A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozó könyvelése
#1
A vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak – a társasági adóalanyokhoz hasonlóan – bizonyos kivételekkel, legalább az úgynevezett jövedelem-(nyereség-)-minimum után kell vállalkozói személyi jövedelemadót fizetniük, ha nem akarják kitenni magukat az adóhatóság kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésének. A 2015-re vonatkozó adóváltozások egyike – döntően a kiskereskedők hátrányára – drasztikusan megnöveli ezt a minimális adóalapot.

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény 49/B § (8) bekezdése értelmében, ha a kedvezményekkel nem csökkentett vállalkozói bevételek összege az adóévben kevesebb az elszámolt költségeknél, vagy a bevételi többlet nem éri el a jövedelem-minimumot, az egyéni vállalkozónak választania kell, hogy

– a jövedelem-minimumot tekinti vállalkozói adóalapnak vagy
– az adóbevallásában nyilatkozik arról, hogy a jövedelem-minimumot nem választja adóalapként, mely esetben köteles az adóbevallásához mellékelni az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítő nyomtatványt, vállalva az esetleges adóhatósági ellenőrzést.

Ha ugyanis az adózó bevallásában nyilatkozik arról, hogy nem választja adóalapként a jövedelem-minimumot, köteles az adóbevallásához mellékelni az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítő nyomtatványt. Ebben az esetben az adóhatóság a bevallást kiegészítő nyomtatvány adatait feldolgozza, és kockázatelemző program alapján, számítógépes úton választja ki ellenőrzésre azokat, akiknél alapos okkal feltehető, hogy a vállalkozási tevékenység kimutatott eredménye a bevételek eltitkolásának vagy szabálytalan költségelszámolásnak a következménye. Ilyenkor az adózónak kell bizonyítania az adóhatóság által kétségbe vont gazdasági események valódiságát és megtörténtét, illetve azt, hogy a költségek ténylegesen a vállalkozás érdekében merültek fel, ha pedig nem tudja bizonyítani, az adóhatóság az adóalapot és az adót a bevallások utólagos ellenőrzése keretében, becsléssel állapítja meg [Art. 91/A §].

(Forrás: Facebook: LM_Praxis könyvelő)
Válasz idézéssel
#2
Szia, pénztárkönyvbe könyvelj, az egyszerűbb, ami nem a vállalkozáshoz tartozik, hanem nyilván a saját költsége,azt nem kell könyvelni,mobiltelefont én csak részletes számlával könyvelek, aláhúzva a vállalkozással kapcsolatban felmerült telefon beszélgetést, és csak azt számolom el.Ha nincs részletes számla, akkor körölbelüli %-ot veszek alapul, általában 2o%-ot.
Zsóka
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni az alábbiakban:
egyéni vállalkozó fiamnak Naplófőkönyvbe kezdtem a könyvelést, nem nyitottunk külön vállalkozói bankszámlát, mert alanyi mentes.
Hogyan könyveljem azokat a banki tételeket -bevétel, kiadás- amik nem a vállalkozásához kapcsolódnak?
A másik kérdésem, hogy a mobiltelefon költsége -nincs számlarészletező- elszámolható-e?
Köszönettel:Mariann
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég