A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Harmadik országból hozott termék EUS vámolása
#1
Szia Klári!

Ma voltam bent az ügyvezetővel. Ő nem bírta ki, hogy megkérdezze, hogy minek fektetnek ebbe energiát, amikor ha nem valljuk be, akkor sem nyertünk volna rajta semmit.
Ekkor ugyanazt mondta az ellenőr, amit írtál: Arról akarnak meggyőződni, hogy tényleg saját célra hozta-e, és nem adta el számla nélkül.
Majd telefonálnak, ha mehetek a jegyzőkönyvért és a bizonylatokért. Most úgy tűnik rendben van, de van egy olyan érzésem, hogy még nincs ennek vége. Tapasztaltam már olyat, hogy
szóban minden rendben volt, aztán megállapításos lett a jegyzőkönyv. Kíváncsi leszek.


Zsolt
Válasz idézéssel
#2
Szia Zsolt!

Aha! Azt hiszik, hogy csaltatok, loptatok és nem is annyit és nem beruházásra, hanem feketén eladásra hoztátok.
Nem irigyellek a maceráért!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#3
Csak érdekességként:
Még nem ért véget a dolog. Tulajdonképpen a papírokkal nem is nagyon foglalkoztak. Nyilatkozni kellett a körülményekkel kapcsolatos részletekről,
hogy kerültünk kapcsolatba, ki szállította, ki volt ott a rakodásnál, milyen színű táskából vetté ki a papírokat, stb.
Most vissza kell mennem az ügyvezetővel, mert sok mindenre én nem tudtam a választ.


Zsolt
Válasz idézéssel
#4
Szerintem jó lesz, a beruházást firtatni fogják!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#5
Köszi a választ!
Teljes történet: A cég nem kereskedelmi célú árut, hanem saját beruházásához hozott termékeket Kínából. Szlovéniából magyar fuvarozóval elszállíttatta Szlovákiába, ahol vámkezeltette.
Van Kínai eladótól számla, packing list, szlovák vámhatározat, befizetési bizonylat, ügyintézésről számla, stb. A cégnek van magyaro.-n kiváltott EU-s adószáma.
Be lett vallva közösségen belüli beszerzés alapján fizetendő áfának, levonásba lett helyezve, és szerepel a 11A60-on. Ez most így szerinted rendben van?

Holnap megyek ellenőrzésre. Voltam már több mint 100 ellenőrzésen, de ilyen témában csak egyszer, ami nagyon felületes volt.

Zsolt
Válasz idézéssel
#6
Szia Zsolt!
Semmit. Az EU területére Szlovákiában lépett be, ott fizették meg a vámot. Innentől a magyar vevőé az árú és mivel neki szlovákiában adószáma van saját magának szállítja az árut. A NAV engem is macerál, ha csak egy szállító levelem van + packlist ilyen esetben és nem számla. Hát csináltatok a céggel. Ne feledd itthon kell vallani oda-vissza az Áfát és a termékdíjat.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#7
Üdv!

Hátha valaki idetéved erre a témára, már régen volt hozzászólás.

A következőkben tud-e valaki segíteni?

Harmadik országban vásárolt árut más uniós országban vámkezeltetnek. Egy tájékoztatóban olvastam, hogy az áru a vámkezelés után egy olyan számlával mozog, aminek az eladója és a vevője ugyanaz.
Erről én még nem hallottam. Valami észrevétel?

Változtat-e valamit az, hogy a Szlovéniai kikötőbe érkező árut szlovákiába szállították vámkezelni, és utána érkezett magyarországra?

Zsolt
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni!
Harmadikországból behozott, de Eu-ban vámkezelt beszerzésnél, ami közösségen belüli beszerzésnek minősül mi az adó alapja és mikor kell bevallani (esetleg a külföldi vámhatározat dátuma alapján?) ? Az biztos, hogy az áruértéke és a vám, de ezen kívül még mi tartozik bele? Van a vámkezelést végző német cégtől számlám, amiben felsorolja a vámkezelés során felmerült költségeket és az unión belüli fuvarozást. Ezeket is bele kell tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!!!
Zsuzsi
Válasz idézéssel
#9
Köszönöm szépen !
M.
Válasz idézéssel
#10
Szia Margó!

Közösségen belüli beszerzésnek minősül és így is vallod. Ne felejtsd el a 60-asban szerepeltetni, azzal hogy a közösségi adószáma helyett 01-et kell írni, országkódnak a vámolás helye szerinti kódot.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok !

Segitségre lenne szükségem !
Ügyfelem közel-keletről hoz be árut. Ezidáig itthon vámoltatta.
Most érkezett neki áruja ráadásul kétféle módon
1. Hamburgban vámoltatott, ott kapott mindenféle igazolást, kifizette a vámértéket /a fuvarozó cég intézte és az számlázta át neki/ majd hazahozta az árut.
Hova teszem az áfabevallásba ??????? Mi a teendő vele???

2. ez bonyolultabb.
Koperben vámoltatta itt is a fuvarozó cégnek kifizette a vámot, és amikor szabad forgalomba helyezték, nem hozta haza, hanem egyensen továbbvitte Olaszországba. Az eladást lekönyveltem mint eus termékeladást.
A beszerzés oldalát hova teszem az áfabevallásba???
Köszi
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég