A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0853
#1
Mónika Írta:Én megnyitottam ezt a nyomtatványt, és ha bejelölöd az önellenőrzésnél, hogy 0853 akkor van 16-os lap.
Köszönöm szépen Mónika!
Figyelmetlen voltam.
Köszi,
Hanna
Válasz idézéssel
#2
Én megnyitottam ezt a nyomtatványt, és ha bejelölöd az önellenőrzésnél, hogy 0853 akkor van 16-os lap.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm szépen Mónika!
A főkérdésemhez is volna gondolatod, javaslatod, ötleted, bármi, amin elindulhatok?
Nagyon szépen köszönöm!
Hanna
Válasz idézéssel
#4
1. a táppénzt a 4. sorban kell szerepeltetni, nem a munkaviszonyból származó jövedelem sorában abban az esetben ha nem a kifizetőtől származik, vagyis nem a munkáltató folyósította hanem a TB-től kapta egyenesbe, ha a munkáltató TB kifizetőhely akkor meg kell nézni az igazoláson melyik sorban volt.

2. a táppénz is adójóváírásra jogosít/ott/ anno.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok! Egy magánszemély 2008-as adóbevallásának önellenőrzésével bajlódok épp, és többek között a következő kérdés ütött szöget a fejembe, és a megoldásra próbálok rájönni, ill. a megoldáshoz szeretnék segítséget kérni. Tehát:
Az adóbevallás benyújtásakor keletkezett kb. 7000 Ft-nyi visszaigényelhető adója - amit minden bizonnyal ki is utaltak részére anno. Most súlyos fogyatékossági kedvezmény címszóval újabb visszaigényelhető adója keletkezett. A bevallásban visszaigényelhetőként a teljes összeg szerepel, viszont a 0853-11 fülön csak a különbözetet gondoltam szerepeltetni. Korábban volt már hasonló esetem, de nem tudom, hogy akkor hogyan lett ez tisztába téve. Melyik fülön kell még valamit szerepeltetnem? Későbbi években a 16-os lapok egyikén kell különbözetet jeleznem, de ehhez hasonló fület itt ennél nem találok.

Megerősítésképpen feltárnék az eddigi "megoldott" helyzetek közül 2-t:
1. a táppénz teljes összegének szerepelnie kell a bevallásban - és vajon a munkaviszonyból származó bérjövedelem sorában? Igen?
2. azon időszakokra is számolhatok adójóváírást, amelyben csak táppénz volt? Igen?

Hálás köszönetem mindennemű segítő szándékért, és gyakorlati javaslatért!

Köszönettel: Hanna
Válasz idézéssel
#6
Megcsináltam ugyanúgy a bevallást, csak a gázos 09-es lapot töltöttem ki most már helyesen. Vagyis nálam a 296-os és 298-as sorba beírtam a visszaigénylendő összeget (amennyivel a 450 eft fölött vonatak tőle).
Valamint a 16 lapon 18. sorba beírtam azt a összeget negatív előjellel, amit tévedésből bevallottam az eredeti bevallásban a 292-es sorban. (Én balga ezt az összeget beírtam a 292 d, g oszlopba, valamint a 293,294,295-ös sorba is.)
A fenti önrevízióval ezek szerint lemínuszoltam a a 292 d oszlopot, de beadom ugyanígy még egyszer, és erre talán lemínoszolják a a g oszlopot is. És talán helyreáll a rend, béke és nyugalom.
Amúgy a 0953-aban már jól csináltam, és a folyószámlán már rajta van a szintén túlvont összeg.
Remélem tudtam segíteni. Ha a második önrevízió nem stimmel valamiért írok.

Enikő
Válasz idézéssel
#7
Szia!
Nem csak Te vagy egyedül, aki beírta, sőt az idén is volt rá példa.

Ha leírnád, hogy hogyan csináltad az önrevit, sztem másnak is sokat segítenél.
Válasz idézéssel
#8
Jó lesz az, ha kétszer írták elő!
Válasz idézéssel
#9
Tavaly az osztalék ehot elrontottam, mint oly sokan. Leadtam egy önrevíziót, és a mai napig nem stimmel az egyenleg. Valamennyire adózáshoz értőnek mondom magam, de a folyószámláján nem tudok elmenni a sok + és - között. Megkeresésemre azt mondták, hogy az egyenleg azért nem stimmelt, mert az eredetileg tévesen bevallott összeg (nem is kellett volna bevallani, én hülye meg beírtam) duplán került felkönyvelésre az ő rendszerükben. Egyszer októberben, meg még egyszer februárban. Amikor önrevízióztam, akkor csak az egyik összegre adtam be, így a második felkönyvelés fent maradt és ezért nem jó az egyenleg. Szerintük egy új önrevíziót kellene beadnom (nem önrevízió önrevízióját...)
Szerintetek jó lesz így?

A válaszokat előre is köszönöm

Enikő
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Új vagyok itt, így lehet, hogy már előttem is kérdeztek ilyet. Végzettségemet tekintve könyvelő vagyok, de sajna (?) egy percet nem dolgoztam még benne, viszont pár dologra még emlékszem, és töltöttem már ki 53-asokat, általában jól, de most nem vagyok biztos benne.

Egy ismerős németben dolgozott 2008. május végéig, ezalatt betegszabin is volt (+2 nap táppénzen), m.viszony után passzív táppénz, majd álláskeresői következett, némi kiskönyves munkával kiegészítve. A munkaszerződés és kiküldetési megállapodás értelmében a magyar munkáltatója felvette magyar bérrel, de itthon egy forint jövedelmet nem fizetett neki, mindent egybe kapott kint németben kp-ban, és magyar szja-előleget sem vontak le. Viszont németben leadózták a jövedelmét. Az adatlap 2008-as nyomtatvány szerint ez a bére adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.
Viszont a 15 nap betegszabija már bérként az 1-es sorban szerepel. Ez lehetséges? Ez miért számít bérnek, magyar bérnek, és az (egyébként szerződés szerint magyar bért is tartalmazó, ám azt külföldön megkapott, és külföldön leadózott) jövedelem miért adóterhet nem viselő teljes egészében? És miért nem kellett a cégnek a magyar bére után szja-előleget vonnia? Utánanéztem az szja-törvényben, és keresgéltem itt-ott, számomra nem érthető, már az sem, hogy ilyen esetben, ha illetőség szerint magyarnak számít, és 183 napnál kevesebbet tartózkodott németben, akkor miért német adóelőleget vontak tőle? (Bár valószínűleg így jobban járt anyagilag.)
Azt pedig már csak mosolyogva fogadtam, hogy az "adóterhet nem viselő járandóság adója" sor helyett a külföldi bér adója eggyel feljebb, az adójóváírás soron van feltüntetve, 5 hónap mellett. Smile A kitöltőprogram szerintem le is fagyna, ha 541 ezer forint körüli összeget próbálnék beszuszakolni az adójóváírás összegéhez. Vagy csak én nem tudok valami kivételes mértékű adójóváírásról?
Tehát ezen adatok alapján én a következők szerint töltöttem ki az adóbevallását:
- 1-es sor: betegszabi, AM kiskönyv
- 4-es sor: táppénz, passzív táppénz, álláskeresői
- 14-es sor: külföldi bér
Adójóváírás természetesen már nem jár, és kijött egy egész szép összeg befizetendő adónak.
A kérdésem, hogy jól töltöttem-e ki a 0853-ast egyáltalán? Ha igen, a befizetendőn lehet-e valahogy faragni? Hiszen egy már leadózott jövedelem miatt emelkedett meg az adóalapja, és így került magasabb adósávba az ezen felüli valamennyi bevétele. Illetve a fent jelzett sorelcsúszáson kívül nem lehetséges, hogy a cég eleve rosszul állította ki az "adatlap 2008"-at és/vagy kezelte az adóelőleg-levonás kérdéskörét? Miért németben adóköteles ez a jövedelem? Vagy engem ez a rész ne is érdekeljen, nekem mindenképpen az "Adatlap 2008"-ban szereplő adatokat kell szerepeltetnem, és ott, ahol azt feltüntették?

Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszúra sikerült az első kommentem, de nem tudtam rövidebben leírni a gondomat. Segítségeteket előre is köszönöm!

Moncsy
Válasz idézéssel
#11
Akkor ugyanarról beszéltünkSmile Kellemes hétvégét!
puszi
Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#12
katczi Írta:Ica, nekem nem írt ki hibát (az átvezetést kér-be tettem az x-et, nem a teljes összeget visszaigényli-be) 8O

Mi vissza akartuk igényelni ezt nem engedte.
Ica
Válasz idézéssel
#13
Ica, nekem nem írt ki hibát (az átvezetést kér-be tettem az x-et, nem a teljes összeget visszaigényli-be) 8O
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok!

Köszönöm a segítséget!!!
Diki
Válasz idézéssel
#15
Szia katczi

Egyszerübb lenne , de nem engedi , és átvezetést kér

Ezért irtam, le , hogy én hogyan csináltam.

/első esetben én is ugy csináltam ahogyan irtad, de nem volt jó.

Ica
Válasz idézéssel
#16
Szia Diki!

Jó úgy is, ahogy Ica írta, de talán a legegyszerűbb, ha a főlapon az ...egy részét visszakéri és/vagy átvezetést kér-t x-eled be. Majd a 11-es lapon a terhelendő adónemnél kiválasztod az szja-t, beírod a visszajáró összeget, amit automatikusan hoz a kiutalandó összeg oszlopba. A C lapon az A blokkot (hova kéred a kiutalást) ne felejtsd el kitölteni!

Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#17
Szia

Hasonló helyzeben voltam

a FEDLAPON csak az önellenőrzéssel érintett bevallás tipusát
és az önellenőrzés esedékességét töltöd ki

kiutalást nem kérhettem, majd a kiutalási és átvezetési kérelmet kb. 2 hét mulva adom be ,
elötte , ha nem regisztrált , a helyi apeh-nél érdeklödhetsz, hogy fel van. e már dolgozva a bevallás.
Egy másik lehetőség, hogy azok a magánszemélyek, akiknek túlfizetésük /VAGY HÁTRALÉKUK VAN /
FOLYÓSZÁMLA KIVONATOT KAPNAK aug.szept. környékén és ha ott látod a túlfizetést ,akkor kiállitod a 917-et-
Ica
Válasz idézéssel
#18
Szia Kati!

Sikerült kitöltenem az önellenőrzéses részt. Azonban az első oldalon hibaként jeleníti meg, ha bex-elem "ön a teljes visszaigényelhető összeget visszakéri" kódkockát, s azt írja ki, hogy csak átvezetéssel lehet a visszaigénylendő adót kérni. Ezt nem értem. Hogy lehet átvezetni, ha csak egy sima magánszemélyről van szó? És ha nem x-elem, hogy visszakéri, akkor hogy kaphatja vissza? Kérlek segíts, ha tudsz! Köszönöm.
Válasz idézéssel
#19
Köszi szépen!
Válasz idézéssel
#20
Diki Írta:Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a 0853 önellenőrzéséről.
Ha valakinek kifelejtették az életbiztosítási kedvezményét, akkor azt hol kell feltüntetni a bevallásban? Mert a 0853-16-os önellenőrzéses oldalakon, nem találtam meg a megfelelő sort. Ha valaki tudja légyszi írja meg!!

Szia!

Nekem volt ilyenem. Először is beírod az adókedvezményes lapra a megfelelő sorba az életbiztosítás kedvezményét, majd a 16-os oldalon az szja-s sorban (nincs külön sora) negatív előjellel beírod az adó összegét. Ha nem írsz adóalapot, az sem baj, én mondjuk beírtam az életbiztsosítási kedvezmény alapjául szolgáló befizetések összegét.

Üdv.
Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#21
Szia!
Az egész 0853-as bevallást el kell készítened újra a helyes adatokkal,jelölve az elején az önellenőrzött nyomtatvány típusát.
Javaslom olvasd el a 0853-as útmutatóját,példákkal is segíti a kitöltést.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a 0853 önellenőrzéséről.
Ha valakinek kifelejtették az életbiztosítási kedvezményét, akkor azt hol kell feltüntetni a bevallásban? Mert a 0853-16-os önellenőrzéses oldalakon, nem találtam meg a megfelelő sort. Ha valaki tudja légyszi írja meg!!
Válasz idézéssel
#23
Köszönöm a segítséget LÁnyok!
Válasz idézéssel
#24
Ezt csak tapasztalatból írom, hogy érdemes váni vele legalább egy hetet, mert vissza fogják dobni, hogy nincs előzménye az önellenőrzésnek. Pedig van, csak még nem dolgozták fel.
Ha adót nem érint, azt javaslom ne kapkodd el.
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#25
Szia Tubi! Bevallási határidőt követő napon már adhatsz önellenőrzést. Igen, jól gondolod, ki kell tölteni helyesen a bevallást, az első oldalon kell jelölni, hogy önellenőrzés. Még az önellenőrzési lapot is ki kell tölteni, ha nulla, szerintem akkor is, mert a program hibát fog jelezni. Sok sikert!
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég