A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA gyakoriság - önellenőrzés nem számít bele?
#1
Mónika Írta:Amennyiben az önellenőrzéssel a III. negyedév végén az áfa 1 milla alatt maradt akkor marad negyedéves szerintem.


Pont ez a gondom. A NAV-nál is azt mondják és mindenhol a neten azt olvasom, hogy ha az alap bevallással átlépi az értékhatárt, az önellenőrzéssel viszont alá megy, akkor az önellenőrzés nem számít. A NAV azzal indokolja, hogy aránytalan terhet róna az adózóra, ha pl. október 20-as bevallással átlépné, november 20-án beadná a havi bevallást, utána decemberben önellenőrizne és alá menne az értékhatárnak. Ekkor a novemberi alap bevallással mit kezdenének? Ha pedig ebben a novemberi bevallásban vissza is igényelne, akkor büntethető lenne jogosulatlan visszaigénylésért. Szóval, akár pozitív, akár negatív irányba módosul az önellenőrzéssel az alap bevalláshoz képest az értékhatár átlépése, az nem számít a tárgyév további részében. Állítólag már egy évtizede ez a gyakorlat. Szerintem pedig az Art. alább idézett bekezdésében nem véletlenül szerepel az a megfogalmazás, hogy: A tárgyévben végzett, valamely korábbi időszakot érintő önellenőrzés... Ez a tárgyévet megelőző korábbi időszakot jelöli, mivel értelmetlen is lenne, ha a tárgyévi korábbi időszakot jelölné, mert önellenőrzést tudomásom szerint kizárólag korábbi időszakra lehet beadni. Ez arra vonatkozhatott a jogalkotó eredeti szándéka szerint, hogy a megelőző második év alapján meghatározott gyakoriság nem módosulhat, ha a megelőző második év időszakára a tárgyévben önellenőrzést küldenek. Egyébként simán elég lett volna a jogszabályt úgy megfogalmazni, hogy: A tárgyévben végzett önellenőrzés....
Értelmetlen is így alkalmazni, mert nem a valós göngyölített ÁFA alapján alakul általa a gyakoriság és pl. módot ad (kevesebb ÁFÁ-t vall be alapbevallásban és utána önellenőriz) ritkább gyakoriság elérésére is.
Válasz idézéssel
#2
Amennyiben az önellenőrzéssel a III. negyedév végén az áfa 1 milla alatt maradt akkor marad negyedéves szerintem.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#3
Boldog Új Évet Kedves Kollégák! Smile

Amennyiben a tárgyévi ÁFa göngyölített, fizetendő összege a III. negyedévi bevallásban (október 20-án) átlépte az 1 millió forintot, viszont önellenőrzés miatt mégis kevesebb lett, akkor a tárgyévben november 20-án havi bevallóvá válik a vállalkozó, vagy marad negyedéves?

Az Art. 1. sz. mellékletének értelmezésére lenne szükségem. Mégpedig: 6. A tárgyévben végzett, valamely korábbi adóbevallási időszakot érintő önellenőrzés, a határidőt követően benyújtott bevallás, illetőleg az utólagos adómegállapítás nem érinti a tárgyévi adóbevallás gyakoriságát.

Itt a "korábbi időszakot érintő önellenőrzés" az a tárgyévnél korábbi időszakra vonatkozik, vagy minél korábbi időszakra?


Vica
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég