A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kereskedelmi képviselet
#1
Sziasztok!

Engem most kértek fel egy EU-s székhelyű cég éppen alakuló kereskedelmi képviseletének a könyvelésére. Amennyire utána tudtam nézni, én is azt szűröm le, hogy csak a bejelentkezéseket (T201), esetleges foglalkoztatottak bejelentését (T1041) kell intézni. Nem alanya a számviteli törvénynek és a társasági adónak. Akkor mi alapján kell könyvelni, illetve kell-e egyáltalán könyvelni? A pénzt külföldről gondolom elszámolásra kapja, a felmerülő költségeket pedig a külföldi cég számolja el.

De akkor nekem, mint könyvelőnek milyen feladataim vannak? Valaki könyvel esetleg ilyet?

Köszönöm a válaszokat:

Nagy Gábor
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!
Előhalásztam ezt a régi topikot Smile
Az elmúlt 2 évben esetleg került innen valaki közelebbi kapcsolatba kereskedelmi képviselet könyvelésével?
Engem kokrétan a könyvelési, bejelentési, jelentési, adózási kötelezettségek érdekelnének, hogy kell-e az ő esetükben ilyesmit végezni?
Vagy tényleg csak a képviseletben dolgozók bérszámfejtése itt a fő feladat?
Köszönöm a válaszokat!

_______________
eragka
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Mostanában mintha nem lenne elég bajom, megtalálnak olyan "extra" feladatokkal is, amivel életemben nem találkoztam. Smile

Most épp: kereskedelmi képviselet. Elolvastam az erről szóló törvényt, eljutottam odáig, hogy jegyzik a cégbíróságon, de vállalkozási tevékenységet nem folytat, lényegében csak közvetítő szerepet tölt be a külföldi vállalkozás és az üzletfelek között. A munkavállalók is a külföldi vállalkozással állnak jogviszonyban.

Ez azt jelenti, hogy lényegében magyarországon könyvelés és adóbevallás nincs is? Cégjegyzékszáma van. Adószáma van. Könyvelése nincs?
Láttam egy ilyen képviselet adófolyószámláját, a béradókon és járulékokon kívül más forgalom nem volt rajta. Ezek szerint magyar jogszabályok szerint kell bérszámfejteni, de a külföldi cég könyveli le és fizeti ki?
Olyat is hallottam, hogy van mód áfa visszaigénylésre Mo.-on, amit az anyacég kérelmezhet, de hogy hogyan? Ezt már végképp nem értem.

Van valakinek tapasztalata ebben?
Betti
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég