A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szabadsagmegvaltas
#1
Nagyon szépen köszönöm.
Üdv. Ibolya
Válasz idézéssel
#2
Szia, mindent, amit a bérből vonsz. A nettó a bruttó 66,5 %-a.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#3
Szia Mindenki! 
Ha valakinek lesz pár perc szabadideje nagyon szépen kérem írja már meg a szabadságmegváltásból miket kell levonni. Van egy rokonom, neki szeretettem volna segíteni, de sehogy sem tudom kiszámolni. 3.860 Ft-ot kapott egy napra. Teljes munkaidős és még a 2016 évi minimálbérrel is más jön ki nekem. Így jár az, aki már lassan 4 éve nem könyvel.
Üdv. Ibolya
Válasz idézéssel
#4
A 18T1041 kitoltesi utmutatojaban ez olvashato: A jogszabály jogutódlás esetére egyértelműen szabályozza, hogy a jogutódlással érintett
biztosított magánszemélyek tekintetében a jogutód kötelessége - a jogelőd adatait is
feltüntetve - a bejelentési kötelezettség teljesítése, mely a jogutódlásból származó
kötelmekkel összhangban van. Ez az eljárás a NEAK számára lehetővé teszi a nála nyitva
álló - korábban a jogelőd által bejelentett - biztosítási jogviszony azonosítását és
lezárását, a jogutódnál fennálló biztosítási jogviszony egészségbiztosítási
nyilvántartásba történő rögzítését.

A fentiek szerint en ugy ertelmezem, hogy nem kellene kijelenteni, de szerettem volna, ha ezt valaki megerositi.
Válasz idézéssel
#5
Itt is ez történt, de én a jogutód cégnél intéztem. 
Szerintem egyébként ki kell jelenteni a jogelődnél, hiszen valahogy nála le kell zárni azt a jogviszonyt.
Válasz idézéssel
#6
Balazs! Es nem kellett a jogelodnel kijelentened a t1041-en? Mert en ugy olvastam, hogy ebben az esetben csak a jogutodnak kell bekuldeni a t1041-et.
En ugyanis csak a jogelod reszet intezem. Nalunk a munkaltatoi jogutodlas specialis esete tortent. Ket egymastol fuggetlen ceg atadott-atvett egy vendeglato egyseget folyamatos uzemeltetessel.
Válasz idézéssel
#7
Szia Nori!
Megerősítem Ivettkét Smile 
Én egy éve úgy nyújtottam be a T1041-t, hogy a főlap 8. blokkjában x-tem 8.1-t és utána még tettem egy x-t oda, hogy a foglalkoztató Mt. 36-41. §-a szerint a foglalkoztató személyében történő ....
És a jobb oldali a, b., c,. d., részt is töltöttem.
Válasz idézéssel
#8
Egy szakértői vélemény a technikai lebonyolításról:
A jogutód kötelezettsége a jogutódlás tényének (jogcímének) a T1014-es nyomtatványon történő bejelentése (kitöltési útmutató az adóhatóság oldalán itt található:https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wcel7aZastQJ:https://www.nav.gov.hu/data/cms430702/17T1041_kitoltesi_umutato.pdf+&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu).
Jogszabályi háttere az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény. Ennek a 16.§ (4) bekezdése szerint a munkáltató és a kifizető – adóazonosító számának, nevének, elnevezésének, székhelyének, telephelyének, lakóhelyének, továbbá jogelődje nevének és adószámának közlésével – az illetékes elsőfokú állami adó- és vámhatóságnak elektronikus úton vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti az általa foglalkoztatott biztosított családi és utónevét, adóazonosító jelét, születési idejét, biztosítási jogviszonyának kezdetét, kódját, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, a heti munkaidejét, a FEOR-számát, a végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, továbbá az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okirat számát. Ha a biztosított nem rendelkezik adóazonosító jellel, a születési családi és utónevét, születési helyét, anyja születési családi és utónevét és a biztosított állampolgárságát is kötelező bejelenteni.
Ugyanezen bekezdés c) pontja értelmében a bejelentést, ha a foglalkoztató személyében jogutódlás következik be, a jogutód munkáltató, kifizető köteles a jogutódlással érintett, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–c) és f)–g) pontjai, valamint (2) bekezdése szerinti biztosított személyre vonatkozóan teljesíteni, azzal, hogy a bejelentésben fel kell tüntetni a jogelőd nevét, elnevezését és adószámát, a jogutódlás tényét és napját, továbbá a jogutód nevét, elnevezését, adószámát és a jogutód megalakulása napját is.
Válasz idézéssel
#9
Szia Nori!
Ki kell ill. be kell jelentei Őker 1041-en ill. a 08-on lezárni a jogviszonyt. Gondold meg az átalakuló cég adószámán van most a biztosításuk, az átalakulással létrejött cég új adószámán meg nioncs senki. Igen formai ki-be jelentés, de meg kell tenni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#10
Én kijelenteném őket. 
Ha nem teszed meg akkor a NAV rendszere nyitott jogviszonyként fogja arra a cégre továbbra is nyilvántartani.
Így a jogutód cégnél való bejelentéssel együtt már két nyitott jogviszony lenne.
Persze a jogviszony végét a 08-on is jelezni kell.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat. Még egy kérdés. Ugye jól értelmezem, hogy csak a jogutódnak kell a T1041-en bejelenteni az átvett alkalmazottakat. A jogelődnek nem kell kijelenteni őket, csak a 08-as bevalláson fog majd szerepelni a jogviszony vége?
Üdv.Nori
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Ilzen eseben a munkáltatók a munkavállalók nyomására hajlamosak szabadságmegváltást fizetni. Vigyázat nincs ilyen. Nem történt ez esetben más a munkavállaló szempontjából, mint hogy a munkáltató cégtábláját átmázolták.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#13
Nori!
Az időarányos számításnak nincs jelentősége. Amennyiben az átvétel napjáig még járt volna szabadság a jogelődtől, azt majd a jogutód munkáltató fogja kiadni. Ha pedig többet adott ki a jogelőd, mint ami időarányosan számítva járt volna, annak sincs jelentősége, mert az átvevő munkáltató kevesebb szabadsággal tud számolni az év hátralévő részében.
Válasz idézéssel
#14
Köszönöm a valaszt Ivettke. Tehat nem fordulhat elo, hogy az új munkaltato csak az arányos szabit adja ki annak, aki mondjuk még a jogelodnél egy napot se vett ki. Vagy aki a jogelődnel már túlvette a szabiját annál nem veszi ezt figyelembe a jogutód munkáltató.
Ugyanez a helyzet a betegszabival is gondolom.
Válasz idézéssel
#15
Jogutódlás esetén a munkáltató személyében bekövetkező változás nem eredményezi a munkaviszony megszűnését, mert a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. Ebből következően a munkaviszonyt folyamatosnak kell tekinteni, a jogszerző idő és a szabadságnapok számítása tekintetében is.
Válasz idézéssel
#16
Kedves Forumozok!

A munkáltató személyében történő változáskor, munkáltatói jogutódláskor az átadó társaságnak ki kell-e fizetni az időarányosan jaro szabadsagot, vagy az atvevo munkaltatora atszall?
Varom valaszotokat.
Udv. Nori
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég