A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pénztár bizonylat
#1
Azt szeretném megkérdezni (és lehet hülyeség), hogy van egy pénztárkészitési program, amelyben a kiadási/bevételi bizonylatokon nem látható a kerekitési különbözet. Pl első sor: az anyag megvásárlása 864 ft, második sor bruttó összeg fizetendő 865 Ft.


Kérdésem az lenne, hogy szabályos e úgy, hogy nem látható a kerekitési különbözet?
Válasz idézéssel
#2
Szia.
Teljes mértékben igazad van!!!!De mint tudjuk és tapasztaljuk,minden kis hibáért büntetnek...általában.
De ha már itt vagyunk egy másik fórumban írtam a selejtezéssel kapcsolatban. Esetleg tudnál segíteni? Előre is köszönöm.Piros.
Válasz idézéssel
#3
Szia Piros!
Az, hogy nézték még nem jelenti azt, hogy szigorú számadás alá kötelező vonni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#4
Szia,nálam a nav ellenőrzött,és megnézte a szigorú számadások nyomtatványomat tételesen.Ezt úgy értsd ,hogy a készpénzfizetési számlatömb,egysz.készp.számlatömb,nyugta ,kiadási ,bevételi modosító tételek tömb +be kell írni minden adatot az online pénztár gépedről.Nekem megnézték és bélyegezték...
Válasz idézéssel
#5
Szia Móni!

Nem,ezek nem szigorú számadású bizonylatok,nem jelentik le.Nyilvántartásra kötelezettek,kockás füzetbe szoktuk beírni,dátum,sorszám,kezdés,lezárás...
Persze nyilvántarthatod a szigorúban is,főleg ha tömböd van,soha nem telik be.. :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok !

A nyomtatványboltban vásárolt kiadási és bevételi pénztárbizonylattömb sorszámát is jelentik a nyomtatványforgalmazók a NAV felé ? Azért merült fel a kérdés, mert a számlán nincs feltüntetve a sorszámtartomány, mint pl. a számlatömb vásárlásnál....

Másik kérdés, hogy ezeket a pénztárbizonylattömböket is fel kell vinni a szigorú számadású nyilvántartásba ?

Köszi
Móni
Válasz idézéssel
#7
Szia!
Igen jól látod!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!

A pénztári zárószalagok megőrzési ideje is ugyanannyi, mint a számviteli egyéb (5 év)?
Tehát ha most, 2013-ban selejtezek, akkor 2007 előttit lehet selejtezni?...... vagy azt tovább meg kell őrizni?
Köszi:
Válasz idézéssel
#9
Malta9!

Nem tudok mást mondani, mit amit leírtam. Bev. és kiadási pénztárbizonylat helyett (a program által készített kivételével) soha nem láttam mást! Én telefonos tanácsra nem változtatnék. 120 Ft egy bev. vagy kiadási pénztárbizonylat tömb. Nem értem, miért nem lehet használni. Házilag "barkácsolni" sokkal több munka! A pénztárjelentés mehet kockás füzetbe is!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#10
Szia,

Bevételi és kiadási pénztárbizonylatra kérdeztem rá több Igazgatóságon is. Nem tudták azonnal a választ utána néztek, de mindig azt mondták, hogy akár kockás papírra is írhatom csak sorszámozzam. A válasz után kitértem arra, hogy akkor ennek megfelelően a pénztárjelentésnek sincs kötött formája? arra is ugyanaz a válasz jött.
Válasz idézéssel
#11
Bev. és kiadási pénztárbizonylattal csak a boltban kapható vagy programmal előállítottal találkoztam. Szerkeszteni azt szerintem nem lehet. Nem lehet az, hogy a szerkesztést a pénztárjelentésre vagy a házipénztárra mondták a NAV-nál?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#12
Bocsi, tényleg látom, hogy a pénztárjelentésre írtad. Ennek ellenére a NAV a bevételi és kiadási péntárbizonylatra is azt mondta, hogy szerkezthető. Véleményed szerint nem?
Válasz idézéssel
#13
Malta9!

Szeretném tisztázni a félreértést. Én úgy értettem a kérdést, lehet-e házilag készíteni bev. vagy kiadási pénztárbizonylatot? Nem pénztárjelentés vagy házipénztárt? Így ezekre a kérdésekre válaszoltam!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#14
De feljebb azt írod, hogy nem lehet. Akkor szerinted is mégis?
Válasz idézéssel
#15
Az ügyfeleim is kockás füzetbe vezetik a házipénztárt. Csak minden oldalt meg kell sorszámozni. A NAV eddig nem kötött bele.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#16
megkérdeztem a NAV-tól több területi Igazgatóságot. Nem kötött a formája. Lehet vezetni sima A4-es lapon is csak folyamatos sorszámozással kell ellátni biztosítva a szigorú számadást. A pénztárjelentésre is azt mondták, hogy nincs kötelező forma csak analitikus nyilvántartás legyen
Válasz idézéssel
#17
Milyen formában kell vezetnem a házipénztár nyilvántartását?

A házipénztárt érintő bevételeket/kiadásokat egy úgynevezett pénztárjelentésen kell vezetnie. A számlához hasonlóan a pénztárjelentésnek sincs külalaki előírása, így bárhogy kinézhet. Ez teszi lehetővé, hogy a pénztárjelentést legegyszerűbben számítógéppel vezetheti, így nem kell foglalkoznia a tartalmi előírásokkal, mivel ezt Ön helyett a számítógép ellenőrzi/végzi.

Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy a házipénztár teljes körű kezelése nem valósítható meg Excel táblázaton keresztül, mivel az Excel táblázat nem képes ellenőrizni a bevitt adatokat, nem állíthatunk ki vele szigorú sorszámadású pénztárbizonylatot a bevételekről és a kiadásokról, továbbá nem felel meg a pénztárjelentés sorszámozási előírásának sem.

Gyakorlatban tehát két módon vezetheti a házipénztárt:
- kézzel: pénztárjelentés nyomtatvány, valamint bevételi- kiadási pénztárbizonylat nyomtatvány megvásárlásával és kézzel (több példányban) való kitöltésével
- számítógéppel: erre a célra alkalmas házipénztár program megvásárlásával (lásd lent az Ajánlott programok résznél!)
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#18
Bev- és kiadási pénztárbizonylat szigorú számadású bizonylat, így vagy nyomtatványboltban tudsz venni, vagy olyan programod van, ami készít. Más módon nem lehet!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#19
Köszi, ezt tudom. Az t esetleg tudod, hogy kötelező-e a kötött formát használni vagy szerkezthetek saját magam?
Válasz idézéssel
#20
Malta9!

Ha a számviteli politikában benne van, hogy a számlákhoz nem írnak külön bevételi és kiadási pénztárbizonylatot, akkor nem kell írni. Ellenben pl. tagi kölcsönnél igen, mert más bizonylat ekkor nincs, kivéve, ha egyből a bankba fizeti!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#21
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy véleményetek szerint kötelező a pénztár bevételi és kiadási bizonylat olyan kft-nél, ahol az ügyvezető egyszemélyben lát el minden tevékenységet? Illetve erre a megvásárolható nyomtatványt vagy vásárolt programot kell alkalmazni?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég