A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Több változás a GYED területén TERVEZET
#1
hajnalcsillag Írta:Kedves Kenderice, és mindenki ! Szükségem lenne a segítségedre - de bárki mástól is köszönettel veszem- az alábbi kérdésben:
A dolgozó aki 2013.05.15-től áll munkaviszonyban, 2015.08.20-án szült. Határozott idejű munkaszerződése 2015.08.31-én lejár.
A fentiek alapján jogosult -e a 168 nap csed-re, majd azt követően a gyermek 2 éves koráig GYED-re, tekintettel arra hogy a munkaviszonya a határozott idejű szerződés lejártával megszűnik? Szerintem igen, de jól jönne a megerősítés.
Előre is köszönöm bárkitől kapok választ. Smile

Kedves Hajnalcsillag!


Megerősítve. 

Csed-re főszabály szerint az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel. Tekintettel arra, hogy a megadott adatok alapján az igénylő mindkét, konjuktív feltétellel rendelkezik jogosult csed-re.

GYED-re főszabály szerint az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel, de jogosult az is, akinek megszűnt a jogviszonya, feltéve, hogy a jogviszonya a csed folyósítása alatt szűnik meg, azaz a megadott adatok alapján az igénylő mindkét, konjuktív feltétellel rendelkezikí, gy jogosult gyed-re is.

1997. évi LXXXIII. Törvény 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

b) az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#2
Kedves Kenderice, és mindenki ! Szükségem lenne a segítségedre - de bárki mástól is köszönettel veszem- az alábbi kérdésben:
A dolgozó aki 2013.05.15-től áll munkaviszonyban, 2015.08.20-án szült. Határozott idejű munkaszerződése 2015.08.31-én lejár.
A fentiek alapján jogosult -e a 168 nap csed-re, majd azt követően a gyermek 2 éves koráig GYED-re, tekintettel arra hogy a munkaviszonya a határozott idejű szerződés lejártával megszűnik? Szerintem igen, de jól jönne a megerősítés.
Előre is köszönöm bárkitől kapok választ. Smile
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm szépen a tájékoztatót.
Válasz idézéssel
#4
Az OEP honlapjára felkerült egy, a 2015.07.01-én hatályba lépett változások egy részével kapcsolatos tájékoztató, melyet csatoltam.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#5
Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiban


<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.orientpress.hu/141927">http://www.orientpress.hu/141927</a><!-- m -->

A gyed extra korábbi bevezetése után újabb, a gyermekvállalást ösztönző javaslatcsomag javíthatja tovább a kisgyermekes családok helyzetét.

Egy egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint újra minden szülőnek két évig jár majd a gyermekgondozási díj, ha az igénylő két éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik.

Nem kell szüneteltetni a gyed folyósítását, ha az anyát az apa váltja otthon, a legalacsonyabb jövedelműek esetében pedig emelkedik a gyed összege.

A dolgozni visszatérő kisgyermekes anyáknak pedig nem kell attól tartaniuk, hogy a részmunkaidő miatt a kistestvér születése után csökken majd a gyed összege.

A Magyar Nemzet által megismert, Zombor Gábor által jegyzett egészségügyi salátatörvény-tervezet több ponton kedvezően változtatja a kisgyermekek után járó ellátások, így a szülés után járó csecsemőgondozási díjra (csed, korábbi nevén terhességi- gyermekágyi segély), valamint az azt követő ellátás, a gyermekgondozási díjra (gyed) vonatkozó szabályozást. Továbbá több olyan módosítást is hoz, amelyek kedvezők a gyermekvállalás, s a testvér születése szempontjából.

A jelenlegi szabályok szerint más módon kell kiszámolni a szüléstől járó csecsemőgondozási díj és a gyermek féléves korától folyósított gyed alapját.

A különböző számítási módszer miatt a gyed összege a szerényebb jövedelmű édesanyák esetében jóval alacsonyabb lehet, mint a korábban folyósított ellátásé.

A tervezett módosítás értelmében azon szülőknek, akik a minimálbér kétszerese hetven százalékánál alacsonyabb összegű csecsemőgondozási díjra jogosultak, a jövőben nem csökkenhet majd az ellátásuk összege, ugyanannyi pénzt kapnak a gyed alatt is.

Ismert: a csed-et 24 hétig folyósítják, annak lejárta után – körülbelül a gyermek fél éves korától – már gyed jár a szülőnek a biztosítási jogviszony hosszának függvényében legfeljebb a gyermek kétéves koráig. Ezután a gyermek hároméves koráig gyesre (gyermekgondozási segélyre) jogosult szülő.

A másik legfontosabb tervezett változás, hogy minden szülőnek jár majd a gyermek kétéves koráig a gyed, ha az érintett a szülést vagy a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt.


A 2010. évi kormányváltás előtt – az úgynevezett Bajnai-csomag részeként – vezették be azt a szigorítást, hogy a biztosítási jogviszony időtartamához igazították a gyed folyósításának időtartamát. Így jelenleg az ellátás a gyermek kétéves koráig csak akkor jár, ha a szülés vagy a gyed igénylése előtti két éven belül a szülő legalább másfél évig biztosított volt. Ha ennél rövidebb volt a biztosítási idő, akkor az ellátást is időarányosan rövidebb ideig folyósítják.

A tervezet államtitkári indoklása szerint társadalompolitikai okból és a bürokrácia csökkentése érdekében is indokolt, hogy a 365 nap társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig jogosítson az ellátásra.

A salátatörvény-tervezet azoknak az édesanyáknak is újabb kedvezményeket hoz, akik a gyed extrának köszönhetően már az ellátás folyósítása alatt munkába állnak, ám később újabb babát vállalnának. A jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben újraszámítják a kistestvér után fizetett ellátás összegét, és abba a gyed alatti munkavégzés is beletartozik.

Az újraszámolás miatt azonban jelentősen csökkenhet a kisebb testvér után folyósított ellátások összege, ha az anya a nagyobb, ám még mindig három év alatti gyermek mellett csak részmunkaidőben tudott dolgozni.

A módosítás egyfajta új „kedvezményszabályt” hoz létre az ellátás folyósítása mellett részmunkaidőben dolgozó édesanyák számára annak érdekében, hogy egy újabb ellátás megállapításánál a korábbi, magasabb naptári alap figyelembevételére legyen lehetőség, és a kistestvér után megállapított csecsemőgondozási díj, illetve gyed összege ne legyen alacsonyabb, mint amennyi a nagyobb testvér után járt.

A tervezett módosítás szerint amennyiben a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és a korábban született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási, illetőleg gyermekgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újonnan számított ellátásé, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

A tervezet negyedik eleme az apáknak könnyíti meg a gyed igénybevételét.

Jelenleg ha a gyermek egyéves kora után az anya szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, s az apa szeretné igénybe venni a gyedet, munka mellett csak 60 nap várakozás esetén van erre lehetősége, ezalatt nem folyósítják neki az ellátást.

A tervezet indoklása szerint ez indokolatlan megszorítás, hiszen az apa a járulékfizetéssel megalapozta az ellátás igénybevételét, ezért eltörlik ezt a korlátot.A részmunkaidőre vonatkozó kedvezmény, valamint a gyed számítására vonatkozó kedvező szabályok a tervezet szerint idén (2015.) július elsején, míg

 -az apák gyedére, valamint
 -a gyed időtartamára vonatkozó módosítások jövő év (2016.) január elsején lépnének hatályba.http://www.orientpress.hu/141927
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég