A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
import-EU beszerzés
#26
Szia Mónika!
Ha jól tudom, az összesítő bevallás gyakorisága megegyezik az Áfa bevallás gyakoriságával,tehát ha haviáfás, akkor az össz. nyilatkozat is havi lesz.
(abban a hónapban, amikor nincs ilyen ügylet, az összesítő nyilatkozatot nem kell 0-san küldeni)
Válasz idézéssel
#27
Sziasztok! Amatőr kérdéseim lennének, de nálam ritka az eu-s beszerzés, ezért megerősítést kérek:
vásároltunk alkatrészt Németországból, viszont bizonytalan vagyok:
A számla 1500.20 eur-ról szól, van közösségi adószám, a kérdésem az áfa értékét + - kell az áfa bevallásban szerepeltetni, valamint havi áfa bevallók vagyunk az összesítő nyilatkoztatot csak március hónapra írjam, vagy negyedévre?? /utoljára 2009-ben volt egy ilyen vásárlás, tehát én sajnos nem találkozom vele nap mint nap/

Továbbá van egy másik kérdésem is: az ügyfelem is ilyen árubeszerzésen gondolkodik, pontosan húst szeretne vásárolni szlovákiából és az itt értékesítené üzleteknek, ha megkérjük neki az uniós adószámot áfa mentesen hozza be, viszont neki értékesítéskor az áfá-t fel kell számolni, ez esetben az áfa bevallásban hogyan fog ez kinézni??

:oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#28
Kb. 100 éve nem könyveltem export-import számlát. Akkoriban az EU még távoli álom sem volt. Most viszont elképzelhető, hogy az egyik cégem elkezdi a tagállamokkal a kereskedést. Tudna valaki segíteni abban, hogy hol tudok a témának bővebben utána nézni, de kicsit tömörítettebb formában? A részletes törvényeket később áttanulmányoznám, csupán előzetes áttekintő képet szeretnék kapni. Néztem a net-en, de nem igazán találtam ilyen jellegű írást.
Úgy gyanítom, ha belevág, a könyvelési díjat is meg kell emelnem elég jelentősen, hisz egy jelentős többletmunkát eredményez. Amennyiben valakinek olyan javaslata lenne, ami esetleg reklámnak minősül, vagy szerzői jogokat sérthet, privát levélben is szívesen fogadom a javaslatokat.
Nagy szükségem lenne egy kis támogatásra, mert igen tanácstalan vagyok.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#29
a 10 000 eurós értékhatárig a német saját országa áfájával számláz (19%), neked ez a bruttó a beszerzési árad
TE pedig alanyi mentesen számlázol és nincs bevallási kötelezettséged

én is mindenképpen ajánlom egy a témában járatos könyvelő szolgáltatásainak igénybevételét
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#30
Az alanyi adómentességet többek között a a bürokrácia csökkentése céljából vettem igénybe. Persze valószinű az is, hogy idén nem leszek 4 milla felett. ...sajna....

Azt nem is kérhetem mint közösségi adószámos alanyi adómentes a némettől, hogy áfás áron számlázzon? Mert ez lenne a legegyszerűbb.


Mi történik, ha magánemberként veszem meg az árukat? Hiszen nem több milliós tételekről van szó egyenlőre, hanem csak 150 -300 ezer forint/kanyar.
Ugyanis minden árut külön számlán is megvehetek. Ebbe az irányba nem lehetne tapogatózni?

Termékdíjat csak külföldről hozott árura kell fizetni?

Sajnos nekem úgy tűnik, hogy ma Mo.- on megszűnőben van a kiskereskedelem mint olyan...
Cégalapítás.... és uccu a disztribútorokhoz, aztán kiállnak nagyker ár fölött egy leheletnyivel árulni mint kisker - nagyker, és nagy kegyesen engednek nekünk kiskereskedőknek is 0,5 -2% árrést. Ez röhej!
A magamfajta kshal, pedig okoskodjon, vagy csibészkedjen ahogy tud! Márpedig eltökéltem magamban, hogy BIRODALMAT fogok építeni! [Kép: PDT_out.gif]
Válasz idézéssel
#31
Hagalex Írta:1. Eladja 100 euróért a sz.gépet, nem számol rám áfát, de ráírja a számlámra, hogy közösségi számlával rendelkezőnek adta el, és igazolja is, hogy kiment az áru az országból. Én hazahozom, de mivel nem vagyok áfaalany, nem kell befizetnem semmit....

Caranita jól leírta, de azért még 1x: ha van uniós adószámod, akkor a GmbH áfa nélküli számlát ad neked, feltüntetvén az uniós adószámodat. Erről ő, mint uniós értékesítésről külön bevallást készít, lejelent téged az uniós adószámoddal, mint ahogyan neked is kötelezettséged! Nemcsak az áfa bevallást csináljuk, hanem jelentjük az uniós beszerzéseket, értékesítéseket egy külön nyomtatványon. Amikor hazahoztad, akkor Te a GmbH számlája alapján megszámítod az áfát, azaz belföldiesíted. Ez azt jelenti, hogy fizetendő és levonandó áfába is beleteszed az áfa bevallásodban. Ennek az az értelme, hogy vannak esetek, helyzetek, amikor az áfa nem vonható le, akkor nyilván csak fizetendő áfád keletkezik belőle. (Régen ezt a Vpop csinálta. Bejött a cucc, vámhatározat alapján megfizetette veled az áfát, aztán az igazolás alapján visszaigényelted az áfa bevallás keretében. Unió óta ez önbevallással megy.)

Hagalex Írta:Akkor most a 10 ezer euró a közösségi adószámmal van összefüggésbe. Pontosabban eddig az összegig úgy vásárolhatok, hogy nem kell közösségi szám. Viszont kint meg kell fizetnem az áfát. De ha van közösségi számom, és nem érem el a 10 ezer eurós forgalmat?
ha van közösségi számom nem oszt, és nem szoroz a 10ezer eurós limit. Ugye?

A Te problémád az alanyi adómentesség. Vagy kérsz közösségi adószámot és küldözgetheted a bevallásokat, vagy nem kérsz közösségi adószámot és megúszod a sok adminisztrációt, viszont marad a 19% áfa. Ha jól tudom 10ezer Eur felett intrastat bevallás is kell. Továbbá ajánlom figyelmedbe a termékdíj topikot. Ugyanis áru behozatallal termékdíj fizetési kötelezettséged keletkezik, a csomagolási termékdíjon kívül lehet, hogy elektronikai termékdíj is.

És még egy. Tudni kell időben jó könyvelőt keresni, mert a be nem adott bevallásokkal jöhet a bünti. Érdemes mérlegelni.
Egyébként dícséretes, hogy tájékozódsz, mert sajnos ez nem jellemző.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#32
Idézet:3. nincs ilyen

Dehogy nincs! Be is csuktak most egy ilyen társaságot!
Sőt, ahogy én elnézem a hazai számítástechnikai piacot.... folyamatosan van. Persze a kutyát sem érdekelné, ha nem a tisztességesen "biznicelők" kárára "áfáznának".

Az én esetemben azt hiszem az a legkézenfekvőbb ha megfizetem kint az áfát, hiszen az nem 25% (lesz), csak 19, így is nyerünk egy kicsikét.
Köszönöm a segítséget, ennyivel is okosabb lettem. [Kép: worthy.gif]
Válasz idézéssel
#33
Hagalex, ne aggódj, ha nem érted, valóban bonyolult kicsit a dolog.
Az 1. esetben is be kell fizetni itthon az áfát, jól gondoltad, a te verziód sántított.
2. működik
3. nincs ilyen
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#34
Úha... pedig az előbb már azt hittem kezdem érteni... 8O

Akkor vegyünk egy konkrét esetet...

XY. GmbH, aki amúgy számtek nagyker, elad nekem 1db számítógépet, ami 100 euró + áfa áron van a hivatalos nagyker árlistájában.
Én, mint magyar, eu adószámmal rendelkező, de alanyi áfamentes kiskereskedő meg akarom venni a fenti árut.

Ilyenkor.... (ha a Ti jogértelmezéseteket veszem.) ....ööö vagyis az én jogértelmezésem veszzük...

1. Eladja 100 euróért a sz.gépet, nem számol rám áfát, de ráírja a számlámra, hogy közösségi számlával rendelkezőnek adta el, és igazolja is, hogy kiment az áru az országból. Én hazahozom, de mivel nem vagyok áfaalany, nem kell befizetnem semmit.... Áhhh...ez sántit...[Kép: PDT_velo.gif]
Valahol meg kell fizetni az áfát, ebben az esetben nyilván itthon.

2. Eleve ÁFÁ -val veszem, és nincs tovább gondom, idehaza áfakötelezettségem nincs.

3. Olyan nincs, hogy kint megveszem áfamentesen, de idehaza nem kell áfát fizetnem? [Kép: PDT_lam.gif]Akkor most a 10 ezer euró a közösségi adószámmal van összefüggésbe. Pontosabban eddig az összegig úgy vásárolhatok, hogy nem kell közösségi szám. Viszont kint meg kell fizetnem az áfát. De ha van közösségi számom, és nem érem el a 10 ezer eurós forgalmat?
ha van közösségi számom nem oszt, és nem szoroz a 10ezer eurós limit. Ugye?
Válasz idézéssel
#35
Még egy tanács. Soha nem bízunk senkiben (még magunkban sem Big Grin ), ezért mindig le kell ellenőrizni a partner uniós adószámát - ha mégis erre vetemednél Big Grin . Sok bosszúságtól és adminisztrációtól menthet meg. Itt ellenőrizd:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do">http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do</a><!-- m -->
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#36
Szia!
Caranita előttem már leírta az eseteket, mi történik akkor, ha van uniós adószámotok és benne vagytok az ÁFA KÖRBEN!

De Te nem vagy benne! Ezért tettem ide a linket - csak tiszta forrásból Big Grin -, mert nekem ilyen esetem még nem volt.
Én úgy értelmezem, hogy ha az uniós beszerzésed az évi 10.000 Eur-t nem haladja meg, nem kell közösségi adószámot kérned.

Ilyenkor a németnek áfásan kell számláznia, mert neked az egyszerűsítés végett nincs uniós adószámod.
Te kifizeted a bruttó számlát, amiből ő otthon befizeti az áfát (hiszen neki értékesítés).
Te itthon "lenyeled", mivel nem vagy áfás (hiszen most is ez történik a belföldi beszerzéseidnél), azaz ennyivel, 19%-kal lesz magasabb az árud bekerülési értéke.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#37
Hagalex, ha te számlázol EU-s cégnek, akkor a számlán nem kell áfát feltüntetned, de az ő közösségi (másnéven EU) adószámát rá kell írnod, és igazolni kell tudni, hogy a termék elhagyta Magyarország területét. Ilyenkor az áfát ő vallja be a saját országában, az ottani törvényeknek megfelelően.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#38
Itt valamit nem jól mondott a német cég, mert szerintem olyan nincs, hogy értékesítés után levonunk áfát. Értékesítéskor fizetünk, vásárláskor vonunk le, speciális esetekben van eltérés.
Pl. ha egy magyar közösségi adószámmal rendelkező cég vesz EU-ból árut, azután a német nem fizet áfát, a magyar számolja fel (fizeti meg) és vonja is le az áfát - tehát gyakorlatilag nem történik semmi, kivéve, ha nem lehet valamiért levonni az adott beszerzés áfáját, mert fizetni akkor is kell.
Tehát, ha lesz közösségi adószámod, akkor a német beszállítódnak nem kell áfát szerepeltetnie a számláján (de a közösségi adószámodat igen), és azután neked kell megfizetni itthon az áfát, és (ha az egyéb szabályok megengedik) ugyanakkor vissza is igényelni (azaz jó esetben nem kell pénzügyileg rendezni áfát az ilyen ügyletekből kifolyólag).
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#39
Szia Alba!

Köszönöm szépen a linkeket! Már kezd derengeni ez a dolog. Igazból a hazai szabályzástól nem nagyon van eltérés, csak az összeget tekintve.
Az általad linkelt leírásból nem derül ki számomra, hogy a német cég, aki áfa alany visszaigényelheti -e az értékesítés után az áfát?
Tehát én áfával csökkentett árral vásárolhatok tőle? Ez lényeges az árképzés szempontjából, ugyanis ha áfával csökkentve vásárolok, és nem kell idehaza áfát fizetnem akkor 20% árelőnyöm van... Jól gondolom én ezt?

Pontosabban én azt nem értem igazán, hogy mi lesz annak a 19% áfának a sorsa amit visszaigényel(het) a német cég. Annyival csökken a vátelár? Vagy megegyezés kérdése?

Ha én áfaalany lennék idehaza, és eladnék egy német egyéni vállalkozónak termékeket akkor én is visszaigényelhetném elvileg az áfát nem?
Hogy az áfa értékét elengedem -e neki vagy sem az egyezség kérdése!(?)

Ez a része hogy van? :roll: Tongue
Válasz idézéssel
#40
Szia!
Tanulmányozd az alábbiakat:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/data/cms99263/27._szamu_fuzet.pdf">http://www.apeh.hu/data/cms99263/27._szamu_fuzet.pdf</a><!-- m --> Főleg a 2. és 3. oldalt.

Ez az anyag már az apeh arhivban van:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/informacios_fuzetek/inf2007/k26.html?pagenum=1">http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/infor ... ?pagenum=1</a><!-- m -->
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#41
Köszönöm a gyors választ, ha nem baj még nyúzlak egy kicsit! :oops:


Szóval...

Ő úgy hirdeti a cikkeket, hogy benne van a "merverstájer". Ha nekem eladja (van közösségi adószámom), akkor Ő visszaigényelheti az ÁFÁT, de nekem meg nem kell idehaza semmit befizetnem. Ezt jól értem?
Ez azért is lenne nagyon üdvözítő, mert így vélhetően nekem szívesebben adna el, mint egy németnek, hiszen az mindjárt 20% árrés.


És ha bekerülök az ÁFA körbe miután túllépem a 4 milliós forgalmat? Akkor?
Ő visszaigényli, én meg a számla utánit befizetem idehaza? Nem célszerűbb inkább kint megfizetni mint idehaza majdan 25% -kal?

Üdv!
Alex.
Válasz idézéssel
#42
azt, hogy mi lenne jó a németnek nem nagyon értem mert:
-ha eu-n belül értékesít közösségi értékesítésként, akkor nem számol fel áfát, (adólevonási joggal járó adómentes értéékesítés vagy valami hasonló a neve náluk is, mint nálunk) ekkor nincs se fizetendő se levonható áfája. Te viszont felszámolod rá az áfát és ha levonási jogod is van akkor le is is vonhatod (ha semmi nem tiltja egyébként). De ha alanyi mentes vagy akkor a 10000 Euros határig nincs ilyen kötelezettséged

- ha nem közösségi , hanem sima érétkesítés a németnél (mert pl. nincs eu adószámod) akkor neki fizetendő, levonhatója nincs
te pedig az egészet elszámolod költségnek, nem fizetsz de nem is vonhatod le.

Bővebben: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/i08_17.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/i08_17.html</a><!-- m -->
csak kérdezgetek, kérdezgetek .......
Válasz idézéssel
#43
Sziasztok!
Én ha minden igaz Németországból fogok alkatrészeket vásárolni, melyeket idehaza értékesítek.
Egyéni vállalkozó vagyok, de nem vagyok ÁFA körben. (egyenlőre)

Elvileg a németnek az lenne jó ha vissszaigényelhetné az ÁFÁT, én meg idahaza befizetem nem? Jól tudom, hogy a külföldre irányuló eladások után az áfa visszaigényelhető? Vagy csak akkor, ha az Unión kivülre adok el? Vajon az Unió egységes ebből a szempontból? Tehát a német is visszaigényelheti, ha nekem ad el?
Ha megfizetem kint, tehát ÁFÁS számlám van, akkor elvileg semmi tennivalóm, hiszen nem vagyok az ÁFA körben.
Ha ÁFA nélkül vásárolok kint akkor viszont be kell fizetnem a számla utáni ÁFÁT itthon, még akkor is ha nem vagyok ÁFA alany. (???)


Pontosan mi a szabályzás, és praktikusan hogyan járjak el ÁFA ügyileg?
Előre is köszönöm a segítséget. Ha van egyszerű, műszaki szakember számára is értelmezhető írásos anyag erről valahol a neten, az is megfelel... :oops:

Alex.
Válasz idézéssel
#44
Szia Anita!

Köszönöm a válaszodat!

Luca
Válasz idézéssel
#45
Szia Luca!
Első kérdésedre válaszolva: igen az EU-n belüli beszerzés lesz, kell hozzá EU adószám (ezt az eladó valószínűleg kérni fogja). Az áfát te számítod fel, és le is vonod ugyanabban a hónapban, valamint kell beadni 08A60 bevallást (remélem, jól írtam a számot, mindenesetre ez az EU be és kiszállítások negyedévi összesítője, de lehet, hogy 0860A a száma, bocsi nem tudom fejből) .
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#46
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egyrészt fogalom meghatározásban, másrészt pedig adózási és számviteli szempontból.

Ha van egy Kft, akinek főtevékenysége éítőipari tevékenység (mélyépítés), viszont úgy gondolja, hogy ő jutányos áron tudna külföldön (pl. Ausztriában) "alapanyagokhoz" jutni, akkor ez ugye nem számít importnak, hanem EU-s beszerzésnek? Jól tudom, hogy ilyenkor nincs vám, és egyéb fizetnivaló, "csak" az ÁFA? És "áfailag"hogyan működik a dolog?

További kérdés: Ha esetleg kereskedni is szeretnének ezekkel az anyagokkal, vagyis beszerzi, majd továbbadja, akkor fel kell vennie a kereskedelmi tevékenységet a tev. körei közé, és kell kereskedelmi végzettségű alkalmazott is a cégbe?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
Luca
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég