A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telephely más EU-s országban
#1
szerencsére nincs ilyenünk (eddig)
de nekem úgy tűnik erősen összefüggenek a dolgok/telephelyek adózás szempontjábólKülföldi telephely


Januártól az eddiginél részletesebb szabályok határozzák meg, hogyan kell az egyéni vállalkozónak a vállalkozói adóalapját, adóját megállapítani, ha külföldön is van telephelye. Ennek lényege, hogy a bevételeket, a bevételt csökkentő és növelő tételeket, kedvezményeket telephelyenként kell figyelembe venni aszerint, hogy a külföldi telephelynél, vagy a belföldinél merültek fel. Az olyan tételeket, amelyek esetében nem lehet egyértelműen megállapítani a telephelyi kötődést, a bevételek arányában kel a külföldi-belföldi telephelyek között megosztani. Ugyanez vonatkozik a vállalkozói kivétre is.Külföldi telephely bevétele az elvárt adóalap meghatározásánál
[Tao. tv. 6. § (5) bekezdés]
2006.12.08.
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 6. § (5) bekezdése alapján, ha az adózó Tao. tv. 6. § (1) bekezdése szerinti adóalapja nem éri el az adóévben az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephely bevételével csökkentett összes bevétel 2 százalékát, akkor az adóalap ez utóbbi összeg.

Amennyiben az adózónak külföldön telephelye keletkezik – a vonatkozó kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménnyel összhangban, illetve egyezmény hiányában a Tao. tv. szerint – a telephelynek betudható bevétel, függetlenül attól, hogy az adómentes a telephely államában, csökkenti a Tao. tv. 6. § (5) bekezdése szerint meghatározott adóalapot.

(PM Jövedelemadók főosztálya 13.568/2006. – APEH Adójogi főosztály 8990490108/2006.)


Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#2
Barátaim!

Egyik ügyfelünk kitalálta, hogy telephelyet létesít Lengyelországban. ( nem tudtam rábeszélni, hogy alapítson céget inkább).

Segítsetek! Mire készüljek fel? Teljesen sötét dolog nekem a kettősség. Azt remélem, hogy nem nekem kell könyvelnem és gondolom nem itthon adózik, de hogy kerül be az itthoni könyvekbe és mit kell csinálni a kinti adóval.
Kérlek ajánljatok irodalmat hozzá!

Előre is köszi!

Klári
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég