A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KATA törvény
Kisadózó vállalkozások adója: egyéni vállalkozás, az egyéni vállalkozó bejelenti magát kisadózónak, és ő saját maga után fizeti az 50 ezret. Amennyiben van alkalmazottja, ő utána pedig fizeti az alkalmazott bére után a járulékokat, rendesen, tovább, mint eddig is tette. Jól értelmezem?
Tündi
Válasz idézéssel
Szia Tündi!
1., Az Áfa mentesség és a KATA bevételi határa azonos lesz, 6 M. Természetesen ezen az összegehatáron belül maradhatsz.
2., Beltagnak 25-öt fizetni kell.
3., A kültag, ha személzesen közreműködik kisadózó lehet 50-ért. 7.par.(1).
4., Az EVA alatti bev. nyilv.-t le kell zárni. (a be nem folyt bevételeket leadózni) Megszűnés szabályai.
5., Eddig még nem láttam megszűnésre vonatkozó előterjesztést, de tudjuk minden lehet még szilveszter éjszakáig.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Tündi!
Már én is átolvastam a KATA-át a M.K-ben és megpróbálok válaszolni de "nem tudom teljes felelősséggel" tenni, csak gonolataimat osztom meg:
1. Szerintem ÁFA mentes marad, hiszen az értékhatárt áfa tekintetében kitolják 6 millára és a KATA értékhatára is ennyi lesz.
2. 3. KATA csak akkor lehetséges ha legalább egy kiasadózó be van jelentve. Amennyiben van heti 36 órás munkaviszony akkor 25.000.- ha nincs akkor 50.000.- és szerintem ez a kültagra is vonatkozik
4. Passz!
5. EVA marad!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Szia Tündi!
Az eva is marad, én úgy veszem értelmezem.
Válasz idézéssel
Ne haragudjatok, de szerintem a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó annyira két különböző adó, hogy én már azt se értem, hogy miért kellett ezt a törvényalkotóknak egy törvénybe csak különböző fejezet alatt megalkotni.
Ráadásul a nevük is hasonló és itt a fórumon is látom, hogy van ebből elértés.
Nem lehetne ezt a két adót külön külön tárgyalni ? Szerintem jobb lenne. De lehet hogy csak én vagyok kicsit gyengeelméjű.


Továbbá én azt szeretném kérdezni ha valaki tud nekem válaszolni biztosat , hogy

- a kisadózó vállakozások tételes adójánál

1/ Ha a cégem eddig ÁFA mentes volt akkor továbbra is maradhat igy attól függetlenül ha ezt az adózást választom ?
2/Ha a Bt-be a beltag főállásba dolgozik egy másik cégbe és eddig nem fizetett semmi járulékot akkor most ha ezt az adózást választja, akkor 25 000 -et fizetnie kell ? Mert én a törvény szövegéből igy értem: " a személyes közremüködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként./ 7 paragrafus 2.bekezdésbe /
3/ A kettes pontban emlitett vállalkozás a kültagot szeretné bejelenteni mint kisadózót . Az lehetséges ? És gondolom ha nincs főállása akkor csak főállásba lehet bejelenteni a kültagot is.
4/ EVA bevételi nyilvántartásról ha áttér van valami teendő ?
5/ Az EVA megmarad 2013- ba ?

Köszönöm ha hozzászóltok vagy válaszoltok.
" A könyvelő a modern világ sámánja..."
Válasz idézéssel
Igen tudom, mind a kettőben érintett vagyok
Zsóka
Válasz idézéssel
Zsóka!
A kisadózók tételes adóját Kft-k nem választhatják, csak a kisvállalati adót.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Biztos vagyok benne, hogy itt majd a fórum társainkkal alaposan kitárgyaljuk a törvényt, hátha valaki előbb megy valami továbbképzésre, mint én. Nálam több kis BT-t és EV-t is érintene, sőt egy KFT-t is. Na majd meglátjuk.
Zsóka
Válasz idézéssel
Hát Zsókám! Big Grin
Mindig tanul az ember lánya, nekem ez elkerülte a figyelmemet :oops: Köszi!!!!
Válasz idézéssel
Szia, ezt nem most olvastam, hanem valamikor régen amikor bevezették a zárjegyeket, és kellett jövedéki engedélyt kérni, én ugy emlékszem,hogy akkor az a vállalkozás nem lehetett mentes, mert jöv. köteles árut forgalmaz. Nyilván ők nem fizetnek jövedéki adót. De ez ős régen volt, csak most eszembe jutott, több más hülye kérdéssel együtt. 26-27-én megyek egy adófuromra, ahol a Kata és társai lesznek a főtéma, az áfa és a többi mellett, addig már nem agyalok, ráérek utána is.
Zsóka
Válasz idézéssel
pribusne Írta:, én csak a jöv.köteles italforgalmazás miatt vagyok gondban.
Zsóka

Szia Zsóka!
van nekem is egy kiskocsmásom....ő EV. Jól olvastam,hogy azt írtad, hogy aki jöv.köteles "cuccot" forgalmaz az nem lehet ÁFA alanyi?
Én ezt nem tudtam, nem olvastam....hol olvastad? :oops:
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Válasz idézéssel
Más: nyugdíjasként kevés embernek könyvel az illető, kb. 4-5oo eFt a bevétele éves szinten, havi 25.ooo.-Ft , az éves 300 eFt, de ha az 5oo e Ft után számolom a 10 % nyugdijjárulékot, 16% Szja-t, és a felemelt egbizt szolg. járulékot havi 6660.-Ft ez is csak 209 eFt, még ha marad egy kevés váll.nyeradó és EHo az sem éri el a 300eFt -ot. Mit gondoltok a nyugdijasokkal kapcsolatban, persze olyanokra gondolok akiknek nem sok a bevételeük?
Zsóka
Válasz idézéssel
Sziasztok, nagyon jár az agyam a Katával, Big Grin de nem mindig értjük egymást. Ha jól emlékszem régen volt egy olyan kitétel az áfa alanyi mentességgel kapcsolatban, hogy aki jövedéki köteles terméket forgalmaz, az nem lehet áfa mentes. Gondolok itt egy kis kocsmára, ahol nincs meg az évi 6 millás forgalom, főleg most,hogy a nyerőgépet is elvitték. BT formájában üzemel, a beltagnak, ha csak havi 5o.ooo.- Ft-ot fog fizetni nagyon megérné, mert most havi 125.000.-Ft után fizeti saját maga után a járulékokat plusz az áfát is.Van egy dolgozója min.bérrel, ő marad úgy ahogy van, szerintetek lehet alanyi adómentes ? És ha a dolgozót , aki egyébként a huga bejelentjük kültagnak, akkor csak havi 100 e Ft-ot kell befizetni, ez még mindig kevesebb, én csak a jöv.köteles italforgalmazás miatt vagyok gondban.
Zsóka
Válasz idézéssel
Szia Era!
Igen furcsa különleges társasági szerződése van ennek a Bt-nek. Javaslom saját szemeddel és a Gt-vel a kezedben győződj meg, hogy valóban ez a beltag jogállása.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Csak úgy magamnak?: ezek után már erősen gondolkodom hogy abbahagyom a könyvelést. Havi jövedelemkiegészítésnek jó, ha van, a havi netto 92 ezer mellé, de már lehet, hogy nem fogom tudni követni ezeket a változásokat. Sok ügyfelem nincs. Van két fodrászom, nekik megérné. És ha ezt választják, akkor szükségük lesz könyvelőre? Megpróbálok valamit kisilabizálni a törvényből, és az ügyfelekre bízom a választást, és nem foglalok állást.
Lehet, hogy könyvelés helyett takarítani kellene?
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Egy Bt-ben a következő a felállás:
nagymama a beltag, ősrégi öregségi nyugdíjas, személyes közreműködésre nem kötelezett, nem is fizetnek utána semmit sem.
Jelenleg egyik kültag főállása van itt. Ez a kültag most főállású kisadózó lenne, ő személyesen is közreműködik, szaktanácsadást csinál a bt-ben.

Van még egy csavar. Egy másik kültag az ügyvezető, aki szintén öregségi nyugdíjas (de csak pár hónapja, és mellette van is egy heti 40 órás állása), időnként, mint vízszerelő tevékenykedik a bt keretein belül.

Ügyvezető csak kisadózó vagy munkaviszonyos lehet a KATA-s bt-ben.
Ez a nyugdíjas, ha szerelget a Bt keretein belül, és számláz is természetesen, akkor személyesen közreműködik. Mivel ügyvezető is, így muszáj a 25.000,-Ft-ot, mint nem főállású kisadózó megfizetni?
Ha lemond az ügyvezetésről, és van főállása a nyugdíj mellett, akkor a Bt-ben nem kell utána fizetni semmit sem a szem.közreműködésre, igaz?

Köszi a segítséget!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
Szia Királylány3!

Jól értelmezed, ha valaki nyugdíjas, akkor csak 25.000 Ft fizet( meg talán az eüj-t, de ez még kérdéses). Az EU-s adószámmal is lehet KATÁ-zni, de a bevallástól nem mentesülsz, ráadásul havonta, ha alanyi mentességet választasz.
A törvény leírja, hogy kik választhatják a KATA-t: egyéni vállalkozás, Bt, KKT. Ha neked mindegyikből van egy, akkor igen mindenki KATÁ-zhat .
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Sziasztok! Jól értelmezem, hogy nyugdíjasként csak nem főállású kisadózó lehet valaki? Vagy hogy van ez?
És EU-s adószámmal is lehet KATÁZ-ni?
És több vállalkozásomat is bejelenthetem ebbe az adózási formába?
Annyira nincsenek megfogalmazva kritériumok, hogy túl furcsa nekem.. Smile
Köszi előre is!
Válasz idézéssel
Idézet:Az se kerülje el senki figyelmét, hogy (habár a Bt. kikerül a számviteli tv. hatálya alól) beszámolót kell neki készíteni és ott viszont az van a tv-ben, hogy a számviteli tv. szerinti beszámolót kell elkészíteni.

Szia Klári!
Ezt az összefüggést melyik paragrafusokból kell látni?
Az Szt 2/A-t elfelejtették módosítani KATA Bt-re?
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
Idézet:Az én kültagom is csak nyugdíjas tulaj lenne, közreműködés nélkül, de akkor a rá jutó "osztalék"-nak mi lenne a sorsa?

Megoldás a vagyoni betét arányának helyes kitalálása / módosítása.
10.000,-Ft-os vagyoni betétből 1,-Ft lenne a csendestárs nyugdíjas kültag hozzájárulása.
Így a 6M Ft-ból max. 600 Ft nyeresége lehet Big Grin

Nagyon nem tetszik nekem az EV státusz, mert még a komp.felárra nem jogosult alanyi mentes őstermelő státusz is bezavarna Sad
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Titeket olvasva, egyre bonyolultabb dolog ezt a KATA-t Bt-ben kivitelezni Sad
Az én kültagom is csak nyugdíjas tulaj lenne, közreműködés nélkül, de akkor a rá jutó "osztalék"-nak mi lenne a sorsa?
Mert az EVA-nál nevesítették, hogy a tulajdonos mentesül az osztalék utáni szja és eho alól... itt nincsen ilyesmi, itt maga a kisadózóról van szó, de a csak tulaj kültag az nem kisadózó.

Lehet, mégis EV igazolványt kell kiváltani a Kft. mellé?
Én még könyvelni sem szeretem az egyéni vállalkozókat, erre nekem kellene annak lenni...bár ezt egyszerű lenne könyvelni Smile
Mondjuk kiváltani és megszüntetni is egyszerűbb, mint egy Bt.-t.
Egyszemélyes Kft. tulajdonosa lehet EV?
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
frivi Írta:Miért, bármely más jérulék szerepel nevesítetten?
Ahogy írtam, hogy JÁRULÉKOK szerepel.

Szia!

Van ráció abban amit mondasz a járulékokkal kapcsolatban, ezt még körbe kell járni.

Az osztalékkal kapcsolatban: hogy állapítod meg az osztalék alapját? A beszámoló alapján.
A bevételi nyilvántartásra kötelezett milyen beszámolót csinál? 8O
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
fmara Írta:De a felsorolásban nem szerepel az egészségügyi szolg. járulék, mint kiváltott adó.

Miért, bármely más jérulék szerepel nevesítetten?
Ahogy írtam, hogy JÁRULÉKOK szerepel.
Válasz idézéssel
De a felsorolásban nem szerepel az egészségügyi szolg. járulék, mint kiváltott adó.
Válasz idézéssel
Szerintem az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell megfizetni.
A KATA 9.§ (1) c. pontja " járulékok" alól mentesít.
Az ART 178.§ 15 pontja tartalmazza a járulékok fogalmát, ott bizony szerepel az egészségügyi szolgáltatási járulék is!

Én sokkal nagyobb gondnak látom, hogy a be nem jelentett tag esetén ( és Bt-ban minimum van egy kültag még), a számára
juttatott jövedelem után teljesítendő adökötelezettség alól nem mentesít a KATA. ( 9.§ (2) bekezdés).
De - általános esetben-, az osztalék a tulajdoni betétek arányában kár a tulajdonosoknak!
Nem könyvel, nem készít beszámolót ( hisz nem alanya a számviteli törvénynek), mannyi az osztalék? Mennyi után kell a nem bejelentett tag
osztaléka után a 16 % szja-t és a 14 % EHO-t megállapítani?
Szerintetek?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég