A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Új GT. osztalékfizetés
#1
Sziasztok!

A 2000 évi adózott eredmény felosztásakor a jóváhagyott osztalékot kötelezettségként írtuk elő az alpítókkal szemben. Innentől ez egy rövid, vagy hosszólejáratú kötelezettség. Az elengedését mint minden más kötelezettség elengedését a rendkívüli bevétellel szemben kell könyvelni, ahogy azt Potyi is leírta. Külön erre az esetre nincs szabvány. Sajnos nincs közvetlen átjárás az ilyen kötelezettség és az ET között.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Szia Ildike!
Szerintem a számviteli tv.saját tőke résznél, lehet ez leirva, amúgy én a számviteli esettanulmányokban néztem ezt meg.
Válasz idézéssel
#3
Szia Potyi!

Én nem találtam sehol leírva, hogy működik ez az osztalék. Azért gondoltam, hogy vissza lehet rakni az eredménytartalékba, mert ha nem írták volna ki akkor amúgy is odakerült volna.
Nem tudod véletlenül hol lehet leírva hogy elengedett kötelezettségként működik. Amúgy nekem is van egy olyan érzésem hogy igazad van. Láttam egy Rt.-nek az üzleti jelentésében hogy a fel nem vett osztalékot a rendkívüli bevételei között mutatta ki. Nyugtattam magam az biztos más.
Válasz idézéssel
#4
SzIa Ildike!
Az elengedett osztalék szerintem úgy müködik, mint az elengedett tagi hitel, könyvelése T kÖtelezettségek K Rendkivüli bevétel , aztán társasági adóalapot csökkent, de külön adó alapot nem.
Bocsi tegnap nem koncentráltam rá rendesen.
Eredménytartalékba nem lehet közvetlenül tenni.
Válasz idézéssel
#5
Azért köszi Potyi !
Válasz idézéssel
#6
Szia Ildike!
Szerintem vissza könyvelheted ET ba , de gondolom kell mindenféle taggyülési jegyzőkönyv is hozzá.
Azért reméllem megerősít valaki, mert az agyam erre most nem tud tökéletesen koncentrálnia sok adótörvény változás miatt.
Válasz idézéssel
#7
Szia !

Nem veszi fel. Az eredménytartalékból amúgy is hiányzik az a pénz, mert legalább helyreállna a saját tőke.
Válasz idézéssel
#8
Szia Ildike!
Nem is fogják ezt már soha kifizetni?
Válasz idézéssel
#9
Segítség !

Egyik cégben 2000-ben határoztak osztalékkifizetésről. Ezt az osztalékot a mai napig nem vette fel. Vissza lehet helyezni az eredménytartalékba? Ha akkor nem határoztak volna róla amúgy is ott maradtt volna. Nem találtam sehol erre útmutatást.

Ildi
Válasz idézéssel
#10
Köszönöm Katla!
Válasz idézéssel
#11
Szia Józsi!
A segédletekbe " osztalékkifizetés" címen tettem fel egy nagyon egyszerűt. Én ezt adtam be.
Katla
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!

CB-felé van valamilyen formaszövegetek?

Köszönöm József
Válasz idézéssel
#13
Köszi!
Szerintem a cb-nem sürün fog ezekre reagálni.Még pár év mérlegei is "elfekvőbe" vannak.
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok!
Én már küldtem egy nyilatkozatot a CB-ra . Eddig még semmi hír, ha esetles reagálnának rá / bár kétlem / akkor majd tudatom veletek.
Katla
Válasz idézéssel
#15
Köszi Klári!
Igazad van ez a kisebb"kockázat" az első esetben.
Válasz idézéssel
#16
Szia Potyi!

Én az első esetben betenném a tagit és most visszafizetném. A többit úgy csinálnám ahogy gondolod Big Grin

Klári
Válasz idézéssel
#17
Köszi Mónika, Klári!
Még bonyolódik a helyzet a következő eseteim is vannak:

1.Megfizetett mindent tokkal vonóval, még júliusban bevallásában szerepeltettem is az osztalékot, viszont a pénztárban már annyi pénze nem maradt, hogy ki is fizesse a tagoknak, mert tagi kölcsönt kellett volna betennie még ehhez a kifizetéshez is.Most megjött a pénze egy régóta tartozó vevőtől kiveheti-e , minden jelentés nélkül vagy jelentenem kell ezt is CB felé?

2.Kettős evás van elég pénze a pénztárban, szerintem neki augusztus 31-ig kiirhatom minden jelentés nélkül, jól gondolom?

3.Osztalék után már januártól fizetett szj-t,de még nem vette ki Bt ről van szó, ugy gondolom neki is kiirhatom minden jelentés nélkül aug.31 ig azt a részt ami után megfizette a kötelezettségeket.
Pénztárban volt hozzá elég pénze, az más kérdés, hogy önellenőriznem kell a 08 havi 0708-at.
Erősitsetek meg, mert lassan már belegárgyulok a sok évközi változtatásba.

Mindenkinek szóltam, hogy nem kell csak 2008 juliusig módosítani a tsz-t most meg kiderül mégis jó lenne, illetve jó lett volna, ha nincs benne az osztalék fiz.
Válasz idézéssel
#18
Igen!

Tökéletesen érted! Kell egy nyilatkozatot a CB felé írni.

Klári
Válasz idézéssel
#19
Szia!

Én is úgy értelmezem, hogy mindegy melyik év osztaléka kerül kifizetésre szeptember 1 után azt ár az "új GT" szabályai szerint kell kezelni! Tehát szerintem szeptember 1 utáni osztalék kifizetésről nyilatkozni kell a CB felé! :?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!
Nemtudom, jól értem-e, de úgy értelmezem a törvény szövegéből, hogy minden 2007 szeptember után kifizetésre került osztalékra és előlegre már az uj előirások vonatkoznak.
Van egy cégem ahol nem vették még ki a tavalyi sőt a tavaly elötti osztalékot sem, taggyülés megszavazta, a cégnek kötelezettségként előirva, de nem volt pénz, akkor már vonatkozik rájuk az uj előirás , ha kifizetik?/hogy a fene vinné el/
Előbb semmiféleképpen nem tudták volna kifizetni, mert akkor meg a cég müködését veszélyeztették volna építőiparról lévén szó.
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok!

A témával kapcsolatban egy cikk:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.adonavigator.hu/index.php?mod=cikk&kat=fullcikk&aktcikkid=84">http://www.adonavigator.hu/index.php?mo ... tcikkid=84</a><!-- m -->
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#22
Köszönöm Klárikám !

Most már látod, hogy miért gabalyodtam bele, még megvárom az illető cég jogászát, / mert neki olyan is van , nem a könyvelési díjnak megfelelő díjazásért Confusedam: / és a szerint csinálunk valamit. Makd írok róla, hogy mi is lett a vége.

Még egyszer köszönöm

Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok!

Megkutattam az osztalék előleg TSZ-ben való szerpeltetés kötelezettségét.

Jól érezted Kicsi! Jó lenne, ha azok akik összelapátolták az ez évi módosítást megmagyaráznák, hogy most mi van. :evil:

A Gt. "régi" cégeket érintő hatályba léptető rendelkezését (336.§.(3)) jól eldugva a 2007:LXI egyébként Cégtörvény 35.§.(15)-ben írták át. A baj, csak az, hogy a 2006-os trv. azon bekezdését - miszerint a régiek az 1997-es Gt-t 2007.szept.01-ig alkalmazhatják- elegánsan kihagyták és helyette arról beszélnek, hogy akinek csak terminológiai változásai vannak annak nem is kell módosítani.
Ezért mondom, hogy most nem tudom mi van.
Szerintem SOS módosítani kell ezért a TSZ-t a lehető legkorábbi taggyűlési nappal (beadhatóság napjától visszaszámolva a bírságmentességget), így még akár szeptember 30-i közbenső mérleggel is megalapozható egy előlegfizetés.
Na eszmefuttatásom jó bonyolúlt lett, de nem én tettem azzá. Confusedbb:
Klári
Válasz idézéssel
#24
Köszönöm Klári, megnyugodtam.
Johanna
Válasz idézéssel
#25
Szia JohanaI

Igen igy jó.

Klári
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég