A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gyes, Gyed..stb.
Mivel a szabadsággal a munkáltató és munkavállaló kösösen rendelkezik megegyezhetnek ebben. Semmi akadálya. Kell hozzá persze jó egészség is, mert ha táppénzbe kényszerül és nem írja ki az orvos, akkor TGYÁS lesz belőle.
Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Ismét Tanácstalankodó vagyok, kérlek segítsetek.
Egy kismama nyárra van kiírva, a baba megszületése előtt nem akarja igénybe venni a 28 napos gyás-t, viszont a nagy esemény előtt szeretné kivenni az éves szabiját. Kiadható neki?
Tünde
Válasz idézéssel
kicsigeszti Írta:És ha egy egyéni vállalkozó GYES mellett munkaviszonyt létesít, de nem lesz meg a 36 órája, csak heti 20 órája, akkor nem kell az egyéni vállalkozásában fizetni utána?

Amennyiben csak heti 20 órás munkát vállal, akkor szerintem kell fizetni az egyéni vállalkozásában a járulékokat a min.bér után, mert akkor főállásu EV. marad.
Válasz idézéssel
És ha egy egyéni vállalkozó GYES mellett munkaviszonyt létesít, de nem lesz meg a 36 órája, csak heti 20 órája, akkor nem kell az egyéni vállalkozásában fizetni utána?
Eszter
Válasz idézéssel
kicsigeszti Írta:csak ha elmúlt 1 éves a gyerek?! Előbb miért nem?
A GYES-ben részesülő szülő a gyermek 1 éves korától nyolcórás elfoglaltságot jelentő állást is vállalhat.
Lásd az 1998/LXXXIV. tv. 21§-ában.
"A rohanó élet hasra esik...."
Válasz idézéssel
csak ha elmúlt 1 éves a gyerek?! Előbb miért nem?
Eszter
Válasz idézéssel
Szia!

A baba elmúlt már 1 éves, akkor tényleg mehet dolgozni Gyes mellett.
A Gyedet vissza kell vonni, és a Gyest kell megigényelni.

Mano-Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok,
mi a teendője annak az egyéni vállalkozó kismamának, aki jelenleg GYED-en van, de szeretne visszamenni dolgozni (fodrász)? 1. lépésként GYES-re kell mennie, aztán a többi úgy működik mintha nem is lenne GYES-en?
Eszter
Válasz idézéssel
Lilla Írta:Kérdezem, hogy összeférhetetlenség miatt rendkívüli felmondást lehet e ilyen esetben alkalmazni?
nem lehet... a munkatv.könyve védi.
ha gyesre megy akkor is, és a gyes lejárta után emlékeim szerint még 30 napig védelem alatt áll.
Ha közben terhes lesz, akkor ugyancsak nem lehet.
Válasz idézéssel
Lilla! A kismama munkaviszonya teljesen független a területtől. Lehet esetleg vele pereskedni de a munkaviszonyát az ő beleegyezése nélkül (közös megegyezés) a lent irt Mtv-re hivatkozva nem lehet felmondani addig amig gyeden vagy gyesen van.
Balu
Válasz idézéssel
A következő a helyzet:

A kismama a cég szomszédságában lakik egy ikerházban, amelynek van átjárója a cég és az ő udvara között. Az ikerház egyik felét a cég megvette és a dolgozók oda járnak át étkezni. A kismama ezt rossz néven vette és egy lánccal lezárta az átjárót. Na most a főnök erre gondolta azt, hogy meg kell, hogy szüntessen vele minden nemű munkakapcsolatot, mert ha erre képes esetlegesen üzleti titkokat is elárulhat. A történethez még hozzátartozik, hogy ez egy ipari övezet, ugyanis közvetlen szomszédban a méhtelep van, a másikban nagy festékáruház, a vasútállomás, így ez az egyetlen magánjellegű épület. Ez a kismama már az összes szomszédját feljelentette.
Kérdezem, hogy összeférhetetlenség miatt rendkívüli felmondást lehet e ilyen esetben alkalmazni?
Erika
Válasz idézéssel
A gyeden lévő kismamának a Mtv 90§ (1) e., bekezdése szerint nem lehet felmondani. Sőt ha valaki dolgozik és mellette gyest kap akkor sem lehet felmondani a gyes folyósításának ideje alatt. De ha a kismama is belegyezik akkor természetesen közös megegyezéssel felmondhatják a munkaviszonyt.
Balu
Válasz idézéssel
A gyed-en lévőnek fel lehet mondani, vagy csak közös megegyezés lehet. Ha fel lehet mondani, akkor a gyed első évére járó szabadságán kívül kell-e még valamit kifizetni részére (2001 óta dolgozik a cégénél)?
Erika
Válasz idézéssel
már megtaláltam a választ... :lol:
Válasz idézéssel
gugu7 Írta:Egyetlen szóval sem állítottam, hogy a .....

mondom én , hogy egyről beszélünk Big Grin
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Klári!
Hiszek neked!!
Elolvastam a tájékoztatót, pont azt írja, amit Te is válaszoltál.
Köszike Vicus
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Egyetlen szóval sem állítottam, hogy a dolgozó EV anyáknak nem kellene járulékot fizetni. Az más lapra tartozik, hogy ha dolgozik, akkor viszont hamisan nyilatkozik arról hogy nem dolgozik és jogosulatlanná válik az ellátásokra.
Egyetlen dolgot állítottam, hogy az anyasági ellátások ideje alatt, ha nem dolgozik ( vagy az nem bizonyítható ), nincs kivét, vagy "az ellenőrzést végző hatóság az ellenőrzés során" nem állapítja meg nincs minimálbér utáni járulékfizetési köt.
Az általam emlegetett tájékoztató világosan különbséget tesz a tevékenység személyes folytatása és a személyes közreműködés között. Mig az elsőhöz járulékfizetési kötelezettség tapad, addig a második bizonyos esetekben ( tp. anyasági ellátások stb. ideje alatt) járulék mentesek.

Klári
Válasz idézéssel
gugu7 Írta:Sziasztok!
Vicuska! semmit nem kell fizetnie EHO-t sem, ha nincs kivét. Azzal, hogy aláírt nem valósítja meg a személyes közreműködést.
Ha nekem nem hisztek legalább olvasságok el azt a szerencsétlen APEH tájékoztatót ! Big Grin
Klári

ha vállalkozói kivétet számol el az megvalósítja a személyes közreműködést, ha nem csinál semmit , akkor is

ha nincs bevételszerző tevékenysége, akkor a napi ügyek vitele (pl. bevallások beadása, ) nem valósítja meg a személyes közreműködést

ha pl. kereskedő és ő van egyedül, mindenféle alkalmazott nélkül és a bolt üzemel akkor igen.

viszont ha a bolt üzemeltetését alkalmazottal, segítő családtaggal, alkalmi könyvessel oldja meg akkor nem (feltételezve, hogy a nyugtát, számlát, napi pénztárlelentéseket nem ő írja alá, mert akkor nehéz letagadni.)
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
APEH tájékoztató 2005.01.25.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/gyesgyet.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/gyesgyet.html</a><!-- m -->
Jó olvasást mindenkinek!
üdv: Eldi
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Vicuska! semmit nem kell fizetnie EHO-t sem, ha nincs kivét. Azzal, hogy aláírt nem valósítja meg a személyes közreműködést.
Ha nekem nem hisztek legalább olvasságok el azt a szerencsétlen APEH tájékoztatót ! Big Grin
Klári
Válasz idézéssel
Szia Vicus!

Szerintem, ha nincs segítő családtag, és nincs jövedelem a vállalkozásban, sajnos akkor is meg kell fizetni az egyéni vállalkozó után a járulékokat.
Természetesen Gyes alatt tételes eho nincsen.

Mano-Klári
Válasz idézéssel
Szia Klári!
Ha jól értelmezem, EV-nek GYES mellett nem kell járulékot fizetnie,csak akkor, ha ténylegesen jövedelmezi magát és működik a vállalkozása? Nem végez még tevékenységet, csak akkor, ha alkalmazottai lesznek. Ebben az esetben, csak az alkalmazottak után kell járulékot fizetni? Mi van az EHO-val?
Vicus
Válasz idézéssel
Mert Ő egy ügyetlen EV. Mire valók a segítő cs.tagok? Big Grin
Amiről én beszéltem az a s.cst-t igénybevevő ill. alkalmazottat foglakoztató EV.
Klári
Válasz idézéssel
Én arra az esetre gondoltam, ha van egy egyéni vállalkozó, aki olyan tevékenységet végez, amihez szakképzettség kell.
Alkalmazottja nincsen, szépen számlát is kiállít, csak maga dolgozik .

Ott egyértelmüleg kimutatható a személyes közreműködés, és szerintem ilyen esetben kell fizetni a személyes közreműködésre való tekintettel.

Mano-KLári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

A GYES-es EV és társas vállalkozó esetémben a jogállásuk NEM valósítja meg önmagában a személyes közreműködést, és NEM kell csak emiatt a státusz miatt járulékot fizetni.
2005.01.25-i APEH tájékoztató.
Klári
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég