A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Haszonélvezeti jog elszámolása
#1
Bér nem elszámolás, de máshova nem tudtam betenni.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/rengeteg-ember-haszonelvezeti-jogat">http://www.mindenegybenblog.hu/palyazat ... zeti-jogat</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#2
ahogy Balu leírta
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#3
Igen, én is hasonlóra gondoltam. Ajándék nem jó az illeték miatt. Egyenlőre a "szerzéskori" értéket nem ismerem, de valószinű h. lenne jövedelem belőle.De ha szerinted is lakásszerzési kedvezményként elszámolható akkor jó, mert nem marad adófiz.kötelezettsége.
Köszönöm az eddigieket. Ági
Válasz idézéssel
#4
Szia!
Először is tisztázni kell, hogy a haszonélvezeti jog értékesítése során keletkezik e jövedelme. Ha igen akkor a jövedelem lakáscélú felhasználása esetén érvényesíthető a lakásszerzési kedvezmény (már mint a lánya által vásárolt lakásra), mivel a lánya közeli hozzátartozónak minősül. Így neki is kell majd bevallást benyújtani a 2007. évről viszont adófizetési kötelezettsége nem keletkezik. Az, hogy a lányának ajándékozza nem sok értelmét látom. Ráadásul a lányának az ajándékozás érteke után ajándékozási illetéket kéne fizetni.

Balu
Válasz idézéssel
#5
Balu köszönöm a hozzászólást, és mit gondolsz hogy lehet a haszonélvezeti 3 millióról lemondnia v. nem tudom mit csináljon vele, mikor az is a megvásárolandó új lakásba fog kerülni. Szerinted ő is szembenállithatja lakáscélú felhasználásként v. ajándékozza a lányának?
Ági
Válasz idézéssel
#6
Szia!
Vagyoni értékű jognak minősül az ingatlanon fennálló haszonélvezeti jog.
Ugyanazok az adózási szabályok vonatkoznak a hasznélvezeti jog értékesítéséra mint az ingatlan értékesítésre. A megszerzésének az időpontja is ugyan akkor amikor az erről szóló érvényes szerződést benyújtották a földhivatalnak és ugyan így az értékesítéskori időpontot is.
Ugyan így adómentes és nem kell bevallani ha a bejegyzési idő amely a megszerzési időpont, már 15 éves.

Üdv

Balu
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok!
Hogy kell-v. nem kell a haszonévezeti jog után adózni? Én erre még sosem gondoltam.Az ismerősöm jött h. az ügyvédi papiron 3 millió haszonélvezeti jog illeti amivel el kell számolnia az APEH felé, mivel ilyenje volt a lánya lakásán, és most azt eladták.Hogy tudná ezt is a lányának adni, hiszen lakáscsere miatt adták el az előzőt is.De ha elszámol vele, itt is kell lenni egy szerzéskori értéknek?, és azt h. lehet megállapitani?és még milyen ktsg-t lehet "szerzéskori" mellett a 3 millával szemben tenni? Vagy egy ajándékozási szerződésben mondjon le róla? mit tennétek?
Ja! és a tulajnak /a lányának/ kell valamin most bejelenteni az Apehnak az eladást? Az elszámolással nem lesz gondjuk. Köszönöm előre is a válaszokat .
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég