A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA arányosítása
#1
Kedves Ildi1123!
Az arányosításnál szerintem az I-III. negyedévi adatokkal kell dolgoznod!
Áfa 5. sz. melléklet 1. pont !
Válasz idézéssel
#2
szia,
a 68. sorba a levonható arányosított áfát.
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm.Negyedéves bevalló akkor csak a negyedév bevétele számít.A bevallásban csak a 08-as sort töltöm vagy valahol fel kell még tüntetni az arányosításba bevont összeget?
Válasz idézéssel
#4
Szia Ildi,

az adómentes bevételt is fel kell tüntetni az áfa bevallásban: 08. sor.
Arányosításnál pedig úgy kell az időszakot figyelembe venni, ahogy a rá vonatkozó teljes időszakban szerepel. Érem úgy, hogy ha negyedéves bevalló akkor az aktuális negyedéven belül nézed az arányt, ha éves bevalló, akkor pedig az egész évet. (analitika alapján)
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
#5
Köszi!
Viszont volna még egy kérdésem.Ha csak a harmadik negyedévtől van mentes bevételem ami miatt arányosítani kell az áfát akkor csak a negyedéves bevétellel számolok vagy az évest kell figyelembe venni a levonási hányad megállapításánál?Valamint az adómentes bevételt fel kell tüntetni a bevallásban?
Most kezdek belefolyni ebbe az arányosítási mizériába.
Köszönöm a segítségeteket.
Válasz idézéssel
#6
Szerintem nem!
Válasz idézéssel
#7
EV-nál tételes elkülönítésnél a dolgozó bérköltsége számít valamit,hogy melyik tevékenységénél számolom el?
Válasz idézéssel
#8
Szia Ibolyka,
azoknak az áfás ktg-eknek, melyek egyértelműen áfás bevételekhez kapcsolódnak, egy az egyben le lehet vonni az áfáját (kivéve természetesen az áfa tv. mellékletében felsorolt termékek le nem vonható áfáját) és azoknak a ktg számláknak melyek egyértelműen tárgyi mentes bevételekhez kapcsolódnak, nem lehet levonni az áfáját.
Aztán azoknak, melyeket nem lehet egyértelműen besorolni, hogy mely tevékenységhez kapcsolódnak, vagy ehhez is- ahhoz is ( áram, víz, stb), na azon számlákon szereplő áfát kell arányosítani az áfás tevékenység árbevételének arányában.
lehet, hogy nem vagyok túl világos :oops:
Mariszan
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
#9
Szakközépiskolában dolgozom. Van tankonyhánk, amelynek a nyersanyaga után (mivel oktatásra használjuk) nem igényelhetjük vissza az áfát. Van egy másik konyhánk is, ahol térítési díj ellenében főzünk. Van aki 100 %-os áron, a dolgozók 60 %-os áron, a diákok közül egyesek 50 %-os áron kapják az ebédjegyeket.
Eddig nem igényeltünk vissza semmi áfá-t, mert az elődöm nem akart bonyolult arányosítással foglalkozni, de a suli elég nehéz pénzügyi helyzetben van, és minden fillérre szükség van. Tud valaki ebben segíteni?
Szerintetek, a konhya gáz és villanyszámlájának az áfá-ja is visszajár?

Köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel
#10
Szia Marika,
Szerintem az én esetemben áfásan kell számláznom a jutalékot, és akkor nem kell arányosítani. :-)

Sokat segítettél, további szép napot, és jó munkát kívánok!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#11
Szia Marika,
Megnézem én is, köszönöm szépen a segítségedet, aranyos vagy!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#12
t...
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#13
Én most megnéztem az áfa tv 85 §-át, melyik az amelyik alapján TAM lenne a jutalék? Sajnos most nincs időm végig olvasni.
De ha ide tartozik akkor tv.5.számú mellékelet alapján csinálod az arányosítást szerintem.
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok,
Megint a segítségetekre szorulok..., légyszi segítsetek Nekem; a következő a gondom: van egy áfa körös gazdasági társasági, aki kereskedelemmel, szolgáltatással foglalkozik. Úgy néz ki, belevágnak most egy olyan tevékenységbe, ahol jutalékot fognak számlázni, így kapják majd meg a jövedelmüket.
Kérdésem: jól gondolom-e, hogy a jutalékot tárgyi mentesként kell-e számláznunk? Ha igen, akkor az áfa bevallásomban arányosítanom kell, ugye? Mivel én még ilyet nem csináltam, segítenétek, hogy az arányosításnak mi a logikája, hogyan kell csinálnom, mire kell figyelnem?
Nagyon szépen köszönöm előre is!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
#15
Köszönöm a megerősítést
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#16
Polika!

A közüzemi díjak a főtevékenység, jelen esetben az ingatlan bérbeadás ÁFA kulcsa szerint adózik. Mivel nem választották az ÁFÁ-s bérbeadást, így az tárgyi mentes. Tehát jó, hogy nem igényelték vissza a közüzemi díjak ÁFÁ-ját, és nem is számlázták
ÁFÁ-val növelten tovább!

Üdv.

Tamás
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#17
egy cég , aki áfa alany ingatlant adott bérbe. Az ingatlan bérbeadásra nem választott áfa kötelezettséget. Továbbszámlázásra kerültek a közüzemi díjak is, a bejövő számláknál az áfa nem lett visszaigényelve, viszont a kiadott számlák sem tartalmaznak áfát. Szerintetek jó így, vagy áfásan kellett volna a közüzemi díjakat és a bejövő számláknál visszaigényelni az áfát?
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel
#18
Arányosítással vagyok én is gondban. Egyik EV ügyfelem bérbeadást is végez, természetesen ÁFA mentesen. Az arányosításnál azonban gondban vagyok, mert támogatást kap a Munkaügyi Központtól, mivel vállalta, hogy 6 hónapig maga után fizeti a járulékokat. Ezért váltotta ki a vállalkozói engedélyt is. Az ÁFA törvény 5. sz. melléklet 2. pontja kimondja, hogy mely támogatások tartoznak a levonási hányad nevezőjében. Erre is ez vonatkozik?

Üdv.

Tamás
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!
Ida: igen így kéne működnie, de mivel már szerepel a tevékenysége között, noha nem gyakorolta (ezt apeh honnan tudná, hogy gyakorolta-e), szerintem ezért nem adják meg. Hiába van a korábban belinkelt állásfoglalás...mikortól kezdődik a bérbeadási tevékenység.

Első körben megpróbálom áfá-ra bejelenteni. Hány napjuk van a feldolgozásra? 30?
Gondolom, ha nem fogadják el, levélben értesítenek.
Ha nem jön össze, akkor úgy látom marad a mentes és bruttó közmű... bérlő biztos nem fog örülni ennyi mentes számlának...
Köszönöm mindkettőtöknek!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#20
Szia Eragka!
Ide másolok egy anyagot az ingatlan bérbeadás és a hozzá kapcsolódó közüzemi számlák továbbszámlázásáról. Még azért nézd meg, hogy idénre jó-e, mert arra nem volt időm, ne haragudj:

Ingatlanbérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi díjak áfa-rendszerbeli kezelése
(az áfatörvény 15. §-ához, valamint 70. § (1) bekezdés c) pontjához)

2008.10.18.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) rendelkezései értelmében az ingatlanbérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi költségek „továbbszámlázása” során az alábbiak szerint kell eljárni:

Az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja úgy rendelkezik, hogy termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek.

A fenti rendelkezés alapján, amennyiben bérbeadás történik és ehhez kapcsolódóan számláznak tovább közüzemi költséget, akkor az minden esetben az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja szerinti járulékos költség, és mint ilyen osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfa-rendszerbeli megítélését, függetlenül attól, hogy a közüzemi költségek összegének meghatározása elkülönített mérőóra segítségével, vagy pedig vetítési alappal került meghatározásra.

A bérbeadás során felmerült közüzemi szolgáltatások ugyanis nem önmagukban, önállóan minősülnek, hanem a bérbeadáshoz szorosan kapcsolódnak, a bérbeadás teljesítéséhez elengedhetetlenül szükségesek, hiszen amennyiben a bérlő nem veszi bérbe az ingatlant, rá áthárítható közüzemi költség föl sem merül, így elmondható, hogy akár van elkülönített mérésre lehetőség, akár nincsen, a közüzemi költségek a bérbeadás adóalapjának részét képezik, így nem számlázhatók önálló szolgáltatásként még akkor sem, ha a szolgáltatás mérése az adott bérleményben elkülönített mérőórával történik.

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Főosztály 15665/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559810696)
Válasz idézéssel
#21
Eragka!
Szerintem ha el tudod különíteni a bérbeadás bevételeit és kiadásait, akkor nem kell arányosítani.
Ha mentesen tudsz csak számlázni, akkor nincs áfa levonási jogod, így a közüzemi számlát én bruttó összeggel számláznám tovább.
Ha áfa alá be tudsz jelentkezni, akkor a közüzemi számla nettó összege + áfa kerül továbbszámlázásra.
Egyébként ne jelentkezz ki a bérleti díj alól (teáor), inkább próbáld meg beadni a bérbeadást áfa alá. Hátha nálatok megadják. Elvileg ennek is úgy kellene működnie hogyha év közben merül fel, akkor elfogadják.
üdvözlettel: ida
Válasz idézéssel
#22
És ha törlöm a bérbeadós tevékenységet, majd 1 hét múlva bejelentem új tevékenységnek, és még azon a 201-esen bejelenteném ÁFA alá a bérbeadást?
Lehet, hogy egyszerre feldolgozva beírnák azt a plusz ÁFA betűt a törzsadatba Smile
1 hónap múlva esedékes a dolog, és nem igazán szeretnék arányosítgatni?
És még mindig homály, mit is kellene a közüzemi számlákkal csinálni, amit továbbszámláznának?
Bruttó összeget mentesen tovább, és a bejövőből sem vonom le az ÁFÁ-t, vagy bejövőből levonom, kimenő is áfásan megy ki, ott "befizetem"?
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#23
Szia Eragka!
Nekem tavaly év közben nem fogadták el a bérbeadásra leadott áfa alatti bejelentkezésemet. Így csak év végén tudtam leadni. A szerencsém az volt, hogy tavaly nem került még sor számla kibocsátására.
üdvözlettel: ida
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!

Ugyan 2007-es apeh cikk, de ez alapján akár a bérbeadás előtt még be is jelentkezhetne áfás bérbeadásra a lenti kft?
Mert ugyan a tevékenységei között már szerepelt az ingatlan bérbeadás, de azt még nem gyakorolta.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/egyebingatlan_berbeadas.html?query=b%C3%A9rbead%C3%A1s">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/egyebing ... ead%C3%A1s</a><!-- m -->
Van akinek volt ilyen esete, és elfogadták az év közbeni bejelentkezést? (mert normál úton ugye decemberben lehetne 2011-re)
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!

Van egy Kft, aki sajnos nem jelentkezett be áfá-ra ingatlan bérbeadásra.
Most kiadná a műhelyét bérbe, de ez egyben a székhelye is.
Addig OK, hogy a bérleti díjat mentesen számlázza.
De mi a helyzet az ingatlan közmű számláival?
Ha nem íratja ezeket át a bérlőre, és az összes közmű számlát egy az egyben továbbszámlázza neki, akkor azt áfásan számlázza tovább, és levonhatja az áfát is?
Belezavar-e a dologba, hogy ez a székhelye, noha fizikálisan nem fog ott továbbra tevékenykedni (van másik telephelye)?

Köszi a válaszokat!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég