A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA
Na képzeljétek, hogy ma ismét felhívtam őket és azt mondták, hogy szept. 1-től 0 %-kal kell kiszámlázniuk, csak eddig még nem állították át a számlázót. Szeptember 1-től változott. Hát erről is lemaradtam. Ez így igaz?
Erika
Válasz idézéssel
Felhívtam őket, de érdemi választ nem tudtak adni, azt mondták, hogy a könyvelő állította be nekik a számázóprogramba a 25%-ot, de megkérdezik holnapra. Hát kíváncsi leszek. Az biztos, hogy nem kimondottan szálláshely kiadással foglalkoznak, oktatással is, meg a nevében kertészet is van. Elég széles a kör.
Erika
Válasz idézéssel
csak az a szállás 18 %-os, ami kereskedelmi szálláshelynek minősül
nem minden szállás kereskedelmi szálláshely
Válasz idézéssel
Erikám!
A hiba nincs belül a kereditésen? Szerintem is hagy meg legfeljebb kiveszi egy esetleges revízió!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Következő a problémám: Kaptam egy számlát szállásról, ami 25 %-os áfát tartalmaz. Én úgy tudom, meg eddig olyan számlákat kaptam, ami 18% áfát tartalmazott. Mivel a számla készpénzes, szerelőink fizettek a szállásadónak, foglalkozzak ezzel és próbáljam őket elérni, vagy hagyjam a csudába. Végül is ő ugyanannyit fizet be, mint amennyit mi visszaigénylünk. 1.000 Ft-ról van szó, többe kerülne az intézkedés, mint amennyi az összeg. Szerintetek?
Erika
Válasz idézéssel
Marika, ez nagyon jó kis összefoglaló, ügyes vagy, hogy megtaláltad, nekem csak annyi a problémám vele, hogy a régi áfa törvéynre hivatkozik.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Ez érdekes:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/visszaru.html?query=vissz%C3%A1ru">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/visszaru ... sz%C3%A1ru</a><!-- m -->
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Lehet, hogy rosszul tudom, de szerintem a stornó, a jóváíró és a helyesbítő számla teljesítési időpontja meg kell
hogy egyezzen az eredeti számla teljesítési időpontjával, ezért az áfa kulcsnak is ugyanannak kell lenni.
Mi is kaptunk jóváíró számlát júliusban, a telj. időpontja 05.21. volt, az áfa 20 %.
Johanna
Válasz idézéssel
25 % áfás a visszáru.
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Kedves Anita, Klári, és Marika!

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok segítséget. :-) Igazán nagyon sokat segítettetek Nekem, mint mindig. :-)

További jó munkát, és szép estét kívánok, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Minket az áfa törvény ezen részével szokott a vevőnk jóváíró számlák kiállítására rávenni:
"77. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében az adó alapja a jogosultnak visszatérített vagy visszatérítendő ellenértékkel utólag csökken, ha a teljesítést követően
a) az ügylet érvénytelensége jogcímén:
aa) az ügylet kötése előtt fennállott helyzetet állítják helyre, vagy
ab) az ügyletet az érvénytelenítő határozat meghozataláig terjedő időre hatályossá nyilvánítják, vagy
ac) az ügyletet az aránytalan előny kiküszöbölésével érvényessé nyilvánítják;
b) az ügylet hibás teljesítése jogcímén:
ba) a jogosult eláll az ügylettől, vagy
bb) a jogosult ár- vagy díj leszállítást kap."
És azt mondják, hogy az egy ügylet, ha egy általunk leszállított áruból visszaküldenek, még akkor is, ha hónapok (évek) telnek el a két esemény között.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Kifizetett számlát nem stornózhatsz, ezért beszéltem végig jóváíró számláról. Az áfa kulcs tekintetében pedig tartom magam az "eredeti" 20%-hoz, ezért írtam, hogy érdemes lenne beszerezni a szállítólevelet az eredeti kiszállításról, és a mostani visszaszállításról, és valami egyértelmű levelezést, megállapodást arra, hogy ez a visszáru abból a szállítmányból van. Ez nagyjából dokumentálná, hogy miért is 20%-os a jóváíró számlád. Picit sánít, de nekem az kevésbé tetszene, ha 25%-kal állítanád ki => APEH-es fejjel gondolkozva: valamikor bevallottál és befizettél 20 áfát, és most lemínuszolod 25-tel, azaz csökkented 5-tel a fizetendő áfádat, ezt nem hagyná szó nélkül. Az a kisebb "sántaság", ha 20%-kal állítod ki.
Mi nemrég 2006-ra visszamenőleg is számláztunk a "kedves" vevőnk kérésére, annyi szerencsénk volt vele, hogy akkor is éppen 25% volt az áfa...
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Ha a visszaszállítás (teljesítés)időpontja jul. 1-et követ akkor már - szerintem - 25%, mivel ez egy új teljesítés.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Szia Marika,

És Nálad is kifizetett számlákból jönnek vissza az áruk ?Megnyugtatna.... :-) Ha így van, hogy kifizetett számlákból veszed vissz a visszárut, akkor milyen áfával számlázod? Azzal, amivel anno kiszámláztad, vagy a most életben lévővel? :?:

Köszi előre is, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Szerintem nyugodtan visszaveheted.
Nekünk is most jön vissza egy csomó visszáru, nyári cuccok amit nem tudtak eladni.
Jóváíró számla kell
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Igen, nekem ez sántít, nem is kicsit. És én is 25 %-kal írnám most a jóváíró számlát, mert a "visszavásárlás" most történik, nem írhatnék 20 %-os ÁFÁT (szerintem); bár Te az első válaszodban azt írtad, hogy 20-szal írnád a jóváírást is.
Nekem leginkább abban kellene megerősítés (most), hogy tényleg lehet-e egy már pénzügyileg rendezett számlát ilyen hosszú idő után sztornózni? Szabályos-e, vagy tiltja valamilyen jogszabály? Ha szabályos, akkor már csak a jóváíró számla áfa tartalmát kell tudni, és a dolog rendben is lenne. :-)

Tudnátok még segíteni nekem?

Köszi, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Én is azt mondanám, hogy nem kellene visszavenni, de ez ugyebár megállapodás kérdése, és van aki nem teheti meg a vevőjével, hogy nem veszi vissza, mert akkor megszűnik vevőjének lenni. Ez egy üzleti döntés kell, hogy legyen.
Nekünk könyvelőknek pedig a lehető legjobb módon kell ezt dokumentálni, könyvelni. Gondolj bele abba, ha nem 20%-os, hanem 25%-os áfával állítod ki a jóváírást, akkor többet fizetsz a vevődneik vissza, mint amennyit ő fizetett. Ez sem lenne helyes.
Viszont az ilyen elhúzódó visszáru is sántít kicsit.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Anitám, én is a megérzéseimre hallgatva bizonytalankodom, mert nekem sehogy nem fér a fejembe, hogy ha a számlát teljes egészében (több részletben) kifizették, akkor miért nem jutott eszükbe hamarabb visszahozni az árut, kérni a jóváírást, stb.? Egyébkét maga a számla eleve 45 napos fizetési határidős volt, ár az is lejárt, lassan még egyszer 45 napon túl leszünk. Szerintem ez APEh szempontjából nem magyarázható. Vagy csak én vagyok ennyire gyáva nyúl? :oops:

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Kitty, nem hiszem, hogy a pénzügyi rendezésnek bármi köze lenne ehhez (visszaszállítás és jóváíró számla kiállítása), de ezt már csak a józan eszem diktálja, nem tudnám alátámasztani semmivel.
+Egy jó tanács: az áru mindkét (oda és visszaszállítás) mozgásáról valamiféle dokumentum (szállítólevél) legyen a jóváíró számla mögött.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Anita, nagyon köszönöm a segítségedet! Amit írtál, az végül is érthető is, de a lényeg: a számla már ki van fizetve! Ilyenkor is lehet sztornózni/jóváírni a számlát, és visszavinni a terméket?

Köszi előre is.

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Kitty, szerintem az, hogy viszaveszitek-e az árut avgy nem, az a két cég közötti megállapodás kérdése. Nem hiszem, hogy erre lenne központi szabályozás (ha hibás lenne vagy ilyesmi, akkor esetleg).
Ha visszaveszitek, akkor nektek kell kiállítani jóváíró számlát.
Volt már ilyen ügyem, akkor ezt találtam valamelyik számviteli levelekben:
"Az értékesített termék visszaszállítása, visszaáruzása - bármilyen okból történik is az - azt jelenti, hogy a korábban értékesített terméket az eladóhoz visszaszállították, az eladó azt visszavette, azaz valójában a visszaszállított termék vonatkozásában nem történt ténylegesen értékesítés. Ebből következően a visszárut az árut korábban értékesítőnek kell bizonylatolnia, a korábbi értékesítést helyesbítő számla kiállításával korrigálnia."
Ebből nekem most az jön le, hogy ha az eredeti számla 20%-os áfával ment, akkor a jóváírónak is azzal kell mennie.
Az áfa tv. 77§-át ajánlom még figyelmedbe a témához.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Kissé bugyutának tűnhet a kérdésem, de inkább megkérdezem, mintsem később ebből gondok legyenek. Egyik kft-nél kiállítottak egy számlát (még 20 %-os ÁFÁ-val), termékvásárlásról volt szó. A visszaszámlázás, vagy stornózás szerintem már 25 %-kal történne, de az egész ügylet nem áll össze nekem. :- (
A számlát ki is fizették, ám most derült ki, hogy a megvásárolt terméket nem tudják eladni, így a vásárló azt szeretné, hogy a kiállító stornózza le a számlát, hogy ő visszavihesse a termékeket. Én azt mondom, ilyen nincs, de ők ragaszkodnak hozzá, hogy valami megoldást kerítsenek. Én a kiállító cégnél könyvelek, és én nem tudok erre hivatalos megoldást. Még úgy sem, hogy más terméket visznek el helyette, mert az alap-probléma ebben az esetben pont az, hogy már ki van fizetve a számla! Álítólag a nagy cégeknél is van ilyen (multiknál), hogy a kifizetett termékeket is visszavihetik. El tudom képzelni: lejárt szavatosság, minőségi kifogás esetén, de itt nincs ilyen gond.
Van valakinek tapasztalata ilyen témában? Nagyon örülnék a segítségnek! :-)

Köszi előre is, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Sziasztok,

A következő lenne a problémám: egyik kft. hitelre vásárolt egy szgk.-t, melyet bérbead. Az ÁFA ebben az esetben a bérbeadás miatt levonhatóvá válik teljes egészében a bérbe adónál? Vagy csak akkor igényelhető vissza, ha a teljes összeget kifizeti majd? Azt gondolom, az első gondolat a helyes, de örülnék a megerősítéseteknek.

Köszi előre is, további szép napot kívánok Nektek, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Szia!
Itt nézd meg: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/avop_090811.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... 90811.html</a><!-- m -->

Alaposan át kell tanulmányozni a támogatási szerződést, és természetesen az akkor beadott bevallások mellékleteit.

Üdv:Zs.[/quote]

Köszönöm szépen,átnézem!
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
skorpio74 Írta:Tud valaki küldeni listát, hogy milyen támogatásokra érvényes?( Nem szeretnénk bakot lőni.)

Szia!
Itt nézd meg: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/avop_090811.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... 90811.html</a><!-- m -->

Alaposan át kell tanulmányozni a támogatási szerződést, és természetesen az akkor beadott bevallások mellékleteit.

Üdv:Zs.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 8 Vendég