A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pénztárgép használata
#1
Sziasztok!
A pénztárgép használatakor tételenként szükséges beírni a fogyasztást vagy lehet egy tételben is? (Pl. fejben összeadható...)
Köszi Smile
Válasz idézéssel
#2
Ibi, bizony hozzá kell olvasni az előzményeket:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/data/cms291763/Ki_kotelezett_penztargeppel__taxameterrel_teljesiteni_a_nyugtaadasi_kotelezettseget.pdf">http://www.nav.gov.hu/data/cms291763/Ki ... tseget.pdf</a><!-- m -->

Ki kötelezett pénztárgéppel, taxaméterrel
teljesíteni a nyugtaadási kötelezettséget

<!-- m --><a class="postlink" href="http://nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/uzemeltetok_cikkek">http://nav.gov.hu/nav/online_penztargep ... tok_cikkek</a><!-- m -->

Aki ptárgéphasználatra kötelezett, az dönthetett úgy, hogy új online ptgép helyett mindenről számlát bocsát ki, de akkor hetente adatszolgáltatási kötelezettség lép be, azt be kellett jelentenie ezt a tényt -> PTGSZLAB nyomtatványon:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://ado.hu/rovatok/ado/kasszak-pentekig-jelentheto-a-szamlazas#">http://ado.hu/rovatok/ado/kasszak-pente ... szamlazas#</a><!-- m -->

S azután pedig:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/uzemeltetok_cikkek/PTGSZLAA_adatlap.html">http://www.nav.gov.hu/nav/online_penzta ... atlap.html</a><!-- m -->

2014.06.05.
Mely számlákról kell adatot szolgáltatni a PTGSZLAA adatlapon?
Válasz idézéssel
#3
Sziaszok!
Olvasta valaki a NAV honlapján ma közzétett tájékoztatást a PTGSZLAA adatlapon jelentendő számlákról?
Jól értem-e, hogy abban az esetben, ha pl. egy boltban az adólany vevő számlát kér, és a pénztárgépbe nem ütik be a bevételt, hanem számlát készit az adóalany vevőjének, akkor azt nem kell jelenteni, mivel vonatkozik rá, hogy ebben az esetben számlát kell kiállítania és nem nyugtát adnia.
No és mi a helyzet akkor, ha a vállalkozás nem használ pénztárgépet, mert minden értékesítéséről számlát állít ki. Akkor is alkalmazni kell a tájékoztatóban leírtakat, miszerint a kibocsátott számla adatairól nem kell adatot szolgáltatni, ha az adóalany nem mentesül a számladási kötelezettség alól (a tájékoztatóban felsorolt esetek fennállása esetén)

No már megint sikerült a NAV-nak összezavarnia. (ami nem nehéz a jelenlegi leamortizált és tulterhelt felfogó képességemet tekintve)

Néha elgondolgodom, hogy lehet van valaki ott "fent" aki csak azzal foglalkozik, hogy a dolgokat minél bonyolultabbá tegye, így adva több lehetőséget a hibázásra és annak következményei "nála" bevételt jelentenek, mi meg mehetünk kapálni, ha nem tetszik 8O

Üdv, Ibolya
Válasz idézéssel
#4
Kedves Fórumozók!

Pénztárgép használatához szeretnék tanácsot kérni, milyen kimutatásokat kell vezetni?
A napi bevételt, hogy kell lebizonylatolni? Eddig a házipénztárból került befizetésre a bankszámlára,
a pt.gépből nem került kiadásra. Nem tudom, hogy ez jó-e így?

Előre is köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel
#5
Szia!

A nyugtákat összesítve legalább naponta be kell ütni a gépbe.Az utolsó oldalon vezetni /vagy külön füzetbe,én a tömbbe írattam/ és a beütést oda tűzni.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne. Van egy pizzéria akinek van pénztárgépe. A helyben fogyasztott dolgokat beüti a pénztárgépbe, de amit házhozszállít arról nyugtát állít ki. A kérdésem, hogy a nyugtákat nap végén be kell ütni a pénztárgépbe vagy jó ha azt külön vezetem és külön tüntetem fel a bevételi pénztárbizonylaton, hogy nyugta bevét és pénztárgép bevét.
Válasz idézéssel
#7
Köszönöm a választ!
Mi is erre jutottunk,bár egy kis bizonytalanság még maradt bennem. Sad
Andicsek
Válasz idézéssel
#8
Más fórumon pont uez a kérdés felmerült.
Válasz:
2005. évi 164.tv > e kereskedelemről szóló törvényben lévő üzlet fogalmára hivatkoznak a ptgép rendeletben.

Az pedig a törvényben és ez szerepel a NAV tájékoztatóban is: "Az üzlet fogalom legfőbb meghatározó eleme a gépi nyugtaadási kötelezettség szempontjából az, hogy az adott tevékenységre létrehozott, vagy arra használt, állandó jellegű, állandó jelleggel az adott tevékenységhez használt épület, épületrész, helyiség tekintendő üzletnek, ahol a ptgép beállításának és használatának lehetősége adottnak tekinthető."

"vagy arra használt...."

ebbe bármi belefér

48/2013 Ngm rend. 1. mell.szerinti teáor-t figyelembevéve:

A könyv kiskereskedelem 47.61. Ez benne van a kötelezett listában, ha van, üzlet ha nincs.

Szerintem ha külön - nem a tanfolyam árával együtt - értékesíti a könyveket, mindenképpen kell neki pénztárgép. Illetve, ha helyette számlát bocsát ki, akkor
PTGszlab nyomtatvány benyújtása, amely

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/uzemeltetok_cikkek/tajekozto_20140206.html">http://www.nav.gov.hu/nav/online_penzta ... 40206.html</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!
Nagyon gyors segítséget szeretnék kérni tőletek! (akinek van esetleg állásfoglalása,irománya ide vonatkozólag, azt nagyon szépen megköszönném!!!)

téma: Nyelviskola tankönyvet értékesít nagyrészt (90%) diákjainak, leendő vizsgázóinak. Saját kiadású és beszerzett "idegen" tankönyvet is.

a nyelviskolában teszi mindezt, tehát nincs külön "üzlete". Ez az én dilemmám, hogy ez most kötelező ptgép használatos vagy nem?

Az kereskedelemről szóló törvényben lévő üzlet fogalmára hivatkoznak a ptgép rendeletben.

Az pedig a törvényben és ez szerepel a NAV tájékoztatóban is: "Az üzlet fogalom legfőbb meghatározó eleme a gépi nyugtaadási kötelezettség szempontjából az, hogy az adott tevékenységre létrehozott, vagy arra használt, állandó jellegű, állandó jelleggel az adott tevékenységhez használt épület, épületrész, helyiség tekintendő üzletnek, ahol a ptgép beállításának és használatának lehetősége adottnak tekinthető."

szerintetek vonatkozik rá a kötelező ptgép használat? (ebben az esetben az áfa trv166 par. alkalmazva, minden héten jelentés??? !!! )

köszönöm szépen előre is!
Andicsek
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni: egy üzletben szeretnének elfogadni fizetőeszközként eurot. Előzetes számítások szerint nem lenne nagy tétel. Annak már utána jártam, hogy olyan pénztárgép, amibe eurot lehet ütlegelni nincs, tehát az átvett eurot forintban kell beütni. Szerintetek jól van ez így? Meg úgy egyáltalán, van ezzel valami teendőm?
Nagyon köszönöm!
Válasz idézéssel
#11
Egy érdekesség:
egy papírboltban van egy régi pénztárgép, aminek a feketedoboza megtelik 5 nap múlva, nem bővíthető, nem cserélhető. Online gépet még nem lehet szerezni, venni, mert még nincs. Akkor most mit tegyen?
:
lehet valamiféle kérelemmel élni az adóhatóság felé, hogy a pénztárgéphasználat alól mentesítse, míg az új online gépek nem szerezhetőek be?
vagy
vegyen egy új gépet, majd vegyen egy online-t
vagy
vegyen egy bővíthetőt, amit majd bővítsen ugyanannyiért, mint egy új gépet?

Szerintetek?
Válasz idézéssel
#12
Köszi a tájékoztatót, napok óta figyelem én is.

Bennem egy kérdés fel is merült, mert az apeh tájékoztatót olvasva ezt találtam:
"III/1. A pénztárgépekkel kapcsolatos műszaki előírások legfontosabb változásai
Az új műszaki megoldás központi eleme az ún. adóügyi ellenőrző egység (AEE),
amely a pénztárgép azon önállóan elkülöníthető zárt, elektronikus adattároló és mobil
adatkommunikációs egysége,"

"Ki kell emelni, hogy a taxaméterekre vonatkozó műszaki előírások tekintetében
változás nem történt
."

Most akkor a taxisoknak a taxamétert le kell cserélniük 06.30.-ig az új kütyürékre vagy nem? Vonatkozik rájuk az online kapcsolatra képes pénztárgép vagy sem? :-(
Válasz idézéssel
#13
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/data/cms284526/1PENZTARGEPKOZLEMENY02.21..pdf">http://www.nav.gov.hu/data/cms284526/1P ... 02.21..pdf</a><!-- m -->
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#14
ibcsi2 Írta:Dühítő az egész!!!

Azt hallottátok mikor a NGM képviselője nyilatkozott a Hiradóban, s azt mondja hogy azért várnak ettől több bevételt, mert az ellenőr egy laptop-pal az üzlet közelében figyelheti hány fő jön ki a boltból és a laptopján tudja ellenőrizni hogy volt-e annyi db nyugta kiadás. :lol:

Ezzel a saját egyéniségem miatt nem értek egyet.
Ha bemegyek pl egy cipőboltba, még nem jelenti automatikusan, hogy vásárolok is. Sőt! Egy pár cipő megvásárlása nálam eltart egy hónapig is. Többször is bemegyek ugyanabba a boltba és nem veszek semmit.

Élelem: Ha banánpudingos sütit akarok készíteni, lehet, hogy 10 üzletbe is be kell térnem, mert banánpudingot ritkán lehet kapni.

Soroljam tovább??
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#15
Most aztán kifogják a szelet az adócsalók vitorlájából! S ráadásul ebben nem is követ minket a "világ" mert nem a fülkeforradalmárok agyalták ki. Smile
Magam részéből igyekszem kimaradni a procedúrából amennyire csak lehet, bár előre sajnálom az ügyfeleket, mert csoda lenne ha éppen ez menne majd gördülékenyen. De ez a pénztárgépet forgalmazók terepe szerintem.
Válasz idézéssel
#16
Dühítő az egész!!!

Azt hallottátok mikor a NGM képviselője nyilatkozott a Hiradóban, s azt mondja hogy azért várnak ettől több bevételt, mert az ellenőr egy laptop-pal az üzlet közelében figyelheti hány fő jön ki a boltból és a laptopján tudja ellenőrizni hogy volt-e annyi db nyugta kiadás. :lol:
Megint csak a kicsiket akarják büntetni, pedig az igazi csalás és a nagy adó kikerülés nem ott van szerintem.
Egyébként még az internet bekötés is többlet kiadás, hiszen a kisebb üzletekben nem volt eddig.
Ismerek olyan kis településen üzletet működtetőt, ahol nem is kötik be az internetet mert nem olyan a vezeték kiépítettsége.(Még a magyar rádió adások is rosszak)
Nos erre mondhatnák hogy mobil internet. Az sem jó mert nem működik megfelelően egyik szolgáltatóé sem.
Erre vajon az illetékesek gondoltak amikor megszavazták e törvényt Budapesten.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#17
Egyetértek!
Amit nem akarnak beütni,úgysem fogják.Már megint pénzbeszedésről szól az egész,mert pénztárgépeket kell cserélni és átállítani. :oops:
A kicsit még ezt a költséget sem tudják bevállalni. :oops: Már többen jelezték,amikor szóba került..
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#18
Ha sikerül, akkor a pénztárgép szerelőkre bízom a dolgot, mert erre már nincs kapacitásom. A vállalkozóknak átküldöm e-mail-ben a Tv-t, és egyeztessenek a
pénztárgépesekkel.
Amúgy az egész kiszúrás, mert a támogatási részéről még keveset lehet tudni. Nameg miért megint ezt a vállalkozói kört pécézték ki? Ahol nem kötelező a pénz-
tárgép, leginkább ott a fekete gazdaság. /pl.csúszópénzek milliós nagyságrendekben stb./ Nevetséges az is, hogy 95 milliárd Ft pluszt várnak ettől. Inkább még
néhányan bezárják a boltot, és távoznak ebből az országból. Már nagyon tele van a !!!!!!!
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!

Megszülte a Matolcsi csapat a 3/2013 NGM számu rendeletét az internetes kapcsolatról 112 oldapban. 15-én megjelent a 24-es MK-ben. Előre kiráz a hideg mennyi bajunk lesz május 1-ig ezzel.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok !
Még az idén át kell állíttatni a pénztárgépeket az EURO bevezetésének elhalasztása miatt?
És az októberben vásároltat is?
Köszi
Katla
Katla
Válasz idézéssel
#21
Catking!
Köszi, ezeket én is kikerestem. Érdekes módon a 2009 és 2010. évi kiíratásra vonatkozó tájékoztatóban már nem szerepel a határidő, a régebbiekben igen.
Válasz idézéssel
#22
A pénztárgépekre vonatkozó közleményeket az Apeh ) Nav) adja ki, valószínű rendeletileg kötelezetten. Tehát saját hatáskör Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/kozl_2006.html?pagenum=7">http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/k ... ?pagenum=7</a><!-- m -->

Minden év elején - külön kiadott APEH közleményben szabályozott módon - az előző naptári évre vonatkozóan a pénztárgép adómemóriájának kiíratását - a bevétellel való egyeztetés érdekében - el kell végezni, és azt az ellenőrzés céljára megőrizni. A kiírt összesített adatokat a kiíratást végzőnek a pénztárgépnaplóban is rögzíteni kell.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/adomem_101222.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/a ... m%C3%B3ria</a><!-- m --> 2010.01.01-2010.12.31

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/kozl_az_egyszerusitett_szla_es_nyugtaadasrol.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m --> 2009.01.01-2009.12.31
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/adomemoria_marcius2ig.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
03.02) 2008.01.01-2008.12.31
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/adomamoria_2007_vege.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
02.28) 2007.01.01-2007.12.31

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/szamla_vegrehajt.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
(02.28) 2006.01.01-2006.12.31
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/adomem_2005.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
03.31) 2005.01.01.-2005.12.31
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/szla_24_1995_2005.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
02.28) 2004.01.01-2004.12.31
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penztargep/szla_24_1995.html?query=ad%C3%B3mem%C3%B3ria">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/penzt ... m%C3%B3ria</a><!-- m -->
03.31) 2003.01.01-2003.12.31
Válasz idézéssel
#23
Johanna!
Ha megküldi a határozatot - büntetés kiséretében - biztosan meg fogjuk tudni.
Válasz idézéssel
#24
A PM rendelet tényleg nem tartalmaz határidőt, de több évre visszamenőleg rákerestem, hogy
mik voltak a határidők. Ha jól emlékszem 2009-ben pl. március 2. volt, de egyébként február 28. volt a többi.
Mondjuk ezek nem hivatalos oldalak voltak, hanem általában pénztárgép szervizek oldalai, de hát ők csak tudják.
Azt nem tudom, vajon hivatalosan minek kéne tartalmaznia a határidőt.
Az Adóhivatal meg tudja mutatni, hol van az leírva, hogy meddig kell?
Johanna
Válasz idézéssel
#25
Johanna Írta:Klári megint nagyon gyors volt. Pedig én is azt találtam, hogy február 28-ig kellett.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.adocenter.hu/useful.php?id=27">http://www.adocenter.hu/useful.php?id=27</a><!-- m -->
Ők nem így gondolják!!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég