A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KATÁ-s rokkantsági nyugdíjas
#1
Sziasztok!
Az elnevezések meg a folyósító személye rendkívül megtévesztő. Én is majdnem belefutotam hibába. Ránéztem, Nyugdíjfolyósító fizet, hurrá nyugdíjszerű ellátás. Szerencsére nem hagyott békén és napokig olvastam, míg rájöttem, hogy nincs más mint a szosho kedvezmény és minden mást fizeni kell.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Köszönöm szépen!
Válasz idézéssel
#3
Igen nem minősül kiegesnek fizethet 50 havonta.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#4
Sziasztok!

Kérlek erősítsetek meg. Katás egyéni vállalkozó aki rokkantásgi járadékot kap az nem minősül kiegesnek? ( a törvényben csak rokkantsági ellátás illetve
rehab ellátás szerepel)
Köszönöm.
Válasz idézéssel
#5
Mmrozika,

Juj de szuperül összefoglaltad. Köszi. :-)
Válasz idézéssel
#6
"Nekem az a gondom, hogy az orvosi véleményből nem tudom eldönteni az állapotát. Még soha nem találkoztam ilyen szakvéleménnyel, ezért vagyok bizonytalan. Az idézett szövegben olyan is van, ahol 58% az egészségi állapota, másik esetben meg 40%. Akkor most melyiket kell figyelembe vennem? "

Az egészségkárosodás és egészségi állapot nem ugyanazt takarja, az 58% és a 40% az első hozzászólásodban nem ugyanarra minősítésre vonatkozik! Az egyik a "rossz", a másik a "jó"!

- az egészség KÁROSODÁSA 58%-os (ÖEK=Összervezeti egészség KÁROSODÁS; a rokkantság mértéke 58%-os, az egészségi állapotának "nem az ép része" 60%-os)
- az egészségi ÁLLAPOTA 40%-os (ami nem rokkant, az egészségi állapotának " az ép része", 40%-os)

1/ Általad írt jogszabály:
- A KATA törvény szerint nem főállású aki 2011. december 31-én  I., II., III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult
Általad írt határozatból:
-2011.05.04. I.f. OB Nyíregyháza. Üzemi baleset ÖEK: 58%. Össz-baleseti ÖEK: 58%. Össz-szervezeti 58% III. csp.rokk.vél.
Tehát ez alapján NEM főállású

2/Általad írt jogszabály:
- A KATA törvény szerint nem főállású aki rokkantsági ellátásban részesül, és egészségügyi állapota 50% vagy annál kisebb mértékű.
Általad írt határozatból:
- Egészségi állapot:  40 % " 
Tehát ez alapján SEM főállású
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#7
Tamás!
Emlékeim szerint 2012. előtt a határozat az egészségkárosodás mértékét állapította meg, majd jött a komplex minősítés, ahol már a megmaradt egészségi állapot mértékét állapították meg. Nekem is az a véleményem, hogy nem főállású katásnak minősül. (Jó lenne, ha megerősítene bennünket tb-s fórumtársunk, Kenderice is).
Válasz idézéssel
#8
Köszönöm a segítséget. Nekem az a gondom, hogy az orvosi véleményből nem tudom eldönteni az állapotát. Még soha nem találkoztam ilyen szakvéleménnyel, ezért vagyok bizonytalan. Az idézett szövegben olyan is van, ahol 58% az egészségi állapota, másik esetben meg 40%. Akkor most melyiket kell figyelembe vennem?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#9
Köszi Marcsi,

akkor jól gondoltam, gondoltuk, hogy nem főállású katás lesz, hiszen az egészségi állapota csak 40%-s ami az 50% alatt van.
Válasz idézéssel
#10
Tamás ezt találtam ,

KÉRDÉS :
Azt szeretném megkérdezni, hogy 38 % egészségi állapotú, rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó lehet-e KATA-s és ha igen, akkor mennyi a járuléka? 25 vagy 50 ezer forint?

VÁLASZ:
A 2012. évi CXLVII. törvény szerint kisadózó tételes adójának alanya lehet bármely egyéni vállalkozó azzal, hogy az ingatlan bérbeadási tevékenység viszont kizárt. Így természetesen a 38 % egészségi állapotú, rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó is lehet KATA adóalany.

Amennyiben az egyéni vállalkozó a tárgyhó egészében rokkantsági ellátásban részesül, és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű, akkor a vállalkozó nem minősül főállású kisadózónak. Ezért ebben az esetben az egyéni vállalkozó havi 25 ezer forint tételes adót fizet.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#11
Az az igazság, hogy nem tudom mit gondoljak. Nekem nem egyértelmű az 50% alatti egészségi állapot!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#12
Kedves Tamás!

Nem tudom mire jutottál.
Véleményem szerint nem főállású katás, mert
- rokkantsági ellátást kap
és
- egészségi állapota 50% alatt van.
Válasz idézéssel
#13
A segítségeteket szeretném kérni. Most vettem át egy KATÁ-s egyéni vállalkozót, akit főállásúnak jelentettek be, annak ellenére, hogy rokkantsági nyugdíjas. Az a gondom, hogy megkaptam a legújabb orvosi felülvizsgálat papírját, de nekem nem egyértelmű az abban leírtak. A KATA törvény szerint nem főállású aki 
- 2011. december 31-én  I., II., III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult
- rokkantsági ellátásban részesül, és egészségügyi állapota 50% vagy annál kisebb mértékű.
A kapott I. fokú orvosi véleményben azt írják:
"2011.05.04. I.f. OB Nyíregyháza. Üzemi baleset ÖEK: 58%. Össz-baleseti ÖEK: 58%. Össz-szervezeti 58% III. csp.rokk.vél."
"Részegészségkárosodás, össz-szervezeti egészségkárosádás, egészségi állapot
Rész egészségkárosodások
Megnevezés
Mozgásszervi     20 %
Neurológiai        50 %

Össz-szervezeti egészségkárosodás:   60 %
Egészségi állapot:                            40 % "

A fentiek alapján most akkor főállású KATÁ-s vagy nem?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég