A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozás
#1
Kedves Placebo!
Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat !
Válasz idézéssel
#2
Hello!
Az mindegy milyen tevékenység csak őstermelőnek legyen és ne legyen levonva az szja.
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm Placebo!
Igazából az lett volna a fő kérdésem, hogy akkor is be kell-e írni a 399. sorba, ha nem terméket, hanem szolgáltatást (bérkeltetést) vesz igénybe a családi gazdálkodótól?
Válasz idézéssel
#4
Hello!
Akkor a kifizetőnek csinálnád ha nem lett levona és őstermelőkénti bevétel akkor megy a 399 sorba a teljes összeg
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!

Egy  egyéni vállalkozónak aki ÁFA-s,  tojás bérkeltetést végzett egy családi gazdálkodó (ÁFA-s). A családi gazdálkodó ÁFA-s számlát állított ki az egyéni vállalkozónak. 
Kérdésem ,hogy a 1908M-07 lap 399. sorában ezt is be kell írni?  Ezidáig csak termékvásárlással találkoztam sima őstermelőtől, vagy családi gazdálkodótól.

Jól tudom hogy ha be kell írni akkor a nettó összeget, és nem kell adóelőleget levonni, mert ő is őstermelő.  ( a számlán szerepel a családi gazdaság száma) 

Nagyon köszönöm, ha segít valaki!
Válasz idézéssel
#6
Mónika, Klári  Köszönöm!
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#7
Szia Ibcsi!
Én az iratöezés helyét be szoktam jelenteni !
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#8
Igen, ez egy jó kérdés.... a 101E-t be kell adni ez biztos, de mivel minden adatot tud a nav én is mindig gondolkodom, hogy mit közöljek még velük, én az iratok örzésének a helyét szoktam bejelenteni és akkor hibátlan a nyomtatvány.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!
Most induló egyéni vállalkozásnak kell beadni a T101E nyomtatványt?
Ha igen milyen adatokat  kell kitölteni, már  a WEB-es ügysegéden keresztül mindenről tud a NAV, nem???? (KATA-s, alanyi mentes, adószáma megvan..., stb. )
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#10
Hello!
Na akkor tegyük tisztába lassan kezd derengeni.
Az Ev-nak járulékkedvezmény a kivét után megfizetett járulék mértékéig vehet igénybe tehát ha nincs kivétje de a kötelező minbér utáni járulékokat megfizeti akkor nem vehet igénybe járulékkedvezményt.
Más dolog az EHO-nál meg a ténylegesen megfizetett járulékokkal csökkentheti a a 450E alapot ahogy írtad meg ahogy mondták a navban,lesz eltérés...
Válasz idézéssel
#11
Nem hagyott nyugodni a dolog, mert a Tb törvény is ténylegesen megfizetettet írt, felhívtam a NAV-ot és ott megerősítettek hogy a 150%-al növelt 3+4%-ot lehet figyelembe venni a felső határ számításánál. Természetesen a családi járuék kedvezményt nem, mert az nem megfizetett.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#12
Hello!
Igen amennyi a kivét mert ugye az megy az összevont alapba az szja-ban.
Válasz idézéssel
#13
Tehát akkor a 180.500.- x 3+4%?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Hello!
Na csak a kivét után megfizetett járulékok számitanak igy helyes és igy a családi járulékkedvezményt ha igénybeveszi az nem csökkentő mert azt sem fizeti meg.
Válasz idézéssel
#15
Nekem a kérdésem az volt, hogy a 450.000.- felső határnál a 180.500.-x150%+3%+4%-ot vehetem figyelembe, vagyis a ténylegesen megfizetett egészségbiztosítási járulékot, vagy csak a 180.500.- x 3%+4%-ot vagyis a tényleges vállalkozói kivét utánit?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Szia Mónika!
Ha év közben járulékot fizetett egy összeg után - gondolom 58-on vallottad - akkor a brttó összeg bérkivétnek míősül. Az, hogy járulékkedvezményt is igénybe vettél más lapra tartozik. A 180500 minden következmény nélküli bérkivét. A családi kedvezmény viszi az év közi Szja-t mint előleget.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!
Egyéni vállalkozónak nagyon magas nyeresége lett, olyannyira, hogy a fizetendő 14% EHO is 450.000.- felett lenne. …. A kérdésem: az év közben a 180.500.-x150% után megfizetett 4% valamint 3%-ot vehetem figyelembe a megfizetett értéknél, vagy csak a vállalkozói kivét vagyis a 180.500.- x 4%+3%-ot??? Valamint még csavar a dologban, hogy év közben még családi járulékkedvezményt is érvényesített, "belecsúszott" a 4%-os. Ilyenkor gondolom mivel ez nem volt megfizetve ezt nem tehetem bele ugye?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#18
SZOCHO tv. "19. § Az egyéni vállalkozó az adót az Art. rendelkezései szerint havonta állapítja meg, és a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be és fizeti meg. Az egyéni vállalkozó a vállalkozói osztalékalap után fizetendő adót a tárgyévre vonatkozó bevallásában vallja be és a bevallás benyújtására előírt határidő lejártáig fizeti meg. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az adót a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában vallja be és a tárgyévet követő év január 12-éig fizeti meg."

Tehát tárgyhónapot követő hónap 12-éig a vállalkozói kivét utáni SZOCHO és az SZJA bevallás alapján az osztalékalap után.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok,
sajnos megint kérdéssel fordulok hozzátok  Tongue méghozzá az új SZOCHO-EHO-val kapcsolatbanSmile  Böngésztem a fórumot, de nem találtam topicot, ami ezzel foglalkozna aktuálisan Smile Tiszta az összeghatár, a % is. Más számlaszámot nem találva, így gondolom a befizetés is az eddigi SZOCHO számlára fog menni, de ami igazán érdekel: ez is éves elszámolásos, mint az EHO volt vagy havonta fizessem, mint a SZOCHO-t a munkavállalók után? valószínű az összeghatárt el fogom érni év végéig, EHO-nál eddig úgy csináltam, hogy mindig mikor úgy álltam fizettem be egy bizonyos összeget, hogy a következő év elején ne terheljem meg magam annyira anyagilag és a bevallás után egálba kerültem. Most picit összekuszálódtak bennem a dolgok. Elnézést, hogy ilyen amatőr kérdéssel fordulok hozzátok, de szeretném jól csinálni és nem utólag korrigálgatni a hibámat. Megköszönném, ha valaki leírná röviden, hogy mégis most mi is lesz a teendő. 
Előre is köszönöm!
Shad
Válasz idézéssel
#20
Köszönöm! Igen közben én is rájöttem hogy be kell írni neki hogy Magyarország akkor nem jelez hibát hogy írjam be a házszámot.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#21
Igen, én is megszenvedtem vele, az irányítószám elé a "Magyarország" is kell.
Válasz idézéssel
#22
Töltött mostanában valaki ki 19T101E-t?? Új egyénit szeretnék bejelenteni, az iratok őrzésének a helyénél folyton piros hibaüzenetet ír ki, hogy hsz/hrsz megadása kötelező!!! Hiába írom be neki egyszerűen hibát ír ki. Ilyenkor meg lehet valahogyan "gyógyítani"?? /állomány újra rendezés vagy valami???...../ Nem tudom bejelenteni a vállalkozót mert nem engedi el a hiba miatt.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Infos füzetből:

1. Egyéni vállalkozóként alkalmazottam nincs, és ezért nem kell szakképzési hozzájárulást fizetnem. A nulla forint kötelezettségemről a bevallást be kell-e nyújtanom? A bevallás - néhány, a törvényben külön nevesített kivételtől eltekintve - mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek és egyéb szervezetek esetében általános kötelezettség. Az adóalanyok közül az Art. és más törvények egyeseket közvetve, vagy közvetlenül felmentenek az adóbevallás kötelezettsége alól. Amennyiben azonban valamely adónem vonatkozásában az adó alanyát a bevallási kötelezettség alól jogszabály nem mentesíti, úgy az adó alanyának - függetlenül attól, hogy adókötelezettsége keletkezett-e vagy sem - a törvényben meghatározott időszakonként (és határidőig) az adóhatósághoz bevallást kell benyújtania. Tekintettel arra, hogy az adó alanyának a bevallás alóli mentesítéséről jogszabály a szakképzési hozzájárulás vonatkozásában nem rendelkezik, így azon adózó, aki (amely) a szakképzési hozzájárulás alanyának minősül, köteles a bevallás, illetőleg a nulla értékadatot tartalmazó bevallást helyettesítő nyilatkozat valamelyikének a benyújtására. 2016. január 1-jétől a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alóli mentességről az egyéni vállalkozó az ’58-as bevalláson kialakított kódkockába történő jelöléssel is nyilatkozhat.
Válasz idézéssel
#24
Szia Klári!
Köszi
Én is beadtam  a "NY" nyomtatványt minden évben  a 08-ra és a 01-re. Tudom hogy az 58-ra nem lehet.(Sajna)
Kire vonatkozik akkor az 58-as nyomtatvány  ny. lapjának  6.pontja???
Gondoltam, talán  időt spórolok, ha ez is jó lenne az EV.-nak hogy nyilatkozzon, nem lesz  08-a. Smile

Üdv.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#25
Szia Ibcsi!
Pont most gyártom Őket, minden évben beadom 01-re és 08-ra. Sőt az őstermelőkre is. Sajna 58-ra nem lehet és a 36 óra melleti EV-knél an olyan igazgatóság aki kéri éas van aki megelégedett a nyilatkozattal 17-18-ban.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég