A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozás
Szia Klári !

Szja idevonatkozó részét,a sajátgk-val szemben felmerült ktg. elszámolására vonatkozó részt. meg fogod látni ez elég és nem kell hozzá számla.

Üdv: Erika
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Egyetéertek Erika megoldásával, egy pici módosítással.

Valószinű az EV-nek szüksége van az adó és biztosítás költségeire is. A bérleti díjat "forint fillérre" ebben az összegben állapítanám meg. Az édesanya ettől önadózóvá válik, de mivel a bevétel és a költség = nincs adóalap és Szja. Meggondolandó továbbá, hogy az útnyilvántartás szerinti üzemanyag elszámolás megfelelelő-e.

Klári
Válasz idézéssel
Szia Bea !

Az egyéni vállalkoó amennyiben saját tulajdonú szgk-t ahsznál, akkor elszámolhatja a felmerült km futést nyilvántartás alapján , Apeh ár szerint+ 9 Ft km-enként, lényeg amennyiben édesanyjáé akkor én egy szivességi használatról szóló bérbeadási szerződést kötnék ev és anyja között, majd az útnyilvántartás szabályai szerint számolnám el a futott km-ket.

Üdv : Erika
ui.: fontos a nyilvántartásba venni az autó fogalmi és afott időszakra vonarkozó kötelező felelősség biztosítást igazoló csekk másolatát is ( vagy ami bizonyítja, hogy azt befizették)
Válasz idézéssel
Klári remélem, hallatszott a kő zuhanásaSmile)
ezer köszönet a megerősítésért - eddig én is ezt tudtam - az ügyfelem is, de most kicsit megkavartak és hirtelen nem tudtam, hol a fejem...
(hiába, ha tudom is, de megkavarnak, rögtön elbizonytalanodom, hogy akkor én rosszul tudok valamit...)
szóval mégegyszer köszi!
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Válasz idézéssel
Számlát, Egyszerűsített számlát akkor kösteles adni, ha kérnek. Egyébként nyugtaadási kötelezettsége van. Vagy számla, vagy nyugta.

Klári
Válasz idézéssel
mai napra rendelt kérdésem:
egyéni vállalkozó (oktatás) számlát köteles adni a magánszemélyeknek vagy elég a nyugta?
előre is hálás köszönet!
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, remélem tudtok segíteni!

Egyéni vállalkozó, ügynöki tevékenységgel foglalkozik, naponta kb.300-400 km-t tesz meg nem saját autóval, hanem az anyukája autóját használja. Rengeteg üzemanyag számlát hoz nekem, sok összegről. Az egészet elszámolhatom költségként, vagy csak egy meghatározott %-át???
Válasz idézéssel
Szia ÉVi !

Örülök, hogy egyetértünk, látod ezért is jó, hogy vagyunk egymásnak.

Jó munkát

Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
Szia Kicsi!

Nyertél! Én még az eredeti adómegállapításnál leragadtam. Most kezdem olvasni az érintett változásokat, ahogy sorban jönnek.

Éva
Válasz idézéssel
Szerintem Kicsinek van igaza.
Johanna
Válasz idézéssel
Blongyinka !

Nyugi, most is úgy van, Szja.tv. 49/B §. (24) bekezdés

Kedves Lomé !

Tao.tv. 6.§. (8) a)
" az eladott áruk beszerzési értéke és az eladott közvetített szolgáltatás értéke "
vagyis és még mindig azt mondom, hogy az elvárt adónál a közv.szolg. is csökkenti az összes bevételt, gondoljuk át ugye így van ?

Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Nemtudom, hogy idén is így van-e, de tavaly az EV nem az ELÁBÉ-t vehette le, hanem az eladásra beszerzett árut!!!
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Korrigálnám Kicsi elvárt (minimum) adó meghatározását.
Az összes bevétel csak az ELÁBÉ-val és a külföldi telephely bevételével csökkenthető.
Ez a sok képlet órület! :oops:

Éva
Válasz idézéssel
Kedves Búbosvücsök !

Most aztán már ketten is válaszoltunk, úgy hogy elmerenghetsz rajta :lol:
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
Kedves Búbosvöcsök !

Dehogy tévedtél el, csak egy kicsit ülepedni kell a sok információnak.
Tehát külön adó ugyanúgy van mint, tavaly vagyis a Te esetedben, ha abból indulunk ki, hogy valószínüleg nem kaptál támogatást, akkor vállalkozói bevételek-vállalkozói költségek X 4 %. Vigyázz itt már negyedévente előleget kellett fizetni 04.12.,06.12.és nemsokára 10.12.-ig, a befizetett előlegket költségként nem veheted figyelembe !
Az elvárt adó azonos a minimum adóval, összes vállalkozói bevétel- elábé-közvetített szolgáltatás X 2 %-al. De ezzel csak akkor kell foglalkoznod, ha nagyobb mint a vállalkozói bevétel-vállalkozói költség vagyis a vállalkozói adóalap, / tudod a 16% alapja /. Ezt csak évvégén kell vizsgálnod és ha kell fizetned.
Még egy lehetőség van, hogy nem fizeted de az Art. 91/A (1) szerint ekkor nyilatkozatot kell tenned.

Remélem így már ok, de ha van még kérdés szóljál, tudom így elsőre egy kicsit bonyolult, de ha végig gondolod akkor biztos megvilágosodik.

Üdvözlettel
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
Szia Vöcsök!

Próbálkozom egyszerűen. Az elvárt adó gyakorlatilag azt jelenti, hogy az állam azt várja, hogy a bevételed 2% legyen az adóalapod és ez után fizesd meg a vállalkozói Szja-t ami 16 %. Ha nem jön ki a nyereséged erre a bűvös számra akkor két lehetőséged van. Vagy az esetleges veszteségtől függetlenül a büvös szám után adózól, vagy (mivel Te makacs ember vagy Big Grin ) nem fizetsz adót, hanem kitöltesz egy 40 egynéhény pontból álló nyilatkozatot és várod az adóellenőrzést. Cry

A különadót ismered! azt fizetted 2006 szeptembertől azaz a + 4%.
Megjegyzem egyszerűbb lett volna a 16-ot 20-ra emelni, de így sokkal szebben néz ki.

Klári
Válasz idézéssel
Azt hiszem eltévedtem a sűrű sötét erdőben és keresem a kivezető utat. Segítség! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett vállalkozó vagyok. Mi az az elvárt adó, mi az a minimum adó és mi a különadó /na erre fizettem a tavalyi bavalásban a nyereség 4 % át/ .Mondjátok meg kérlek hogy melyiket kell fizetnem valójában.

Köszönöm
Búbosvöcsök
""És mostanra tényleg nem maradt semmi
se arc se hang bár még el lehet menni
a szenvedés felé vagy a diliházba
vagy a parlament elé zászlót rázva""
Válasz idézéssel
Sziasztok! Egyszeres könyvvitellel/gyakorlati példákkal/ honnan tudnék anyaghoz jutni
Válasz idézéssel
Szia Éva!

Szerintem minket tesztelnek, mert egy csomó bevallást (2006-ost, évest) dec. 31-ig eredetiben le lehet még adni. Csak azért teszik, hogy még nagyobb legyen a variáció lehetőselge. Na ez egy rosszindulatú megj. volt.
Én azt szoktam, csinálni, ha átveszek valakit évent lekérdezem a kivonatát. Ha beírod záró dátumnak pl. 2006.12.31 szépen lehozza a 2006-os évet- Persze ettől még jó nagyot kell kombinálni. Cry

Klrái
Válasz idézéssel
Szia Klári!

Köszi szépen ! Megpróbálom igy! Nemcsak ez a bevallása hiányzott, hanem 0658 is, érdekes ezt befogadta a rendszer, persze feldolgozáskor még jöhet hibaüzi! Ez nagyon izgi, mert halkan megjegyzem az Apehot is hivtuk, de nem tudott segiteni.

A fejleményeket mindenképpen jelzem, mert nemcsak én talákozhatok ilyen hiányosságokkal előző évre vonatkozóan! Megjegyzem, hogyha nem nézem át a tavalyi bevallásokat nem tudom mikor derült volna ki, ugyanis a folyószámla kivonat a tavalyi évről csak nyitót hoz. A nyugtalletöltést bogarásztam végig!

Éva
Válasz idézéssel
Szia Éva
0736! elektronikusan!
Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni,hogy a 2006 I negyedévére vonatkozó 06581 és 06581K nyomtatványokat, hogyan kell leadni? 8O Idén vállaltam el az ügyfelet és egyeztetéskor derült ki, hogy tavalyra nem ment be ez a bevallása. Próbáltuk elektronikusan elküldeni, de visszautasít a rendszer.

Elképzelhető,hogy csak papíron kell beadni????Ha valaki csinált ilyet 2006 ban és elígazítana azt megköszönném.

Éva
Válasz idézéssel
Pont ez a baj, hogy ez vendéglátás, nem az otthonában végezhető tevékenység. Délután 5-kor nyitó club éjszakai zárással.
Erika
Válasz idézéssel
Szia Lilla!A főállásu anya gyet-ben részesül. Nem zárja ki a támogatást az otthoni munkavégzés. Ha ezt vállalkozásban végzi akkor lehet, szerintem csak ne legyen a vállálkozás a lakástól elkülönült helyen.

Üdv: Kati
Válasz idézéssel
A főállású anya gyet-ben részesül? Kati, akkor ezek szerint egyéni vállalkozó sem lehet. Nekem is ez volt az első gondolatom.
Erika
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég