A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nyugdíjas?
#26
Aki öregségi nyugdíjast/ nők 40 év jogosultsági idővel rendelkezőt/ munkaviszonyban foglalkoztat, azt most 8 napon belül ki kell jelenteni a 19T1041-es nyomin?
Másik kérdés bár nem nyugdíjast érinti:
25 év alatti és 55év feletti munkavállalóra nem lehet érvényesíteni a szocho kedvezményt 2019-től?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#27
Shocked 
Lehet,hogy nem ide kellett volna raknom,de jó ha tudjuk Tongue Huh

Idézet:A hatályos szabályozás szerint a 2018. július 25-ét követő kezdő időponttól megállapított öregségi nyugdíjaknál, beleértve az öregségi teljes és résznyugdíjat, valamint a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását is már nem jogosultsági előfeltétel a biztosítási jogviszony megszüntetése a nyugellátás kezdő időpontjára.


A Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény 22. §-a módosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban Tny.) 18. §-át . A módosítás 2018. július 26-án lépett hatályba.
Nézzük meg részletesen, mit jelent ez a változás.
Nyugdíj jogosultság
A Tny. 18. §-a szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel.
Öregségi nyugdíjkorhatár
2010. óta a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével találkozunk.
A Tny. 18.§ (1) bekezdése szerint öregségi nyugdíjkorhatár annak a személynek
• aki 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
• aki 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
• aki 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
• aki 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
• aki 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
• aki 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

2018-ban az 1954. második félévében születettek töltik be nyugdíjkorhatárukat.
A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő
Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idő szükséges. Öregségi résznyugdíjra lesz jogosult az a személy, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik. Életkorára tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjra jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik
Korábbi szabály –a biztosítási jogviszony megszüntetése
2010. január 1-i időponttól nemcsak az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően, hanem azt követően igényelt öregségi nyugdíj tekintetében is jogosultsági feltétellé vált a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.
Azaz a nyugdíjigénylő az öregségi teljes vagy résznyugdíj megállapítása napján nem állhatott munkaviszonyban, vagy ezzel egy tekintet alá eső jogviszonyban, szövetkezeti tagsági viszonyban, ha a szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködött, nem lehetett főfoglalkozású egyéni vagy társas vállalkozó, illetve nem állhatott díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban.
A követelmény kiterjedt a külföldön fennálló biztosítási jogviszonyra is.
A biztosítási jogviszony
sem Magyarországon,
sem – a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek hatálya alá tartozó személyek esetében  – EU/EGT-államban, ideértve Svájcot is
sem – a szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmény hatálya alá tartozó személy esetében (ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik) – a szerződő államban
nem állhatott fenn.

Annak továbbra sem volt akadálya, hogy a nyugdíj megállapítását követően ismét biztosítási jogviszonyt létesítsen az érintett személy, akár Magyarországon, akár külföldön.
Változás 2018. július 26-tól
Akinek az öregségi nyugellátását (teljes, vagy résznyugdíját, nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását) 2018. július 25-t követő kezdő időponttól, azaz július 26-tól, vagy későbbtől állapítják meg, már nem kell megszüntetnie biztosítási jogviszonyát a nyugdíj igénybevétele érdekében.
2018. július 26. előtti kezdő időpontú megállapításnál a korábbi szabályok alkalmazandóak, tehát a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a)-b), és e)-g) pontja szerinti biztosítási jogviszonyokat meg kell szüntetni a nyugdíj megállapítás kezdő időpontjára nézve.
Mivel a nyugellátás kezdő időpontját, ha a jogosultsági feltételek ( korhatár betöltése, szükséges szolgálati idő megszerzése, a „nők 40”-hez a jogosultsági idő megléte) fennállnak, a nyugdíj igénylő szabadon választhatja meg, célszerű az új szabályozást is figyelembe venni a folyósítási kezdő időpont meghatározásakor.
Tekintettel arra, hogy a nyugellátás iránti igény ha a jogosultsági feltételek fennállnak visszamenőleg hat hónapra is érvényesíthető, még hosszabb ideig sor kerülhet 2018. július 26. előtti kezdő időpontú nyugdíj kérelem benyújtására, amikor a korábbi szabályokat kell alkalmazni.
Az egyéni vállalkozói jogviszony, társas vállalkozói jogviszony öregségi nyugdíj igénybevételéhez történő megszüntetése eddig sem volt szükséges, mert ezek a jogviszonyok a törvény erejénél fogva kiegészítő tevékenységű jogviszonyokká váltak a nyugdíj megállapításával
A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat július 26-tól nem kell megszüntetni a korhatár előtti ellátás, táncművészeti életjáradék, és az átmeneti bányászjáradék igénybevételéhez sem.
Ezeknél az ellátásoknál július 25. utáni kezdő időpontú esetekben vállalkozói tevékenységnél az egyéni vállalkozói jogviszonyt nem kell szüneteltetni az ellátás megállapításhoz, és nem kell megszüntetni a személyes közreműködést a társas vállalkozás tevékenységében társas vállalkozói jogviszonyban sem.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#28
Csak azért gondoltam, mert nincs olyan kód, hogy kieges ev. :roll:
Válasz idézéssel
#29
A főfoglalkozásu EV végét természetesen kell a 1041-en.
Szerintem EV-nek nem kell,a kieg.tevékenységet,csak ha társas lenne... :lol:
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#30
Szerintem kell a 1041-es is.
Válasz idézéssel
#31
Erősitsetek meg légyszi. EV nyugdijba ment, csak a 101E kell jelenteni ugye? A 1041 nem. köszi Big Grin
Válasz idézéssel
#32
Emese én is úgy olvasom, hogy a nyugdíj a 110.000 Ft, a bruttó bér az 53.625 Ft. Nézd meg még egyszer!
Erika
Válasz idézéssel
#33
Lehet, hogy álmos voltam, de jól írtam le. Havi 110000 Ft volt a bruttó bér
Ezt felszoroztam 12 hónappal,majd a nyugdíjat is 12 hónappal . Ezt írtam le.110000*12= 1320000 Ft éves jövedelem kereset
Majd a nyugdíj 53625*12=697125 Ft. A kettő összege 20171125 Ft
Nem az 53625 -ből lett a 77386, hanem a 110000 Ft-ból.Ugyan is te ezt számfejted.
Emese :roll:
Válasz idézéssel
#34
Szia Gyigyi!
Azért,mert olyan álmos volt,hogy a nyugdíjat vette bruttó bérnek.Te vond le a bérből a járulékokat és az adót,akkor kijön a nettó.Annyit tennék hozzá,én nem számolnék év közben az adójóváírással,biztos ami biztos,inkább visszakapjon év végén. Tongue,Most számolom újra én is Emeséét,a nyugdíjra jutó adó 19800.-Ft,itt is bért vette alapul.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#35
Bocs, de nem értem. Ha a bruttó 53625, akkor a nettó miért 77386?
Gyigyi
Válasz idézéssel
#36
Kedves álmatlanságban szenvedő kollégám!
Ha nyugdíjas a munkavállaló, ugyan úgy számfejted, mint a többi dolgozót.
A bér programodba beírod a rendszeres nyugdíj összegét, így majd kezeli az szja levonásnál.
A nyugdíj mentes ugyan a jövedelem adófizetése alól, de emeli a többi adósávját.
110000*12=1320000 az éves jövedelem +53625*13=697125
697125+1320000=20171125 Ft
Magyarán: A munkáltató fizeti a 29% -ot, a 3 % muadóit, a 1,5% szakképzésit és az 1950 Eho-t.
A dolgozó a 9,5 % nyugdíjat, 4 % egészbizt, és a fennmaradó SZaJ-t. 33405 az összes SZAJ -a nyugdíjra eső 9653 Ft-adójóváírás5989 Ft= 17764 Ft a levonandó SZJA
Nettó bére 77386 Ft
Bocsika, ha egy kicsit meg lenne tekeredve, de így hajnali 3 -kor már félig alszom. Idea
Válasz idézéssel
#37
Egy nyugdíjas munkavállalónak ugyanúgy kell számfejteni mint másnak? Kivéve 2% pénzpeli egb.?
Havi 110.000.- a nyugdíj + 53.625.- fizetés. Adójóváírás mehet neki? Hogyan számolom ki az éves szja kötelezettségét? Bocs a nyomi kérdésért, de nagyon fáradt vagyok. Aggódik, hogy év végén ne kelljen fizetnie pluszban.
Köszi.
Jó éjt!
Gyigyi
Válasz idézéssel
#38
Ha 17 éves gyermek a segítő családtag ( nappali Tagozatos), akkor is 36 % SZj-t kell vonni?
Nyáron két és fél hónapot dolgozik.
Köszike :roll:
Válasz idézéssel
#39
Sziasztok! Véleményem szerint viszont a nyugdíjas is lehet segítő családtag csak a Tbj tv szerint nem biztosított. Így a nyugdíjas segítő családtag után csak 11% EHO és SzJA fizetési kötelezettség van.

Balu
Válasz idézéssel
#40
Zsuzsám, jól emlékszel TB tv 4§ g)

g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - ide nem értve a jogi személy felelősségvállalásával működő gazdasági munkaközösséget - természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregséginyugdíj-korhatárt betöltötte.

Ha csak alkalomszerű a dolog, érdemes átböngészni az alkalmi munkavállalás feltételeit, hátha az lenne a legoptimálisabb ebben a helyzetben.
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#41
Lányok,
esküt nem teszek, de mintha nemrégiben olvastam volna, hogy nyugdíjas nem lehet segítő családtag.
Üdv.: Zsuzsa
Válasz idézéssel
#42
Kedves Némethné!

Ha a férjed vállalkozása Kkt, Bt, illetve egyéni vállalkozó, akkor lehetsz segítő családtag.
A díjazás teljes egésze járulék alapot képező jövedelem.
Ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 30%-át, akkor az alábbiakat kell fizetni: Megbízó: 11 % EHO, A megbízott 36% SZJA

Ha munkaviszonyt létesítessz, akkor a férjed vállalkozása fizeti a 29% TB járulékot, 1950 Ft. tételes EHO /részmunkaidő esetén ennek arányos része/, tőled levonják a 9,5% nyugdíjjárulékot, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot, és SZJA-t.
Nyugdíjasként bizonyos esetekben jövedelemkorlát van.

Üdv: Erika
Válasz idézéssel
#43
Szisztok!

Arra szeretnék valaszt kapni, hogy egy nyugdijas után mennyit kell és mit kell fizetni ha valaki bejelenti.
A férjem vállalkozásában szeretnék besegiteni alkalom szerüen.
Kösz.
Válasz idézéssel
#44
Köszi szépen Zsu!
Nekem is kompaktom van, de eddig ilyenre nem volt szükség.
Bárhol olvastam utána, mindenhol csak természetbeli 4 % -ot írtak, de szerintem ebben az esetben nem ül.
Válasz idézéssel
#45
Emese Írta:Kedves Zsu!
Neked a progid kulcs-soft-os?
Hol van a munkáltatói járulék adat?
Nem találok ilyet.

Szia!


Nekem a kompakt van meg.

Törzskarbantartások - közös törzsek - jövedelem jogcim.

96-os kód Tagi kivét nyugdíja. bal gomb 2x klikk, ekkor megnyílik.

Vagy teljesre nagyítod a képernyőt, vagy görgeted lefelé.
Ekkor a következőket látod:
Jövedelem jogcím jelenlét nem fizet >>
Munkáltatói járulék adatok >>
Munkavállalói járulék adatok és különadó>>

Amelyikre klikkelsz ott is megnyílik az ablak - itt vannak a négyzetekbe bepipálva a K-S szerinti.

Egyébként újat is nyithatsz és akkor Neked kell a kívánt paramétereket beállítani.
Ha csak erről az egy nyugdíjasról van szó - és megfelelnek a paraméterek - akkor nem érdemes hozzányúlni.

Néha szoktam vitatkozni Velük, de gondolom más bérprogisoknál is ez van.
Sok vele a macera ( átírni állandó változások miatt).

D.Zsuzsu
Válasz idézéssel
#46
Kedves Zsu!
Neked a progid kulcs-soft-os?
Hol van a munkáltatói járulék adat?
Nem találok ilyet.
Válasz idézéssel
#47
Kedves Zsu!
Neked a progid kulcs-soft-os?
Hol van a munkáltatói járulék adat?
Nem találok ilyet.
Válasz idézéssel
#48
Emese Írta:Köszi Tündi tündéri vagy!!!!

Beszéltem a bérprogisokkal, hátha okosabb leszek, de nem!!
A számfejtésnél teljes munkaidős munkarendre , majd szerintük tagi kivételként kéne számfejteni ( egyébként semmit nem fejtett!)
Ezt szép okosan meg is tette. DE!!!
A munkavállalótól 9,5 % nyugdíjat, és SZJ-t vomt, Míg a munkáltatótól EHO-t és szakképzésit. Sehol egy kósza egészségbiztosítási Ft.-mag.
Vajon miért nem vonta le a 4500 Ft-ot?
Mi a fenének vont szakképzésit?
Emese
A progim Kulcs-softos
Confusedbp:

Emese!

Esetleg jövedelem jogcím kód: 96, azonosító TAN , megnevezés tagi kivét nyugdíjas.
Megnyitod munkáltató járulék adatok, itt pipa van az EÜ.szolg.járuléknál, de van szakképzési is.

D.Zsuzsu
Válasz idézéssel
#49
Szia Emese!

Az addig jó, amit a tagtól von. Nincs olyan lehetőség a progiban, hogy az Eü. szolg. járulékot bejelöld neki? Szakképzésit meg alapból kell fizetni társas vállalkozás tagja után. Mondjuk ő már nyugdíjas, de akkor is fizet.
Az én programom RLB-s, simán veszi ezeket az akadályokat!!
Tündi
Válasz idézéssel
#50
Köszi Tündi tündéri vagy!!!!

Beszéltem a bérprogisokkal, hátha okosabb leszek, de nem!!
A számfejtésnél teljes munkaidős munkarendre , majd szerintük tagi kivételként kéne számfejteni ( egyébként semmit nem fejtett!)
Ezt szép okosan meg is tette. DE!!!
A munkavállalótól 9,5 % nyugdíjat, és SZJ-t vomt, Míg a munkáltatótól EHO-t és szakképzésit. Sehol egy kósza egészségbiztosítási Ft.-mag.
Vajon miért nem vonta le a 4500 Ft-ot?
Mi a fenének vont szakképzésit?
Emese
A progim Kulcs-softos
Confusedbp:
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég