A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Káresemény utáni javítás elszámolása
#1
Sziasztok,

Tegnap meg is érkezett a biztosítótól a válasz ez ügyben, be is másolom ide, mert az ő elgondolásuk szerint az eredeti 1. példány a bt nevére szóló számlából őket illeti. Szerintetek rendben van ez így? Mert én a kettes példányt nem könyvelhetem, akkor én hogyan könyveljem le akár a 8-ba, akár az 5-be?

Köszi szépen előre is a válaszotokat.

Szép napot, és jó munkát kívánok Nektek!

Üdv., Kitty

Íme a levél:

A jelzett kárügyben az ÁFA összegét abban az esetben tudjuk a javítónak megtéríteni, ha a BT cégszerű nyilatkozatban helyesbíti a kárbejelentő lapon tett nyilatkozatát.

Az eredeti számlát visszaküldeni ez esetben nem áll módunkban, az eredeti itt marad véglegesen, ha a teljes bruttó összeg kifizetésre kerül.

Tehát az Önök részéről csak egy helyesbítő nyilatkozatra lenne szükség, amely alapján az ÁFA összegét is kifizethetnénk a javítónak.
Válasz idézéssel
#2
Szia Erika,

Köszönöm szépen! :-)

Már írtam a biztosítónak, kíváncsian várom a fejleményeket. :-)

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#3
Igen Kitty, mindenképpen így a helyes, mert akkor az áfa ott lóg a levegőben!
Erika
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok,

Köszönöm szépen a segítségeteket. :-)

A Signal Biztosítóról van szó.

Szerintetek mit tegyek? Írjak a biztosítónak, hogy küldje el nekem az eredeti számlát, és egyben küldjek neki egy nyilatkozatot, hogy rossz nyilatkozatot tettem?

Jó lenne már letudni, mert nem szeretem a félbehagyott ügyeket. :-)

Köszönöm szépen a segítségeteket!

Jó munkát, és szép napot kívánok Mindenkinek!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#5
Kitty Írta:Szia Lilla!
A számlát hogyan könyvelhetném? Nálam a kettes példány van, azt nem szabad könyvelni. Vagy már ezt se tudom jól? Idea
A pü.-i rendezés már megtörtént, a biztosító mindössze küldött egy levelet, hogy a nettó összeget átutalta x javító cégnek. Most mit lehet tenni szerinted?
Köszi, üdv., Kitty

De igen, jól tudod, ezért vissza kell kérni az eredeti példányt a biztosítótól. Nálunk a biztosító automatikusan visszaküldi.
Erika
Válasz idézéssel
#6
Sztem az elsődleges kérdés az, hogy a javító cég nem jó helyre küldte a számla eredeti példányát. Arra a cég jogosult, a biztosítónak csak másolat jár, mert ha mégis jogosult a cég a visszaigénylésre, akkor csak az alapján tudja visszaigényelni.

Alapesetben az szgk után az ÁFA-t nem lehet visszaigényelni, a kivételek az ÁFA-tv-be benne vannak. Sztem is új nyilatkozat kéne, már ha elfogadják.
Melyik biztosító?
Válasz idézéssel
#7
Szia Lilla!

Köszönöm szépen a választ. :-)

Nem értem, miért nem teszik fel akkor a kérdést "normálisan"? Mert én alapból azt gondolnám, hogy ÁFA visszaigénylésre vagyok jogosult, de ha így nézem, akkor lehet, Neked van igazad.

A számlát hogyan könyvelhetném? Nálam a kettes példány van, azt nem szabad könyvelni. Vagy már ezt se tudom jól? Idea

A pü.-i rendezés már megtörtént, a biztosító mindössze küldött egy levelet, hogy a nettó összeget átutalta x javító cégnek. Most mit lehet tenni szerinted?

Köszi, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#8
Én úgy gondolom, hogy ha szgk-ról van szó, akkor valóban a Bt. rosszul nyilatkozott, mert a kérdés, hogy jogosult-e áfa visszaigénylésre, azt konkrétan az autóra kérdezik, nem a Bt tevékenységére. Hogy ezt a nyilatkozatot lehet-e a biztosítónál módosítani, azt tőlük kellene megkérdezni.
Amúgy mindenképpen kell könyvelni, hiszen van egy számla, amit a Bt nevére állított ki a javító cég. Az eredeti példányt a biztosító vissza szokta küldeni a pénzügyi rendezést követően. A számla értékét össze kell vezetni a biztosító igazolása alapján a 96-os kártérítések főkönyvi számlával. A javítást én az 523-ra szoktam könyvelni, de már itt volt szó a fórumon arról, hogy mivel kártérítésről van szó, ezért ennek a helye a 86-ok között van.
Erika
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok, segítsetek légyszi, mert ilyenem - szerencsére - még nem volt, és nem igazán értem, hogy mit is szeretnének tőlünk.

Egy bt. cégautója karambolozott, a hibát nem ő okozta, hanem a másik autó, aki elismerte vétkességét, a kárt a balesetet okozó autó biztosítója fizette a bt. autóját javító cégnek. A bt. autóját javító cég a károsult nevére állította ki a számlát, ám az eredeti példányt a biztosítónak küldte meg, a 2. példányt megkapta a bt. is. A számla áfásan lett kiállítva, tekintettel arra, hogy a bt. arról nyilatkozott, hogy áfa visszaigénylésre jogosult. (valóban az áfa általános elszámolása szerint működnek). A biztosító utalta is a javító cégnek az áfa nélküli összeget, erről a bt.-nek is küldött igazolást. A javító cég a bt-től akarja behajtani az áfát, mondván, hogy nem jól nyilatkozott. A személygépkocsi javítás áfáját 99 %-ban nem vonhatják le a cégek, csak egy speciális kör, ha jól tudom. A bt. nem tartozik ebbe a körbe, de a nyilatkozattételnél erről nem esett szó, hogy speciálisan mire gondolnak, ők csak annyit kérdeztek, jogosult-e a cég áfa visszaigénylésre? Alapesetben igen, de......... Most azt kéri a javító cég, hogy adjunk új nyilatkozatot, hogy rosszul nyilatkoztunk, és akkor ők visszakapják majd a biztosítótól az áfa összegét. Konkrétan az a kérés, hogy írjuk le, hogy áfa visszaigénylésre nem vagyunk jogosultak, a múltkor tévesen nyilatkoztunk. Hááááááááááát, nekem ez nem kerek, és én nem is akarok ilyen nyilatkozatot adni, de lehet, én vagyok a béna, a tájékozatlan, ezért kérem a segítségeteket. Mit kell ilyenkor tenni, mi a szabályos eljárás? Egyáltalán, könyvelnem nekem itt nem kell semmit, ugye?
Köszönöm szépen előre is a választ.
Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#10
Csatolom az MKVK konzultációs szolgálat által a káresemények számviteli elszámolásával kapcsolatos választ azzal, hogy én az előzőleg feltett számviteli levelekben leírtakat tartom elfogadhatónak.
Üdv.Zs.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!

Kerestem egy már nyitott topicot.
Az igért anyag a számviteli levelekből. Az egyik azonos a Klári által feltett anyaggal.
Üdv.Zs.
Válasz idézéssel
#12
Ide próbálok tenni egy levelet amely a témát taglalja. Természetesen, ha nem tiltott a javítási számla Áfá-ja levonható.
Klári
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég