A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Könyveljünk együtt
#1
Köszönöm!
Válasz idézéssel
#2
Hello!
Hát akkor leltározáskor úgysem lenne meg igy tervenfelüli écs-vel hiányként ki lehet vezetni.
Válasz idézéssel
#3
Szia Placebo!
Hát komolyan nem tudom, hogy hol van. 9 éve könyvelte oda valaki már székhely és telephely is változott....szerintem egy sima karbantartási ktg. lehetett volna.  Van épület előtti térkövezés is felvéve..ami közterület..2%-kal szintén. Szóval én ezeket kivezetem, ha a fene fenét eszik is  Smile csak mivel szembe?
Válasz idézéssel
#4
Hello!
Na most az az ajtó egyházban van Big Grin -mármint nem egy templomban -vagy csak ugy van a sarokban?Mi a dolga vagyis minek van betervezve vagy csak el van könyvelve?
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!
Az alábbiakban kérném segítségeteket: az egyik cég eszközeit szeretném rendbe szedni. Pl. az ingatlanok közé felvettek egy vasajtót 100 ezer alatti értékben, 2%-kal értékcsökkentve. Ezt szeretném kivezetni, de mivel szemben?
Mert a számviteli tv. szerint a terven felüli écs: 

Terven felüli értékcsökkenést kell az immateriális jószágnál, a tárgyi eszköznél elszámolni akkor, ha
a) *  az immateriális jószág, a tárgyi eszköz (ide értve a beruházást is) könyv szerinti értéke tartósan és jelentősen magasabb, mint ezen eszköz piaci értéke;
b) *  az immateriális jószág, a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) értéke tartósan lecsökken, mert az immateriális jószág, a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált, vagy megrongálódás, megsemmisülés, illetve hiány következtében rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan;

Itt egyikről sincs szerintem szó, mivel egyszerűen ennek nem is a tárgyi eszközök között lenne a helye. 

Köszönöm!
Válasz idézéssel
#6
Nem IPAD alap. Gondolom az STKAV-vel szemben lesz leltár és ezzel a beszámoló meg a Tao helyereáll.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#7
Bocsánat, hogy én is bekapcsolódom a témába: nekem is hasonló esetem van: fordított áfás új ingatlan építés /generálkivitelezés/ előleg megérkezett júliusban, a végszámla január első napjaiban, ekkor volt az átadás. Fordított áfá-san is csak januárban van bevallva. Ez esetben december 31-én az előleg nem adóalap, függetlenül attól, hogy már majdnem készen volt az ingatlan?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok! 
Nagyon köszönöm!
Válasz idézéssel
#9
Szia Juditka!
Az IPAD alapja a nettó érbevétel amibe a SEAE nem tarozik bele. Igaz, hogy az eredménykimutatás része de nem adóalap az IPADnál.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#10
Hello!
Előleg lesz nem bevétel.
Válasz idézéssel
#11
Köszönöm, de mos nem áfa szempontból okoz fejtörést, hanem tao és ipa miatt. 
A 2018-ban felmerült költségek - mivel az építés nem fejeződött be - év végén T23 K581 
Viszont, ha a vételiár részlet bevételnek minősül, akkor 2018-ban lesz egy csomó ipája ....2019-ben meg ott lesz egy csomó ktg. és kevesebb bevétel. Szerinted jó ez így?
Válasz idézéssel
#12
Hello!
Talán ez segit:


Ez a tényállás az ingatlanértékesítések esetében is értelmezhető, vagyis teljesített az ügylet amikor az ingatlan vételára egy összegben kifizetésre kerül és ezzel egyidejűleg megtörténik a birtokba adás is. A teljesítési időpont, ez által az adófizetési kötelezettség keletkezése az ingatlan birtokba adásakor keletkezik.Amennyiben tulajdonjog-fenntartással kötik a felek az ingatlan adásvételi szerződést, úgy a tulajdonjog átszállása csak jóval később valósul meg, mint a birtokba adás, az Áfa tv. szerinti teljesítési időpont az ingatlan birtokba adáskor keletkezik, nem pedig a polgári jogi tulajdonjog átszállásakor.

Abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonjogát a fizikai birtokba adás előtt átadják, úgy a vevő megszerzi az összes tulajdonosi jogosultságot, így az Áfa törvény szerint a teljesítés időpontja a tulajdonjog megszerzésének időpontja lesz és nem a birtokba adás.

Éppen ezért az olyan termékértékesítések esetén, amelyek nem tartoznak sem az Áfa törvény 10. § a)pontja, sem pedig 10. § d) pontja alá, az Áfa törvény 9. § (1) bekezdéséből levezetetten az áfa rendszerbeli teljesítés időpont az ingatlan birtokba adásának napja. Ebből következően az ún. tulajdonjog-fenntartással kötött adásvételi szerződések esetén sem a tulajdonjog átszállásának a napja, hanem a birtokba adás napja lesz a teljesítési időpont, függetlenül attól, hogy az ingatlanértékesítés az Áfa törvény 10. § a) pontja, vagy 9. § (1) bekezdése alá tartozik-e.

Hello!
Lassan összeáll tehát ez nem egy kész meglévő ingatlan eladása hanem most épitik az ingatlant:

Az Áfatörvény 10. § d) pontjának speciális termékértékesítési tényállása alá tehát azok az ingatlanértékesítések tartoznak, amelyek nem egy már meglévő ingatlanra irányulnak, hanem ahol az ügylet lényege abban áll, hogy az értékesítő maga – a vevő megrendelése alapján – építi föl az átadandó ingatlant. Ilyenkor az Áfatörvény az átadást tekinti az ügylet tényállásszerű megvalósulásának, azaz e termékértékesítést az átadás-átvétel napjával, mint teljesítési időponttal kell számlázni.

viszont ilyenkor előleg lesz.
Válasz idézéssel
#13
Szia Placebo!
Nem történt teljesítés. Volt foglaló, meg két db vételiár részlet és a végösszeg, amely az ingatlan átadását követő 60. nap. A két db vételiár részlet nem volt készültségi fokozathoz kötve. 
Köszönöm!
Válasz idézéssel
#14
Hello!
Ez nem előleg mivel a teljesítés megtörtént csak utólag fizet , az előlegnél a teljesitésig amig nem történik meg az ügylet addig juttat valamilyen vagyoni értéket előleget.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
Ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatban lenne kérdésem: a szerződésben van foglal és I. vételiár rész, II. vételiár rész....nos ezek a vételi ár részletek előlegnek minősülnek? 
Köszönöm!
Válasz idézéssel
#16
Szia Mónika!
Simán hagyd a 161-ben, majd az elemekkel együtt aktíváld és akkor kezd az écst. Én 33-al tenném.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!
Cég jövőben napkollektorok telepítését tervezi a telephelyén, /majd egyszer/ most első lépésként az áramszolgáltató hálózati hozzájárulásként sok pénzt kért a cégtől amiről számlát állított ki. Szerintetek, ezt hogyan könyveljem, beruházás? Ha igen, milyen ÉCS-vel?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm Ibcsi!

Igen ez az eladási ára,azért gondoltam így a könyvelési tételeket,ha mégis sikerülne munkahelyet váltanom ,akkor az utódom ne agyaljon vele úgy mint én csak nézze meg az előzményeket.Ibcsi amit én látok előzményben az nyomdafestéket sem tűr.

Ibcsi,könyvelsz Ezsébet ill.Szépkártyát ezzel is van egy kis gondom.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#19
Szia!
Még nekem nem volt ilyen ügyletem. Csak végig gondolva amit írtál, kérdés hogy a forgalom 27.796.- , az lenne az eladási ára is az újságnak?
Ha a pénztárgépben ez az eladási ár van, akkor    a  bizományosi díjjal csökkentett összeg mehetne a  814-re , minek azt külön tételben.
Így a különbség ( 814-en és a 91-en) adja a bizományosi díját az eladónak.
Csak egy gondolat..... volt.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#20
Lányok senki nem tud segíteni???? Huh
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#21
Lányok !

Kova-Press-Ker számlával találkoztatok már,belföldi lapok elszámolása a hivatkozás gondolom a közértben kapható újság eladás számlája .Ti hogy könyveltek,vagy szerintetek jó a ha így csinálom.
Forgalom:T814 /466-K4541 27 796.-Ft
Bizományosi díjConfusedzámlában mínusszal ,T814/466-K4541 -1804.-Ft
Fizetendő a számla alapján : 23 965.-Ft
Azért gondoltam így ,mert hisz a pt -ba beütik az újságok árát így már a bizományosi díj is bent van mint bevétel Blush 
Nem tetszik nekem ez az elszámolási mód Angry

Biztos lesz még kérdésem ,kaptam egy nagy közértet most könyvelem a dec.hót,de állítólag vissza menőleg rendbe kell rakni  ezt is mindig más könyvelte (aki kapta megnyerte)márc.végéig,boldog vagyok Dodgy

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#22
Drága Ágikám!


Ugye a szomorú jel csak tévedés a leveled végén? Mert igen, persze, hogy segítettél, tehát ne szomorkodj, hanem mosolyogj! :-)

Minden ötlenek mindig nagy hasznát veszem, igazán hálás vagyok Nektek, örülök, hogy Rátok találtam. :-)

Neked is további jó munkát, és csodaszép vasárnap délutánt kívánok! :-) Bár ahogy elfigyelem, Te is dolgozol... :wink:

Puszi, Kitty
Válasz idézéssel
#23
Szia Kitty!
Tényleg csak kiegészítő ötletként. Olyan esetben, mikor nem tudom azonosítani a befolyó tételt, addig is amíg lehetőség lesz ennek kiderítésére, az összes tudható infóval egy átvezetési számlára teszem, hogy tudjak haladni a bankkal és a folyószámlák egyeztetésekor "teszem rendbe".
Ennek a technikának előnye, hogyha mégis megvan a helye, onnan egyszerűbb rendezni.
Az átvezetési számlát csak erre használom, hogy ne legyen túl zűrös.

Talán segítettem valamicskét...... Cry

Ági
Válasz idézéssel
#24
Drága Klárikám!
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget! :-)

További jó munkát, és szép napot kívánok Neked, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#25
Szia Kitty!

Bízz a saját számviteli érzékedbe! Igen bankköltség amit a közvetítő bankok még devizában lenyúlnak!

Amiokor a vevő "csak úgy" hivatkozás nélkül utal, mi megpróbáljuk beazonosítani a vele szemben lévő kötelezettségek közül az oda illőt, ha nem megy, akkor a legrégebbi követelés javára számloljuk el. Megjegyzem, ezért is nagyon fontos az egyenlegközlések kibocsátása. Halk megjegyzésem, hogy a nem könyvvizsgálós cégeknél pont itt az ideje.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég