A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nyugdíj
#1
Szia Juditka!
Igen - szokásodtól eltérően - kezdjél balhézni. Te csináld, mert édesanyát elhajtják megin.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Képzeljétek, hogy még mindig semmi. 
Anyukám kért időpontot a Kormányablakba, vitte az összes papírját. Ott az ügyintéző felhívta az illetékest....mikor letette a telefont, csak annyit mondott, hogy inkább nem mond semmit. Pár nap múlva ígért visszahívást. Ez júniusban volt. Persze nem telefonált. 

Azóta még írtunk nekik egy mail-t. Beleleírtam, hogy nem a konkrét ügyben kérünk tájékoztatást, hanem hogy legyenek kedvesek megmondani, hogy mégis milyen határidő vonatkozik rájuk....na erre sem válaszoltak. 

Két hét híjján egy éve beadtuk a papírokat. Komolyan a tv-nek kell már írni, hogy legyen ebből valami?
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

45 nap???? Hát már az első levelet is 3 hónap után postázták. 

Igen, kapja tovább a rokkantsági ellátást. És még az is lehet, hogy az öregségi nyugdíj összege kevesebb lesz....de hogy ezt mikor tudjuk meg, az nem tudom. 

Igazad van Klári, írok nekik, mert azért megint bemenni anyuval.....

Köszönöm Nektek!
Válasz idézéssel
#4
Az ügyintézési határidő 45 nap. Persze ez hosszabbodhat, ha valamilyen adat nem áll rendelkezésre.
De 30 nap után előleget kell megállapítaniuk határozatban (általában a nyugdíj 80%-a).
http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/39/NYBIZ00001
Mindenképpen reklamálj!!!
Válasz idézéssel
#5
Szia Balázs!
Azóta mit kap a mamád? Változatlanul rokkantsági ellátást?
A határidő miatt írj egy felháborodott panaszlevelet. Arra szoktak reagálni és cdsipkedik magukat.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!

Mi a tapasztalatotok, mennyi idő, míg megállapítják a nyugdíjat? 

Mert anyukám tavaly szeptemberben töltötte be a rá irányadó nyugdíj korhatárt. Rokkantsági ellátást kap. Tavaly júniusban küldtek egy levelet, hogy kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását. Most, az utolsó 5 évben dolgozott, kitöltöttem a papírt és júliusba bebattyogtunk a Fiumei u-ra, hogy akkor nézzék meg és akkor már majd szeptemberbe csak a tb kiskönyvvel együtt postázzuk. Hát a sorszámhúzó pulttól szépen elhajtottak, hogy nyomtatvány, tb kiskönyv. Mondtam, hogy itt van, kitöltve, azért jöttünk, hogy vessen rá valaki két pillantást. Na azt nem, legkorábban is szeptember elején menjünk be....itt azért már káromkodtam egy cifrát. Végül is nem a sarokról jöttünk, anyukám sem az az egészséges fajta, tömeg sem volt, nem értettem, hogy 3 percet miért nem foglalkozhatott velünk senki. 

Szeptember elején feladtam a pakkot. December elején jött egy levél, hogy kérik a mil lapját????? Felhívtam őket, végtelenül bunkó stílusban közölte a telefon túlvégén ülő, hogy küldjem be az összes kilépő papírját. Mondtam neki, hogy csókolom a mil lap nem ugyanaz, mint az összes papír, de beküldtem, válogassa ki, mi kell neki. 

Na azóta semmi. 

Nem értem. Neki már össze volt számítva mindene a rokkantsági ellátáshoz. Az utolsó 5 évet kellene hozzászámítani. Rendben, hogy nem marad pénz nélkül, de akkor is 9 hónapja nem sikerül ez. 
És azt sem értem, hogy akkor, mikor ott voltunk, miért nem mehettünk oda ügyintézőhöz. Szépen elmondta volna mi kell és munkát, posta költséget megspórolhattak volna, már az ügyintéző is dolgozhatna más ügyön. 

Szóval ez a 9 hónap az általános? 

Köszönöm!
Válasz idézéssel
#7
a Magyar Közlöny 32. számában megjelent myugdíjasokat és nyugdíj előtt állókat érintő két kormányrendeletet.
Pmarcsi Exclamation Undecided


Csatolt fájl(ok)
.docx   A Kormányrendelet az Erzsébet utalványról és a nyugdíjszámítás ról.docx (Méret: 15.21 KB / Letöltések: 322)
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#8
Gajda! Nagyon köszönöm, hogy megtaláltad nekem, végül én is erre jutottam, hogy mivel a törvény "nyugdíjjárulék alapot képező" jövedelmet említ a keresetkorlátnál, ezért logikus, hogy a főállású kata-s-nál a 81.300.- Ft a figyelendő összeg. De jó hogy ezt így leírva meglelted nekem . Köszönöm!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Figyu Mónika,

Tájékoztató az ellátásban részesülő főállású kisadózó keresetkorlátozásáról
2014. szeptember 29.

Mivel a főállásúnak nem minősülő kisadózó a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (2) bekezdése értelmében nem minősül biztosítottnak, esetében a Tny. 83/B. §-ának alkalmazására nem kerül sor

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k.html">https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/%C3% ... 3%B3k.html</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#10
Próbáltam a nyugdíjfolyósítónál érdeklődni, helyi, pest megyei.... mindenhol falba ütköztem, senki nem tudott válaszolni a kérdésemre, össze-vissza hebegtek, átirányítottak a NAV-hoz ott is szintén, de ugye ők ebben nem is illetékesek. Lehet a nyugdíjfolyósítótól hivatalos állásfoglalást kérni úgy mint a NAV-tól? Kerestem erre lehetőséget de a honlapon nem találtam, esetleg csak levélben lehet ezt megírni, vagy esetleg e-mailben is, tudok erre válaszolni?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#11
Igen ezeket olvastam, és nem egyértelmű, mint ahogyan a könyvelőiroda is írja. Kata-s nyugdíjjàrulék alapot képezö jövedelme 81.300 és erre hivatkozik a tb törvény is, mármint a nyugdíj járulèkalapot képező jövedelemre, szóval ez megint ördögi kör.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#12
Hello!
Ennyit kereshet a nyugdíj mellette ha több szüneteltetik a nyugdíjat.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/117-nyugd%C3%ADj-foly%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1sa-melletti-keres%C5%91tev%C3%A9kenys%C3%A9gek/967-az-orsz%C3%A1gos-nyugd%C3%ADjbiztos%C3%ADt%C3%A1si-f%C5%91igazgat%C3%B3s%C3%A1g-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3ja-a-munkav%C3%A9gz%C3%A9s,-keres%C5%91tev%C3%A9kenys%C3%A9g-melletti-nyugell%C3%A1t%C3%A1sra,-rehabilit%C3%A1ci%C3%B3s-j%C3%A1rad%C3%A9kra-val%C3%B3-jogosults%C3%A1gr%C3%B3l-%C3%A9s-a-nyugd%C3%ADjask%C3%A9nt-el%C3%A9rt-j%C3%A1rul%C3%A9k-k%C3%B6teles-j%C3%B6vedelemr%C5%91l.html">https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/%C3% ... 5%91l.html</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.konyvelo-sinmar.hu/index.php/szolgalati-jarandosag/10-kata-szolgalati-jarandosag-eseten">http://www.konyvelo-sinmar.hu/index.php ... sag-eseten</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#13
Igen és a kata-s-nál mit jelent hogy a minimálbér 18-szorosa? A bevétele, vagy a bevétel 60%-a, vagy a nyugdíj alap 81.300?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Hello!
Az nem öregségi nyugdíj igy 50 000ft kell neki fizetni,ha eléri a minbér 18X-át szünetelteni-e kell a nyugdijat ha tovább akar dolgozni,ja főállású lesz mint ev.
Válasz idézéssel
#15
Közben a kutatásom eredményeképpen arra jutottam, hogy a szolgálati járandóság melletti ev mindent kell, hogy fizessen, ha a kata-t választja havi 50.000-et fizet, viszont a jövedelem korlát számítás alapja 81.300 lesz tehát egész évben teljesül, hogy a minimálbér 18-szorosát nem haladja meg a jövedelem. Szerintetek jól gondolom?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Mivel nem találtam jobb helyet a kérdésemre és nem akartam új témát nyitni ezért itt kérdeznék szolgálati járandósággal kapcsolatban:
Volt rendőr, aki szolgálati járandóságban részesül, az ellátás mellet vállalkozni szeretne. Kutattam a net-en de még mindig vannak kérdéseim, akinek van hasonló szívesen venném ha tanácsot adna:
-Lehet-e kata-s és ha igen a szolgálati járandóság teljese biztosítási viszonynak számít-e tehát 25.000.- vagy 50.000.- kata-t fizet?
-Mivel a jövedelemkorlát a mindenkori minimálbér 18-szorosa, ezért ha kata-s vállalkozó lenne, hogyan tudjuk mikor érte el a jövedelemhatárt, gondolok itt arra ha a bevétele eléri a 111.000.- x18-at utána nem jár neki az ellátás, vagy a jövedelmet ennek a 60%-ában kell megállapítani, ahogyan a NAV egy kata-s jövedelemigazolását kiállítja.
- Ha nem kata-s lenne akkor minden járulékot fizetnie kellene, tehát főállású ev. lenne, vagy a szolgálati járandóság heti 36 órát meghaladó jogviszony.......
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#17
Üdv, korhatár előtti ellátásban részesülök.Voltam a nyugdíjintézet Fiumei úti fiókjában, és mivel az online adategyeztetéskor kiderült, hogy kihagytak a korhatár előtti ellátás megállapításánál egy jutalmamat, kb 10 évvel ezelőttit, vajon kérhetném e, akár erre hivatkozva az újraszámolásomat A Fiumei úton az ügyintéző férif azt mondta, hogyha 1 nappal az öregségi idő betöltése előtt lemondom a korhatár előtti ellátást, akkor is kérhetem az újraszámolást, ha nem dolgoztam a korhatár előtti ellátás ideje alatt/ igaz, az én olvasatomban a törvény azt irja, hogy nem számoltathatom újra, hiszen nem növeltem munkával/, de mivel hibásan számolták, vajon pert kell e indtanom a NYugdíjintézet ellen és csak akkor köteles rendbe tenni? Azt mondta az ügyintéző, hogy nyilván ha kevesebb jön ki, akkor azt kell elfogadnom Ez igaz. Kérdezem, hátha tudja valaki. Amikor újraszámolják, akkor az új valorizációs számokat kell használniuk, vagy a kb. 4 évvel ezelőtt- az akkori számítás szerinti valorizációs számokat? köszönöm
utóirat: mert nyilván, ha a régi valorizációval számolnak, mivel az azóta eltelt évek nullája csökkenit az összeget, nem járnék jól. De ha az ideivel,akkor többnek kellene kijönni.
Válasz idézéssel
#18
Köszi
Válasz idézéssel
#19
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]

Hello!

Én szerkesztettem NYENYI és BIKE lapot.
Feltöltöttem csatolmányként (a nyomtatványokat nem találtam...)
Remélem látjátok..

Üdv
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!
A 0.5 %-os nyugdíjemeléshez le kell adni a NYENYI lapot?
Igen akkor tudnátok feltenni egy foglalkoztatóit a nyomtatványok közé lehetőleg pdf-ben.vagy honnan tudok letölteni?
nagyon köszönöm
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok! Azt a nagylelkűségét a világnak!
Vonják a bérből a 10 %-ot és évvégén alamizsnaként adnak 0,5 %-ot, ha kéred! Mert nem jár ám automatikusan!
Köszönöm a segítségeteket! Természetesen nem rátok vagyok mérges,hanem erre a helyzetre!
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok !
Ahogy Móni írja,csak emelés jár,a nyugdíját nem számolják újra, hiszen a 40 éves nyugdíj már végleges saját jogú ellátás . Az ONYF honlapján biztosan találsz erre vonatkozó tájékoztatást. 2014-re és 2015-re is adja be külön-külön a 0,5 %-os emelés kérelmet.
Az alábbi esetekben lehet újraszámítás:
"A korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenység alapján az érintett biztosítottak már nem nyugdíjnövelésre szereznek jogosultságot, hanem nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati időt szereznek. (Például 2011. február 5-től rokkantsági nyugdíjban részesülő személy a nyugellátása folyósítása mellett 2011. június 1-től a mai napig folyamatosan munkaviszonyban áll. Mivel 2011. december 31-ig nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárát, rokkantsági nyugellátása 2012. január 1-től azonos összegben rokkantsági ellátásként kerül továbbfolyósításra. Ez a személy a 2011. június 1-től 2011. december 31-ig terjedő időre nyugdíjnövelésre szerzett jogosultságot, 2012. január 1-től fennálló biztosítása alapján viszont nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati időt szerez, mely szolgálati idő beszámítására a majdani öregségi nyugdíj megállapításakor kerülhet sor. A 2011. évi nyugdíjjárulék-alapot képező keresetei alapján a növelés iránti igényt a rokkantsági ellátásként továbbfolyósított ellátásra is érvényesítheti az érintett személy, visszamenőleg 2012. január 1-jei időpontra.]"
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#23
Szerintem erre való a K27-es számú 0,5 százalékos emelési kérelem, amit évente kérhet a dolgozó nyugdíjas.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp">https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/u ... lframe.asp</a><!-- m -->
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!
Ismerősöm a nők 40 éves szolgálati idejével 2014. dec. óta nyugdíjas. Mellette dolgozik.
Ez év decemberében eléri az öregségi nyugdíjhatárt.
Kérdése, hogy újra számolják e a nyugdíjat?
Jó lenne, hiszen 2 évet dolgozott, a kifizetett bérből nyugdijjárulékot vontak.
Köszönöm
Válasz idézéssel
#25
Online nyugdíjkalkulátorral rukkolt elő az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A nyugdíjösszeg kiszámításához rengeteg adatra van szükség. A főigazgatóság egy 12 oldalas használati útmutatót is mellékelt a kalkulátorhoz.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://kalkulator.onyf.hu/NyugCalcWeb/">https://kalkulator.onyf.hu/NyugCalcWeb/</a><!-- m -->?

Az ONYF honlapján lévő tájékoztatás:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://kalkulator.onyf.hu/kalkulator_hasznalati_utmutato.pdf">https://kalkulator.onyf.hu/kalkulator_h ... mutato.pdf</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://online-kalkulator.hu/online-nyugdijkalkulator-2016-orszagos-nyugdijbiztositasi-foigazgatosag/">http://online-kalkulator.hu/online-nyug ... azgatosag/</a><!-- m -->
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég