A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tanulószerződés
#1
köszi !!!!!!

Akkor ez 44.712, Ft/hó/fő. Én is így számoltam.
Jött egy új ügyfél  ( meghalt a régi könyvelő) és a 08-as bevallásokon az érvényesített kedvezmény
47 ezer Ft/fő/hó van bevallva .  Nem  értem, hogy lehet....
Van ötleted esetleg?
Köszönöm
Katla
Válasz idézéssel
#2
480.000 x 1,1178 = 536.544 Ft/fő/év.
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok !
Tudna segíteni valaki, hogy fodrász tanulók után mennyi az érvényesíthető csökkentő
tétel hó/fő . Köszi
Üdv
Katla
Válasz idézéssel
#4
Köszi Ivettke 04 Smile
Válasz idézéssel
#5
hajnalcsillag Írta:Sziasztok !
Ha a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló az 1. félévben megbukott, akkor most a 2. félévben kell csökkenteni 50%-kal a tanulói juttatást, vagy ez csak évismétlés esetén van így?
Köszi előre a segítséget.
Évismétlés esetén csökken 50 %-kal, félévkor még nem. Most a félévenként meghatározott %-os emelés sem kell.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok !
Ha a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló az 1. félévben megbukott, akkor most a 2. félévben kell csökkenteni 50%-kal a tanulói juttatást, vagy ez csak évismétlés esetén van így?
Köszi előre a segítséget.
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok.
Mi történik a tanulóval, ha a mester hosszabb időre táppénzre megy?
Fodrász ev. egy tanulója van, munkavállalója nincs. Ha az ev. táppénzre megy, attól még a tanulóját a vizsgára felkészítheti?
Táppénz alatt munkát nem végezhet. Mi van ilyenkor szerintetek?
Tündi
Válasz idézéssel
#8
Köszi Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Nekem is van ilyenem és semmit nem kell jelenteni sem 08, sem 1041 és semmit nem kell vonni.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Együttműködési megállapodás alapján a nyári gyakorlatot tölti egy tanuló az egyik vállalkozónál. Azt írják a tájékoztatóba, hogy a nav-hoz nem kell őket bejelenteni, de ettől függetlenül a 1408-os havonta be kell vallani? szja mentes, de milyen járulékokat kell utána megfizetnem? Szochót mennyit?
Válasz idézéssel
#11
Köszi. Remélem, hogy akkor nálunk is így történt.
Majd, ha lesz újra tanulónk, akkor megérdeklődöm a kamaránál.
Üdv.Nori
Válasz idézéssel
#12
Nóri, nekem az iskola küldte át az együttműködésit aláírásra,aztán nekik küldtem vissza ,ők rendezték a kamarát is.Gondolom akkor ez országosan is kell ,hogy működjön.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#13
Éva, Köszi a választ.

A szakképzési törvényben az áll:
56. § (2) Az együttműködési megállapodást írásba kell foglalni. Az együttműködési megállapodásra a Polgári Törvénykönyvnek a megbízási szerződésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Az együttműködési megállapodás és annak módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé, az ellenjegyzésre a 47. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni. Az együttműködési megállapodás megküldésére a 46. § (2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

46. § (2) A tanulószerződést a nyilvántartást vezető szerv tartja nyilván. A tanulószerződést, a módosított tanulószerződés valamennyi példányát a gyakorlati képzést szervező szervezet a tanulószerződés megkötését, módosítását követő öt munkanapon belül megküldi a nyilvántartást vezető szervnek. A gyakorlati képzést szervező szervezet a tanulószerződés megszűnését öt munkanapon belül bejelenti a nyilvántartást vezető szervnek és a tanuló jogviszonya szerinti szakképző iskolának.

Ezek alapján nem tudom eldönteni kinek kell ellenjegyeztetni.
Válasz idézéssel
#14
Nóri!
Az együttműködésit az iskolák készítették és ők megküldték a kamarának,a munkáltatónak nem kellett. Nekünk a tanulószerződéseket kell ellenjegyeztetni.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#15
Tudna nekem valaki tanácsot adni?
2013-ban volt 2 hónapos nyári gyakorlaton együttműködési megállapodással tanulónk. Sajnos most döbbentem rá, hogy mi nem küldtük el a kamarának ellenjegyzésre. Szerintetek utólag elküldjem, vagy beszéljek az ügyfélszolgálattal vagy mit tegyek?
Üdv. Nori
Válasz idézéssel
#16
Mariann, nagyon köszönöm, így már teljesen érthető volt! Smile Confusedax:
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#17
Kedves Mariann és Eragka!

Köszönjük a kiegészítést! Confusedax: Nekem is most lesz ilyen esetem először. És legalább lesz egy kis haszna a cégnek.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#18
Szia Eragka!

Hát igen, elég bonyolult, de megpróbálom leírni , próbálom illusztrálni.
Nálunk mind a két eset fenn áll, néha már én is megkeveredem.
Tanulószerződés: magával a tanulóval kötöd a szerződést,(ellenjegyzi a kamara ) a korm.rendeletben meghatározott normatíva alapján számolsz.
Együttműködési megáll.: itt az iskolával kötöd (ellenjegyzi kamara, iskola,mi mint képző), itt 453000/130=3.485,- Ft/nap.

Pár példa:

Bruttó kötelezettség: 15 e
Együttműk: 18 e
Tanulószerződés:17 e

Itt mivel az együttműk, és a tanulószerz.al.számított csökkentő tétel nagyobb mint a br. köt., és az együttműkődési is nagyobb mint a br.köt. ekkor csak a tanulószerz.vehető igénybe: a 17 ezer forint. , 15-17= -2 e igényelhető vissza

Ha a Br.köt: 15 e
együttműk.: 13 e
tanulószerz:14 e

ebben a felállásban már mivel az együttműködési és a a tanulószerz. is csökkentő tétel teljes egészében : 13+14=27-15= 12 e igényelhető vissza.
Az együttműködési és a tanulószerződés alapján számított csökkentő tétel nagyobb mint a bruttó kötelezettség, és az együttműködési kisebb mint a tanulószerz.alapján csökkentő tétel ekkor a köt.csökk.tételnek a br.köt.-et meghaladó összege visszaigényelhető.

Ha csak együttműködésid van, akkor csak a br. kötelezettség mértékéig veheted igénybe mint csökkentő tétel. Tehát jól írtad, csak a 15 e ft, hiába lenne a csökkentőd 69.700,- Ft

2012-ben amikor elkezdődött az új elszámolás, még nem engedték csökkentő tételnek az együttműködésit, ezt 2013-tól módosították, gondolom a nagy felháborodás miatt, ha már veszik a vállalkozók a fáradtságot és foglalkoznak a tanulóval (együttműködésissel) akkor már lehessen érvényesíteni a csökkentő tételt.
Amit ALBA, és MÓNIKA leírt az mind fedi a valóságot.
Bízom benne, ha tudtam segíteni.

Üdv: Mariann
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!

Ha már kezd összeállni a kép ezzel az "együttműködési megállapodással" kapcsolatban valakinek a fejében, megosztaná velem a Mónika által talált anyag végén lévő 2 eset (szakképzési hozzájárulás kedvezmény) lényegét?

Már ott elvesztettem a fonalat, hogy van tanulószerződéses normatíva és együttműködési megállapodás szerinti normatíva...
Miért keverik ide a tanulószerződést?
Csak a megtévesztés kedvéért, hátha valakinek mind a kettő van egyszerre?
Inkább egyik se lenne, vagy ha lehet, akkor csak az egyik :twisted:

Ha nekem van 1 szem ilyen "együttműködési megállapodás"-os tanulóm 1 hónapra (4 hét, 20 nap), és van mondjuk egész hóra 15e Ft szakképzési hozzájárulási kötelezettségem, akkor én maximum ezt a 15e Ft-ot kapom kedvezményként? (mert a maximum 69700,-Ft/hó lenne = 3484*20 nap)??

Köszi a segítséget!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#20
Mónika, ezt kaptam a kamarától:

Az Együttműködési megállapodás alapvető tudnivalói

Kik között köttetik?

A gyakorlati képzést szervező szakképző iskola és a gyakorlati képzést folytató, a képzés feltételeivel részben vagy teljes egészében rendelkező gazdálkodó szervezet, vagy
költségvetési szervként működő intézmény, alapítvány, egyesület, illetve ezek fenntartásában működő intézmények között jön létre az alábbi esetekben:

• _ ha az adott szakmát tekintve a szakmai és vizsgakövetelményben az előírt gyakorlati képzési idő 40%-nál kevesebb,
• _ ha kizárólag az összefüggő szakmai gyakorlatra kerül alkalmazásra,
• _ ha a tanuló kiegészítő gyakorlatára kerül sor az előírt képzési idő maximum 40%-ában,
• _ ha a gyakorlat teljesítése költségvetési szervnél történik.

Milyen juttatások illetik meg a tanulót?

Évközi gyakorlat esetében pénzbeli juttatás nem jár a tanulónak, az összefüggő nyári gyakorlat esetében pedig a juttatás összege nem lehet kevesebb, mint a mindenkori
minimálbér 15%-ának 1,3-szorosa, ami 2014-ban 19.792,- Ft(ennyit kell adni a tanulónak négy hétre-ezt kell arányositani).

Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás az összefüggő szakmai gyakorlaton töltött, valamennyi megkezdett hét után jár.
Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás heti összege a fizetendő pénzbeli juttatás havi összegének egynegyed része.
Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról távol marad.
Kifizetése történhet banki átutalással vagy készpénzben is az utolsó gyakorlati napot követően.

Egyéb kötelezettségek (évközi és összefüggő gyakorlat teljesítése esetén is)
Munkaruha, egyéni védőfelszerelés, tisztálkodási eszközök, munka-, balesetvédelmi és szükség szerint tűzvédelmi oktatás.


Be kell-e jelenteni a tanulót az OEP felé?
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX tv. 5§ (1) bekezdése alapján az
együttműködési megállapodással gyakorlati oktatáson résztvevő tanulót NEM kell bejelenteni az OEP és a NAV felé (a tanuló a tanulói jogviszonya alapján biztosított).
Nem kell fizetni utána egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot sem, a tanuló gyakorlati képzésre kapott juttatása SZJA- mentes jövedelem illetve bevétel.

Fontos!!!

Az együttműködési megállapodás alapján kifizetett tanulói juttatást az alábbi módon kell lekönyvelni:
Mivel nem biztosított jogviszonyról van szó, ezért nem tudunk bérszámfejteni. Személyi jellegű kifizetéseknél kell az 551-552-es fülön számlát nyitni és havonta könyvelni.

Milyen dokumentumokkal kell rendelkeznie a képzőhelynek?

Együttműködési megállapodás 1 pld. a területileg illetékes gazdasági kamara által ellenjegyezve, a gyakorlat e nélkül NEM kezdhető meg!

Munkavédelmi-, balesetvédelmi, tűzvédelmi napló: a gyakorlatot teljesítő tanuló aláírásával igazolja, hogy az oktatást megkapta.

Foglalkozási Napló, melyben naprakészen nyomon követhető a tanuló tevékenysége, munkaügyi és adóügyi ellenőrzés esetén egyben jelenléti ívként is szolgáló dokumentum, a
költségcsökkentő tételek lehívásának jogosultsági tekintetében. (Nem helyettesíti az egyébként kötelezően vezetett Jelenléti ívet!)

A képzés programja, mely tartalmazza a részidei képzés követelményeit, óraszámát, időtartamát.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#21
Szia Mónika!

Nálunk épp most fejezte be a tanuló az együttműk.megáll alapján a gyakorlatot.
Amit találtál jól tudod.
Nem válik biztosítottá, ezáltal bejelenteni sem kell.Ezáltal 08-as sincs.
Az együttműködési megállapodáson szerepel az összeg, hogy mennyit kell kifizetni neki/ hónap.
Ez alapján amennyit dolgozik/óra annyit számolsz neki.
Mi a pénztárban fizettük ki, mellékletként csatoltuk az együttműk.megáll. példányát.
De, hogy tovább bonyolítsam az együttműködést én most szembesültem vele, hogy kétféle van.
1., ami OKJ.után van és kell a tanulónak fizetni juttatást
2., idéntől a kilencedikeseknek is kell már együttmüködési itt nem kell fizetni semmit.( erről a kamara "homályosított" fel)

Hirtelen ennyi jutott az eszembe.

Üdv: Mariann
Válasz idézéssel
#22
Mónika, tartsál ki egy kicsit, mert nekem van ilyen problémám, de csak holnap tudok már vele foglalkozni. :wink:
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#23
Tehát végigolvasva ezt az együttműködési megállapodást bejelenteni nem kell. De milyen igazolást fogok kiállítani neki a végén, augusztus 10-én?
Hogy lesz nekem költség a minimálbér 15%-nak 1,3 szerese vagyis a 19,793.- simán csak a bérjegyzék alapján?
08-ason sem kell jelentenem gondolom mivel semmi levonás nem lesz, és a 1041-est sem kell beadni.
És még valami?
Ha valakinek van, volt ilyen esete segítene nekem?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#24
Megtaláltam, ide teszem hátha valaki másnak is fejtörést okoz:


Együttműködési megállapodás
Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2014. január 22.
Nyomtat

A tanuló gyakorlati képzése a gyakorlati képzést folytató és szervező szakképző iskola és a gazdálkodó szervezet közötti együttműködési megállapodás alapján abban az esetben folytatható, ha

a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő negyven százaléknál kevesebb,
a gyakorlati képzés szervezője a szakképző iskola, és a gyakorlati képzést folytató szervezet csak az összefüggő szakmai (nyári) gyakorlatot szervezi meg,
a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola csak részben rendelkezik a gyakorlati képzés feltételeivel, ezért - a művészeti szakképesítések kivételével - a tanuló kiegészítő gyakorlati képzésére a gyakorlati képzést szervező szervezetnél kerül sor a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő legfeljebb negyven százalékában, vagy
a tanuló gyakorlati képzésére költségvetési szervnél kerül sor.Az együttműködési megállapodást írásba kell foglalni, a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.Attól a tanévtől, amelyben a kiegészítő gyakorlati képzés aránya meghaladja az arra a tanévre a szakképzési kerettantervben előírt gyakorlati képzési idő negyven százalékát, együttműködési megállapodás nem köthető.

A gyakorlati képzést folytató szervezet a tanuló részére együttműködési megállapodás alapján az összefüggő (nyári) szakmai gyakorlat idejére pénzbeli juttatást köteles fizetni.A pénzbeli juttatás havi összege nem lehet kevesebb a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér (a továbbiakban: minimálbér) tizenöt százalékának 1,3-szeresénél (19,5%).
Valamennyi megkezdett hét után jár. A heti összeg az előzőekben meghatározott pénzbeli juttatás havi összegének egynegyed része.
Ez az összeg nem adóköteles és nem kötelező átutalni vagy befizetni a tanuló számlájára, készpénzben is megkaphatja.
Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról távol marad, valamint a hiányzást pótolnia kell.
A tanulót nem kell a NAV- hoz bejelenteni, és biztosítottá sem válik.

Az együttműködési megállapodás alapján az egyéb juttatásokat kötelezően adni kell:

A vállalkozás kötelezettségei:

kedvezményes étkeztetés,
útiköltség- térítést
munkaruha
egyéni védőfelszerelés
tisztálkodási eszköz
szünet és felkészülési időAz iskola kötelezettségei:

Gondoskodik a tanulók rendszeres orvosi vizsgálatáról
felelősségbiztosítást köt a tanulókra
A szakképző iskola az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően és azt követően folyamatosan ellenőrzi a gyakorlati képzés személyi és tárgyi feltételei meglétét, valamint gondoskodik arról, hogy a tanuló gyakorlati képzése a szakképzéi kerettantervnek megfelelően folyjon.Együttműködési megállapodás esetén elszámolható költségek:

A költségek elszámolhatók a szakképzési hozzájárulás terhére.
A napi normatíva összegét úgy számoljuk ki, hogy az alapnormatívát (2014-ben 453.000 Ft) elosztjuk 130- cal (3485 Ft/tanuló/nap).
2013. évre vonatkozó szabályozás kedvező változást hozott:

Az egyéni vállalkozók (alkalmazott nélkül) amennyiben tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással is rendelkeznek, csak a tanulószerződéses jogviszonyból származó normatívát igényelhetik vissza. Ez azt jelenti, hogy az együttműködési megállapodásból eredő költségeiket „saját zsebből” kell állniuk. Változást jelent 2012- höz képest, hogy nem veszítik el visszaigénylő pozíciójukat.

Társas vállalkozások vagy alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozások esetében két fő eset fordulhat elő. Az egyik:

1.eset

- amikor az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés normatíva összege nagyobb, mint a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség,

- és az együttműködési megállapodás normatíva összege nagyobb vagy egyenlő a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel.

- Ilyenkor kizárólag a tanulószerződés normatív összege vehető figyelembe visszaigénylésnél.2.eset

- az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés normatíva összege nagyobb, mint a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség és

- az együttműködési megállapodás normatíva összege kisebb a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettségnél és

- az együttműködési megállapodás normatíva összege nagyobb, mint a tanulószerződés normatíva összege

- Ilyenkor visszaigényelni nem lehet, csak 0- ig csökkenteni a bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettség összegét. Amennyiben az együttműködési megállapodás normatíva összege kisebb, mint a tanulószerződés normatíva összege, akkor visszaigényelhető a bruttó kötelezettség mértékét meghaladó összeg. Ez azt jelenti, hogy mind az együttműködési megállapodásból, mind a tanulószerződésből eredő normatíva kötelezettséget meghaladó összege visszaigényelhető.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#25
Ja, hogy ez sem mindegy: :oops: együttműködési megállapodás.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég