A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Export Japánba
#1
Szia Magi!

A vámolás mindig izgalmas. Kitartást kívánok hozzá!
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#2
Kedves Alba !
Köszönöm, már beszéltem is velük.
A VPID szám megszerzése pillanatnyilag teljesen zavarosnak tűnik, mert áttették az APEH-hez, ahol csak a szokásos ügyintézési rendben adják meg (elektronikus úton kérve), a vámhivatal már csak különleges esetekben jár el (pl. sürgősség, ha a kamion ott áll az utcán :mrgreen: )
Úgyhogy azt a szállítmányozót fogom választani, amely ebben is eljár, bár itt is produkálni kell klf. dokumentumokat...
Szóval egyszeri alkalomra elég húzós egy ilyen ügyintézés.
Magi
Válasz idézéssel
#3
Szia!

Váminformáció
Telefon: 06-1-301-6951
Kék szám: 06-40-FINÁNC (06-40-346262)
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#4
Kedves Alba !
Köszönöm a válaszodat, ezt hittem, a pro forma számla már a múlté...
A mámosokkal több napja próbálom felvenni a kapcsolatot, de a régi honlapon megjelölt vámhivatal (X.Száva u., amihez mi székhelyileg tartoznánk) telefonja nem működik, az APEH honlap vámmal foglalkozó részén nincs semmi, egyszerűen nem találok kapcsolatot. Kénytelen leszek elzarándokolni a Száva utcába.
Tud valaki egy váminformációs telefonszámot ?????
Magi
Válasz idézéssel
#5
Kedves Magi!

1) A termékkel mehet egy proforma számla. A proforma számla tájékoztat mindenről, amit egy számlának tartalmaznia kell, de azt még sem könyveljük. A DHL el fogja fogadni. Viszont ez vámolásra kerül, jó lenne tisztázni, hogy ki a vevő.
2) Átgondolnám, és felvennék kereskedemi tevékenységet a tev.körömben. Elvileg az áru értékesítését követő 15 napon belül be kell jelenteni a nav-nak, ha új tevékenység üti fel a fejét a cégnél. Ha lejelented a 201T-n (azt hiszem ez van most), jó lesz az legközelebbre is, hogy van ilyen tevékenységetek. Nem kér enni.
3) Export értékesítés, áfa nélkül megy.
4) Az export sorba, talán a legelső sor az áfa bevallás fizetendő áfa során.

Egyébként ha DHL-lel külditek, ott vámolni fogják, ami az export - áfa nélküli számlázás - feltétele. A vám infót is fel lehet hívni, nagyon rendesek, el szokták mondani mi az eljárás. Érdemes megkérdezni őket, mert előfordulhat extra ügyek esetleg pl. érték miatt. (Japán értékesítésre nincs gyakorlatom.)
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#6
Kedves Kollegák ! Confusedac:
Segítségeteket kérem egy számomra különleges ügyben. Mi üzletviteli és marketing tanácsadással foglalkozunk, de most az egyik téma keretében felmerült, hogy a felkutatott áruból 2 db mintadarabot kellene kiszállítani Japánba. Célszerűen nekünk kell az árut a magyar gyártótól megvásárolni, majd exportálni. Már találtam fuvarozó-szállítmányozó céget (DHL normál szállítási részlege, de ha valakinek van jobb ötlete, azt is szivesen fogadom), de a számlázással vannak gondjaim:
1. Nem az a cég fizetne, akihez a kiszállítás történik. Az áruval viszont számlának is mennie kell, hogyan lehet ezt áthidalni ?
2. Miután a mi tevékenységi körünkben kereskedelem nem szerepel, a számlán feltüntetném azt is, hogy az áruküldés egy SZJ 70.22.13 szolgáltatás keretében történik. Ez igy jó ?
3. Kell-e a japán cég felé ÁFA-t számláznom ? csak az árura, vagy a fuvarra is ?
4. A negyedéves ÁFA-bevallásban hogyan kezelem ezt a tételt ?
Előre is köszönöm a segítségeteket
Magi
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég