A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pénztárgép használat-figyelemfelhívás!
#1
Tapasztalatom szerint sok használó nem megfelelően kezeli a p.gépet, ezért tettem közzé!
Pénztárgép-használat
Kérdezném, hogy a pénztárgépbe a kiadásokat is be kell ütni? Hol találom ennek törvényi helyét?
Saját kérdés

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
Tisztelt Kérdező!
A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet határozza meg azokat a követelményeket, amelyeket a pénztárgépek gyártóinak is figyelembe kell vennie.
Ennek mellékletei írják le például azokat a forgalmi gyűjtőket, tranzakció típusokat, és funkciókat, amelyeket biztosítania kell. Így például a 3. melléklet a „fölözést (pénz ki)”, vagy a váltópénz kezelést („pénz be”), vagy a 4. melléklet az Adóügyi Ellenőrző Egységben (AEE) tárolt bizonylati adatok tartalmára és szerkezetére vonatkozó előírásokat, amelyben tételesen szerepel „a napi kiadások összesen, bruttó összegben, egész forintban számolva” 20 karakteres mezőben. A pénztárgépek előállítói tehát nem a saját szakállukra készítik úgy a pénztárgépek, hogy külön funkcióként kezelik a pénz ki, pénz be funkciókat. Ez szükséges egyébként ahhoz, hogy a pénztárgép nevének megfelelően alkalmas legyen arra is, hogy a pénztárosokat ellenőrizni lehessen.
Egyébként logikailag is könnyen belátható, hogyha a pénzkiadások nem szerepelnének teljes körűen, akkor nem lehetne ellenőrizni az időszak végi egyenleget, tehát az eredeti funkcióját nem töltené be.
Az előbbiek egyébként a számviteli törvényhez is kapcsolódnak. Korábban egy számviteli állásfoglalásban a következő szerepelt:
„A bizonylati elv és a bizonylati fegyelem alapvető követelménye, hogy a gazdasági események folyamatát tükröző összes bizonylat - zárt rendszerben - könyvelésre kerüljön, pénzeszközök esetében a pénzmozgással egyidejűleg. Ennek egyik eszköze lehet a pénztárgép.”
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég