A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA
25 % áfás a visszáru.
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Kedves Anita, Klári, és Marika!

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok segítséget. :-) Igazán nagyon sokat segítettetek Nekem, mint mindig. :-)

További jó munkát, és szép estét kívánok, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Minket az áfa törvény ezen részével szokott a vevőnk jóváíró számlák kiállítására rávenni:
"77. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében az adó alapja a jogosultnak visszatérített vagy visszatérítendő ellenértékkel utólag csökken, ha a teljesítést követően
a) az ügylet érvénytelensége jogcímén:
aa) az ügylet kötése előtt fennállott helyzetet állítják helyre, vagy
ab) az ügyletet az érvénytelenítő határozat meghozataláig terjedő időre hatályossá nyilvánítják, vagy
ac) az ügyletet az aránytalan előny kiküszöbölésével érvényessé nyilvánítják;
b) az ügylet hibás teljesítése jogcímén:
ba) a jogosult eláll az ügylettől, vagy
bb) a jogosult ár- vagy díj leszállítást kap."
És azt mondják, hogy az egy ügylet, ha egy általunk leszállított áruból visszaküldenek, még akkor is, ha hónapok (évek) telnek el a két esemény között.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Kifizetett számlát nem stornózhatsz, ezért beszéltem végig jóváíró számláról. Az áfa kulcs tekintetében pedig tartom magam az "eredeti" 20%-hoz, ezért írtam, hogy érdemes lenne beszerezni a szállítólevelet az eredeti kiszállításról, és a mostani visszaszállításról, és valami egyértelmű levelezést, megállapodást arra, hogy ez a visszáru abból a szállítmányból van. Ez nagyjából dokumentálná, hogy miért is 20%-os a jóváíró számlád. Picit sánít, de nekem az kevésbé tetszene, ha 25%-kal állítanád ki => APEH-es fejjel gondolkozva: valamikor bevallottál és befizettél 20 áfát, és most lemínuszolod 25-tel, azaz csökkented 5-tel a fizetendő áfádat, ezt nem hagyná szó nélkül. Az a kisebb "sántaság", ha 20%-kal állítod ki.
Mi nemrég 2006-ra visszamenőleg is számláztunk a "kedves" vevőnk kérésére, annyi szerencsénk volt vele, hogy akkor is éppen 25% volt az áfa...
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Ha a visszaszállítás (teljesítés)időpontja jul. 1-et követ akkor már - szerintem - 25%, mivel ez egy új teljesítés.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Szia Marika,

És Nálad is kifizetett számlákból jönnek vissza az áruk ?Megnyugtatna.... :-) Ha így van, hogy kifizetett számlákból veszed vissz a visszárut, akkor milyen áfával számlázod? Azzal, amivel anno kiszámláztad, vagy a most életben lévővel? :?:

Köszi előre is, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Szerintem nyugodtan visszaveheted.
Nekünk is most jön vissza egy csomó visszáru, nyári cuccok amit nem tudtak eladni.
Jóváíró számla kell
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Igen, nekem ez sántít, nem is kicsit. És én is 25 %-kal írnám most a jóváíró számlát, mert a "visszavásárlás" most történik, nem írhatnék 20 %-os ÁFÁT (szerintem); bár Te az első válaszodban azt írtad, hogy 20-szal írnád a jóváírást is.
Nekem leginkább abban kellene megerősítés (most), hogy tényleg lehet-e egy már pénzügyileg rendezett számlát ilyen hosszú idő után sztornózni? Szabályos-e, vagy tiltja valamilyen jogszabály? Ha szabályos, akkor már csak a jóváíró számla áfa tartalmát kell tudni, és a dolog rendben is lenne. :-)

Tudnátok még segíteni nekem?

Köszi, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Én is azt mondanám, hogy nem kellene visszavenni, de ez ugyebár megállapodás kérdése, és van aki nem teheti meg a vevőjével, hogy nem veszi vissza, mert akkor megszűnik vevőjének lenni. Ez egy üzleti döntés kell, hogy legyen.
Nekünk könyvelőknek pedig a lehető legjobb módon kell ezt dokumentálni, könyvelni. Gondolj bele abba, ha nem 20%-os, hanem 25%-os áfával állítod ki a jóváírást, akkor többet fizetsz a vevődneik vissza, mint amennyit ő fizetett. Ez sem lenne helyes.
Viszont az ilyen elhúzódó visszáru is sántít kicsit.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Anitám, én is a megérzéseimre hallgatva bizonytalankodom, mert nekem sehogy nem fér a fejembe, hogy ha a számlát teljes egészében (több részletben) kifizették, akkor miért nem jutott eszükbe hamarabb visszahozni az árut, kérni a jóváírást, stb.? Egyébkét maga a számla eleve 45 napos fizetési határidős volt, ár az is lejárt, lassan még egyszer 45 napon túl leszünk. Szerintem ez APEh szempontjából nem magyarázható. Vagy csak én vagyok ennyire gyáva nyúl? :oops:

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Kitty, nem hiszem, hogy a pénzügyi rendezésnek bármi köze lenne ehhez (visszaszállítás és jóváíró számla kiállítása), de ezt már csak a józan eszem diktálja, nem tudnám alátámasztani semmivel.
+Egy jó tanács: az áru mindkét (oda és visszaszállítás) mozgásáról valamiféle dokumentum (szállítólevél) legyen a jóváíró számla mögött.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Anita, nagyon köszönöm a segítségedet! Amit írtál, az végül is érthető is, de a lényeg: a számla már ki van fizetve! Ilyenkor is lehet sztornózni/jóváírni a számlát, és visszavinni a terméket?

Köszi előre is.

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Kitty, szerintem az, hogy viszaveszitek-e az árut avgy nem, az a két cég közötti megállapodás kérdése. Nem hiszem, hogy erre lenne központi szabályozás (ha hibás lenne vagy ilyesmi, akkor esetleg).
Ha visszaveszitek, akkor nektek kell kiállítani jóváíró számlát.
Volt már ilyen ügyem, akkor ezt találtam valamelyik számviteli levelekben:
"Az értékesített termék visszaszállítása, visszaáruzása - bármilyen okból történik is az - azt jelenti, hogy a korábban értékesített terméket az eladóhoz visszaszállították, az eladó azt visszavette, azaz valójában a visszaszállított termék vonatkozásában nem történt ténylegesen értékesítés. Ebből következően a visszárut az árut korábban értékesítőnek kell bizonylatolnia, a korábbi értékesítést helyesbítő számla kiállításával korrigálnia."
Ebből nekem most az jön le, hogy ha az eredeti számla 20%-os áfával ment, akkor a jóváírónak is azzal kell mennie.
Az áfa tv. 77§-át ajánlom még figyelmedbe a témához.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Kissé bugyutának tűnhet a kérdésem, de inkább megkérdezem, mintsem később ebből gondok legyenek. Egyik kft-nél kiállítottak egy számlát (még 20 %-os ÁFÁ-val), termékvásárlásról volt szó. A visszaszámlázás, vagy stornózás szerintem már 25 %-kal történne, de az egész ügylet nem áll össze nekem. :- (
A számlát ki is fizették, ám most derült ki, hogy a megvásárolt terméket nem tudják eladni, így a vásárló azt szeretné, hogy a kiállító stornózza le a számlát, hogy ő visszavihesse a termékeket. Én azt mondom, ilyen nincs, de ők ragaszkodnak hozzá, hogy valami megoldást kerítsenek. Én a kiállító cégnél könyvelek, és én nem tudok erre hivatalos megoldást. Még úgy sem, hogy más terméket visznek el helyette, mert az alap-probléma ebben az esetben pont az, hogy már ki van fizetve a számla! Álítólag a nagy cégeknél is van ilyen (multiknál), hogy a kifizetett termékeket is visszavihetik. El tudom képzelni: lejárt szavatosság, minőségi kifogás esetén, de itt nincs ilyen gond.
Van valakinek tapasztalata ilyen témában? Nagyon örülnék a segítségnek! :-)

Köszi előre is, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Sziasztok,

A következő lenne a problémám: egyik kft. hitelre vásárolt egy szgk.-t, melyet bérbead. Az ÁFA ebben az esetben a bérbeadás miatt levonhatóvá válik teljes egészében a bérbe adónál? Vagy csak akkor igényelhető vissza, ha a teljes összeget kifizeti majd? Azt gondolom, az első gondolat a helyes, de örülnék a megerősítéseteknek.

Köszi előre is, további szép napot kívánok Nektek, üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Szia!
Itt nézd meg: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/avop_090811.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... 90811.html</a><!-- m -->

Alaposan át kell tanulmányozni a támogatási szerződést, és természetesen az akkor beadott bevallások mellékleteit.

Üdv:Zs.[/quote]

Köszönöm szépen,átnézem!
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
skorpio74 Írta:Tud valaki küldeni listát, hogy milyen támogatásokra érvényes?( Nem szeretnénk bakot lőni.)

Szia!
Itt nézd meg: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/avop_090811.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_ha ... 90811.html</a><!-- m -->

Alaposan át kell tanulmányozni a támogatási szerződést, és természetesen az akkor beadott bevallások mellékleteit.

Üdv:Zs.
Válasz idézéssel
Tud valaki küldeni listát, hogy milyen támogatásokra érvényes?( Nem szeretnénk bakot lőni.)
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Olyan probléma merült fel nálunk, hogy a 2004-2005 évben állami támogatással végzet beruházásnál most ÁFA levonást utólagosan érvényesíteni lehet, de mi van akkor, ha akkor, mint egyéni vállalkozó végezte a beruházást és azóta átalakult Kft-vé? Vissza igényelheti az ÁFÁt?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Szia Katzci!Smile


Szia!
Igen, arra voltam kíváncsi, hogy az áfa tv 15§ -ban leírtak a közvetített szolgáltatás és hogy ebben az esetben visszaigényelhető e az áfa az előzet lev. áfa összegéig.Smile Azaz én csaík megerősítés szerettem volna, és megkaptam. Köszönöm!
Mindig a főnök végzi a munka oroszlánrészét: üvölt Big Grin
Válasz idézéssel
g.b. Írta:Sziasztok!Smile

Megtudja valaki mondani nekem, hogy az áfa törvény 15§-a esetében alkalmazható a 120§ a) pontja?

Szia!

Egészen pontosan mire vagy kíváncsi? Mert lehet, hogy nem igazán értem, mi is a kérdésed :oops:
Igen, a közvetített szolgáltatásnál levonásba helyezheted az arra jutó előzetes áfát (mert továbbszámlázod).

üdv.

Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
Sziasztok!Smile

Megtudja valaki mondani nekem, hogy az áfa törvény 15§-a esetében alkalmazható a 120§ a) pontja?
Mindig a főnök végzi a munka oroszlánrészét: üvölt Big Grin
Válasz idézéssel
Szirony Írta:Szia ezt kimásolom neked ebbe már lehet kapaszkodni szerintem Smile

Hát egyenlőre az asztalba kapaszkodom. Józan paraszti ésszel fel nem foghatom, hogy miért és kinek jó így megkavarni a dolgokat. És csodálkoznak, hogy inkább a kiskapukat keresik az emberek.

Azért köszönöm amit kimásoltál, hasznos.
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Én úgy gondolom ha munkára irányuló akkor mentes de ha egyéb jellege miatt mint amit az utolsó elötti mondat is tartalmaz akkor viszont ÁFA köteles, de mindenesetre elgondolkodtató :?:
üdv Zsolt
Válasz idézéssel
Szia ezt kimásolom neked ebbe már lehet kapaszkodni szerintem Smile

Foglalkozás egészségügyi szolgáltatás ÁFA vonzata és elszámolhatósága2008 Október 27A FESZ minden munkavállaló részére kötelező, a vállalkozás költségként elszámolhatja az erre kifizetett összeget, amely ÁFA mentes.

Munkaalkalmassági-vizsgálatok adómentessége
[áfatörvény 85. § (1) bekezdésének b) és c) pontjaihoz]
2008.10.18.
A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI.24.) NM rendelet (továbbiakban: NM rendelet) 3. § (4) bekezdése szerint a munkaköri és szakmai alkalmasság vizsgálatának célja – többek között – annak elbírálása, hogy a munkavállaló, illetve a tanuló vagy a hallgató, a munkanélküli esetében a munkavégzésből és a munkakörnyezetből eredő megterhelés által okozott igénybevétele egészségét, testi, illetve lelki épségét nem veszélyezteti-e, szenved-e olyan betegségben, amely miatt munkaköre ellátása során foglalkozás-egészségügyi ellátást igényel.

Az NM rendelet 13. § (5)-(6) bekezdései alapján a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot végző az alkalmatlanság okát a munkavállalóval, tanulóval, hallgatóval, munkanélkülivel, illetve a munkát végző személlyel ismerteti; a munkáltatóval illetve a szakképző és felsőoktatási intézménnyel, munkaügyi központtal csak a vizsgált személy írásbeli hozzájárulásával közölheti. A vizsgálatot végző orvos az alkalmatlannak véleményezett személyt betegsége esetén vizsgálatra vagy gyógykezelésre az alapellátását végző orvosához, illetve a területileg illetékes szakellátó helyre utalja.

Az NM rendelet hatálya alá tartozó alkalmassági vizsgálat az előzőekre tekintettel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 85. § (1) bekezdésének b) és c) pontjai szerinti humán-egészségügyi szolgáltatás fogalmába tartozik, s így – az egyéb áfatörvénybeli feltételek fennállása esetén adómentes.

Az Európai Bíróság esetjoga alapján, s így az áfatörvény 85. § (1) bekezdés b) és c) pontjai alapján nem humán-egészségügyi szolgáltatás azonban például a munkaképesség mértékének és minőségének vizsgálata, amennyiben annak célja rokkantsági ellátásra való jogosultság megállapítása.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki főosztály 6865/3/2008. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 4006996710)
üdv Zsolt
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég