A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
import-EU beszerzés
#1
Kedves Fórumozók!
Egyik ügyfelünk román pálinkafőzdéből szeretne Mo-ra importálni pálinkát. Elég járatlan vagyok a témában, tudnátok nekem segíteni jövedéki ügyben, hogy mire kell figyelni vagy hogy hol nézzek utána? Vagy érdemes jövedéki szakértőhöz fordulni?
Válasz idézéssel
#2
PMarcsi Írta:Mind a háromnál más a dátum , melyiket vegyem alapul az árfolyam számításánál.
Pmarcsi
ahogy Kata írja... én is a számla dátumán forintosítom a bejövő és a kimenő számlákat is.
Válasz idézéssel
#3
Kata, nagyon köszönöm!

Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#4
Szia!

Delivery date: szállítás dátuma
Invoice date: számla dátuma (szerintem ezt kell használnod)
Payment due: fizetési határidő

Termékbeszerzésről és értékesítésről is külön összessítő nyilatkozat kell. A 12A60-ason külön oldalon van. Az értékesítés a 01., a beszerzés a 02.oldalon.
Szép napot!
Kata
Válasz idézéssel
#5
Ha mégis valaki erre jár van még kérdésem az összesítő nyilatkozattal kapcsolatban is .
Termék beszerzésről és értékesítésről is külön kell összesítőnyilatkozatot vagy egyen megy mind a kettő , lehet , hogy marhaságot kérdeztem de már én elvesztem a útvesztőkben :oops: Cry még mindig nem tudom az előző kérdésemre se a választ.
Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#6
Segítséget szeretnék kérni , gondom melyik dátumra számoljam az árfolyamot( telj., jun.5)( fiz. hat . jun7.)( sz.kelte.jun1)
Sajnos nem tudok angolul ez az első ilyen számlám.
Ezek vannak a számlán:
delivery date
inovice date
payment due

Mind a háromnál más a dátum , melyiket vegyem alapul az árfolyam számításánál.

Köszönöm a segítséget,

Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#7
Szia Klári!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, a leveled alapján kiderült, hogy hol rontottam el. Már álmatlan éjszakáim voltak e számla miatt.

Üdvözlettel:Csilla
Válasz idézéssel
#8
Szia Csilla!
Szedd szét a jó és valós eseményekre. Rögtön minden kitisztul meglátod.

1., 1000 EUR átutalás előlegben 35-386
2., Eszköz 1,2,5-454 846,36 és 466-467 27%-os Áfa.
3., Előeleg elszámolása 454-35 846,36
4., Előleg vissza 386-35 153,64 EUR.

Mindig a gazdasági esemény napján érvényes árfolyammal számolsz ás a különbözeteket minden lépésnél elszámolod. Javaslom az egész folyamatot először akasztófázd le EUR-ban.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!

Új fórumozóként a segítségeteket kérném.A cégünk vásárolt egy eszközt e-bayon keresztül árverezésen 1000 euroért a németektől. Pénz április végén elutalva. A számla utána jött áfásan, amit megreklamáltunk, hiszen mindkét rendelkezik közösségi adószámmal, vagyis áfa nincs. Májusi teljesítéssel megküldték a helye számlát 840,36 EUR összegben, és egy pár napja megérkezett a különbség is amit visszautaltak. Segítsetek legyetek szíves, hogy hogyan kell ezt lekönyvelni, előlegnek, devizás előlegnek van áfája, vagy másként, a két számla és a teljesítés áprilisi és májusi áfát is érint, és akkor még nem is említettem az árfolyamnyerség vagy veszteség tételeket. Még soha nem volt ilyen bonyolult számlám.

Előre is nagyon köszönöm, ha segít valaki.

Üdvözlettel:Csilla
Válasz idézéssel
#10
Köszi! Akkor kitörlöm az eddigi könyvelési tételt, és újrakezdem ilyen egyszerűen. Végre valami ami nem bonyolítja az életem!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#11
Szia Mónika!

Igen sehova nem teszem, mivel áfát nem igényelsz vissza, így már annak sincs jelentősége, hogy a foly. telj. szerint veszed a dátumot, vagy a Román MOL dátumát veszed. Ezzel mindig bajlódom én is, hol így gondolom, hol úgy.
Erika
Válasz idézéssel
#12
Szia Erika! Igen, van róla külön számla, ezen a teljesítés dátumba április 28. a magyarországi tankolások teljesítési dátuma május 17. viszont egy összesítőn szerepel mindkettő egyszerre kell átutalni a számlák ellenértékét.
Tehát mentesként könyveled? Gondolom az miatt hogy a MOL magyarországi cége számlázza és neki is kell kifiizetni ugye? Ez esetben a mol teszi bele a közösségisbe..... 8O / Csak hangosan gondolkodom/. Tehát akkor ne csináljak vele semmit, simán könyveljem le, és se az áfá-ba ne tüntessem fel, se közösségis összesítést ne küldjek róla??
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#13
Szia Mónika!

A Román tankolás elvileg egy másik MOL számlán van, és összesítőt küldenek a különböző országokban történt tankolásról. Legalábbis nálam.
Na én ezeket lekönyvelem és nem teszek vele semmit, nem kerül be az áfa bevallásba sem, hanem áfa körön kívüliként könyvelem a bruttó összeget.
Erika
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok!
A cég mol kártyával tankol.
2012 május 17-i teljesítésű, május 17-ig fizetési határidejű számla megérkezett, nincs is a magyarországi tankolással ezzel semmi bajom, májusi áfa bevallás /április második fel a tankolások, viszont folyamatos teljesítés miatt májusi áfa ez rendben/
Viszont van rajta egy tétel, melyet Romániában tankoltak április 28-án, forintban kell kifizetni a MOL-nak május 17-ig
Na itt kezdődik a kérdésem:
1. Egyáltalán ez uniós beszerzésnek minősül, mivel a mol-nak fizetjük forintban??
2. Ha igen ezt melyik hónapi áfa bevallásban tüntessem fel, az áprilisiban, és az összesítő nyilatkozat is áprilisi, mivel a tankolás fizikálisan április 28-án történt, vagy a májusiban, igazodva a MOL által kiállított számla teljsítési dátumához?
Kérlek segítsetek.!! :oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#15
Köszi Lányok!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Szia Mónika !


Igen bele kell írni, de a 14/69 sorba !!


Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#17
Szia Mónika!
Az áfa bevallásban fel kell tüntetni. én beállítom a 14-sorba és a 65 sorban. Lehet nem jól csinálom de én úgy értelmezem.
Üdv.: Zsóka
Válasz idézéssel
#18
Köszi szépen! És az áfa bevallás mely sorában, egyáltalán fel kell e tüntetni az uniós beszerzést,??
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#19
Szia Mónika!
Ha jól tudom, az összesítő bevallás gyakorisága megegyezik az Áfa bevallás gyakoriságával,tehát ha haviáfás, akkor az össz. nyilatkozat is havi lesz.
(abban a hónapban, amikor nincs ilyen ügylet, az összesítő nyilatkozatot nem kell 0-san küldeni)
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok! Amatőr kérdéseim lennének, de nálam ritka az eu-s beszerzés, ezért megerősítést kérek:
vásároltunk alkatrészt Németországból, viszont bizonytalan vagyok:
A számla 1500.20 eur-ról szól, van közösségi adószám, a kérdésem az áfa értékét + - kell az áfa bevallásban szerepeltetni, valamint havi áfa bevallók vagyunk az összesítő nyilatkoztatot csak március hónapra írjam, vagy negyedévre?? /utoljára 2009-ben volt egy ilyen vásárlás, tehát én sajnos nem találkozom vele nap mint nap/

Továbbá van egy másik kérdésem is: az ügyfelem is ilyen árubeszerzésen gondolkodik, pontosan húst szeretne vásárolni szlovákiából és az itt értékesítené üzleteknek, ha megkérjük neki az uniós adószámot áfa mentesen hozza be, viszont neki értékesítéskor az áfá-t fel kell számolni, ez esetben az áfa bevallásban hogyan fog ez kinézni??

:oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#21
Kb. 100 éve nem könyveltem export-import számlát. Akkoriban az EU még távoli álom sem volt. Most viszont elképzelhető, hogy az egyik cégem elkezdi a tagállamokkal a kereskedést. Tudna valaki segíteni abban, hogy hol tudok a témának bővebben utána nézni, de kicsit tömörítettebb formában? A részletes törvényeket később áttanulmányoznám, csupán előzetes áttekintő képet szeretnék kapni. Néztem a net-en, de nem igazán találtam ilyen jellegű írást.
Úgy gyanítom, ha belevág, a könyvelési díjat is meg kell emelnem elég jelentősen, hisz egy jelentős többletmunkát eredményez. Amennyiben valakinek olyan javaslata lenne, ami esetleg reklámnak minősül, vagy szerzői jogokat sérthet, privát levélben is szívesen fogadom a javaslatokat.
Nagy szükségem lenne egy kis támogatásra, mert igen tanácstalan vagyok.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#22
a 10 000 eurós értékhatárig a német saját országa áfájával számláz (19%), neked ez a bruttó a beszerzési árad
TE pedig alanyi mentesen számlázol és nincs bevallási kötelezettséged

én is mindenképpen ajánlom egy a témában járatos könyvelő szolgáltatásainak igénybevételét
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
#23
Az alanyi adómentességet többek között a a bürokrácia csökkentése céljából vettem igénybe. Persze valószinű az is, hogy idén nem leszek 4 milla felett. ...sajna....

Azt nem is kérhetem mint közösségi adószámos alanyi adómentes a némettől, hogy áfás áron számlázzon? Mert ez lenne a legegyszerűbb.


Mi történik, ha magánemberként veszem meg az árukat? Hiszen nem több milliós tételekről van szó egyenlőre, hanem csak 150 -300 ezer forint/kanyar.
Ugyanis minden árut külön számlán is megvehetek. Ebbe az irányba nem lehetne tapogatózni?

Termékdíjat csak külföldről hozott árura kell fizetni?

Sajnos nekem úgy tűnik, hogy ma Mo.- on megszűnőben van a kiskereskedelem mint olyan...
Cégalapítás.... és uccu a disztribútorokhoz, aztán kiállnak nagyker ár fölött egy leheletnyivel árulni mint kisker - nagyker, és nagy kegyesen engednek nekünk kiskereskedőknek is 0,5 -2% árrést. Ez röhej!
A magamfajta kshal, pedig okoskodjon, vagy csibészkedjen ahogy tud! Márpedig eltökéltem magamban, hogy BIRODALMAT fogok építeni! [Kép: PDT_out.gif]
Válasz idézéssel
#24
Hagalex Írta:1. Eladja 100 euróért a sz.gépet, nem számol rám áfát, de ráírja a számlámra, hogy közösségi számlával rendelkezőnek adta el, és igazolja is, hogy kiment az áru az országból. Én hazahozom, de mivel nem vagyok áfaalany, nem kell befizetnem semmit....

Caranita jól leírta, de azért még 1x: ha van uniós adószámod, akkor a GmbH áfa nélküli számlát ad neked, feltüntetvén az uniós adószámodat. Erről ő, mint uniós értékesítésről külön bevallást készít, lejelent téged az uniós adószámoddal, mint ahogyan neked is kötelezettséged! Nemcsak az áfa bevallást csináljuk, hanem jelentjük az uniós beszerzéseket, értékesítéseket egy külön nyomtatványon. Amikor hazahoztad, akkor Te a GmbH számlája alapján megszámítod az áfát, azaz belföldiesíted. Ez azt jelenti, hogy fizetendő és levonandó áfába is beleteszed az áfa bevallásodban. Ennek az az értelme, hogy vannak esetek, helyzetek, amikor az áfa nem vonható le, akkor nyilván csak fizetendő áfád keletkezik belőle. (Régen ezt a Vpop csinálta. Bejött a cucc, vámhatározat alapján megfizetette veled az áfát, aztán az igazolás alapján visszaigényelted az áfa bevallás keretében. Unió óta ez önbevallással megy.)

Hagalex Írta:Akkor most a 10 ezer euró a közösségi adószámmal van összefüggésbe. Pontosabban eddig az összegig úgy vásárolhatok, hogy nem kell közösségi szám. Viszont kint meg kell fizetnem az áfát. De ha van közösségi számom, és nem érem el a 10 ezer eurós forgalmat?
ha van közösségi számom nem oszt, és nem szoroz a 10ezer eurós limit. Ugye?

A Te problémád az alanyi adómentesség. Vagy kérsz közösségi adószámot és küldözgetheted a bevallásokat, vagy nem kérsz közösségi adószámot és megúszod a sok adminisztrációt, viszont marad a 19% áfa. Ha jól tudom 10ezer Eur felett intrastat bevallás is kell. Továbbá ajánlom figyelmedbe a termékdíj topikot. Ugyanis áru behozatallal termékdíj fizetési kötelezettséged keletkezik, a csomagolási termékdíjon kívül lehet, hogy elektronikai termékdíj is.

És még egy. Tudni kell időben jó könyvelőt keresni, mert a be nem adott bevallásokkal jöhet a bünti. Érdemes mérlegelni.
Egyébként dícséretes, hogy tájékozódsz, mert sajnos ez nem jellemző.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#25
Idézet:3. nincs ilyen

Dehogy nincs! Be is csuktak most egy ilyen társaságot!
Sőt, ahogy én elnézem a hazai számítástechnikai piacot.... folyamatosan van. Persze a kutyát sem érdekelné, ha nem a tisztességesen "biznicelők" kárára "áfáznának".

Az én esetemben azt hiszem az a legkézenfekvőbb ha megfizetem kint az áfát, hiszen az nem 25% (lesz), csak 19, így is nyerünk egy kicsikét.
Köszönöm a segítséget, ennyivel is okosabb lettem. [Kép: worthy.gif]
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég