A téma értékelése:
 • 0 szavazat - átlag 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Munkaügy,bérszámfejtés
#1
Összegyűjtöttem azokat a munkaügyi szabályokat, amiket munkaidő beosztásánál figyelni kell:
 • A munkavállaló beosztás szerinti napi minimum munkaideje 4 óra.
 • A munkavállaló beosztás szerinti napi maximum munkaideje 12 óra.
 • A munkavállaló beosztás szerinti heti maximum munkaideje 48 óra.
 • A munkavállaló napi munkájának befejezése és a következő munkanapi munkakezdése közötti egybefüggő minimum pihenőidő 11 óra.
 • A munkavállaló havi legalább egy vasárnapi pihenőnapja legyen.
 • A munkavállaló heti legalább 48 órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőideje legyen.
 • A munkavállaló 6 egybefüggő munkanapja utáni legalább 1 pihenőnapja legyen.
 • A kismama nem dolgozhat 22 és 6 óra között.
 • A fiatalkorú nem dolgozhat 22 és 6 óra között.
 • A fiatalkorú napi maximum munkaideje 8 óra.
 • A fiatalkorú munkakezdés előtti pihenőideje minimum 12 óra.
Esetleg tudnátok segíteni abban, hogy van-e valamilyen szabály, ami kimaradt a fenti listából?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Köszönöm szépen a választókat. A utolsó munkába töltött nap + 5 nap.
Kellenes ünnepeket.!
Válasz idézéssel
#3
Ildikó!

A kilépő papírokat és a munkabért az utolsó tényleges munkanapon kell átadni. Jelen esetben 12.27-én, de az ünnepnap, így 12.23-án, hétfőn, mert keddet ledolgoztuk! Persze, ha szombaton is dolgozik, akkor 24-én!

Ildikó!

Újra elolvastam a kérdésedet. Jól gondolom, hogy a 30 napos felmondási idő felét engedi el a munkáltató?! Mert ez a kötelező! De az egész felmondási időre is elengedheti a dolgozót! Én a 30 nap felével számoltam! Ha nem ez a helyzet, szólj!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok ! Segítsetek kérlek : felmondás a munkáltató részéről : felmondási idő kezdete: 2019.12.12. munkaviszony megszűnése : 2020.01.10.( munkavégzés alól felmentve a munkavállaló , 30 nap felmondási idő ) . Mikór kell a munkabért és a kilépő papírokat kiadni a munkavállalónak ?
Válasz idézéssel
#5
Köszönöm, közben én is megtaláltam.
Nem adókedvezmény, hanem adóalap kedvezmény és kizár minden egyéb adóalap kedvezményt.

A leírás régi, azóta tisztázódott.
Válasz idézéssel
#6
Szia !


A hatások felméréséhez két, egyelőre ismeretlen részletet illetően kell feltételezéseket tennünk. Eszerint
 • az szja-mentességet "nem felmenő" rendszerben vezetik be, hanem minden olyan nőt megillet, aki már most négy gyereket nevel, vagy nevelt a múltban (ha a kormány szándéka a demográfiai helyzet javítása vagyis, hogy gyermekvállalásra ösztönözzön a lépés, akkor ez a forgatókönyv első körben nem hatékony lépés, viszont konfliktusmentesen oldja meg azt a kérdést, hogy kiknek járjon az életük végéig az adómentesség),
 • a mentesség mellett változatlanul él tovább a 3 és a feletti gyerek után járó havi 99 ezer forintos kedvezménye (ami az szja-n túl a járulékból is érvényesíthető).
A már ma is élő adókedvezmény azt jelenti, hogy a nagycsaládok jelentős része most is mentesül az szja-fizetés alól. Ezért az új, most kiszivárgott szja-mentesség terve elsősorban azon nők számára jelent további előnyt, akiknek marad még elengedhető személyi jövedelemadójuk. Ez két karakteres csoportot jelenthet:
 • Azok a kisgyermekes családok, amelyek magasabb összjövedelmük lévén 99 ezer forintnál több adó- (és járulék)kedvezményt is érvényesíthetnének havonta. Ezek tipikusan a kisgyermekek mellett is két aktív keresővel rendelkező családok. Hogy pontosan milyen magas jövedelem kell ahhoz, hogy ebbe a csoportba kerüljön a háztartás, az azon múlik, hogy az új kedvezményt hogyan hangolják össze a már most is létezővel. Ha a járulékból való levonás korlátlanul alkalmazható, akkor már 300 ezer forint havi bruttó családi jövedelemtől felfelé lehetne élvezni az új szja-elengedés áldásos hatásait (feltéve, hogy az anyának van adóköteles jövedelme). Amennyiben viszont a 99 ezer forintot mindenképpen az szja-ból kell levonni, ameddig az lehetséges, akkor csak 660 ezer forintnyi családi jövedelem felett lehetne kihasználni az új adókedvezményt.
 • A másik csoport, akik az új kedvezménynek nagyon örülnének, azok a dolgozó anyák, akiknek a gyermekei már felnőttek, és így nem jár nekik a 99 ezer forintos adókedvezmény. Ők jellemzően a 40 év feletti aktív korosztály. Ha az adómentességet valóban nem felmenő rendszerben vezeti be a kormány, ebben a körben lesz igazán sok kifizetés, hiszen a már gyermeket nem nevelők sokkal aktívabbak a munkapiacon, több adóköteles jövedelmet szereznek, mint a gyermeküket még otthon nevelő nők.
Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#7
Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni adószámítással kapcsolatba.
Januártól ha valakinek 4 gyereke van és pl 880.000 forintot keres, egyedül veszi igénybe a kedvezményt, annak a 4 gyerekes adómentesség semmit jelent.
Nem tudom jól értem-eSad(
A családi kedvezmény az adó alapot csökkenti, így az adóalapja 0 ft, az adója 0 forint, járulékokból nem tud kedvezményt igénybe venni.
Mivel 0 ft. az adója, így az adómentesség semmilyen kedvezményt nem jelent számára?
Válasz idézéssel
#8
Na, akkor jól gondoltam. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#9
Megerősítve: heti 1 órás bejelentés már biztosítási jogviszonynak számít az alkalmazottnál, és így nem kell fizetnie eü. szolg. járulékot.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Köszönöm.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#11
Tamás!

Szerintem nincs kötelező óraszám én úgy gondolom,halottam már olyat is hogy napi 1 ó van bejelentve járulék fizetve.
Viszont ha vállalkozóvá válna itt már nézzük a bejelentett óraszámot ennek a függvénye a főállás.
Én így gondolom, remélem megerősítenek a többiek.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#12
Esetleg tudja valaki, van-e minimum bejelentési óraszám egy alkalmazottnál, hogy biztosított legyen és ne kelljen fizetni az egészségbiz. szol. járulékot? Én sehol nem találtam ilyet! Gondoltam megkérdezem, hátha elkerülte a figyelmemet!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#13
Köszi a választ.
Tanulmányozom még.
Válasz idézéssel
#14
Hello!
Annyira nem vágom a tanulokat de ha számfejed is lesz neki szabija meg betegszabija is esetleg mehet táppénzre, ha a cég Tao alatt van adóalap csökkentés is lesz.
Válasz idézéssel
#15
Szia Placebo! Köszönöm.
Válasz idézéssel
#16
Hello!
A kitöltési azt írja nem kötelező feor szám 1130-nál.
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok! 
Nekem ebben nincsen gyakorlatom, de másnak biztos nem új dolog ezért kérem a segítségeteket.
Első év után víz-gáz szerelő szakmunkás tanuló a nyári szakmai gyakorlatát és majd utána a többi gyakorlatot is egyik cégemnél tölti.
Kamarával a szerződés rendben.
Amit olvastam róla be kell jelenteni a T1041 es nyomtatványon, napi 7 óránál nem lehet több a munkaideje a bére 2019-ben havi 29.055 ft a cég igénybe veheti a szakképzési kedvezményt utána. Szja nincs van a 7% eb 10% nyb és cég fizet 19.5 ill 17.5 % szochot.
A kérdésem milyen munkakörre kell bejelentenem víz gáz szerelő még nem lehet hiszen tanulja  egyéb építőipari képesítés nélküli munka?
Köszönöm van még valami amire figyelnem kell?
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#19
Hello!
Mikor kifizetik júniusban.
Válasz idézéssel
#20
Egyik ügyfelem felmondott dolgozójának. Felmondási idő miatt júliusban lesz a munkaviszony vége, de június közepétől már nem kell dolgoznia. Június közepén megkapja az összes fizetését, a júliusi bért is. A bevallásban a júliusi bért mikorra kell bevallani? Júniusban, mert akkor kapta kézhez, vagy júliusban, mert annak az időszaknak a bére?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#21
Hello!

Nincs nagyon jogi hely a Gt megszünt a Ptk-ba került:

https://adozona.hu/munkajog/Kfttagja_es_...leh_URV1G7
Válasz idézéssel
#22
Placebo!

Értem, hogy a társasági szerződésben az ügyvezetést munkaviszonyban láthatja el, de ki írja alá a munkaszerződését? A másik tag nem teheti meg, mert nem rendelkezik munkáltatói joggal. Tudom, hogy egyszemélyes Kft-ben is lehet munkaviszonyban az egyedüli tag, de hol van ez törvényben egyértelműen leírva? Én csak azt olvastam, hogy az ügyvezetést megbízási vagy munkaviszonyban lehet ellátni. De ha csak egy ügyvezető van a két tagból? Mire hivatkozhatok  egy ellenőrzésnél? Lehet, régimódi vagyok, de nekem valahogy nem stimmel, ha az alkalmazott és a munkáltató is ugyanaz a személy! Milyen az a munkaszerződés? Jogilag érvényes? És elég sok adókülönbözet van a kettő között. Ráadásul az ügyvezetőnek nem kell garantált bérminimumoz fizetni, elég a minimálbér!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Teljesen szabályos a munkaviszony adhat magának cafetériát stb.
A Ptk-ban van pár sor róla

3:112. § [A vezető tisztségviselő önállósága]

(1) A társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő - a társasággal kötött megállapodása szerint - megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.
Válasz idézéssel
#24
Idén mér kétszer találkoztam olyan céggél, ahol összesen két tag van és mindkettő munkaviszonyban dolgozik. Csak az egyik ügyvezető,  a társasági szerződésben az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Az ügyvezető rendelkezik a a munkáltatói jogokkal, de a saját munkaszerződésénél a taggyűlés a munkáltató. Mindkét esetben beszéltem az ügyvéddel,  szerintük jó ez a felállás. A  gondom csak az, hogy nincs semmilyen írott anyagom (törvény , állásfoglalás, stb. ), amivel meg tudom védeni magam egy ellenőrzésnél. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban bármilyen információja, azt nagyon megköszönném!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#25
Gajda, könyvelés2 köszönöm a válaszokat!

Arra jutottam én is, hogy  a  2018-ban befizetett biztosítási  díj adóköteles lesz  (15% szja, 19,5% eho ), csak azt nem tudom, hogy a biztosítási díj maga, és a megfizetett szja és eho elszámolható-e költségként az egyéni vállalkozónál?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég