékenységet is.
Szerintetek a beruházás értékesítése őstermelőként hogyan lehetséges, amikor az szja tv meghatározza pontosan, hogy mi lehet őstermelés bevétele. Jövedelem ugyan nem keletkezik, hiszen amibe eddig került a beruházás azon az értéken történik az értékesítés 27 % áfa felszámítása mellett.
Vagy egyáltalán mint őstermelőnek kell ezt értékesíteni vagy mint magánszemélynek? Akkor viszont az szja bevallásban mint önálló tevékenységből származó bevétel jelenne meg, de a másik oldalon a bekerülési érték is ott van. Jövedelem nulla, tehát nem szja köteles. Viszont akkor mi van az áfával. Az eddig visszaigényelt áfát be kell fizetni, de hogyan?

Várom a válaszokat.
Köszönöm.
Florena
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég