A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nyílt végű lizing áfája szgk. vásárlása esetén
#1
Köszönöm szépen Csilla a segítségedet!
Szép napot!
Üdv. Emese
Válasz idézéssel
#2
Kedves Emese!

Egyéni vállalkozókkal már évek óta nem foglalkozom, de tisztán a lízingre vonatkozó kérdéseidre az alábbi válaszaim vannak:

1/Elég macerás ügy. Tongue 8O
2/Az első részletet fel kell osztani annyi részre, ahány részből áll a futamidő. Első körben az összes áfa összegét egy áfa átvezetési számlára kell tenni. Miután elkezdi használni a gépkocsit, az áfa összegét úgy számolhatod el, ahogy azt a magáncélú és nem magáncélú használat aránya mutatja. Érdemes egy jó kis excelt készíteni és ott dokumentálni (alátámasztani analitikával) az elszámolt áfa összegeket. Tehát, ha már adott az arány, akkor az aktuális hónapra eső részletre vonatkozó áfa összegét leveszed az átvezetési áfa számláról és az arány alapján lekönyveled levonható és le nem vonható áfa-ra. Célszerű erre a gépjárműre egy külön áfa átvezetési számlát nyitni, hogy ellenőrizni tudd saját magad is, illetve egyeztethető legyen az analitikával. A futamidő végén, nullára kell futnia a számlának.
3/ Én nem számláztatnám ki a magánhasználatot. Az aktuális havi résszámla áfa-ját is megosztanám és úgy könyvelném le, levonható és le nem vonható áfa-ra.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni tőletek, ha egy egyéni vállalkozó nyiltvégü lizingel szgk. vásárol,
az első nagyobb részlet áfáját hogyan számolhatná el, ilyenkor még nincs útnyilvántartás, milyen lehetőség van ilyenkor?

Másik kérdésem, hogy a tv. szerint számolni kell a magáncélú használat arányosítását ami az útnyilvántartásból ki kell, hogy derüljön.
Ennek az adó vonzatát saját magának számlázza ki, vagy ha azt választja akkor szja vonzatát ( ingyenes szolgáltatás)?

Ezeket nem igazán tudom helyre tenni, több mindent átolvastam, de a segítségeteket kell, hogy kérjem!!
Köszönöm. emese51 :oops:
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég