A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Munkavállalók bejelentése, megszűnése 2016.01.01-től
#1
Sziasztok,

esetleg van arról valakinek infója, hogy a bejelentések 2016-os változása csak az új belépőkre vonatkozik, vagy a már meglévő dolgozók bizonyítványait is be kell gyűjteni? Ha nem muszáj, nem szeretnék ezzel foglalkozni.

Köszi
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!


A biztosítottak bejelentésével kapcsolatos változást tartalmaz a 2015. június 4-én megjelent Magyar Közlöny, mely változást a 2015. évi LXVI. Törvényben (a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. Tv, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. Törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról) olvashatjuk.
Január elsejétől az új munkavállalóknak nemcsak az eddig szokásos iratait, dokumentumait kell magukkal vinniük a leendő munkáltatójukhoz, hanem a végzettségüket, szakképesítésüket igazoló okiratokat is.

Jövőre, már nem csak a foglalkoztatásra vonatkozó jogviszony adatait, jogviszony kezdetét, heti munkaidőt, FEOR számot, illetve a biztosított személyes adatait kell feltüntetni, hanem a biztosított végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, továbbá az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és okirat számát is.

A tapasztalatok szerint a legtöbb munkáltató eddig nem vezette a munkavállalók szakképzettségével kapcsolatos adatokat, így a bizonyítványokkal járó többlet adminisztrációra érdemes előzetesen is felkészülni. Fontos, hogy a munkáltató már a bejelentésnél rendelkezzen az új munkavállaló végzettségét igazoló adatokkal, hiszen e-nélkül nem lehet a bejelentési kötelezettséget teljesíteni.

Nem tudom ki volt az az okos ember, aki ezt a jogszabályt bevezette és még el is fogadta.
Elképesztő! Arra nem gondolnak, hogy a munkáltatók hogyan tudják beszerezni ezen okiratokat. Mi lesz abban az esetben, ha nem tudja előteremteni vagy nem hajlandó leadni az újfelvételis és emiatt a mai helyzetben nem vehetem majd fel. Remélem majd átgondolják ezen jogszabály gyakorlati alkalmazását.
Próbáltam a jelenlegi létszámra is bekérni a bizonyítványokat, de a munkavállalók egy részének nincs meg, vagy nem hajlandó behozni.

Üdv.

Iboly
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég