A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Számlázás
#1
Köszönöm szépen a választ !
Válasz idézéssel
#2
Hello!
A papír számlát mivel érinti az adót nem lehet áthuzással stb, javítani,helyesbiteni de lehet a papír számlát gépi számlával érvényesíteni.Kell kiállitani egy érvénytelenitő-storno-számlát.
Válasz idézéssel
#3
Üdvözlők mindenkit !  Számlázással kapcsolatosan volna szükségem segítségre. Az egyik Kft most kapott vissza egy 2018. 06 havi teljesítésű számlát a vevő nem akarja elismerni , visszaküldte az eredeti  kézzel kiállított számlát ( áfa tartalma nagyobb mint 100.000,-Ft ) . Hogyan tudnám az áfa bevallásba beállítni ? 2018.07.01- töl a Kft már nem használ számlatömböt, gépi számlázásra  tért át .
Hogyan lehetne javítani ?
Köszönettel: Ildikó
Válasz idézéssel
#4
Szia Betti!
Én is azt olvastam, meg azt, hogy az ingyenes NAV által fejlesztett számlázó program is 25-től lesz elérhető.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#5
Rendben, köszönöm szépen:Smile ezek szerint nem én vagyok a béna. Most böngészve találtam egyetlen egy infót, hogy elméletileg 25-től lehet megnézni a kézi számlásoknak.
Válasz idézéssel
#6
Még csak a regisztráció működik.
Még nem tudod lejelenteni/megnézni, hogy hogy kell jelenteni majd.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok,
megint jöttem a mentő angyalaimhoz Smile Egyéni vállalkozóim vannak, az új ÁFA rendelet miatt ugye kötelező lesz a 100e Ft feletti áfák bevallása. A legtöbb vállalkozó át is áll elektromosra/internetesre nincs is vele gond bejelenteni NAV felé stb. Viszont van egy idősebb vállalkozóm, aki maradni akar a kézi számlatömbnél és lesz is 100ezer áfa feletti számlája. Az összegek, határidők rendben vannak, regisztrált is az onlineszamlahoz, de mégis hol van az az "internetes felület", ahol majd ő is bejelentheti ezeket a számlákat? Akárhova megyek mindig mindenhol szinte szóról szóra ugyanazt írják le, törvényrendeletet is átolvastam, de még mindig nem jutottam előrébb... Szereti a rég bevált dolgokat, még mobilja sincs. Esélytelen, hogy rávegyem a gépi számlázásra. Remélem valaki tud segíteni ilyenkor mi a teendő Smile Esetleg próbálkozzak az ÁFA topic alatt? Tongue
Előre is köszi!
Betti
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok,

Most újabb XML és be is kell küldeni, de nyugtassátok meg az ügyfeleket. Több NAV előadás és az előadók állásfoglalása alapján állíthatom, hogy az olyan kész NAV online számla beküldő megoldásokat, mint amit mi is készítettünk a sales@kvmtechnologia.hu-nál és pár ezer forintért megvásárolhatóak, a NAV elfogadja. Sőt érzésem szerint támogatja a használatukat, hogy kisebb legyen a felháborodás a költségek miatt.
Kérdezzetek nyugodtan, ha az ügyfél tőletek várja  a megoldást.
Válasz idézéssel
#9
köszönöm. Még az egyszerűnek tűnő kérdések is milyen bonyolultak Sad
És ha nincs adószáma akkor nem számlát adna ki hanem helyette mit ?  Pénztárbizonylatot ?
Válasz idézéssel
#10
Ha számlatömböt használ, akkor bizonyára rendelkezik adószámmal, akkor pedig az adószámát kellene ráírni és nem az adóazonosítóját. Adószám nélkül nem valószínű, hogy tud venni számlatömböt.
Válasz idézéssel
#11
Ezt mondja a 10-es füzet erről:

1.2. Bejelentkezési kötelezettség nélkül végzett bérbeadási tevékenység A magánszemély adózó mentesülhet az adószám megszerzéséhez előírt bejelentési kötelezettség teljesítése alól, ha a következő feltételek együttesen teljesülnek:

- nem egyéni vállalkozó (sem az ingatlan bérbeadási tevékenysége vonatkozásában, sem más tevékenységére tekintettel),
- tevékenysége kizárólag – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 86. §-a szerinti – adómentes ingatlan (ingatlanrész) bérbeadás (haszonbérbeadás),
 - az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan az adóalany az általános forgalmi adót érintően nem él az adókötelessé tétel választásának jogával,
- nem létesít kereskedelmi kapcsolatot az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal. (Kereskedelmi kapcsolat e tekintetben: a termékbeszerzés és értékesítés valamint a szolgáltatásnyújtás és -igénybevétel. 4 )
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#12
Hello!
Adószám nélkül nem számlázhat!!!

A rendszeres bevételszerző tevékenységre tekintettel a természetes személy adóalanykénti bejelentkezés és az adószám hiányában is alanya az általános fogalmi adónak, ezáltal az Áfa tv-ben meghatározott bizonylat kibocsátására kötelezett. Adómentes ingatlan bérbeadás esetén számla helyett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) szerinti számviteli bizonylat kibocsátása is elegendő4. Az adószám hiánya – tekintettel az adómentes körbe tartozó tevékenységre – az adóalanyt nem akadályozza a számviteli bizonylat beszerzésében (illetve előállításában) és kibocsátásában. Ezen a számviteli bizonylaton az adóalany neve mellett az adóazonosító jel szerepeltethető. (Amennyiben azonban az adóalany úgy döntene, hogy a számviteli bizonylat kibocsátásához a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) szerinti számlatömböt kíván használni, annak beszerzéséhez már adószámmal kell rendelkeznie5, emiatt viszont be kell jelentkeznie.)
Válasz idézéssel
#13
Teljes métrékben szabályos!
Ha jól emlékszem 2014 augusztus 1-től nem kell adószámot váltani az ingatlan bérbeadónak, ezáltal az adószáma használatos. Megjegyzem ez egy adminisztráció csökkentő intézkedés lett, de a cégek nem igazán tudnak mit kezdeni vele. Én minden bérbeadónak megkérem az adószámot.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#14
Én már másodszor láttam ilyet, bár több évvel ezelőtt lehet ugyanő volt az. Szabályos e ez vajon ????
Válasz idézéssel
#15
szia Tibor!

Én még csak olyannal találkoztam amin volt adószám.

vagy mint egyéni vállalkozó vagy magánszemélyként ( adószámos magánszemély)

üdv
Katla
Válasz idézéssel
#16
köszönöm az előzőt

Láttam már szállásról kiadott számlát --magánszemély által kibocsájtott számla. Az adóigazgatási számhoz a készpénzfizetési számlaformanyomtatványon a magánszemély az adókártya számát írta : 841-000-0000---- formátum . Szabályos e a számla vagy abszolút érvénytelen?
Válasz idézéssel
#17
Tibor,
Használhatja a cég a korábban vásárolt számlatömböket.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#18
Üdv 

Székhelyváltozás volt a cégnél és áfa kód változás is . Ami mindkettő azt jelenti változik az adószám . A székhelyváltozás az Pest megyéről Bp re változott tehát az utolsó két számjegy változott --13--ról -- 41--re.Illet az áfa státusza lett 2-es kód helyett 1-es alanyi mentes . 
Tehát a kérdésem az lenne használhatók e a régi számlatömbök és nyugták amiket a cég még a régebbi adószámra vásárolt ? Az első 8 számjegye ilyenkor ugye nem változik az adószámnak és elképzelhetőnek tartom, hogy használhatóak a régi számlatömbök és nyugták persze az új helyesen képzett adószámmal, tehát --1-41--es végződéssel.
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!

Egyéni vállalkozónak kiállitott vevői számlán (kp vagy átutalásos, mindkettő gépi) fel kell tüntetni a nyilvántartási számát? Mert régebben fel kellett...

Másik: Tudom nem kötelező, de ha nem magánszemélynek (hanem Kft, Bt, Egyesület) van kiállitva a vevői számla, milyen indokot lehet mondani, hogy adja meg az adószámát is? Próbálnám rászoktatni a főnökeimet, hogy rendszeres vevőinknél kérjék az adószámot is...

Üdv: Erika
Válasz idézéssel
#20
Köszi, akkor megnyugodtam.

Ezt a kérdést és szakértői választ olvastam egy oldalon tegnap, és eléggé megijedtem:
"Tisztelt Szakértő!
Az általam könyvelt cég több olyan kézi számlát is befogadott, melynek formátuma AJ7S-T 111111. Ezeket a számlatömböket nem kellett selejtezni 2007. dec. 31-ig? Milyen törvényi hivatkozással tudom ezeket a számlákat visszaküldeni, ha tényleg nem használhatóak?
Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel:
Zsóka."
"http://nav.gov.hu/nav/archiv/letoltesek_egyeb/nyomdai_szamla_nyugta.html
Egyetértek, a törvényi hivatkozást a fenti közleményben találja.
papati"


Móni
Válasz idézéssel
#21
Móni!
Ha a bizonylatot alul megnézed, talán rajta van hogy mikor gyártották.
Ezt valamikor az említett dátumok között.
Tehát ebben az adatbázisban normális a 2006/2007-es dátum.
fölül egyébként is ezt írták:
"Az adatbázis utolsó frissítésének dátuma: 2015.03.12 "

Egyszóval: érvényes!
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#22
monik Írta:Móni!
Itt tudod lekérdezni:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/szigoru">http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/szigoru</a><!-- m -->

Igen, ott megtaláltam.
De amit ebben az adatbázisban megtalálok, az érvényes ?
Beadás dátuma 2006.12.28., közzététel dátuma 2007.05.03.

Köszi
Móni
Válasz idézéssel
#23
Móni!
Itt tudod lekérdezni:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/szigoru">http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/szigoru</a><!-- m -->
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!

Ez a számla sorszám érvényes: AJ7E-Y 185175 ???
(Készpénzfizetési számláról van szól.)

Köszi
Móni
Válasz idézéssel
#25
eniko2005 Írta:Sziasztok!

A 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 8§ (2) bekezdése:
"A számlázó programnak az adóalany nem magyarországi adószámán történő számla kibocsátásához a belfölditől elkülönített sorszámtartományt kell biztosítania."

Ez azt jelenti, ha valaki közösségi adószámán árut értékesít közösségen belülre, akkor külön sorszám kell.Teszem azt, ha eddig formátum: 2015/SZ/000... Akkor legyen például: 2015/K/000...?
Vagy a közösségi adószám is magyarországi adószámnak minősül és mehet a folyamatos számlasorszám a belföldivel együtt?

A válaszokat előre is köszönöm.

Enikő

Szerintem arra gondoltak, amikor egy cégnek van külföldi adószáma is, és arról számláz, nem a magyar adószámáról. Pont ma olvastam ezzel kapcsolatban egy cikket. vagy lehet, hogy rosszul értelmeztem. Így szólt:

A Közösségen belüli termékértékesítés az Áfa-törvény 89.§-ában meghatározott feltételek fennállása esetén adómentes. Az adómentesség feltételei:
A két fél egymástól eltérő tagállamban nyilvántartásba vett, közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen. Nem feltétel azonban, hogy az adóalanyok a nyilvántartás tagállamában székhellyel is rendelkezzenek. Pl. két magyar székhelyű vállalkozás között is létrejöhet közösségi termékügylet, ha a vevő egy másik tagállambeli közösségi adószámmal rendelkezik, és az ügylet során ezt az adószámot adja meg.
Üdv!
Szilvafa
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég