A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Közvetett vámjogi képviselő
#1
Blongyinka Írta:Szia Anikó!
Nagyon sokat segítettél, köszönöm. Találtam egy honlapot, azon a nagyon szépen fel van vázolva a közvetett vámjogi képviselő jogállása és a tevékenységhez kapcsolódó nyilatkozatok, szerződések...stb. Most olvastam át az ÁFa bevallás kitöltési útmutatóját is....az is eléggé jó leírás, bár ott mindenhol így vagy úgy, de kéri az import áfa-t megfizető nyilatkozatot. :roll: ettől függetlenül ennek a bizonyos cégnek a honlapja is úgy mutatja be a tevékenységét, mint "ÁFA megfizetése nélküli" vámkezelés.
Még egyszer köszi!

Szia!
Megosztanád a honlapot velem? Smile
Köszi!
Üdv!
Szilvafa
Válasz idézéssel
#2
Egy blogot ajánlok, hasznos információkat közöl , és kérdezni is lehet :


<!-- m --><a class="postlink" href="http://junkieeeboy.blog.hu/2012/10/14/rendeles_kulfoldrol_usa-bol_kinabol_ebay-rol_vam_afa_terhek">http://junkieeeboy.blog.hu/2012/10/14/r ... afa_terhek</a><!-- m -->

Következő (kapcsolodó) poszt:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://junkieeeboy.blog.hu/2014/05/18/rendeles_kulfoldrol_usa-bol_kinabol_ebay-rol_3_resz_vamolasi_folyamat">http://junkieeeboy.blog.hu/2014/05/18/r ... i_folyamat</a><!-- m -->


<!-- m --><a class="postlink" href="http://junkieeeboy.blog.hu/2013/09/01/rendeles_kulfoldrol_usa-bol_kinabol_ebay-rol_szallitasi_modok_ido">http://junkieeeboy.blog.hu/2013/09/01/r ... _modok_ido</a><!-- m -->

s persze:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.metropol.hu/cikk/1112759-arurendeles-kulfoldrol-szabalyok-es-jo-tanacsok">http://www.metropol.hu/cikk/1112759-aru ... o-tanacsok</a><!-- m -->


<!-- m --><a class="postlink" href="http://hvg.hu/kkv/20140807_Netes_vasarlas__figyelmeztetest_adott_ki">http://hvg.hu/kkv/20140807_Netes_vasarl ... t_adott_ki</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#3
Tisztelt Képviselő!
Szeretném megtudni, hogy ha az országba csomag érkezik,
a Magyarország törvényei mennyi időt engednek pontosan, hogy az vám elé kerüljön?

Mit kell ezen intézkedés során betartson a szerv illetve az állampolgár,
ha eláll a vásárlástól, akkor az milyen lehetőségei vannak a vásárlónak?

Gondolok arra, hogy a vásárlástól azért kell elálljak, mert pl. a ballagásra nem érkezett
meg a csomag, mert a szerv raktározza,
és még eljárás alá sem vonta az elmúlt 2 hét alatt?
Ha pedig a vásárlástól ezért elállok, ki fizeti vissza a pénzem?
Ki fog kártalanítani?
Sajnos így jártam.
Várom megtisztelő válaszukat.!
Válasz idézéssel
#4
Köszi Anikó!

És Koper-nál mi a helyzet? Ott milyen dokumentumokat kell megkapnom, illetve hogyan könyvelem? Még most találkozom először ilyennel bocsi az értetlenségért!
Válasz idézéssel
#5
Jó reggelt, nem kell feltüntetned, de természetesen őrizd a határozatot, szia anikó.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogyha van egy határozatom, melyre az van írva hogy közvetett képviselővel fizeti meg az Áfa-t azt be kell-e raknom az Áfa bevallásba akár tájékoztató adatként?

Előre is köszönöm!
Válasz idézéssel
#7
Szia!
Mi is gyakran szállítunk Kínából akár a DHL-lel.
Szerintem a DHL veletek is kitöltetett egy engedményezi szerződést az adólevonásról. Így
az Áfa-t a DHL fizeti és vallja be.
A szállítói számlád teljesítésének napja amikor a vámeljárás után átveszed a terméket.
A termék árába beépül a megfizetett vám, a külf. szállítási díj és ha van a közvetett képviselő díja is.
Az áfa nem, mivel azt nem Te fizetted meg.
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!

A helyzetem hasonló az alattam már feltüntetett esethez,de még is kicsit más,ezért kérném a segítségeteket,és előre is köszönöm.
Harmadik országból importálunk nevezetesen Kínából.
A dhl a közvetett vámjogi képviselő,ez a vámhatározatban is szerepel.
A vámhatározaton szerepel egy import vám összeg,amit a dhl felé kerül megfizetésre és arről adnak is igazolást hogy továbbították az apeh felé.
Az import áfa soron csak annyi szerepel hogy "tájékoztató számított áfáról"de ezt senkinek nem kell utalnunk.
Szerződést nem láttam,nem akarnak adni,csak a fenn említett igazolással rendelkezem.
A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mi történik az áfával,hiszen mi nem fizetünk senkinek áfát,ezért nem igényelhetem vissza,és egyáltalán kell -e szerepeltetnem bárhol is az áfa bevallásban?
És milyen dátummal milyen összeggel kell lekönyvelnem az import számlát?(vámmal és áfával növelten vagy csak vámmal növelten?)
Már annyi helyen olvastam utána,telefonáltam össze-vissza hogy meg sem tudom számolni,de érdemben senkitől nem kaptam normális információt.
Köszönöm és várom a segítségeteket!
Válasz idézéssel
#9
Szia Anikó!
Nagyon sokat segítettél, köszönöm. Találtam egy honlapot, azon a nagyon szépen fel van vázolva a közvetett vámjogi képviselő jogállása és a tevékenységhez kapcsolódó nyilatkozatok, szerződések...stb. Most olvastam át az ÁFa bevallás kitöltési útmutatóját is....az is eléggé jó leírás, bár ott mindenhol így vagy úgy, de kéri az import áfa-t megfizető nyilatkozatot. :roll: ettől függetlenül ennek a bizonyos cégnek a honlapja is úgy mutatja be a tevékenységét, mint "ÁFA megfizetése nélküli" vámkezelés.
Még egyszer köszi!
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Válasz idézéssel
#10
Jó reggelt, próbálok segíteni, de nem vagyok "profi" benne hangsúlyozom én így tudom, de most nekem nincs ilyen!
Amennyiben a közvetett vámjogi képviselő rendelkezik önadózói engedéllyel, akkor önmaga "fizet- és igényel" is vissza, a vámeljárás napja szerinti tárgyhónapra (n.évre) kvázi pénz mozgás nincs.
Önadózói engedély hiányában az Áfát vámeljárás során, a vámtartozás részeként kell rendezni, de ekkor már kell látnod a pénz mozgást természetesen.

Fontos, hogy a közvetett vámjogi képviselő szolgáltatási díja az Áfa tv. 75. § (1) bekezdés b) pontja értelmében be kell épüljön a termék adóalapjába (vámáru-nyilatkozat 47. rovat), így az a megbízó felé a számlában adómentes lesz {Áfa tv. 93. § (2) bekezdés}. A szolgáltatás díjról kiállított szla teljesítés időpontja általában a vámeljárás napja, de szerződéstől függ, így lehet "folyamatos" teljesítés is.

Remélem tudtam segíteni, szép napot, anikó.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!
Na, most júliusban realizálódott nálam ez a közvetett vámjogi képviselőségesdi Cry
Szerződés megvan, az ÜF-em a közvetett vámjogi képviselő. Nyilatkozott a megbízó, hogy az ÁFA-t egyébként teljes egészébe levonásba helyezheti, továbbá a termékimporthoz kapcsolódó adólevonáso jogot gyakorolhassa.
Kezemben a vámhatározatok , import számlák. Egy dolgot nem látok, hogy végül is ki fizette ki az import áfát?
Nem látom tisztán ezt a dolgot :oops:
Olvastam, hogy egyébként ha a feltételek megvannak, akkor a közvetett vámjogi képviselő szerepelteti a bevallásában fizetendő és előzetes Áfa-ként.
Nem látom az összefüggést, hogy hogyan gyakorolhatja a levonási jogát, ha nem látom a megfizetést,
A 127. § állapítja meg a levonási jog gyakorlásának tárgyi feltételeit. Eszerint az importálónak – megbízó – az adólevonási jog gyakorlásához szükséges
– a termék importjához kapcsolódó, nevére szóló, a termék szabad forgalomba bocsátásáról rendelkező határozat, valamint
– az adó megfizetését igazoló irat, vagy ha az adót a közvetett vámjogi képviselője fizette meg, a képviselőnek az adóalany nevére szóló nyilatkozata az adó megfizetéséről,
ha az adót maga vagy a közvetett vámjogi képviselője fizetendő adóként állapította meg (önadózás) mindazon okiratok, amelyek a fizetendő adó öszszegszerű megállapításához szükségesek, vagy ha a fizetendő adót közvetett vámjogi képviselője állapította meg, a közvetett vámjogi képviselőnek az adóalany nevére szóló nyilatkozata az adó fizetendő adóként történ megállapításáról és bevallásáról.

Vagy ez hasonlóan működik,mint az EU-s beszerzések bevallása?
Segítsetek légy szíves! Confusedaa:
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni ebben a témában.....sajna eddig nem jártam sikerrel:

Segítséget kérnék az ÁFA tv, 129.§, 145.§ (3) bek. értelmezéséhez! Tongue
Pontosan mely időpontban áll be a felelősség? Gondolom már az erre vonatkozó megbízás aláírásakor, illetve már az import ÁFA megállapításakor.
Mikor keletkezik a felelősség tekintetében fizetési kötelezettsége a vámjogi képviselőnek?
Tegnap még úgy értelmeztem, hogy amikor a képviselő kiszámlázza a megbízó felé az ÁFA-t, és az nem teljesíti azt az apeh felé, akkor lép be az egyetemleges felelősség....

Ma már úgy értelmezem, hogy ha eleve a 129.§-ban leírtaknak nem felelnek meg, akkor lép be a felelősség, hiszen jogatalanul került megállapításra az adó...mert pl. nem teljesültek a személyi vagy a tárgyi feltételek???
Mikor áll be a fizetési kötelezettsége a vámjogi képviselőnek?
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Válasz idézéssel
#13
Jó reggelt! Bocsánat, hogy eddig nem reagáltam, de "sos" gép nélküli dolgom volt, de nagyon köszönöm a válaszodat! Szép napot, anikó.
Válasz idézéssel
#14
szigetvari Írta:Sziasztok, légyszi segítsetek! Harmadik országból behozott termék vámolásával közvetett vámjogi képviselőt bíztunk meg. A kivetett áfát nyilatkozatunk alapján Ő vallja be.
A VPOP által kiadott határozaton mint megbízó mi szerepelünk természetesen a közvetett vámjogi képviselő azonosító adatai is fel vannak tüntetve. Kérdésem szerintetek az áfa bevallásomban szerepeltetnem kell az import áfát, vagy csak a közvetett vámjogi képviselőm szerepelteti az áfa bevallásában. Amennyiben nekem nem kell, hogy könyveljem, mint áfa nélkülit, vagy egyáltalán mi a helyes megoldás?
Köszönettel, szép napot, anikó.


Természetesen Te mégegyszer nem szerepeltethetsz a bevallában import áfát, mivel összességében duplikázódna. Te a vámhatározatot nem könyveled, mivel Te csak közvetve állsz kapcsolatba velük, az import számlát kell könyvelned áfa nélkül.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok, légyszi segítsetek! Harmadik országból behozott termék vámolásával közvetett vámjogi képviselőt bíztunk meg. A kivetett áfát nyilatkozatunk alapján Ő vallja be.
A VPOP által kiadott határozaton mint megbízó mi szerepelünk természetesen a közvetett vámjogi képviselő azonosító adatai is fel vannak tüntetve. Kérdésem szerintetek az áfa bevallásomban szerepeltetnem kell az import áfát, vagy csak a közvetett vámjogi képviselőm szerepelteti az áfa bevallásában. Amennyiben nekem nem kell, hogy könyveljem, mint áfa nélkülit, vagy egyáltalán mi a helyes megoldás?
Köszönettel, szép napot, anikó.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég