A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Őstermelő
Rajnaszil ebből a 4.25o-42o/ter.alapu tám/=3.830 mivel nem éri el a 4.milliot nem kell fietned 11% eg.hoz jár.
Feltéve ha a bevételeket-kiadásokat a 0853-12-lapon vezeted le.
Pl:341.sor 4.25o
351.sor 4.25o
354 600
356 2.850
358 1.700

361 0
362 0
Ebben az esetben sem eg.hoz.jár. sem szja-át nem kell fizetni,feltéve ha nem volt más jövedelmed és mint őstermelő a tételes költség elszámolást választottad és a 12-es lapon soronként levezeted a kltg-ket.
Válasz idézéssel
Poroszka!

Lehet hogy az segítene, ha az Ehot, illetve a szja_t is elmondanád "ilyen dedós"Smile módszerrel.
2008 ban picivel 4 millió fölött volt a bevételem. Mikor és mennyit fizessek és valljak be?
Válasz idézéssel
Minden választ köszönök, és már világos miért írnak havi bontást(1/12-ed részt) és miért kell negyedévente fizetni a járulékokat.
Az eho még nem teljesen világos.
Tavalyi bevételem 4 millió fölött volt (picivel), ha jól értem, akkor emiatt idén negyedévente kellene valamennyi Eho illetve szja előleget fizetnem? Vagy rosszul értem, és simán majd májusban ahogy eddig is csináltam évről évre?
Válasz idézéssel
Kedves Rajnaszil!
Egy újabb összefoglaló!

Az az idézett link APEH honlapról még 2008-as.
Az Információs füzetek 6. száma 24-26.oldalon kicsit másképp írja ezt a "havonta.." sort.
Havonta kell megállapítani, a járulékalapot és a járulékokat, de bavallani-befizetni negyedévente kell. Azért kell havonta megállapítani, mert a biztosított őstermelő is lehet beteg, katona stb...amely időszakra nem kell megfizetnie a járulékot.
Ha az előző évben több volt bevétele mint 8M vagy kezdő akkor a minimálbér után fizet 24%+9,5% és 5%+6%-ot A 0958-01. lap 1-12. sorát kell kitölteni. (Havonta megállapítva a fizetési kötezettséget és a 3 havit negyedévente bevallva, befizetve.)
Ha az előző évben kevesebb volt a bevétele, mint 8M , akkor az előző évi bevétel 20%-a után fizet 9,5% és 4%-ot a 0958-01 lap 21-26. sorát tölti ki. (Havonta megállapítva a fizetési kötezettséget és a 3 havit negyedévente bevallva, befizetve.)

A 2008. év Szja és a %-os EHO-t a 0853-on kell bevallani. Az SZJA-ra negyedévente előleget kellett fizeni, kivéve ha nem érte el a 10e Ft-ot az adó ill. a bevétel 4M alatti. (Inf. füzetek 6.-os 17. oldala). Az EHO-t főszabályként szintén negyedéves bontásban kell bevallani és befizetni de 0853-09 lap kitöltési útmutatója: "...mentes a %-os EHO alól az a jövedelem, ami után az adót nem kell megállapítani/megfizetni"- vagyis ha a 4M alatti jövedelemre nem kell előlegként megfizetni az adót, akkor a %-os EHO-t sem kell. (szerintem és csak az ELŐLEGre vonatkoztatva)

Remélem nem zavartalak jobban össze! Rozi
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
Rajnaszilnak!
A mez.ősterm. jol mondták az Apehnál év végén számol el a 0953-as bevallásba a szja-ról és a százalékos eg.hoz.jár.Az idei évről majd jővő május 20-ig kell bevallást és befizetést adni.Én több mg.őstermelőnek igy csináltam.
Negyed évente számolsz el az előző évi árbevétellel a 0958-on és n.évente fizetsz egbizt.jár illetve nyugdij.jár.
A bizt.mezg.őster.van két kritérium.
Az egyik annak az őstrem.akinek előző évi bevétele 2008 évben a 2009.jan.1-től érvényes 8 mill.értékhatárt annak 29% tb 6% egbizt.jár. 9,5%nyugd.jár.kell fizetni.
A másik ha ezt a 8 mill értékhatárt nem éri el akkor a bevételének 20% pl/6.mill árbevx20=1200/12=100x3=300x9,5=28500
300x4=12000.Ezen összeget kell negyedévente bevallani és befizetni a következő hó 12-ig.
Elnézést ha egy kicsit dedos módszerrel vezettem le.
Remélem tudtam segiteni !
proszka
Válasz idézéssel
Kedves Rajnaszil!
Ahonnan idéztél, két bekezdéssel alább ír a bevallásról és a befizetésről, kérlek azt is olvasd el!

Sajnálom, hogy nem tudtalak meggyőzni, tégy belátásod szerint!
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Ibolya a 09Ny nyomtatványt ha ált.forg.adó bevallásra nem kötelezett nem kell benyujtani még akkor sem ha nemleges.Csak a 0958-on nyilatkozol C és B-5-6-os rovatokba.
Proszka
Válasz idézéssel
Az említett őstermelőnk saját KFT-jében volt ügyvezető, márc.31-ével a KFT-ből kilépett. Az őstermelői igazolványát 2008-ban érvényesítetette, de nem értékesített semmit 2008-ban. Ez évben volt már árbevétele, így lesz 2010-ben számított járulék alap. Én próbáltam rábeszélni, hogy 2008-ban valamennyi értékesítés legyen az őst.igazolványában, mert akkor nem a minimálbér után fizetne, de nem így történt. Köszi a segítséget. A 0958-as ra kell-e 09NY-es nyilatkozat a járulékfizetés nemlegessége miatt?
Ibolya
Válasz idézéssel
Az iudézetem forrása az APEH oldala.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/mg_osterm_jarulek_bevall_befizet.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/mg_o ... fizet.html</a><!-- m -->

Felhívtam az Apehot, rákérdeztem, arr, hogy az egészségügyi hozzájárulást mikor kell fizetni, és azt mondták egyszer egy évben, és május 20 as bevallással kell bevallani. Én tavaly is úgy fizettem. Én nem hallottam edig azt hogy negyedévente kellene fizetnem. Csakket is egy évben egyet kapok.

Járulékbevallásra azt mondták negyedévente kell fizetnem és bevallást készítenem, csak némi ellentmondást látok a belinkelt APEH oldalról származó szöveg és e között az infó között.

Az őstermelő járulékfizetésének alapja: című fejezet második bekezdése:
"....Az előző bekezdésben foglaltaktól eltérően az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az ebből a tevékenységéből származó, a tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a hétmillió forintot, HAVONTA az őstermelői tevékenységből származó tárgyévet megelőző évi bevétel 20 százalékának egytizenketted része után 9,5 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot is magában foglaló nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni...."

Most ezt én értem rosszul? Ebből nem egyértelműen az következik, hogy havonta kell fizetni?
Válasz idézéssel
Ibolya! Mi az,hogy tagi jogviszonya volt márc.31-ig?
Annak a biztositott mg.őstermelőnek----aki nem minösül tevékenységet kezdőnek--tehát 2008.évben megvolt az őstermelői ig.és nem volt mezg.tevékenységből bevétele,2009-évben nem kell bevallást benyujtani és járulékot sem kell fizetni,mivel nincs miből.Vállalhatja,hogy ebben az évben a minimálbér után fizeti a járulékot dec.31.és ha az idén lesz árbevétele 2010-ben visszaállhat a bevétel 20%-utáni negyedéves fizetésre,ami után fizeti a 9,5%nyugd.jár. és 4 % egbizt.jár..
Igy lesz a biztositása folyamatos.
Válasz idézéssel
Nem tudom, hogy az idézetnek mi a forrása?

Az APEH honlapján ezt találtam:
"E) Mezőgazdasági őstermelő járulékbevallása:

Az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti bevallást a mezőgazdasági őstermelőnek negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig kell benyújtania."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/l24.html?query=%C5%91stermel%C5%91%20fizet%C3%A9si%20k%C3%B6telezetts%C3%A9g">www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/l24.html?qu ... tts%C3%A9g</a><!-- w -->
Ezt is itt találod:
"Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemély a százalékos egészségügyi hozzájárulást előlegként, az adóelőleg, illetőleg a különadó megfizetésével egyidejűleg negyedévente állapítja meg, és a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig fizeti meg, majd a tárgyévre vonatkozóan elkészített személyi jövedelemadó bevallásban az előlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással elszámol. Az adóelőleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély a százalékos egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg. "

Már 2008-ban is (nem is tudom hány éve már) negyedévente előleget kellett fizetni EHO-ból .
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Nade amit bemásoltam abból nem az következik egyértelműen, hogy havonta kell?

"..."....az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az ebből a tevékenységéből származó, a tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a hétmillió forintot, havonta az őstermelői tevékenységből származó tárgyévet megelőző évi bevétel 20 százalékának egytizenketted ..."

Ez sem világos:
"Elméletileg negyedévente kellett volna EHO-t fizetni, de a mostani 0853- ban vallod be."

Tavaly ugye Ehot évente egyszer kellett bevallan, fizetni. Ezek szerint idén negyedévente kell már?
És miért írod azt hogy KELLETT VOLNA? Mert ha negyedévente, az azt jelenti most kell nem?
Válasz idézéssel
rajnaszil Írta:Ha jól értem ebből, akkor nekem (7 millió alatti bevételemmel) már febr 12., március 12-én kellett volna fizetnem???? Sad
Ha igen ilyenkor mi a teendő?
Ezen kívül ugye csak május 20-án kell bevallanom az adót, illetve az egészségügyi hozzájárulást? Vagy valami mást is elrontottam már?

Nem havonta kell!
"Negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig:
• fizeti meg és az Art. 31. §-ának (2) bekezdése szerinti adattartalommal vallja
be a mezőgazdasági őstermelő a saját személyére vonatkozó járulékokat." (0958-as kitöltési útm.)

Igen, SZJA-t május 20-ig bevallani és befizetni. Elméletileg negyedévente kellett volna EHO-t fizetni, de a mostani 0853- ban vallod be.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Ibi!
"Kezdő mezőgazdasági őstermelő az a személy, aki a tárgyévet megelőző évben
nem minősült mezőgazdasági őstermelőnek" idézet 0958 kitöltésijéből
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Szeretném a segítségeteket kérni Őstermelő biztosítása ügyében. Eddig tagi jogviszonyos őstermelő 04.01-től "főállású" őstermelő lett. 2008.évben őstermelői bevétele nem volt. Ebben az esetben a 2009.04.01-től mint őstermelő lesz biztosított, és a járulékot mi alapján számolom? A minimál bér után, mint kezdő, vagy a járulék 0, mivel bevétele nem volt? De utóbbi esetben mitől lesz biztosított?
Előre is köszönöm, szép napot mindenkinek !
Ibolya
Válasz idézéssel
Aj jaj!
"....az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az ebből a tevékenységéből származó, a tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a hétmillió forintot, havonta az őstermelői tevékenységből származó tárgyévet megelőző évi bevétel 20 százalékának egytizenketted része után 9,5 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot is magában foglaló nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni. A magánnyugdíjpénztári tag mezőgazdasági őstermelő a természetbeni egészségbiztosítási járulék mellett 2,3 százalék tagdíjat és 7,2 százalék nyugdíjjárulékot fizet.
A hétmillió forintos bevételi összeghatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatást...."

Ha jól értem ebből, akkor nekem (7 millió alatti bevételemmel) már febr 12., március 12-én kellett volna fizetnem???? Sad
Ha igen ilyenkor mi a teendő?
Ezen kívül ugye csak május 20-án kell bevallanom az adót, illetve az egészségügyi hozzájárulást? Vagy valami mást is elrontottam már?
Válasz idézéssel
Idei évben a negyedévente fizetendő járulékokat hogyan kell kiszámolnom? A 2008- as őstermelői bevételem ből kell valahogyan kiszámolnom megint? Mi az algoritmus? Van valami amire figyelnem kell? És ugye most is negyedévente most majd 12-éig kell megfizetnem bevallanom?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Válasz idézéssel
Sokat segítettetek,köszönöm.
Válasz idézéssel
A járulékalapod az lesz amit a 0858 bevallásban negyedévente fizetett ha biztositott őstermelő volt.Ha pl 140.000 volt a valott járulék alap és most ahogy számoltad a százalékos .eg.hoz.jár.49.610 ebben az esetben a két alap figyelembevételével
49.610-140.000 igy nem keletkezik száz. mértékü eg.hoz fiz.kötelezettsége.Remélem segitettem
üdv proszka
Válasz idézéssel
Ildi, ezt keresed?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/biztositott_osterm_eho.html?query=j%C3%A1rul%C3%A9k%20k%C3%BCl%C3%B6nb%C3%B6zet">www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/biztositott ... b%C3%B6zet</a><!-- w -->

"A biztosított mezőgazdasági őstermelőre csak addig az összegig vonatkozik a mentesség, amely után járulékot fizet. Ez azt jelenti, hogy az őstermelőt terhelő egészségügyi hozzájárulás alapját csökkenteni kell az őstermelő által fizetendő járulékok alapjával."
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Tételes költségelsz.őstermelő bevétele 992 214Ft.Az ehoja a bevétel 5%-nak a 15%-a azaz 7442 Ft.Eddig oké.De levonhatja belőle a járulékalapot!Igaz?De melyik év járulékalapját?Azt olvastam valahol,hogy a tárgyév járulékalapját ami a tavalyi év bevételének a 20%-a????? Teljesen belegabalyodtam,hogy melyik évet kell nézni!
Válasz idézéssel
S.Kata Írta:Szerintetek az alábbi számítási mód jó?

2009.01.01-2009.03.31.-ig az mg. bevételed 15%-a jövedelem, amelynek 36%-a átalánydó.
Az átalányadó 25%-a Eho.

Tehát, ha a bevételed 1.000.000,-Ft, akkor
jövedelem: 150.000,-Ft,
átalányadó: 54.000,-Ft.
Eho:13.500,-Ft.
Fizetendő: 2009.04.12.

Szia S. Kata!
A bevétel 15%-a a jövedelem akkor, ha növénytermesztésből származik. Állattartásnál a bevétel 6%-a a jövedelem.
Én úgy tudom, hogy az átalányadózó őstermelőnél 1700ezer Ft jövelemig 18% az szja és ennek 25%-a az eho.
2008-ban így volt, úgy tudom ez nem változott 2009-ben sem, csak annyiban van változás, hogy meg kell őrizni a ktg-számlákat.
Válasz idézéssel
Nem kell! Az agrár de minimis ez a tipusu támogatás 3 adóév alatt max 3.000 euró összegben vehető figyelembe.Ha az illető csak őstermelői adókedvezményt vesz igénybe akkor 3 év tekintetében messze az értékhatár alatt marad.Az igénybe vett"de minimis " rendeletről az szja bevallásba külön számot adni nem kell.Ezt mivel magányszemélyre regszámra és értékhatárra lehet igénybe venni az FM hivatalok vezetnek nyilvántartást.
Válasz idézéssel
Szerintetek az alábbi számítási mód jó?

2009.01.01-2009.03.31.-ig az mg. bevételed 15%-a jövedelem, amelynek 36%-a átalánydó.
Az átalányadó 25%-a Eho.

Tehát, ha a bevételed 1.000.000,-Ft, akkor
jövedelem: 150.000,-Ft,
átalányadó: 54.000,-Ft.
Eho:13.500,-Ft.
Fizetendő: 2009.04.12.
Válasz idézéssel
Szerintem nem.
Csak az bevétel amit az adóévben megkapott - pénzforgalmi szemlélet.
A de minimis támogatást csak nyilván kell tartani, mert van rá vonatkozóan egy maximum, 3 év alatt nem haladhatja meg más egyéb, de minimisnek minősülő támogatással együtt a ....... Eurót. (bocs, de ezt nem tudom mennyi a mg-nál)
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég